Чорне море. Рослинний та тваринний світ Чорного моря

Про матеріал
Розробка уроку для учнів 4 класу. Мета: Навчальна: ознайомити учнів з особливостями Чорного моря, його рослинним і тваринним світом, екологічними проблемами; Розвивальна: розвивати мислення, зв’язне мовлення, комунікативні навички,навички самоаналізу, вміння працювати з опорою на план, схему ; Виховна: виховувати любов до природи, рідного краю, бережливе ставлення до навколишнього середовища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чорне море. Підготувала вчитель початкових класів. Гавриляк Ганна Йосипівна

Номер слайду 2

МЕТА: Навчальна: ознайомити учнів з особливостями Чорного моря, його рослинним і тваринним світом, екологічними проблемами; Розвивальна: розвивати мислення, зв’язне мовлення, комунікативні навички,навички самоаналізу, вміння працювати з опорою на план, схему ; Виховна: виховувати любов до природи, рідного краю, бережливе ставлення до навколишнього середовища.

Номер слайду 3

Всі за парти ми сідаємо,до роботи приступаємо. Подивилися на мене, посміхнулися усі. Всі готові до роботи?Всі бадьорі? Молодці!

Номер слайду 4

Тестування{9 DCAF9 ED-07 DC-4 A11-8 D7 F-57 B35 C25682 E}1. Місце, де починається річка, називається:а) притокою;б) руслом;в) витоком.2. Заглиблення, яким тече річка, називається:а) гирлом;б) руслом;в) притокою.3. Частиною океану є:а) річка;б) озеро;в) море.4. Які річки протікають територією України?а) Нева;б) Дністер;в) Рейн.5. Які водойми називають штучними?а) водосховище;б) озеро;в) море.

Номер слайду 5

Особливості Чорного моря. На півдні Україну омиває Чорне море. Воно – одне з найсвоєрідніших та найцікавіших водойм земної кулі. На відміну від більшості морів, його водна товща складається з двох дуже різних шарів:тонкого поверхневого шару, населеного рослинами і тваринами, потужного глибинного шару, майже позбавленого життя. Солоність води із глибиною збільшується, а починаючи з 150 м з’являються сліди сірководню, тоді як вміст кисню різко зменшується, а із зростанням глибини зовсім зникає. Середня глибина моря становить 1256 м, а найбільша – 2245 м. подивіться на карту Чорного моря і скажіть, які ще країни омивають його води?

Номер слайду 6

ОСТРОВИУ Чорному морі небагато островів. Острів - це ділянка суходолу, оточена з усіх боків водою. Найбільшими островами Чорного моря є: Джарилгач Зміїний. О. Джарилгач. О. Зміїний

Номер слайду 7

Півострови. Крім островів, у морі є півострови. Півострів - невелика частина суходолу, що вдається у водний простір і сполучається з материком. Найбільшим півостровом Чорного моря є Кримський, який виступає в Чорне море з півночі. Кримський півострів

Номер слайду 8

Рослинний світ Чорного моря. У Чорному морі існує багато видів водоростей. Серед них трапляються мікроскопічні водорості : ЗеленіСиньо-зеленіБуріЧервоніВсі вони прикріпляються до ґрунту чи якихось предметів у воді.

Номер слайду 9

Тваринний світ Чорного моря. Тваринний світ Чорного моря надзвичайно різноманітний медуза коренерот медуза аурелія мідії Краб кам’яний риба скумбрія риба хамса риба тунець риба кефаль

Номер слайду 10

АКУЛИСКАТИ

Номер слайду 11

Охорона Чорного моря На стан природи в Чорному морі впливають передусім стоки річок, що впадають у нього, а також викиди шкідливих речовин, які потрапляють у воду внаслідок аварій кораблів і під час видобутку корисних копалин. Найбільше забруднювальних речовин зі стоками приносять річки Дунай, Дністер і Дніпро. Унаслідок цього спостерігається «цвітіння» води в північно-західній частині моря. Забруднюють море також промислові підприємства, порти і побутові стоки міст.

Номер слайду 12

Природні заповідники. На узбережжі Чорного моря знаходяться також природні заповідники :«Лебедині острови» «Дунайський» «Карадазький» «Мис Мартьян»

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 38. Підготувати повідомлення про тварину Чорного моря та оформити його на аркуші А 4 БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ!

pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
11947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку