Чорнобильська проблема в міжнародному вимірі

Про матеріал
Чорнобиль – невеличке українське містечко, яких сотні в Україні. Весною потопало воно у свіжій зелені, вишневому та яблуневому цвіті. Влітку тут полюбляли відпочивати кияни. Їхали сюди відусюди, щоб набратися здоров’я, подихати цілющим повітрям. Здавалося, що красу цього куточка українського Полісся ніщо й ніколи не затьмарить.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чорнобильська проблема в міжнародному вимірі

Номер слайду 2

26 квітня 1986 року о 1 годині 24 хвилини на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС, найпотужнішій у СРСР, пролунали послідовно два вибухи, які сповістили весь світ про трагедію століття. Сталася перша в світі потужна техногенна катастрофа на атомному об'єкті.

Номер слайду 3

З жерла реактора піднімався, в декілька сотень метрів заввишки, стовп продуктів горіння, потужний потік газової радіоактивності. Із 190 тонн ядерного палива 90% потрапило в атмосферу землі. За даними учених, викид радіонуклідів рівний, за різними оцінками, чотирьом і більше вибухам в Хіросімі. Вибухи привели до повного руйнування реактора і його активної зони, систем охолодження, а також будівлі реакторного залу. На дах машинного залу, на територію навколо АЕС були викинуті залізобетонні і металоконструкції, графітові блоки і їх шматки.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Потужність радіаційних викидів із зруйнованого реактора зменшилася тільки через п'ять днів, склавши приблизно 15% від початкової. Потім вона стала наростати знову, досягаючи (після закінчення чотирьох днів) 70% від рівня першого дня. Евакуацію передбачалося провести в радіусі 300 кілометрів від АЕС; в зону евакуації входили міста Київ, Гомель, Бобруйськ …

Номер слайду 6

На десятий день потужність викидів впала - до 1%. Наступила нервова розрядка - адже у перші дні, коли виверження було в самому розпалі, повітряні потоки з радіоактивними речовинами рухалися на Білорусь і на Європу.

Номер слайду 7

Забруднення, що прийшло з Чорнобиля, від 1 кюрі на квадратний кілометр, покрило 1,7% території Європи. На карті виділена основна чорнобильська пляма, далі Гомельсько-Могильовська, потім Плавсько-Тульська в Росії. Забруднення поширювалося на захід - у скандинавські країни, потім на схід - дуже великий, потужний слід з щедрими опадами.

Номер слайду 8

Потім хмари пішли на південь і південний захід - Румунія, Болгарія, захід - південна Німеччина, Італія, Австрія, альпійська частина Швейцарії. На карті показано, скільки цезію випало в кожній країні і в цілому по Європі: у Білорусії - 33,5% від усього викиду, в Росії - 23,9%, на Україні - 20%, в Швеції - 4,4%, у Фінляндії - 4,3%.

Номер слайду 9

Хмари і вільні потоки повітря, які несли аерозолі йоду-131 і інших радіоактивних елементів, розповзлися здебільшого територією Білорусі.

Номер слайду 10

Вплив на здоров`я

Номер слайду 11

Захисний саркофаг Його висота склала 61 метр, найбільша товщина стін - 18 метрів. Зведення "саркофага" здійснювалося за допомогою самохідних кранів, оснащених телевізійними засобами спостереження. У саркофазі передбачена система витяжної вентиляції з очищенням повітря, система примусового охолодження, а для недопущення підвищення нейтронної активності на даху встановлені баки з розчином бору.

Номер слайду 12

Наслідки катастрофи Місто Прип’ять до аварії Прип’ять – місто-примара

Номер слайду 13

Фукусіма-1 велика радіаційна аварія (за заявою японських офіційних осіб - 7-го рівня за шкалою INES), що відбулася 11 березня 2011 року в результаті сильного землетрусу в Японії і що послідувала за ним цунамі.

Номер слайду 14

Рівень небезпечності Критерії ядерної катастрофи за шкалою INES такі: Сильний викид (радіологічний еквівалент більше декількох десятків тисяч ТБк-I-131): тяжкі наслідки для здоров'я населення і для навколишнього середовища. Японські влада підвищила рівень небезпеки на аварійній АЕС «Фукусіма» з п'ятого до сьомого - такий же рівень був визначений МАГАТЕ стосовно аварії на Чорнобильській АЕС в 1986 році.

Номер слайду 15

Фукусіма небезпечніша ніж Чорнобиль З погляду довгострокових наслідків «Фукусіма» небезпечніша ніж Чорнобиль. Чорнобильська АЕС була розташована у відносно замкнутій екосистемі. Викид головного - радіонуклидів - був обмежений розою вітрів і басейном річки Прип'ять, з якої брали воду для гарячого реактора. У випадку ж з «Фукусімой» воду брали прямо з Світового океану і туди ж зливали вже заражений, причому в кількостях, які тільки ще належить оцінити.

Номер слайду 16

Мутації Завдяки численним робіт, проведених за останні десятиліття, тепер ми знаємо, що при попаданні елементарних частинок (Y-кванти, електрони, протони і нейтрони) в ядро відбувається іонізація молекул води, які, у свою чергу, порушують хімічну структуру ДНК. У цих місцях відбуваються розриви ДНК, що і призводить до виникнення додаткових, індукованих радіацією мутацій.

Номер слайду 17

Пам'ятайте! Щоб таке не повторилося ніколи.

Номер слайду 18

Опанувавши атомну енергію, людство мимоволі поставило під загрозу сам факт свого існування, оскільки розщеплювання атомного ядра - це найнебезпечніший з процесів, відомих людині. З його допомогою можна обернути Землю в пустелю, але можна і змусити пустелю зацвісти буйним цвітом.

Номер слайду 19

ppt
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
428
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку