Цікаві факти про Україну.

Про матеріал
Наша країна набагато цікавіше ніж здається ! Пропоную вашій увазі цікаві факти про Україну,які ви можливо не знали. Можна використовувати як доповнення до уроку,вікторину і просто гру.
Перегляд файлу

                       Наша країна набагато цікавіше ніж здається !

 Пропонуємо вашій увазі цікаві факти про Україну,які ви можливо не знали.

1. 3 найвідвідуваніший у світі МакДональдз у Києві, біля залізничного вокзалу. Цей заклад незмінно потрапляє до п'ятірки найбільш жвавих макдональдсів світу.

2. Станція метро “Арсенальна” у Києві найглибша у світі і вона йде під землею над 105м. Станцію побудували однією з перших в 1960 році, у безпосередній близькості від будівлі парламенту. За деякими даними у тунелях біля “Арсенальної” є таємні сховища для політичної верхівки.

3. Одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень -це “Щедрик”, народна пісня записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Christmas bells. На YouTube різні виконання щедрика набирають мільйони переглядів.

4. Українець Микола Сядристий, хоч і не “Лівша”, але підкував блоху, прямо як у казці. Блоху можна побачити у Київському музеї мініатюр.

5. Найкоротша головна вулиця, але в той час вже одна з найширших і мальовничих - вулиця Хрещатик у столиці України Києві. Її довжина всього 1225 м.

6. На Україні, у містечку Рахів, в оточенні мальовничих Карпат знаходиться географічний центр Європи.

7. Українська мова зайняла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою у світі за такими критеріями, як фонетика,лексика, фразеологія і побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році.

                   8.Найбільш довга печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі.Це гіпсова печера на глибині 200 м, протяжністю 216 км. Це найдовша гіпсова печера у світі, і друга за протяжністю. Вона поступається лише Мамонтовій печері у США.

9. Перша гасова лампа винайдена у Львові у 1853 році. І в цьому році, в одному з львівських госпіталі, була проведення перша операція при газовій лампі.

10 Український духовий інструмент Трембіта- найдовший музичний духовий інструмент у світі.

11 Міжнародний український гімн складається всього з шести рядків: чотири у віршах і дві в приспіві. Решта рядків гімну вважається політично некоректними( наприклад «Станем браття в бій кривавий від Сяну до Дону» має на увазі претензії України на територію Росії та Польщі).

12 В Україні найбільший в світі запаси марганцевої руди, 2.3 млрд тонн або близько 11% від всього світового запасу.

13 Серед яскравих досягнень українського літакобудування - найбільший у світі літак АН-225 «Мрія», а також найпотужніший літак АН -124 «Руслан» .У 2001 році, літак «Мрія», взявши на борт вантажу 253 тонни, за один політ встановив 124 рекорди.

13. Населення України відноситься до найбільш освіченого. Кількість людей з вищою освітою. На душу населення вище, ніж середньоєвропейський рівень. Україна займає 4 місце в світі за кількістю громадян з вищою освітою.

14. Україна за власною ініціативою відмовилася від третього у світі за величиною Арсеналу ядерної зброї. У момент проголошення незалежності, на території України було розташовано більше тисячі ядерних боєголовок і ракет, третій за величиною ядерний потенціал після Росії та Америки. Боєголовки і ракети були передані Росії, бункери були знищені. У відповідь на це Україна отримала гроші за розброєння, а також гарантії безпеки від ядерних держав.

15. На момент проголошення незалежності в Україні «проживало» 19,4 млн свиней. Сьогодні- лише 8,3 мільйона. Незважаючи на свою репутацію головних у світі пожирачі сала, середній українець з'їдає всього 18 кг свинини на рік. Це в три рази менше, ніж з'їдає типовий  німець.

23. Українці – 5-та найбільш питуща нація в світі. Нас перебувають тільки молдавани, росіяни, угорці і чехи. Середньостатистичний українець старше 15 років у рік випиває 15,6 літрів алкоголю- на літр більше ірландця і майже на дві норвежця.

24  Пабло Пікассо був у захопленні від робіт української художниці Катерини Білокур (1900-1961). Коли в 1954 році він побачив її на виставці ,він сказав, що її роботи геніальні і порівняв її з відомою художницею Серафін Луіс.

25. Через територію України проходять 4 з 10 європейських транспортних коридорів.

26. Найбільшою річкою України є Дніпро. Із загальної довжини 2201 км на Україну припадає 981 км. Це 3-тя за довжиною і площею басейну річка Європи (після Волги і Дунаю). Бере початок з болота аксенія мох на південних схилах Валдайська височина впадає в Дніпровський лиман Чорного моря. 65 % площі басейну ріки знаходиться на території України.

27.Україна- це великий виробник зерна (вона входить до трійки найбільших виробників ячменю). Поруч із Францією, Німеччиною та США - один з найбільших виробників цукрового буряку, випереджаючи таких сусідів як Польща та Туреччина. Входить Україна до сімки найбільших у світі виробників цукру, рослинної олії, свинини та картоплі. Входить до п'ятірки найбільших світових виробників меду.

28 Україна- найбільша з країн, що повністю знаходиться в Європі.

29. За кількістю населення Україна посідає5 місце в Європі (після Німеччини, Італії, Великобританії, Франції) та приблизно 21 місце у світі. На її долю припадає 7,3 % населення Європи і 1% населення Землі.

30. П'ять українських об'єктів внесено до переліку Світової спадщини ЮНЕСКО, які є видатним культурним і природними цінностями, що становлять надбання усього людства. Це такі як  Kyiv Saint Sophia Cathedral, Kyiv Pechersk Lavra, Lviv The Enseble of the Historic Centre,Struve Geodetic Arc, Primeval Beech Forests of the Carpathians.

31 Перший рамковий вулик було винайдено 1814 року П. І. Прокоповичем.

32 Запорізька Січ - суспільно-політична та військово-адміністративна організація українського козацтва - по праву вважається одним із перших демократичних утворень у світі.

16.Українському поетові Тарасу Шевченку встановлено близько 1200 пам'ятників по всьому світу більшість із них знаходиться на Західній Україні невідомо кого в Україні більше Шевченка чи Леніна оскільки ні Комуністична партія ні мінкульт обліку вождів уже не ведуть.

17. Український пауерліфтер, Дмитро Халаджі, включений до Книги рекордів Гіннесса більше 20-ти разів. Один із його рекордів називається «Кузня диявола», в якому Дмитро лежить на цвяхах і накритий 700 -кг сталевою плитою, по якій б'ють кувалдами.

18. Український «Південмаш» (Дніпро) виробляє найбільше екологічні ракети носії у світі. За їх допомогою у космос відправляють комерційні вантажі. У рамках міжнародного проекту «Морський Старт».

19. Найстародавніша відома ученим мапа, а також найстародавніше поселення Homo Sapiens знайдено в Україні, у селі Межиріччя Рівненської області.  Їм 14,5-15 тисяч років. Мапу вибито на кістці мамонта.

20. Автор першої у світі Конституції -  українець Пилип Орлика. 5 квітня 1710 року його обрали гетьманом запорізького війська. У цей же день він оголосив «Конституцією прав і свобод Війська Запорізького». У США Конституція прийнята в 1787 році, у Франції та Польщі тільки у 1791 році.

21 Лавра - це найбільші та найвпливовіші чоловічі монастирі у світі. Статус Лаври мають тільки 6 монастирів, 3з них знаходяться в Україні.

22. На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземні ґрунти при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. Під час Другої світової війни німецькі солдати навіть вивозили чорнозем на поїздах.

docx
Додав(-ла)
Mykhailova Maryna Sergiivna
До підручника
Історія України 7 клас (Гупан Н.М., Смагін І.І., Пометун О.І.)
Додано
28 серпня 2021
Переглядів
917
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку