Цікаві матеріали до уроку фізики у 7 класі

Про матеріал

Цікаві матеріали до уроку фізики у 7 класі

Сила тяжіння

Фізичний словничок

Гравітація — від латинського слова gravitas — тягар.

Історична довідка

Після обіду ми перейшли в сад і пили чай під тінню де-кількох яблунь. Сер Ісаак Ньютон сказав мені, що в такій самій обстановці він перебував, коли йому вперше спала думка про тяжіння. Вона була спричинена падінням яблука. Чому яблуко завжди падає прямовисно? Повинна існувати притягальна сила матерії, зосереджена в центрі Землі, пропорційна його кількості. Тому Земля притягує яблуко, як яблуко Землю.

Перегляд файлу

Цікаві матеріали до уроку фізики у 7 класі

Сила тяжіння

Фізичний словничок

Гравітація — від латинського слова gravitas — тягар.

Історична довідка

Після обіду ми перейшли в сад і пили чай під тінню де-кількох яблунь. Сер Ісаак Ньютон сказав мені, що в такій самій обстановці він перебував, коли йому вперше спала думка про тяжіння. Вона була спричинена падінням яблука. Чому яблуко завжди падає прямовисно? Повинна існувати притягальна сила матерії, зосереджена в центрі Землі, пропорційна його кількості. Тому Земля притягує яблуко, як яблуко Землю.

Повинна, отже, існувати сила, подібна до тієї, яку ми на-зиваємо тягарем, що тягнеться у всьому Всесвіті.

Якісні завдання

1. Чи залежить сила тяжіння від висоти?

2. Два тіла однакової маси, але різні за об’ємом пере-бувають на поверхні столу. На яке тіло діє більша сила тяжіння?

3. Де сила тяжіння більша — на полюсі або на екваторі?

4. Чому крапелька дощу падає на Землю, а не летить назад до хмар?

5. Чому аркушик, зірваний з дерева, падає на Землю?

6. Чому парашутист летить до Землі, а не відлітає в космічний простір?

Завдання для шанувальників літератури

 З прислів’їв і приказок

Бери завжди ношу по собі, аби при ходьбі не кректати.

Запитання: А яку силу необхідно прикласти, аби понести один берковець? Один берковець (старовинна російська міра маси) дорівнює 163,8 кг або 10 пудів.

Відповідь: 1638 Н

 З творів

Діва як ні хороша, та в неї душа крейди, і хоч пуд золота повісь їй на шию, все одно, краще за те, яка вона є, не бути їй. («Макар Чудра»

Запитання: Як зміниться вага дівчини, якщо їй підвісити на шию пуд золота? А як зміниться маса дівчини? Один пуд (старовинна російська міра маси) дорівнює 16 кг.

Відповідь: вага дівчини збільшиться на 160 Н, а маса на 16 кг.

Завдання для шанувальників біології

1. Найважчою птицею вважається дрохва. Маса самця цієї птиці 16–20 кг при довжині тіла близько метра  і розмаху крил в 2,5 м. Дрохви не лише добре літа-ють, але й можуть швидко бігати. Живуть ці птахи в степовій смузі, харчуються зернами різних злаків, травами, мишами і полівками.

2. Найменші птахи — корольок (маса лише 5 г) ікропив’яник (маса 10 г). Мешкають ці крихітки в лісах, причому кропив’яники гніздяться в низь-ких чагарниках, а корольки — у вершинах хвойних дерев.

Завдання: Визначте силу тяжіння, що діє на цих птахів.

Відповідь: 160–200 Н; 0,05 Н; 0,1 Н.

3. Кріт — це маленький сліпий звір із широкими до-лоньками, що вивернуті назовні, справжній трудяга. Завдовжки всього 10–15 см і масою 100 г виносить за 1 рік до 10 т землі на 1 га березового лісу. Справжня мініатюрна землерийна машина.

4. Найбільший у світі гризун — капибара (водосвинка), що живе у Венесуелі й Колумбії. На місцевому діа-лекті капибара означає — «пан трави». Харчуючись травою на болотах, цей «пан» набирає 50–60 кг маси і виростає 1,65 м завдовжки.

5. Найменший гризун — карликова бурозубка, завдовжки до 4 см і масою до 2 г.

Завдання: Визначте силу тяжіння, що діє на цих гризунів.

Відповідь: 1 Н; 500–600 Н; 0,02 Н.

5. Наш язик має масу 50 г. Його довжина 9 см. У ньому не менше 17 м’язів. Під час споживання їжі він робить 80 рухів за хвилину. Коли людина куштує будь-який продукт, 4 000 дотикових пластинок з 50 рецепторами передають у мозок отриману інформацію.

6. У горбах верблюда міститься 100–120 кг жиру, який у процесі розпаду може дати 40–50 кг води. Після тривалого водного голодування верблюд може випити, не відриваючись, 130 л води. Але рекорд здатності об-ходитися без води (14 днів) належить не верблюдові, а скелястій білці з Південної Мексики. Ця невелика тварина може жити без води до 100 днів.

Запитання: Яку масу води може випити верблюд, не відриваючись, після тривалого водного голодування? Як при цьому зміниться сила тяжіння, що діє на нього?

Відповідь: 130 кг; збільшиться на 1300 Н.

Завдання для шанувальників географії

1. У відкритому морі підйом водної поверхні під час припливу не перевищує 1 м. Значно більшої величини досягають приливи в гирлах річок і в затоках із зви-вистою береговою лінією, що поступово звужуються. Найбільшої величини припливи досягають у затоці Фанді (Атлантичне побережжя Канади). У порту Монктон у цій затоці рівень води під час припливу піднімається на 19,6 м. В Англії, у гирлі річки Се-верн, що впадає в затоку Бристольську, найбільша висота припливу складає 16,3 м. На Атлантичному побережжі Франції, в Гранвіля, приплив достигає 14,7 м, а в районі Сен-Мало — до 14 м

У внутрішніх морях припливи незначні. Так, у Фін-ській затоці поблизу Санкт-Петербурга, величина припливу не перевищує 4–5 см, а на Чорному морі доходить до 8 см.

Запитання: Визначте період припливів, пов’язаних з Місяцем.

2. Складіть завдання за цими даними, знаючи приско-рення вільного падіння в різних місцях Землі

Берлін — 9,8128

м

 

 

Париж — 9,80943

 

 

м

 

 

c2

 

 

 

c2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашингтон — 9,80118

м

Прага — 9,81014

 

м

 

 

c2

 

c2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Грінвіч — 9,81189

 

 

м

 

 

Рим — 9,80367

м

 

 

 

 

 

 

 

 

c2

 

c2

 

 

 

 

 

 

 

 

Мадрид — 9,79981

 

 

м

 

 

Стокгольм — 9,81843

м

 

 

c2

 

c2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Осло — 9,81927

 

м

 

 

 

 

 

 

 

Токіо — 9,79801

м

 

 

 

c2

 

 

 

 

 

 

 

c2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Веселі завдання від Григорія Остера

1. Маса листка берези — 0,1 г, а маса кота Яшки, що розмріявся про пташок і зірвався з тієї ж берези,— 10 кг. У скільки разів сила тяжіння, що діє на падаючий

2. Яку силу має докласти п’ятикласник Єгор Букін, аби однією рукою тримати за коміри в повітрі трьох першокласників, загальна маса яких 53 кг? Відповідь: 530 Н.

3. Маса великої блакитної повітряної кульки і дрібного іржавого залізного цвяха, який мріє проткнути цю кульку, однакові. Як відрізняються сили тяжіння, що діють на кульку і цвях? Відповідь: маси у них однакові, значить, однакові і сили тяжіння.

4. Чи перестала діяти сила тяжіння на Вовочку, який уже долетів з даху сараю до поверхні планети Земля? Відповідь: ні, не перестала, хоча Вовочка й кричить, що лежачих не б’ють.

5. Яка сила тяжіння діє на один кілограм картоплі, що висить у сумного дядька Петра в сітці за вікном?

Відповідь: 9,8 Н.

Фізичні експерименти

1. Визначити силу тяжіння, що діє на тіло, використо-вуючи динамометр.

2. Визначити силу тяжіння, що діє на тіло, використо-вуючи ваги важелів.

3. Визначити силу тяжіння, що діє на тіло відомої густини, використовуючи мензурку і таблицю.

Сила пружності

Фізичний словничок

Деформація (від лат. deformatio) — зміна форми, спо-творення.

Історична довідка

Роберт Гук народився 18 липня 1635 г у містечку Фре-шуотер на англійському острові Уайт в сім’ї настоятеля місцевої церкви. Хлопчик рано проявив схильності до винахідництва, але через слабке здоров’я не зміг вчасно піти в початкову школу.

Сучасник Ньютона Р. Гук не раз стояв на порозі великих відкриттів (закон всесвітнього тяжіння, відкриття якого він оскаржував у Ньютона), але, не володіючи математи-кою достатньою мірою, обмежувався лише унікальними припущеннями. Фізика знає його як ученого, який першим відкрив зв’язок сили пружності і деформації.

Якісні завдання

1. Наведіть приклади, коли на тіло діє сила пружності.

2. Наведіть приклади деформації.

3. Ви розтягнули пружину і відпустили її. Чому ще деякий час пружина рухається?

Завдання для шанувальників літератури «Вечори на хуторі біля Диканьки»

1. «Бідний дяк не змів навіть виявити кашлем і крек-танням болю, коли сів йому на голову важкий мужик і помістив свої чоботи, що намерзли на морозі, з обох сторін його скронь».

Запитання: Які тіла компенсують дії одне одного?

Відповідь: мужик і диякон.

2. «Схопив сокиру і порубав її на шматки; зирк і лізе один шматок до іншого, і знову ціла свита».

Запитання: Як називається такий вид деформації тіла?

Відповідь: пружною.

3. «Вікно брязнуло з шумом: стекла із дзвоном вилетіли геть, і страшна свиняча пика виставилася, поводячи очима, неначе запитуючи: “А що ви тут робите, добрі люди?”»

Запитання: А як ви назвете деформацію скла в цьому випадку?

Відповідь: непружною.

4. «Раніше, бувало, я міг зігнути і розігнути в одній руці мідний п’ятак і кінську підкову».

Запитання: А від чого залежить сила пружності і яка її природа?

Відповідь: від коефіцієнта жорсткості й абсолютного стискування, природа — електромагнітна.

Завдання для шанувальників біології

1. Найміцніша павутина у павуків-нефил, що живуть в Африці, далеких родичів наших хрестовиків. На Мадагаскарі жінки збирають нефил, тягнуть з їхнього черевця нитки, а потім тчуть з них красиві стрічки.

Запитання: Який коефіцієнт жорсткості такої нитки, якщо при заплутуванні птаха масою 1 кг вона розтяг-нулася на 1 см? Відповідь: 1000 Hм .

2. Прісноводими акулами називають у нас старих, по-критих мохом щук, що досягають завдовжки 1,5 м і масою 50 кг. У Ладозькому озері виловлювали осетрів завдовжки 2,6 м і масою 128 кг. У річках тропічної Америки живе найбільша з кісткових риб — арапайма, довжина її сягає 4 м, а вага — 200 кг. Але всіх цих риб перевершили соми. У Дніпрі ловили сомів завдовжки до 5 м і вагою 300 кг.

Запитання: На скільки видовжиться капронова нитка, коефіцієнт жорсткості якої дорівнює 10 кмH при рівно-мірному підніманні цього сома?

Відповідь: на 0,3 м

3. Кістка — композиційний матеріал і складається з двох абсолютно різних компонентів — колагену і мінераль-ної речовини. Відомим композиційним матеріалом служить склопластик, що є сумішшю скляних волокон і смоли. Як це не дивно, але кістка за своєю міцністю поступається лише твердим сортам сталі і виявляється набагато міцнішою за граніт і бетон.

Запитання: Який коефіцієнт жорсткості гомілкової кістки, якщо маса людини 70 кг і кістка стискується на 0,2 мм?

Відповідь: 3,5 МмH .

4. 1861 року екіпаж французького судна «Алектон» на-магався зловити кальмара завдовжки 6–7 м і вів з ним тригодинний бій. У кальмара всадили гарпун, але підняти на борт його не вдалося, оскільки він важив 2–3 т. Про цей випадок знав Жюль Верн, що описав у своїй книзі «20 тисяч льє під водою» напад гігант-ських кальмарів на підводний човен «Наутілус».

Запитання: Чи можна було підняти кальмара на тросі, виготовленому зі сталі жорсткістю 10 кмH ? Максимальна сила, яку витримує трос на розрив, дорівнює 18 кН.

Відповідь: ні.

5. Предки сучасних ескімосів, що населяли арктичне побережжя Північної Америки в другій пол. І ти-сячоліття нашої ери, навчилися будувати хатини з льоду. Ці хатини мали куполоподібну форму при внутрішньому діаметрі понад 3 м і висоті від підлоги до стелі близько 2 м. Куполоподібна форма додає хатині підвищеної міцності і зводить до мінімуму теплові втрати через зовнішню поверхню.

Запитання: Чому куполоподібна форма додає підвищеної міцності будівлям і спорудам?

6. Складіть завдання за цими даними

 

 

Межа міцності, МПа

Тканини

E , МПа

 

 

На розтягу-

На стиску-

 

 

вання

вання

 

 

 

 

Сухожилля

1000–1500

50–70

120–160

і зв’язки

 

 

 

 

 

 

 

М’язи

8–10

0,5–1

 

 

 

 

 

Кістка

23 000

100–120

 

 

 

 

 

 

Фізичний експериментВиміряйте жорсткість пружини (гуми) і за даними по-будуйте графік залежності сили пружності від видов­ ження.

 

Література

1. Алексеев В. А 300 вопросов и ответов про животных.— Ярославль, 1997.

2. Что такое? Кто такой? — М.: Педагогика, 1980.

3. Энциклопедический словарь юного географа.— М., 1989.

 

docx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
Розділ 3. Взаємодія сил. Сила
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
945
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку