Цікаві завдання для географічних конкурсів, ігор«Геральдика Європи»

Про матеріал

«Геральдика Європи», "Вилучі зайвий об'єкт", "Геоаксіологія" - завдання, які можуть бути використані і під час уроку (мотивація), і в позакласній роботі (Що? Де?Коли?, Брейн-ринг, інші географічні конкурси). Головна мета: зацікавити учнів географією, краєзнавством, історією країн і народів.

Перегляд файлу

Цікаві завдання для географічних конкурсів,  ігор

Автор матеріалів: Ткаченко Н. М.,  вчитель географії, економіки

                                КУ ССШ № 7 ім. М. Савченка СМР

Завдання 1.   «Геральдика Європи»

Назвіть міста, яким відповідають герби.

Учні отримують картки з запитаннями. Відповіді для учителя в 3 колонці.

 

1. Щит увінчаний золотою міською короною з п'ятьма вежками і обрамлений зеленим декоративним картушем з гілок оливи та дубу, в які вплетена срібна стрічка з девізом чорними літерами «Fluctuat nec mergitur» (лат. Плаває, але не тоне). Під девізною стрічкою містяться три ордени — Військовий хрест, Орден Почесного легіону та Орден Визволення.

Срібний корабель указує на те, що місто стоїть на перетині важливих історичних торгових шляхів — річкового та сухопутного. Лютеція була заснована на Сені як галльське торгове поселення, і саме гільдія човнарів у Середні віки становила важливу складову прибутків міста. Крім того, він символізує острів Сіте, який за обрисами подібний до корабля. Лазурове поле з золотими ліліями — символ династії Капетингів, що володіла містом в часи Середньовіччя. Гілки оливи й дубу символізують гідність і славу.

 

Париж

 

 

 

 

2. Вперше зображення ведмедя, а точніше двох – чорного і бурого разом із орлом  і маркграфским шлемом з’явилось на печатці міста 1280 році. З XV століття вже залишився один ведмідь у спину якого встромив кігті орел. Місто стало столицею

бранденбургских курфюрстов, родовим гербом у яких був орел.  Такий герб існував до XVIII століття. Корона над щитом з’явилась у 1839 році. Сучасна форма герба затверджена у 1954 році.

 

 

Берлін

 

 

3. Герб є щитом, в червленому полі якого зображений символ міста — русалка, що тримає в лівій руці золотий щит, а в правій — меч того ж металу. Щит увінчаний королівською короною. Великий герб, окрім цього, містить стрічку з девізом «Semper invicta» (лат. Завжди непереможна), що походить з верхніх кутів щита. Знизу щита розташований орден Вісли з написом на знаку ордена «Virtuti Militari». Спочатку на гербі Старого Міста русалка зображалась з пташиними ногами і з тілом дракона, а в наступному столітті русалку зображали з риб'ячим хвостом, верхньою половиной жіночого тіла та пташиними лапами з кігтями. В 1622 році був затверджений остаточний варіант герба: жінка з риб'ячим хвостом, що тримає щит і меч.

Варшава

 

 

 

 

 

 

 

4. Зображує  вовчицю, яка вигодовує молоком двох немовлят — Ромула і Рема, легендарних засновників міста. Вважається, що вовк був тотемомсабінів та етрусків, а статуя перенесена в місто на знак злиття  з цими народами. «SPQR» означає девіз міста:

«Senatus Populus Que Romanus» в переводе «Сенат и римський народ».Девіз зявився у  XIV  столітті. Офіційно це місто має інший герб.

 

 

 

Рим

 

   

 

 

 

5. Герб являє собою мідно-жовтий щит, на якому зображений голуб, що несе оливкову гілку — добре відомий символ миру, внизу зображено число «1960» — рік, коли країна здобула незалежність від Британії. Мідно-жовтий фон означає великі поклади мідної руди (особливо у вигляді халькопіриту, який має жовтий колір).

 

 

 

 

Республіка Кіпр

 

 

 

 

  

6. Герб цього чудесного міста відомий багатьом. Більше того, іспанці так шанують його, що в 1967 році на площі Пуерта-дель-Соль йому було встановлено пам'ятник у вигляді ведмедя, який стоїть на задніх лапах і поїдає плоди суничного дерева. А ось що означає цей малюнок на гербі, достеменно не відомо. Втім, на цей рахунок існує кілька вельми правдоподібних версій.

Перша з них свідчить, що історія появи цього зображення починається на початку 13 століття. Тоді міська рада вступив у суперечку з духовенством міста за контролюванням лісів і лугів на території району. Кожна сторона наводила свої аргументи за право володіти цими землями, однак до спільної думки вони прийти не змогли. Тоді в суперечку втрутився сам король, який вирішив гори і ліси віддати міській раді, а луки і пасовища - духовенству. З тих пір на гербі і з'явилося зображення ведмедя близько суничного дерева. Іспанець Гільєрмо де ла Пуерта писав, що на місці нинішнього міста колись давно росли суничні дерева, плодами яких ласували ведмеді, яких тут було дуже багато.

 

 

Мадрид

 

 

 

 

7. На щиті з блакитним фондом, очолюваний арагонской короною і з написом внизу "SPQC", і по центру-слон червоного пурпурного кольору, з піднятим хоботом і іклами кольору слонової кістки, воно повстання ліворуч, розміщений профілю і перейшов прописним листом " A ", також вона червоного кольору. П'єтро Каррера у  "історичних мемуарах міста " стверджував, що слон - символом перемоги, отриманої  над лівійцями. Серед інших гіпотез, слон -  істинний і власний талісман, що є зберігачем міста від "образ вулкана" Етни.

 

Катанія (італ. Catania, сиц. Catania) — місто та муніципалітет в Італії, у регіоні Сицилія, столиця провінції Катанія.

 

 

 

 

 

 

 

8. Герб міста  являє собою чотирикутний, із закругленими нижніми кутами й загострений у краї темно-червоний геральдичний щит із зображенням розгорнутого вправо від глядача вершника — Святого Георгія Переможця в срібних обладунках і блакитній мантії (плащі), на срібному коні зі срібною збруєю, що вражає золотим списом чорного Змія.

 

 

 

Москва

 

 

 

9. Архангел Михаїл символізує світлі сили, готові боронити місто  від лиха. Постать Архангела Михаїла у білій княжій сорочці, військовому вбранні з срібним обладунком, декорованим стилізованим диском Сонця, зображено на блакитному тлі давньоруського (варязького) щита.

У правій руці Архангела Михаїла — повернутий у бік вогняний меч, символ захисту, у лівій — срібний щит у золотому облямуванні із зображенням золотого хреста, символ Світла та Християнської віри. Темно-малиновий плащ, за давньоруською традицією, скріплений з правого боку золотою фібулою. Білі Архангельські крила прикрашені золотими смугами. Золотий німб — символ святості

 

 

Київ

 

 

 

 

 

Завдання 2. Вилучіть зайвий об’єкт:

Івіса, Менорка, Мальорка, Ельба.

(Балеарські острови Середземного моря, Ельба – річка у Німеччині, м. Гамбург)

Дортмунд, Франкфурт-на-Майні, Мюнхен, Дюссельдорф.

 (Три міста в межах басейну однієї річки – Рейн, Мюнхен – Дунай)

Шварцвальд, Вогези, Гвадалквівір, Арденни.

( гори, Гвадалківір  — п'ята за довжиною річка Іспанії (657 км, тече по Андалузькій низині)

Герлаховскі-Штіт, Ането, Сніжка, Таранто.

(вершини гір: Карпати, Судети, Піренеї, місто Італії)

Брест, Кошиці, Сучава, Приштина.

(міста країн – сусідів України: Білорусь, Словаччина, Румунія і столиця Косово)

 

Завдання 3. Географія символів (геоаксіологія)

 

Запитання

Відповідь

1

Головна вулиця Європи

 

Річка Рейн

2

Автомобільний цех Європи

Німеччина

3

Молочна ферма Європи

 

Данія

4

Країна святого Георгія

 

Грузія

5

Зелена (смарагдова) країна

 

Ірландія

6

Головний сад (город) Європи

Італія

7

Країна - банкір

Люксембург

8

Країна-казино

Монако

9

Країна фіордів

 

Норвегія

10

Квіткове поле Європи

Нідерланди (Голландія)

11

Швейна фабрика Європи

Португалія

12

Часовий цех світу, також - шоколадний і сирний цех Європи

Швейцарія

13

Лісовий цех Європи

 

Фінляндія

14

"Діамантова" столиця світу

 

Антверпен (Бельгія)

15

Пивна столиця Європи

 

Мюнхен (Німеччина)

16

Туристична "Мекка" Європи

 

Париж (також - Рим, Мадрид, Лондон)

17

Нью-Йорк Європи

 

Франкфурт-на-Майні (Німеччина)

18

Банківський сейф Європи

 

Цюріх (Швейцарія)

19

Оптична столиця Європи

 

місто Єна (Німеччина)

20

Картографічна столиця Європи, батьківщина сучасного страхового бізнесу країни

 

місто Гота (Німеччина)

 

 

doc
Додано
19 липня 2018
Переглядів
1064
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку