Дидактичні матеріали з курсу «Географія світу» для учнів 10 класу. «Німеччина». Вивчи на «12»!

Про матеріал

Дидактичні матеріали активізують діяльність учнів, дають можливість самостійно опановувати матеріал підручника, зацікавлюють учнів. Ефективні у підготовці до олімпіади з географії.

Перегляд файлу

Дидактичні матеріали з курсу «Географія світу» для учнів 10 класу

«Німеччина». Вивчи на «12»!

Автор матеріалів: вчитель географії, економіки

                                Ткаченко Н.М., вища категорія, вчитель - методист

                                     Комунальної установи Сумська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №7

ім. М. Савченка Сумської міської ради

 

Ця держава з-поміж країн Європи має найбільшу кількість сусідів. Всі вони, крім Швейцарії та Австрії, входять до військово-політичного союзу НАТО. Країні належать одні з найзнаменитіших винаходів: лампочка, автоматичний калькулятор і автомобіль. Також до заслуг її жителів можна віднести відкриття інсуліну, винахід кларнета, кишенькового годинника, телевізора (частково), парафіну, дизельного і бензинового двигуна, автомобільного двигуна, диференціального механізму, мотоцикла, реактивного двигуна, РК екрану і особистого касетного плеєра (пізніше названого Sony Walkman)

Сама назва «Німеччина» походить від латинського слова «Germania». Перша згадка відносять до часів Юлія Цезаря. Римляни по-різному називали цю державу. Одні називали його Germania Magna, інші величали G. Transrhenana, треті - Barbara, для Французів республіка завжди буде зватися Allemagne. Німці свою державу називають «Deutschland». Для українців,  росіян офіційна назва звучить як Федеративна Республіка Німеччина, в скороченому варіанті ФРН.

Німеччину іноді називають Das Land der Dichter und Denker (Земля письменників і мислителів). Бах, Бетховен, Гете були з Німеччини, як і Гендель, Шуман, Мендельсон, Брамс, Вагнер і Штраус. Деякі найбільші філософи також мали німецьке походження, включаючи Канта, Гегеля, Ніцше і Гайдеггера.

«Deutschland»

 

Запитання

Відповідь

  1.  

Офіційна назва країни

Федеративна Республіка Німеччина

  1.  

Склад території

 

 

  1.  

Коли зруйнували Берлінський мур

 

 

  1.  

Де була розташована столиця Федеративної Республіки Німеччини

 

  1.  

За картою атласу назвіть найбільші форми рельєфу

 

  1.  

Якими корисними копалинами краще забезпечена

 

  1.  

Де починається і куди впадає Рейн, його притоки, міста через які він протікає

 

  1.  

Тип відтворення

 

 

  1.  

Середня густота населення

 

 

  1.  

Рівень урбанізації, агломерація

 

 

  1.  

Німецький мегаполіс

 

 

  1.  

Найбільші міста

 

 

  1.  

ВВП країни на одну особу

 

 

  1.  

Частка сфери послуг у структурі ВВП країни

 

 

  1.  

Провідна роль у електроенергетиці належить

 

 

  1.  

Центри чорної металургії

 

 

  1.  

Чиє сировина для кольорової металургії, де

розміщені алюмінієві заводи

 

 

 

 

  1.  

Основні центри машинобудування:

 

Автомобілебудування

 

Суднобудування

 

авіаракетокосмічна промисловість

 

 

 

  1.  

За експортом якої продукції займає І місце у світі

 

 

  1.  

Скільки населення зайнято у сільському господарстві

 

 

  1.  

Використовуючи атлас, назвіть найбільші морські порти

 

 

  1.  

Назвіть  аеропорти

 

 

  1.  

Які галузі промисловості переважають

 

 

  1.  

Які основні зернові та технічні культури вирощують у країні

 

 

  1.  

Основними торговельними партнерами є

 

 

 

Що ви знаєте про Гамбург, Франкфурт-на-Майні, Мейсон, Шварцвальд, Саксонську Швейцарію, Боденське озеро?

 

Німеччина, в якій розташовано понад 1300 пивоварень, які виробляють понад 5000 брендів пива, знаходиться на другому місці серед країн по споживанню пива на душу населення після Чехії. Які ще цікаві факти вам відомі про Німеччину?

Штраф за кинутий на асфальт недопалок у Німеччині - 20 євро.

За "зебрі" через німецьку дорогу можна йти з закритими очима.

Німеччина як місце проведення ярмарків і виставок займає передові позиції у світі. Більше 10 мільйонів гостей щороку відвідують Німеччину для участі майже в 150 ярмарках і виставках. 175000 учасників використовують німецькі виставки для презентації своїх товарів. Приблизно одна третина зарубіжних учасників представляє неєвропейські регіони. Три з чотирьох найбільших ярмаркових територій у світі знаходяться в Німеччині. Крім того, німецькі організатори ярмарків щорічно проводять близько 160 ярмарків в так званих регіонах розвитку, зокрема Центральної та Східної Європі, Азії і Південній Америці.

Німеччина зараз посідає третє місце в світі по книгодрукуванню (після Великобританії та Китаю). Кількість нових книг в минулому році склала близько 83000 найменувань, обсяг книжкового ринку – 9,4 мільярда Євро. Найбільш читаючою віковою групою в Німеччині є молодь від 14 до 19 років.

Німеччина є одним з найбільших виробників автомобілів, у 2014 році було продано понад 3 мільйонів машин. Найбільш популярними брендами у 2014 році стали Volkswagen, Mercedes, Audi і BMW. Volkswagen Golf залишається однією з найбільш продаваних моделей в світі, в 2014 році було продано 520 958 автомобілів цієї марки.

 

Політична система Німеччини

 

 Порівняно з главами інших держав німецький федеральний президент має мало можливостей впливати на щоденну політичну кухню. Він представляє ФРН у світі й презентує країну при офіційних нагодах.

 

Федеральний президент Німеччини Йоахім Ґаук

 

Урядовий центр Німеччини

 

Берлінці називають резиденцію федерального канцлера через її дивовижну архітектурну форму "пральна машина". Тут працює канцлер, глава уряду. Нинішнім главою німецького уряду є Анґела Меркель.

 

Відомство федерального канцлера в Берліні

 

 Згідно з конституцією, Анґела Меркель є "лише" четвертою за могутністю особою в державі. Формально більше прав посідають федеральний президент, голова Бундестагу та голова Бундесрату. Фактично ж наймогутнішим політиком у Федеративній Республіці Німеччина є саме федеральний канцлер. Федеральний канцлер наділений повноваженнями визначати основні засади внутрішньої та зовнішньої політики держави. Як голова уряду, він очолює кабінет міністрів. Разом вони становлять політичний провід країни.

Німецький народ не може обирати федерального канцлера прямим голосуванням, але непрямим чином він кожні чотири роки визначає його шляхом виборів до Бундестагу. Кандидат на посаду глави уряду від найбільшої фракції Бундестагу є майбутнім новим канцлером. Зазвичай він мусить залучитися підтримкою партнерів по коаліції, щоби його уряд міг спиратися на більшість голосів парламенту. За традицією коаліційні уряди утворюються, як правило, двома різними партіями.

 

 Якщо федеральний канцлер знайшов партнерів для коаліції, починається формування кабінету міністрів. Канцлер визначає, скільки політичних відомств та міністерств він матиме в своєму уряді. До найважливіших відомств належать міністерства економіки, охорони довкілля, внутрішніх справ, закордонних справ, фінансів та оборони, а також міністерства в справах сім‘ї, міністерства юстиції, транспорту, охорони здоров‘я. Федеральні міністри керують своїми відомствами та несуть за них повну відповідальність у межах визначених пріоритетів.

 

Все завершується процедурою обрання канцлера. Федеральний канцлер пропонує визначених ним міністрів на затвердження федеральному президентові. Після цього він призначає їх на їхні посади на чотирьохрічний термін. Крім того, федеральному президентові належить внести кандидатуру федерального канцлера на розгляд Бундестагу. Нового канцлера обирає парламент. Зазвичай це відбувається після завершення формування уряду, тобто - коли вже визначено всі міністерства та розділено міністерські посади.

 

Історія успіху. Ангела Меркель: мій девіз: «Сила у спокої»
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На політичну арену Меркель вийшла після падіння Берлінської стіни в лавах Християнсько-демократичного союзу (ХДС). На той час їй було 35 років, і на подив усіх, Ангела стала дуже швидко просуватися кар'єрними сходами – особливо після знайомства з канцлером ФРН Гельмутом Колем. У листопаді 2005 року Ангела Меркель стала першою жінкою і одночасно в свої 51 наймолодшим федеральним канцлером за всю історію ФРН, першою представницею колишньої НДР на цій посаді і першим главою уряду з природничою освітою. І взагалі – другою (після імператриці Феофанії в Х столітті) жінкою на чолі Німеччини.

 

Дізнайся більше!        Посилання на джерела:


https://maximum.fm/angeli-merkel--63-istoriya-uspihu-najvplivovishoyi-zhinki-svitu-u-yaku-nihto-ne-viriv_n124150


Історія успіху. Ангела Меркель: мій девіз: «Сила у спокої»
https://vn.20minut.ua/analitika-i-publicistika/istoriya-uspihu-angela-merkel-miy-deviz-sila-u-spokoyi-10326581.html

doc
Додано
19 липня 2018
Переглядів
938
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку