Цікавинки про хліб (добірка прислів'їв, загадок, віршів, казок про хліб до виховного заходу)

Про матеріал

Мета: систематизувати і закріпити знання дітей про вирощування і використання хліба, розширити словник дітей прислів”ями, приказками,фразеологізмами, народними прикметами. Формувати конкретні знання про появу хліба на столі, про народні звичаї пов”язані з ним.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БЕРДЯНСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА I-III СТ.№11

БЕРДЯНСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 

 

 

 

 

 

 

 

ЦІКАВИНКИ ПРО ХЛІБ

(добірка загадок, прислівїв, оповідань, казок, фразеологізмів до виховного заходу)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

Маю жовтий вусок,

Запашний колосок.

Буде з мене мука

Й паляниця м’яка. (Пшениця)

 

2.

Одне кинув - жменю зібрав (Зерно)

 

3.

Восени лягло, взимку спало,
Навесні зійшло, а влітку вусатим стало. (Зерно)

 

4.

 

Що два тижні зелениться,
Що два тижні колоситься,
За два тижні одцвітає,
Ще два тижні наливає
І два тижні підсихає? (Жито)

 

 

5.

 

Море безкрає
Золотом сяє,
Котить поволі
Хвилі шовкові. (Пшеничне поле)

 

 

6.

З поля зжинають,
У млині перетирають,
В печі гублять,
Клянуться, що люблять. (Хліб)

 

7.

Як навколо об'їси - 
Серединки не проси.
Ми такі гостинці -
Дірка в серединці. (Бублики)

 

8.

Що це за пан -
З тіста жупан,
Сиу у жупані,
Сам у сметані. (Вареник)

 

9.

Їх любить кожен,
На сонце схожі,
Смачнющі оці
Тоненькі... (млинці)

 

10.

Їх цінують за начинку.
В них ховають сир, родзинки,
Сливи, яблука і мак,
Різні овочі на смак.
Як же зветься цей дружок)
Відгадали? ... (пиріжок)

 

11.

З борошна, яйця й сметани
Тісто завела старанно
Й запросила друзів Натка
На смачні, пухкі ... (оладки)

 

12.

Був зерном він у землі,

Став із сіллю на столі.

З ним їсти ми сідаємо,

І гостей стрічаємо. (хліб)

 

13.

Хоч не солодкий,

Та дуже смачний,

Хоч сам маленький,

Проте дорогий.

Сядемо обідати –

Він на столі.

Люблять його І дорослі, й малі. (Хліб)

 

14.

Довгі вуса маю,
Але їх не підстригаю,
бо на сонці дозріваю,
Коли прийде час
Всім збирати урожай -
Буде з мене добрий коровай.(Колосок)

 

15.

Дивні скарби вона має,
Їх від ледаря ховає.
А хто любить працювати,
Сил для неї не шкодує,
Тих вона,мов рідна мати,
Одягає і годує.(Земля)
 

16.

Круглий, мов сонечко, щедрий, мов літечко, на черінь просунеться, стоїть — красується.

З печі — на блюдо, їжте мене, люди, на здоров'ячко. (Коровай)
 

17.

У пору літню, в час осінній навесні в гарячий час косять, жнуть вони і сіють, орють лан у котрий час (Хлібороби)
 

18.

Корабель-велетень не по морю пливе. 
Корабель-велетень по землі йде. 
Полі пройде - урожай збере". 
(Комбайн)
 

19.

Є хліб, буде і пісня.

 

20.
Хліб — годувальник, святиня людська.

 

21.
Щоб хліб мати, треба добре працювати.

 

 

22.
Де хліб та вода, там нема голода.

 

23.
Паляниця — хлібові сестриця.

 

24.

Яка пшениця, така й паляниця.

 

25.
Добрий хліб, коли нема калача.

 

26.
Клади перед людей хліб на столі, будеш у людей на чолі.

 

27.
Як є хліба край, то і в хліві рай, а як хліба ні куска, так і в горниці тоска.

 

28.

Краще сухий хліб з водою, ніж паляниця з бідою.

 

29.
Краще їсти хліб з водою, ніж жити чужиною.

 

30.
Найсмачніший хліб од свого мозоля.

 

31.
Як хліб буде, то і все буде.

 

32.
Де є хліб, там є життя, де є життя, там є надія.

 

33.

Держи хліб на обід, а слово на одвіт.

 

34.
Живемо: хліб жуємо, а іноді ще й присолюємо.

 

35.
Є хліб — солі нема, є сіль — хліба нема.

 

36.
Жуй, тату, воду, коли хліба нічим.

 

37.
Завжди є їдець на готовий хлібець.

 

38.

З полови хліба не спечеш.

 

39.
Зварили нічо та й з’їли без хліба.

 

40.
Житній хліб пшеничному калачеві дід.

 

41.
З печі сирого хліба не виймають.

 

42.
Кий на кий вадить, а хліб на хліб не завадить.

 

43.

Кожному хліб не гіркий.

 

44.
Не всякий паше, хто хліб їсть.

 

45.
Коли не стане хліба, так грінки грій.

 

46.
Коли стало на хліб, то стане й на обід.

 

47.
Без хліба — не обід, без капусти — не борщ.

 

48.

Без хліба половина обіда.

 

49.
Коли хліб на столі, то стіл — престіл, а коли хліба ні кусочка, тоді стіл лиш гола дошка.

 

50.
Ліпше свій хліб недопечений, ніж чужий перепечений.

 

51.
Люди — не татари, дадуть хліба і сметани.

 

52.
Бублик — не хліб.

 

53.

Мова мовиться, а хліб їсться.

 

55.
Мій татуньо між двома хлібами вмер: старого не було, а нового не дочекався.

 

56.
На чорній землі білий хліб родить.

 

 

57.

На пшеничний хліб — масло, а на вівсяний — голод.

 

58.

Хліб житній — батько рідний, гречана каша — мати наша.

 

59.

Розпочалися жнива – закачуй рукава.

 

60.

Пшениця колоситься – життя веселиться.

 

61.

Де трактор ходить, там золота пшениця родить.

 

62.

Без хліба нема обіду.

 

63.

Пироги перепечені

Перцем переперчені.

 

64.

Прилетіли горобці –
Говорили про крупці;
Не про крупці,
Не про крупицю,
А про крупячко.

 

65.

Варка варила вареника, 
Василь взяв вареника. 
Варка Василя варехою. 
Василь Варку вареником. 

 

66.

Дзижчить над житом жвавий жук,
Бо жовтий він вдягнув кожух. 

 

67.

Мусію, Мусію. 
Муку сію, 
Печу паляниці, 
кладу на полиці. 
Мусій, муку сій, 
печи паляниці, 
клади на полиці. 

 

68.

Хочеш їсти калачі, не сиди на печі.

 

69.

Оце тобі хліб і ніж: бери та ріж.

 

70.

Без солі не смачно, а без хліба не ситно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЦІКАВИНКИ ПРО ХЛІБ

 

 

  •  «Сендвічі» отримали свою назву на честь Графа Сендвіча — відомого картяра, який був так захоплений грою, що навіть не хотів перериватися на обіди, а щоб перекусити під час партії, він придумав класти м’ясо між двома шматками хліба.

 

  •  Хліб винайшли випадково, так говорить легенда, і сталося це більше 7500 років тому. Першу буханку, сам того не відаючи, спік древній єгиптянин, який забув суміш борошна і води в теплій печі на всю ніч. Вранці ж він виявив м’яке пухке тісто, з якого вийшов далеко непоганий хліб.

 

  •  За законом Мерфі хліб завжди буде падати маслом вниз.

 

 

  •   У Стародавній Греції булочник міг зайняти дуже високий пост. У Римі раб, що вміє пекти хліб, коштував в десять разів дорожче самого вправного гладіатора. А за старими німецьким законам злочинець, який убив пекаря, карався втричі суворіше, ніж за вбивство будь-якої іншої людини. У Візантії пекарі не обклдалися ніяким державним повинностям, але, якщо вони випікали і продавали хліб низької якості, їх могли покарати — відшмагати, обстригти наголо, прив’язати до ганебного стовпа, відправити у вигнання.

 

  •  Вперше дріжджі при виготовленні тіста стали використовуватися в XVII столітті. А раніше для заквашування найчастіше відокремлювали один шматок від всієї маси, залишали на ніч, а на наступний день використовували його в якості продукту бродіння. Були і більш витончені способи. Наприклад, галли і іберійці в I столітті н.е. додавали в тісто пивну піну. А в деяких країнах закваскою ставали висівки, просочені вином.

 

  •  Так само хліб був чимось незвичайним у деяких народів. У Стародавній Індії були переконання, що людина, яка не їсть хліб, буде нещасною. І злочинців карали тим, що не давали їм хліб. І навіть у наш час хліб у індусів на великому рахунку.

 

  • Стародавні римляни дуже цінували хліб і людей, які його готують. Саме тому раби, які вміли випікати хліб, коштували як вправні гладіатори. Хліб настільки важливий для єгиптян, що його використовували як готівку, а Стародавні греки вміли випікати понад 80 видів хліба, ще у 2500 році до н.е.

 

  • Люди вживають у їжу пшеницю вже понад десять тисяч років. Колись розтерті зерна пшениці змішували з водою і отриману суміш тонким шаром випікали на камінні, так готували перші хлібні коржі. Це продовжувалось доти, поки в тісто не потрапили дріжджі. Саме з допомогою дріжджів тісто піднімається і стає пухким, а після випікання отримуємо звичний нам хліб.

 

  • На островах Океанії важливим джерелом їжі є хлібне дерево. З сушеної м'якоті плодів хлібного дерева роблять тісто та випікають своєрідні млинці.

 

  • З одного зернятка отримуємо приблизно 20 міліграмів борошна, для випікання одного буханця потрібно борошна з приблизно 10 тисяч зернят.

 

  • Сумарний об'єм води, яка використовується для вирощення пшениці та виготовлення однієї буханки хліба понад 1600 літрів.

 

  • За різними підрахунками люди у світі з'їдають понад 9 мільйонів буханок хліба кожного дня.

 

  • Англійські вчені підрахували, що у Великобританії понад 60% борошна використовується для приготування хліба, а 32% хліба викидається.

 

  • Всі знають про корисні властивості житнього хліба, проте мало кому відомо, що тривалий час жито, на полях ячменю і пшениці, вважали бур'яном.

 

  • Сім'я з чотирьох осіб може прожити 10 років за рахунок хліба, отриманого на одному акрі пшениці.

 

  •  Якщо їсти бутерброд на сніданок, обід і вечерю, вам знадобиться понад два місяці, щоб з'їсти кількість хліба, виробленого з 10 кг зерна.

 

  • Сучасний комбайн за 5 секунд збирає кількість пшениці достатню для випікання понад 35 буханок хліба.

 

  • Білий хліб, з очищеного борошна, містить значно менше білків, клітковини, вітамінів та мінералів ніж хліб з цільних зерен. Хліб з цілісних злаків багатий на антиоксиданти і знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань, ожиріння та діабету.

 

  • Хліб на столі - це незмінний символ благополуччя. Хліб завжди був важливим атрибутом дому. У монастирях традиційно займалися випіканням хлібу. Численні паломники захоплювалися не тільки місцями, святими для кожної української людини, а й короваями запашного, смачного хліба. Один з найдивовижніших запахів на землі - це запах свіжоспеченого хліба.

 

 

  • Чому хліб так смачно пахне? Виявляється, запах хліба - один з найбагатших і складніших за складом. Виникає він при взаємодії більш ніж шістдесяти ароматичних елементів.

 

  • З одного зернятка виходить близько двадцяти міліграмів борошна, це означає, що для випічки одного батона потрібне борошно від помелу приблизно 10 тисяч зерен.

 

 

  • Хліб є одним з основних джерел вуглеводів, забезпечує близько 1/3 добової потреби в білку, до 25% - в калію і фосфорі, більше половини - в залізі; містить вітаміни групи В. Норма для дорослої людини, не зайнятої фізичною працею, - приблизно 300-350 г хліба на день, проте ця кількість може мінятися залежно від віку, виду діяльності людини, маси тіла, індивідуальних особливостей організму, кількості і складу інших продуктів, що входять в раціон харчування.

 

  • Ми з'їдаємо більше 9 000 000 буханок хліба щодня. Цього достатньо, щоб зробити 90 мільйонів бутербродів. 

 

 

  • Найбільший у світі хліб був випечений в пекарні в Акапулько, Мексико Буханець довжиною 9200 метрів був спечений у  січні 1996 року.

 

  • Близько 50% усього хліба йде на бутерброди - в Англії найпопулярніший бутерброд з сиром, а в Америці - з шинкою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСЛОВИ ВЕЛИКИХ ЛЮДЕЙ ПРО ХЛІБ

 

 

  • Істинно, люди: живемо не хлібом єдиним.
    Істинно так..., коли маємо хліб на столі.
    Б. Олійник

 

  • Найбільший прояв геніальності - в засіяній ниві.
    О. Довженко

 

 

  • Пахне хліб. Як тепло пахне хліб.
    Любов'ю трударів і радістю земною.
    П. Воронько

 

  • Хліб - джерело життя. У ньому краса праці, у ньому - сила духу, що долає труднощі. Нехай уже в дитинстві хліб стане для дитини святинею.
    В. Сухомлинський

 

  • Людина в світ зерно нести повинна , як зерно носить людям колосок

           Г. Коваль

 

 

 

 

 

 

ФРАЗЕОЛОГІЗМИ

 

 

  1. Буде хліб, то й миші будуть. (Де є чим поживитися, там з'являються лихі люди.)
  2. Гості хліба не цурались, та й сала не стало. (Жартома про гостей, які з'їли все, що було в хаті.)
  3. З цього борошна ніколи хліба нема. (Ця людина ніколи не робить нічого доброго.)
  4. Маю три клуні хліба: в одній вітер, в другій мак, а третя стоїть так. (Про бідного, який нічого не має.)
  5. Не те хліб, що ще на полі, а те, що вже в стодолі. (З урожаю можна мати користь лише тоді, коли його вже зібрано.)
  6. Один хліб завше проїсться. (Те саме надоїдає.)
  7. Хліб на ноги ставить, а горілка з ніг валить. (Працею доб'єшся добробуту, а пиятикою занапастиш себе.)
  8. Хліб на хліб сіяти - ні молоти, ні віяти. (Одну і ту ж саму справу не роби відразу двома способами, бо нічого не вийде.)
  9. Хліб у пана мужик косить, жінка йому снопи носить, а як прийде додому - діти їсти просять. (На панському полі не доробишся.)
  10. Хоч хліба нема, але воля своя. (Бідний, але ні від кого не залежить.)
  11. Чи хліб, чи пиріг, аби повен живіт. (Будь-що з’їсти, аби наїстися.)
  12. Як хліба ні куска, то і в хаті тоска. (В бідній хаті дуже сумно.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КАЗКИ ПРО ХЛІБ

 

  1. Золота зернина 
    Жила-була золота Зернина. Лежала вона в засіку і мріяла про те, яку користь вона може принести людям. 
    - Іди скоріше на поле і зарийся в землю, – почула вона чийсь голос. Послухала Зернина, побігла на поле і зарилась в землю, та й заснула. Прокинулась вранці, а у неї на маківці зелений росток виглядає. Обдивилась Зернина і бачить, що навкруги багато-багато таких ростків. Все поле з чорного перетворилось в зелене. Росла Зернина, росла і перетворилась в зелену рослину з колоском. Колосок під жарким сонцем скоро пожовтів. Поле з зеленого перетворилось на золоте. Незабаром по полю пішли великі комбайни і Зернина разом з іншими своїми братами і сестрами потрапила на тік. Із золотої вона перетворилась на біле борошно. На хлібокомбінаті з неї спекли великий і смачний коровай. І Зернина з білої перетворилась на рум’яну. 
    Отож, кожна Зернина хоч і мала, але корисна і дорога, тому що це хліб. 

 

 

 

 

 

 

ЛЕГЕНДА ПРО ХЛІБ

 Засперечалися якось орач, сіяч і пекар. Орач твердив, що хліб творить земля, сівач казав – сонце, пекар – вогонь. «Ви забули про людину, мовив мудрець – хліб, творіння рук людських!»

       Хліб створюється не за один день. В нього вкладають працю дуже багато людей і вирощують протягом цілого року.

 

ОПОВІДАННЯ ПРО ХЛІБ

Т. Коломієць «Хліб»

Принесли хліб. На столі поклали. Пахучий, теплий ще. Із шкоринкою золотавою. Це від вогню позолота в нього.

Та не тільки від вогню. Золоте зерно на борошно мо­лоли. А зерно в золотому колоску на стеблині золоченій гойдалося, срібною росою вмивалося. Золоте проміння сонячне в себе увібрало. Від сонця позолота в хліба. Та чи тільки від нього?

Золоті роботящі руки зерно у ріллю посіяли. Уро­жай доглянули й зібрали. Роботящі руки зерно змоло­ли... хліб спекли. Роботящі руки в дім його принесли, на вишивану скатертину поклали.

І лежить на столі хліб, теплий, пахучий, руками робо­тящими подарований. Лежить ясний, як сонечко, і ніби промовляє: «Любіть мене, шануйте, їжте та здоровими будьте».

І. Сенченко «Хліб святий».

«Принесла баба хліб з магазину. Катруся не голодна була. Покуштувала і ніс зморщила:

  • Фе, який поганий!

Бабуся розсердилася і почала навчати внучку:

  • Так ніколи не можна говорити про хліб. Коли він чомусь не подобається, кажуть: «Хліб так негарно випе­чений...»
  • А Юрчик теж не шанує хліба — насупилася Кат­руся.— Не доїв на дворі кусочка і кинув на землю. По­тім із Сергійком почали його футболити...
  • Ай, як негарно! — розгнівалася бабуся. І сказала внучці: — І сама ніколи так не роби, і Юрчикові не до­зволяй. Недоїла — однеси, у хлібницю поклади, пізніше доїси. А коли хтось кине на землю — накажи підібрати. Топтати хліб не можна. Хліб дає людям життя. Без хліба ж голод, смерть. Скільки на світі людей вимерло без хліба! Хліб святий.

Катруся задумалася. Потім притулилася до баби:

  • Я більше ніколи не буду погано казати про хліб і не розкидатиму. І Юрчикові не дозволю. Тільки не тре­ба сердитися на мене. Приголуб мене...

Бабуся поклала руку на голову внучці і пригорнула до себе.

Хліб – то праця людська

Василь Сухомлинський

 

Узяв онук у хаті шматок хліба, пішов у садок і став ним спілі груші з дерева збивати.

Підходить дідусь і питає:

 Що це ти робиш, онучку?

Онук похнюпився, не насмілиться очей підвести.

Знав, що робить недобре, але сподівався, що ніхто не бачитиме.

– Візьми той хліб, – звелів дідусь.

Підняв онук шматок хліба.

 Є в тебе чиста хусточка?

Витяг онук з кишені чисту хусточку.

 Загорни хліб у хусточку.

Онук загорнув.

 Так і неси цей шматок хліба до хати, поклади його поруч зі своїми книжками. Хай лежить він доти, доки ти виростеш і народяться у тебе діти. Заповідай тоді своїм дітям і внукам, що хліб – це святиня і знущатися над ним – великий гріх.

 Дякую вам за науку, дідусю, – тихо каже онук і несе шматок хліба в хусточці до хати.

Той шматок хліба він зберігав багато літ. Як виросли його два сини й стали розуміти, що таке праця і честь, він сказав їм:

 Найдорожча цінність – хліб. Його виростив ваш прадід. Бережіть і шануйте хліб, – бо то праця людська.

 

 

 

 

ВІРШІ ПРО ПШЕНИЦЮ

 

  • Колосок

Він виріс із зерниночки,

З тоненької билиночки.

Вітри блакитні віяли,

А хмарки дощик сіяли.

Волоссячко пишається,

На сонці наливається,

І під вітрами буйними

Шумить, шумить воно.

Ой, буде втіха кожному,

Хто виростив і виходив

Це золоте зерно!

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Заболотна Юлія Владиславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ребрина Maйя Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
5 березня 2018
Переглядів
9867
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку