Мова рідна, слово рідне.
Хто вас забуває,
Той у грудях не серденько,
А лиш камінь має.
Сидір Воробкевич
Для кожного народу важлива його мова, бо вона – перша ознака нації. Цікаво, а з чим ще асоціють українців, окрім мови. Звісно ж, що із смачною їжею
НЕ так давно туристичний блог Yonderbound склав рейтинг найсмачніших кухонь світу. Зрозуміло, що українська гордо увійшла у першу десятку, а в Європі посіла призове третє місце. Зараз, під час повномасштабної російсько-української війни популярність усього українського у світі значно зросла. Наші національні страви почали подавати у багатьох європейських ресторанах та кафе. Українські ж кухарі та ресторатори відроджують забуті автентичні страви.
То чим же такі унікальні наші смаколики і які з них варто спробувати, щоб запам`ятати Україну на смак?
То ж вирушаємо у кулінарну подорож та збираємо слова, які для кожного українця є майже священними, слова-назви найвідоміших українських страв.
Отже, як смакує Україна?
Наші пращури та сучасники сходяться в одному – хліб усьому голова! Ще О. де Бальзак писав у своїх листах: «… як ви приїдете в Україну, в цей рай земний, де я запримітив уже 77 способів приготування хліба». Історія його випікання уходить корінням у трипільську культуру. Але і зараз жодна українська родина не мислить свого життя без паляниці.
Але найкраще паляниця смакує з борщем. Ця страва – символ української кухні. Не так давно нам довелося виборювати його авторство і доводити, що вона дійсно українська. І ми перемогли! До речі, як і переможемо ворога у війні! Але повернемося до нашої святині. ЮНЕСКО включило борщ у перелік Нематеріальної культурної спадщини. Саме його українці вважають найулюбленішою стравою! Але так думають не лише українці: СNN включили борщ до 20 найсмачніших супів світу! Кожна господиня готує його по-своєму і у кожної він найсмачніший!
А який же борщ без сала! Це один із стратегічних продуктів України. Його вживають сирим, солоним, копченим, вареним, смаженим. А підступні маркетологи, знаючи любов українців до цього смаколика, навіть створили сало у шоколаді.
Нашому салу присвячують також вірші і пісні! У 2011 році у Львові відкрили відкрили єдиний у світі музей сала! Але, як то кажуть, не салом єдиним живе українець…
Ще одним українським смаколиком вважаються вареники. Цю страву знають і полюбляють усі українці! І не тільки! 42й президент США Білл Клінтон заніс цю страву до свого списку Must Be Served. Єврейський поет Саул Черніхівський присвятив поему та музичну ідилію; Іван Котляревський згадував у «Енеїді», а Микола Гоголь у «Ночі перед Різдвом».
Наступне слово-смаколик - «Котлета по-київські». Вже з назви зрозуміло її походження, хоча й нині точаться суперечки за авторство між декількома країнами ( Україна, Німеччина, Франція, США, Росія). Цікавий факт: страва є настільки популярною, що її не тільки подають у закордонних ресторанах під назвою CHiken Kyiv, а й включили до споживчого кошика у Великий Британії.
Голубці, деруни, галушки, биточки, холодець, шпундра, полядвиця, банош, шовдар…. М-м-м
А якщо це заїсти шуликами, пляцками, київським тортом…
Запити узваром, киселем, квасом, для дорослих – навіть і медовухою або спотикачем…
Усі ці слова викликають гастрономічнине захоплення в кожного українця, бавлять наш слух. Тож, готуймо українські страви, популярізуймо українську мову, бо це – мова наших батьків і дітей.
ЦЕ МОВА НАШОЇ ПЕРЕМОГИ!
З Днем рідної мови!