Цікавий конкурс для дівчаток-восьмикласниць "Юна господинька" передбачає 13 різних завдань, які покликані виявити знання дівчатами страв національної та зарубіжної кухні, уміння приготувати салат, оздобити страву, виготовити одяг "з нічого", а також вміння гарно запросити гостей до столу.
8 клас Конкурс
Юна господинька
1. Конкурс “Домашній одяг” – 16 учасниць.
Дівчата демонструють і коментують свій одяг. (Номінації “Найбільш стильна господинька”, “Найелегантніша господинька”) 5 балів
2. Конкурс “Розумна, кмітлива”. Загадки
1. Сімсот соколят на одній подушці сплять. (Насіння соняшника)
2. Маленька, червона, солодка, пахуча, росте низько, до землі близько. (Суниця).
3. У бочечки біленької Сучечка ні одненького, Ані обручика, Ні дна – І хоч би клепочка
одна! (Яйце)
4. Для зеленого борщу Кисле листя посічу. Що за листя – всі впізнали, Коли борщ покуштували. (Щавель)
5. Ця жовтогаряча пані В бархатистому жупані. І солодка, і пригожа На компот й варення гожа. (Абрикоса)
6. Рідке, а не вода, біле, а не сніг. (Молоко)
7. Ріжуть мене ножакою, б’ють мене ломакою – за те мене отак гублять, що всі мене дуже люблять. (Хліб)
8. У воді росте, кохається, вкинь у воду – злякається (Сіль)
9. Є шапка, але немає голови, є ноги, але без черевика (Гриб)
10. На полі народився, на заводі варився на столі розчинився (Цукор)
11. Що то за голова, що лиш зуби й борода? (Часник)
12. Я росла в темній темниці, як зросла — взяли в світлиці, з мене шкуру всі деруть, мене варять, мене труть, пироги з мене печуть. Відгадайте, хто ж я є, і назвіть ім’я моє. (Картопля)
13. Ідуть троє та розмовляють. «Вона біла?» — питає одна. «Ні, чорна», — відповідає друга. «У мене є ще й червона», — вставляє третя. Про що йдеться? (Про смородину)
14. Що за бабуся, в котрої сім кожухів на кожусі. (Капуста)
15. Що сирим не їдять, а вареним викидають? (Лавровий лист)
16. Цвіте синьо, лист зелений Квітник прикрашає, Хоч мороз усе побив - Його не займає.
(Барвінок).
17. Блакитні оченята Із жита виглядають. Хоч квіточки ці люблять, Та з поля виганяють.
(Волошки).
(Номінація “Найкмітливіша господинька”) Одна вибуває
3. Конкурс “Кулінарний”
1. Нототенія – це а) квасоля з горіхами; б) цінна промислова риба; в) тушена капуста.
2. Чи кладуть дріжджі в пісочне тісто? (ні)
3. Шампіньйони – це а) м’ясо; б) пиріжки; в) гриби.
4. Українська назва шампіньйонів (печериці).
5. Печена смакота з ізюмом. (кекс).
6. Українська назва ізюму (родзинки).
7. Анчоус – це а) японський суп; б) риба; в) південний фрукт.
8. Щоб замісити тісто, що краще – лити воду в муку, чи сипати муку в воду? (лити воду)
9. Чебуреки – це а) фрукти; б) салат; в) м’ясні пиріжки з тіста.
10. Без якого кулінарного виробу не обходиться жоден день народження? (торт)
11. Чим вкрите тіло риби? (лускою)
12. Що таке шпик? (підшкірне свинне просолене сало в шматочках).
13. Що ми називаємо французьким тістом? (слойоне тісто)
14. Що називають напівфабрикатами? (продукти, які пройшли одну, або кілька стадій кулінарної обробки, але ще недоведені до кулінарної готовності)
(Номінації “Найдосвідченіша господинька”) Одна вибуває
4. Конкурс “Попелюшка”. Розсортувати окремо горох, кукурудзу і квасолю, розсипані на столі.
1-ша – 5 балів, 2-га – 3 бали, 3-тя - 1 бал. (Номінація “Наймоторніша господинька”) Одна вибуває
5. Конкурс «Склади меню». Скласти меню із страв, які розпочинаються лiтерою п. “Найрозумніша господинька” Одна вибуває
6. Конкурс “Чи знаєш ти страви української кухні?” (ведучий називає назву страви, учасниці повинні коротко про неї розповісти)
Путря — страва з неподрібненої ячмінної крупи.
Куліш — страва української кухні, зварена з пшоняних круп.
Лемішка — кашоподібна борошняна страва (з гречаного борошна)
Соломаха, саламаха, соломата, саламата — кашоподібна, подібна до лемішки, з гречаного борошнаа (рідко пшеничне або житнє),
Затірка — розтерте підсолене пшеничне на яйцях тісто.
Галушки́ — страва з вареного тіста у вигляді квадратиків або кульок. Не мають начинки.
В Галичині більш поширені палюшки - картопляні галушки, одна з найпопулярніших галицьких страв і сьогодні. Це - ті ж галушки, в які додають варену картоплю, яйце чи домашній сир, або те та інше разом.
Душени́на, страва, приготовлена з м'яса домашньої худоби, птиці чи їх суміші, овочів, прянощів та заправлена борошном.
Кендюх - традиційна народна страва зі шлунку тварини (переважно свинячого), яка начинювалась м'ясом та незначною кількістю сала або взагалі без нього.
Кулеша — страва української кухні, каша з вареного в окропі кукурудзяного борошна.
Вергуни — українські кондитерські вироби з бездріжджового тіста, куди входять борошно, масло, яйця, цукор і як обов'язкова добавка спирт (ром, коньяк, горілка) або, в крайньому разі, оцет (іноді разом з алкоголем). Смажать на смальці.
Калита́ — це обрядовий корж, що готується на свято Андрія.
страви української кухні (борщ, вареники, сало, галушки, кваша, путря, холодець, куліш, юшка, ковбаса, деруни)
7. Конкурс “Уміла господинька”. Якнайшвидше почистити картоплину, щоб не розламалася шкірочка і щоб картоплина мала гарний вигляд. (Номінація “Найуміліша господинька”) Одна вибуває
8. Конкурс “Страви зарубіжної кухні”
У якій країні вам подадуть на сніданок вівсянку, чай з молоком і сендвіч з огірком або яєшню з беконом (іноді з сосисками) і багато свіжих пишних булочок з джемом? (Англія)
З якої країни прийшов до нас багет? (Франція)
У якій країні найпопулярнішою м'ясною стравою є ростбіф? (Англія)
У якій країні найпопулярнішою стравою є сири (свіжі, м'які, зі шкуркою, покритою білою пліснявою, з козячого молока, печені)?(Франція)
Де полюбляють їсти запечені в томатному соусі боби? (Англія)
Де вам подадуть каннеллоні? (Італія)
Що таке каннеллоні? (паста у вигляді трубочок діаметром 2–3 см і довжиною близько 10 см).
Де полюбляють їсти жаб'ячі лапки? (Франція)
Що таке чіабатта? (різновид італійського хліба).
Де придумали майонез? (Франція)
Де подають кальцоне? (Італія)
Що таке кальцоне? (один із видів піци – складеної вдвоє, у форму півмісяця).
У якій країні вам подадуть на десерт пудинг і кекс, чорний чай з молоком. (Англія)
У якій країні вам подадуть тірамісу? (Італія)
У якій країні вам подадуть рататуй? (Франція)
Що таке рататуй? (страва з помідорів, болгарських перців, баклажана, кабачка, цукіні).
9. Конкурс “Фірмовий салат” (Зовнішний вигляд) (Номінація “Найкраще поданий салат”) (Номінація “Найсмачніший салат”) Одна вибуває
10. Конкурс “Найоригінальніша канапка” (Номінація “Найоригінальніша канапка”) Одна вибуває
Конкурс для хлопців “Продовж прислів’я”
Яка пшениця... (така й паляниця).
Добра паска...(як є ковбаска).
Аби хліб... (а зуби знайдуться).
Без зубів лихо... (а без хліба ще гірше).
Без солі, без хліба... (немає обіда).
Де хліб-сіль-каша... (там домівка наша).
Де хліб і вода... (там нема голода).
Завжди є їдець... (на готовий хлібець).
Краще сухий хліб з водою... (ніж паляниця з бідою).
Не вчи вченого... (їсти хліба печеного – я й сам з'їм).
11. Конкурс «Запрошення гостей до столу». Це можна робити віршем, піснею тощо. Одна вибуває
12. Конкурс “Прикраси із овочів” (Тим часом – дегустація салатів, оцінка смаку) Одна вибуває
Конкурс для хлопців: по черзі називати страви, приготовані з картоплі.
(Фарширована картопля Печена картопля зі спеціями Молода картопля зі сметаною і зеленню
Запіканка з картоплі з помідорами Картопля в фользі Картопляне пюре
Картопля в мундирі, запечений у духовці Картопля тушкована з серцем Вареники з картоплею
Картопляний пиріг зі спаржею Картопляні деруни Болгарська мусака (картопляна запіканка з фаршем) Картопля фрі)
13. Конкурс “Ексклюзивна сукенка з пакетів”. |
|