Цікавий матеріал про павуків на урок Біології 7 клас

Про матеріал
Це конспект на тему"членистоногі" на урок Біології 7 клас про павуків щоб розказати учням.
Перегляд файлу

 

Павуки є дуже важливими для здорової екосистеми. Вони поїдають шкідників та навіть можуть запилювати рослини. Павуки також є цінним джерелом їжі для багатьох дрібних ссавців, риб та птахів.

 

1.            Сьогодні науці відомо понад 30 тисяч видів павуків і вчені вважають, що стільки ж видів ймовірно залишається недослідженими.

2.            Багато людей панічно бояться павуків, але на відміну від комарів або кліщів, павуки не харчуються людською кров'ю і тому в них не має жодних підстав вас вкусити. Павук кусає людину лише коли відчує себе в небезпеці.

3.            Павуки дуже добре адаптуються до навколишнього середовища і здатні виживати навіть у дуже складних умовах. Їх можна зустріти на всіх континентах, окрім Антарктиди.

4.            Павуки не мають зубів і не можуть жувати їжу. Натомість вони вводять свої травні соки в жертву та перетравлюють з середини, після чого просто висмоктують її. Павуки з'їдають більше комах ніж птахи та кажани разом узяті.

5.            Павуки мають блакитну кров. В організмі людини, кисень зв'язується з гемоглобіном, молекулу, яка містить залізо і здає кров його червоний колір. У павуків, кисню гемоглобіну виконує гемоцианін, молекула якого містить мідь, а не залізо. Саме мідь в гемоцианіні надає їх крові синій колір.

6.            М'язи павука можуть скорочувати їх кінцівки лише до середини, тобто вони не можуть їх випрямляти. Для випрямлення в кінцівки перекачується водяниста рідина, яка під невеликим тиском виштовхує їх. Саме тому якщо павук гине його кінцівки скручуються, оскільки його тіло висихає і в них немає рідини.

7.            Найбільший павук у світі Терафоза Блонда (лат. Theraphosa blondi). В дорослому віці він виростає до тридцяти сантиметрів і може полювати на мишей, жаб та ящірок. 8. Найменшим є павуки Пату (Patu marplesi). Десяток дорослих особин цього виду можуть поміститись на кінчику олівця.

Павуки відносяться до загону членистоногих, вони — перший вид з числа відомих в класі павукоподібних.

9.            Павуки живуть по всьому світу. Тільки в холоді Антарктики вони не живуть. Це пов’язано з дуже низькими температурами. Там зустрічаються тільки краби-павуки, які не відносяться до павукоподібних.

10.          А в холодних широтах Арктики вчені-арахнологи нарахували близько 1 тисячі видів, які чудово почуваються серед крижаного безмовності.

11.          У царстві павуків зустрічаються абсолютно нешкідливі і милі. Але є й ті, які можуть завдати непоправної шкоди людині.

12.          На території країн колишнього СРСР мешкає 2888 видів. Лише невелика частина всіх видів отруйних павуків небезпечна для людини. До таких відноситься, наприклад, поширений на півдні Росії каракурт.

Павук-птахоїд – це в даний час екзотичний вихованець. Він родом з Південної Америки. Абсолютно неагресивний і досить повільний.

 

13.          Самці цього виду живуть всього близько 3-х років, а ось самки набагато більше, близько 12. А максимальна тривалість життя птахоїда становить тридцять років! Це вражаюче.

14.          Птахоїд має загрозливий вигляд, проте його отрута не дуже небезпечний для людини. Його можна порівняти з укусом бджоли.

15.          Живучи в дикій природі, він харчується ящірками, птахами. Якщо він щільно поїв, то може не показуватися з нори дуже довго.

16.          Зараз ця різновид стала популярною для домашнього утримання. Але в неволі павуки погано розмножуються. Тому їх відловлюють в умовах дикої природи.

17.          В неволі цей павук може не їсти цілий рік. Але це ніяк не позначається на його здоров’ї. Така поведінка закладена природою.

pdf
Додав(-ла)
Кузьмич Богдан
Додано
10 жовтня 2020
Переглядів
1654
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку