2. Вино корисно для мозку
Дослідження, опубліковане в минулому році, стверджує, що у сомельє частина мозку, яка відповідає за розпізнавання запахів, набагато більша, ніж в інших людей. Також у 2014 році вчені з’ясували, що помірне споживання вина допомагає зменшити ризик зниження пізнавальної здатності.
3. Самий популярний сорт винограду
Найбільш відомим сортом білого винного винограду є шардоне, і тому одне з найпопулярніших білих вин виготовляють саме з нього. Шардоне захоплює своїх шанувальників насиченим ягідно-яблучним смаком, також в його букеті можна відзначити аромати дуба, спецій і горіха.
4. Існує крижане вино
«Крижаним» називають тип десертного вина, яке виготовляється з винограду, замороженого на лозі. По-справжньому якісним виноградом для крижаного вина вважається тільки той, який був заморожений природним шляхом і не піддавався термічній обробці. У зв’язку зі складною технікою виготовлення пляшки такого вина обходиться приблизно в $ 30-50.
5. Вживання вина знижує ризик серцево-судинних захворювань, хвороби Альцгеймера, інсульту
Дослідження показали, що помірне вживання вина може знижувати ризик розвитку інсульту, інфаркту і серцево-судинних захворювань на 25-40 %. Також червоне вино запобігає таким захворюванням, як хвороба Альцгеймера і хвороба Паркінсона.
6. Колір вина
Багато помиляються, будучи впевненими в тому, що біле вино виготовляють зі світлих сортів винограду, а червоне — з темних. Насправді колір вину надає шкірка, і біле вино також може бути виготовлене з темних сортів винограду: для цього досить просто позбутися від шкірки.
7. Синергія смаку
Вино і їжа — нерозлучні друзі, так, як вони доповнюють і підкреслюють смак один одного, утворюючи так звану синергію смаку, якої неможливо досягти, вживаючи вино або їжу окремо. Але справжнім гурманам варто знати, що тільки правильно підібрані один до одного вино і страва зможуть повною мірою розкрити свої смакові особливості.
8. Як правильно пити вино з келиха
Згідно з правилами етикету, тримати келих з вином слід виключно за ніжку, щоб не нагрівати напій долонею і тим самим не псувати його смакові якості.
9. Спеціаліст з виготовлення вин
Всі знають, хто такий сомельє: він відповідає за придбання, зберігання та надання клієнтам кращих вин. А фахівця з виготовлення вин, оцінці ґрунту, води і самого напою називають енологом.
10. Подача вина
Правильно буде подавати вино в келихах з вигнутими краями, тому що вони сприяють утриманню аромату в місткості. Також вважається, що скло і обвід повинні бути максимально тонкими.
11. Найгірші місця для зберігання вина
Кухня і холодильник вважаються найгіршими місцями для зберігання вина, через те, що цей напій не любить занадто високих і низьких температур. Зберігати вино слід в темному прохолодному місці.
12. Вино як паливо
У британського принца Чарльза є автомобіль Aston Martin 1969 року, який працює на біопаливі з вина. Хто знає, можливо, таке паливо стане ще однією альтернативою звичному бензину.
13. Вино з колою і кров’ю кобри
Деякі гурмани віддають перевагу пити вино з газованими напоями, такими як Sprite та кола, стверджуючи, що з ними смак вина стає дедалі насиченішим.
А в деяких в’єтнамських ресторанах подають вино з кров’ю кобри. Таке поєднання, на думку місцевих, додає сил організму.
14. Скільки винограду потрібно для 1 пляшки вина?
На одну пляшку вина йде приблизно 1 кг винограду.
15. Де виготовляють вино
Вино виготовляють на всіх континентах нашої планети, крім Антарктиди, кліматичні умови якої не сприяють розвитку цього ремесла.
16. Вино вартістю $ 9 за пляшку є одним з кращих у світі
Одним з кращих у світі було визнано рожеве вино Côtes de Provence Rosé, яке стало срібним призером Міжнародного конкурсу вин — справжній «Оскар» для виноробів.
Придбати його можна всього за $ 9.
17. Найдорожче продане вино
А найдорожчою проданої пляшкою вина вважається Château Cheval Blanc врожаю 1947-го року. Вино продали на аукціоні в Женеві за $ 304 375 невідомому прихильнику напою.
18. Найстаріше в світі вино
Херес-де-ла-Фронтера — міцне іспанське вино урожаю 1775 року, який є найстарішим європейським вином світу в колекції «Масандра». 5 останніх пляшок, які залишилися, зараз зберігаються в музеї в Криму.