Цікавий світ метеликів

Про матеріал
"Чудо переходу з одного стану в інший – це чудо перетворення в’ялої гусениці, незрозумілої куколки в ніжного прекрасного метелика завжди глибоко торкало людину, стало для нього прикладом власних душевних перетворень, подарило йому надію на те, що коли-небудь він відірветься від землі і підніметься в осяяні світлом сфери вічності." (Е.Епплі).
Перегляд файлу

Цікавий світ метеликів

.... 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Метеликиодні з найкрасивіших

і загадкових комах в світі

Легенда про метелика

Одного разу в далекічасисамотнійподорожній проходив по лісу і побачив на гілці одного з дерев кокон, в якомубуланевеликащілина, через яку всіма силами намагаласявибратисяметелик. Подорожньогозацікавилаце, і вінвирішивпостежити, як довгометелик буде вибиратися з кокона. Так пройшлодоситьбагато часу і як здалосяподорожньомуметелик, зневірившись, припиниласвоїспробизвільнитисязісвого кокона. І тодічоловік для того, щобдопомогтиїй взяв ножа, і розрізав кокон. В ту ж митьметеликвийшов на свободу. Але коли людинапобачила, щотілометеликабуломалорозвиненим, а їїкрилабули невеликого розміру і доситьнемічні і тому практично не рухалися, вона засмутилвась. Але, не дивлячись на це, унеїбула невелика надія на те, що у метеликакрилазміцніють і йогослабкетільцезнайде силу. Але нічогоцього, на жаль, не відбулося, хоча минуло вжебагато часу. І метелик так і загинув, ні разу не піднявшисьу небо.
Картинки по запросу малюнок метелика в коконіЦесталося з єдиної причини не розуміннязаконівприроди і життя. Подорожнійпошкодувавметелика і допомігїйвибратися з кокона, хочацього не потрібнобулоробити. Аджетізусилля, якіприкладавметелик до звільнення, допомагалиїйрозвиватийоготіло і крила.
Точно так само відбувається і в життілюдини, всітруднощіякі ми долаємо, допомагають нам у житті, вони вчать нас стійкопереносити тяготи усьогонашогожиття. А якщо ми не будемовідчуватицихтруднощів, або нам постійнобудутьдопомагати, ми не зможеможитиповноціннимжиттям і ми ніколи не зможемознайти ту силу, яка нам так необхідна для продовженняжиття.
Тому не дозволяйте стороннім людям допомагати вам у важкихситуаціях, і так само не слухайтеїхпорад. Вчітьсясамідолативиниклі на вашому шляху перешкоди.

Міфи про метеликів:

"Чудо переходу з одного стану в інший – це чудо перетворення в’ялої гусениці, незрозумілої куколки в ніжного прекрасного метелика завжди глибоко торкало людину, стало для нього прикладом власних душевних перетворень, подарило йому надію на те, що коли-небудь він відірветься від землі і підніметься в осяяні світлом сфери вічності." (Е.Епплі).

Образ метеликазустрічається в даоських притчах. Так філософЧжуан-цзи одного разу увісніпобачив себе метеликом. Прокинувшись, він не мігзрозуміти: Чжуан-цзибачивувісні, щовін - метелик, абометеликовітепер сниться, що вона -Чжуан-цзы?

Іншаісторія, розказанаЧжуан-цзи, розповідає про те як молодий учений, ганяючись за красивимметеликом, ненавмисновдерся в приватніволодіннявідставногосудді і, побачившийого дочку, бувнастількизавороженийїї чарами, щовирішивнаполегливотрудитися і спробуватиотриматиїї в дружини. У цьомувіндосягуспіху і піднявся до високого чину. Тут метелик - це знак подружньогощастя, можнасказати, китайськийКупідон.

 

Метелик символ душі, безсмертя, відродження і воскресіння, здатний до перевтілення і трансформації, так як ця крилата небесна істота з’являється на світ, перевтілюючись з гидкої гусениці


Метеликвважається символом ВеликоїБогині (ВеликійМатері, MagnaMater). Образ ВеликоїБогині сходить до якнайдавнішихчасівісторіїлюдства, до палеоліту. Цеверховне божество втілювалоодночасно небо і землю, життя і смерть. З Великою Богинеюасоціювалися птахи і літаючікомахи. Однією з комах, що представляли богиню, і бувметелик. Звідсиповір'я про те, щовідьмиможутьперетворюватися на метеликів, щометеликипровіщаютьвійну (наприклад, римляниназивалиметеликаferalis- "свирепая", щометелики - цедушіпомерлих


З незапам’ятних часів метелики асоціюються з весною, красою, вічністю. Вони були символом щастя, вірності, любові, а деякімолодята в сучасний час відпускаютьметеликів на весіллі замість голубів. Ці загадкові і безперечно красиві істоти є джереломпоетичного натхнення

Ой метеликибіляві
Розлетілись по галяві.
За метеликомпобіг,
Та спійматьйого не зміг.
Полетіввін на горбочок,
Сів на різьбленийлисточок,
Дуже схожим став на квітку —
І йогоніде не видко

Скільки живуть метелики?

Життяметеликаумовно

складається з 4 періодівабо фаз:

яйце

  личинка (гусінь)

лялечка

комаха (доросле)

 

Тривалістьїхжиттяможеколиватисявіддекількохгодиндодекількохтижнів.

Єзцьогоправилаівиключення: деяківидиметеликів (наприклад, Монархи) доживаютьдо

 9 місяців.Тимнеменш, середнятривалістьіснуванняметеликів2-3 тижні.

Як їдятьметелики?

Одним з цікавихфактів про метеликів є що, що вони можутьвгадатисмак їжі за допомогоюсвоїх лапок! Хібаце нецікаво? Метеликихолоднокровні і для гарногокровообігу вони залишаютьсвоїбудинки рано вранці, щоб добре прогрітися на сонці. Одночасно вони такожшукаютьїжу. Як правило, вонизатримуються у всьому саду, або на барвистих деревах і рослинах. Коли вонисідають на конкретнийквіткааборослина, вони можутьотриматиуявлення про те, яким буде нектар на смак. Якщоце те, що вони шукали, то вони відразупочинаютьсмоктатисік. Їх хоботок являє собою порожнистийтрубчастий рот, як соломинка, через який вони всмоктуютьпоживніречовини та мінерали. Метеликитакожмаютьунікальнийспосібхарчування, якому в основному слідуютьсамці, і цейспосібвідомийпідназвою Мешеном .. При цьомубагатометеликизбираються в мокрійабобрудною, абодрібної водянистою області, де вони всмоктуютьвеликукількість води через травний тракт і насолоджуютьсясонячнимнапоєм . Це те, як метеликиспоживаютьїжу

Що робить метелик взимку?

Напевно, мало хтозамислювався, як цітендітні, повітряністворінняпереживаютьсуворі, холоднізими. Може бути, вони, як і перелітні птахи відлітаютьвдалекі, теплікраї? В деякіймірі так і є. Тодіназріваєіншепитання — куди? Складно собіуявитимісце, де зимуютьметелики, скількикілометрів вони, такімаленькі, пролітають на своєму шляху. Все залежитьвід того, де живутьметелики та відїх виду. Деяківідлітають в жарку Африку і Мексику, а іншівбільшблизькітеплімісця. Прибувши на місце, вони залишають тут своє потомство, яке післяповернетьсядодому. Але у більшостівидівметеликівдуже короткий термінжиттєдіяльності — віддекількохднів до декількохтижнів. Саме тому більшість до зими просто не доживають. Вартовідзначити, що вони в своємужиттіпроходятькількастадій: відгусениці з яйця, до лялечки і, власне, самого метелика. І зимівлюкрасуніпроводять в одному з цихстанів, правда, кожнівиди в різнійфазі. Одніпереживають зиму в стан яйця. В такому випадку, вони від холоду ховаються в корі дерев — тут вінвідчувається не так сильно.Іншізимують гусеницею, загорнувшись в листіабо в своїйпавутинці. Коли метеликивпадають в сплячку? З початком осеніціпурхаючістворіння, як Ви вжезрозуміли, впадають в стан анабіозуабо ж відлітають у теплікраї. І тільки з першими ознаками тепла вони виходять з місцьсвоєїзимівлі. Цетрапляєтьсянавесні..

 

ЦІКАВИНКИ ДЛЯДИТИНКИ

Відгадай загадку.

Навесні барвиста квіткаРозфарбус
на галявині розквітла.
Лиш поглянути хотіли, 
враз знялась і полетіла

Ребус

ребуси

ребуси

 

ребуси


ребуси 3  = Х

 

Метелик – це… .

 

Знайди відмінності

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рязанова Жанна Геннадіївна
    Дякую за чудову розробку. Гарний матеріал до Дня метеликів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
28 листопада 2020
Переглядів
740
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку