Цикл презентацій до теми "Адаптації". Біологія та екологія 11 клас

Про матеріал
В матеріалі представлено цикл з 13 уроків для учнів 11 класу за темою "Адаптації" з предмету "Біологія та екологія". Слайдовий ряд містить навчальний матеріал розділу, завдання для самостійних та групових письмових робіт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА 5: АДАПТАЦІЇ

Номер слайду 2

Адаптація як загальна властивість біологічних систем урок 1

Номер слайду 3

Адапта́ція в біології — анатомічна структура, фізіологічний процес, або реакція в поведінці організму, яка розвинулась за деякий проміжок часу в процесі еволюції таким чином, що стала підвищувати довготривалий репродуктивний успіх даного організму.Термін «адаптація» також інколи використовується як синонім природного відбору, але більшість біологів не схвалюють такого користування.

Номер слайду 4

Адаптація реалізується на кожному рівні організації біосистем: клітинні адаптації організмові адаптації популяційні адаптації видові адаптації екосистемні адаптації

Номер слайду 5

Отже, АДАПТАЦІЯ (від лат. adaptatio – пристосування) в біології –загальна властивість усіх біосистем щодо формування й розвитку нових біологічних ознак відповідно до змін умов навколишнього середовища.

Номер слайду 6

Усі адаптації мають ряд спільних властивостей: пристосувальна мета або функція

Номер слайду 7

адаптації успадковуються наявність основи, характерної предковій групі

Номер слайду 8

компромісність

Номер слайду 9

відносний характер

Номер слайду 10

Організми, що адаптовані до свого оточуючого середовища, здатні до наступних дій: *Отримувати повітря, воду, їжу та поживні речовини; *Пристосовуватись до фізичних характеристик оточуючого середовища, таких як температура, освітленість та вологість; *Захищатись від природніх ворогів; *Розмножуватись; *Реагувати на зміни оточуючого середовища

Номер слайду 11

Види адаптації: Структурні— це спеціальні частини організму, що допомагають йому виживати в природних умовах. Наприклад, такими адаптаціями можуть бути колір шкіри, форма тіла, або видозміни покривів обтічна форма тіла плавальні перетинки

Номер слайду 12

довгі ноги в болотяних птахів пласке тіло у придонних риб захисне забарвлення у куріпки попередчуюче забарвлення у бджоли

Номер слайду 13

Фізіологічні адаптації — це системи всередині організму, що дозволяють виконувати деякі біохімічні або фізіологічні процеси — секрецію отрути, підтримання температури тіла, нейтралізацію токсинів при травленні і т. ін у кажанів орієнтація пов'язана з ехолокацією у верблюда накопичення жиру як джерело води

Номер слайду 14

Біохімічна адаптація – це утворення певних речовин, які допомагають захищатися від ворогів отрута діє не тільки при попаданні в кров а й через шлунок і слизову очей неприємний запах відлякує ворогів і приваблює особин свого виду

Номер слайду 15

Адаптації поведінки(етологічні) — це видозміни поведінкових реакцій організму у відповідь на зміни в оточуючому середовищі. Наприклад, це можуть бути умовні або безумовні рефлекси. в несприятливий період рослини скидають листя в шлюбний період багато тварин утворюють пари

Номер слайду 16

Наслідки: Організми, що не можуть адаптуватись до навколишнього середовища, покидають його або вимирають. Термін «вимирання» в контексті адаптації означає, що доля організмів, що гинуть протягом деякого проміжку часу, постійно перевищує долю організмів, які народжуються, і цей проміжок часу достатньо великий для повного вимирання популяції.

Номер слайду 17

ЗАГАЛЬНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ФОРМУВАННЯ АДАПТАЦІЙ УРОК 2

Номер слайду 18

Адаптивна еволюція- пристосування організмів в процесі еволюційного розвитку.

Номер слайду 19

Дрейф генів - випадкові зміни частоти зустрічності алелей у популяції.

Номер слайду 20

Потік генів – неспрямоване перенесення алелів з одних популяцій до других.

Номер слайду 21

Поступова дія природного добору

Номер слайду 22

АДАПТАЦІОГЕНЕЗ (від лат. adaptatio – пристосування і грец. генезис – походження ) – процес формування нових пристосувань або удосконалення існуючих до певних умов існування завдяки зміні генетичної структури популяції під дією еволюційних чинників.

Номер слайду 23

За походженням розрізняють три основні способи адаптаціогенезу: комбінативний, преадаптивний, постадаптивний.

Номер слайду 24

Преадаптації – еволюційні змі- ни, що забезпечують появу нових пристосувань за участі сформованих структур організмів у змінених умовах існування.

Номер слайду 25

Постадаптація – еволюційні зміни організмів, що удосконалюють існуючі пристосування даного виду до вже освоєних ним умов існування. Комбінація – формування ознаки у більшості особин в популяції.

Номер слайду 26

Класифікація адаптацій Захисне забарвлення та форма; Явище демонстрації; Попереджувальне забарвлення; Погрозливі забарвлення та поведінка; Приваблюючі забарвлення та поведінка; Мімікрія.

Номер слайду 27

Класифікація адаптацій

Номер слайду 28

Закономірності адаптаціогенезу Правило адаптивності, Правило екологічної індивідуальності, Правило відносної незалежності адаптацій, Правило двох рівнів адаптації.

Номер слайду 29

Властивості адаптацій індивідуальність, відносна доцільність, непостійність.

Номер слайду 30

Різноманіття адаптацій

Номер слайду 31

СТРАТЕГІЇ АДАПТАЦІЙ ОРГАНІЗМІВ урок 3

Номер слайду 32

Стратегія адаптацій організмів (адаптивна стратегія) – це певний загальний напрям формування пристосувань організмів різних видів, що забезпечує їхнє існування в часі.

Номер слайду 33

За характером формування адаптивних механізмів розрізняють: Стратегія за принципом резистентності, Стратегія за принципом толерантності, Стратегія уникнення несприятливих упливів.

Номер слайду 34

Стратегія за принципом резистентності (активна адаптація) передбачає формування адаптивних механізмів, що протидіють новим умовам середовища.

Номер слайду 35

Стратегія за принципом толерантності (пасивна адаптація) полягає в підкоренні життя організму умовам середовища: сплячка, анабіоз, листопад

Номер слайду 36

Стратегія уникнення несприятливих упливів формування в організмів життєвих циклів і проявів поведінки, які дають змогу уникнути несприятливих змін чинників середовища.

Номер слайду 37

ЗА ТРИВАЛІСТЮ ФОРМУВАННЯ АДАПТАЦІЙ РОЗРІЗНЯЮТЬ ТРИ СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ АДАПТИВНИХ ПРОЦЕСІВ: -стратегія еволюційних адаптацій, -стратегія акліматизації, -стратегія негайної адаптації.

Номер слайду 38

Коадаптація Взаємне пристосування органів та їх частин для забезпечення життєдіяльності організму в нових умовах середовища.

Номер слайду 39

Коадаптація

Номер слайду 40

Коадаптація

Номер слайду 41

Коеволюція Процес формування коадаптацій, коли кілька видів здійснюють взаємний вплив на еволюцію одне одного.

Номер слайду 42

Коеволюція

Номер слайду 43

Принцип Чорної Королеви???...

Номер слайду 44

Адаптивна радіація

Номер слайду 45

Молекулярні та клітинні адаптації урок 4

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Точкові мутації

Номер слайду 51

Дуплікація генів

Номер слайду 52

Молекулярною основою адаптацій є синтез нового типу макромолекул унаслідок мутацій та рекомбінацій генів. Окрім цього, молекулярними й клітинними механізмами адаптацій є: збільшення або зменшення концентрації білків унаслідок змін у їх клітинному синтезі; 2) приєднання до макромолекулречовин (активатори та інгібітори), що модифікують їх властивості; 3) зміна регуляторних функцій білків й клітинних процесів метаболізму; 4) зміна просторової організації біополімерів.

Номер слайду 53

Отже, формування адаптацій на молекулярному й клітинному рівнях організації пов’язано із змінами генетичного матеріалу, експресії генів та функціональних продуктів певних генів.

Номер слайду 54

ЕКОЛОГІЧНА НІША. ПОНЯТТЯ ПРО ЕКОЛОГІЧНО ПЛАСТИЧНІ ТА ЕКОЛОГІЧНО НЕПЛАСТИЧНІ ВИДИ урок 5

Номер слайду 55

ЕКОЛОГІЧНА НІША – це просторове й функціональне багатовимірне місце виду (організмів, популяції) в екосистемі, що визначається їхнім біотичним потенціалом і сукупністю чинників довкілля, до яких він пристосований.

Номер слайду 56

Параметри екологічної ніші 1. Ширина екологічної ніші – параметр, який визначають за діапазоном дії будь-якого екологічного чинника в межах угруповання та оцінюють шляхом порівняння з шириною екологічної ніші інших видів (організмів, популяцій), тобто межі витривалості виду. місце проживання (просторова ніша), живлення (трофічна ніша), добова активність (часова ніша).

Номер слайду 57

Екологічна пластичність виду – це здатність організмів виду до існування в певному діапазоні значень екологічного чинника. Види, які можуть виживати в широкому діапазоні змін умов існування, називають екологічно пластичними. Екологічно непластичні види – види з вузьким діапазоном екологічної пластичності до чинників середовища.

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Адаптивний потенціал (від лат. potentia – сила) – міра пристосувальних можливостей виду в мінливих умовах довкілля. Різні види мають різну екологічну пластичність, що формується в процесі еволюції на основі генетичної пластичності (англ. genetic flexibility) – здатності генотипів змінюватися й забезпечувати пристосованість до змін навколишнього середовища. Отже, екологічну пластичність виду визначають генетична пластичність та адаптивний потенціал. Високий адаптивний потенціал забезпечує швидку адаптацію організмів до нових умов довкілля.

Номер слайду 60

Параметри екологічної ніші 2. Перекривання екологічної ніші – це параметр, що характеризує викори- стання видами (популяціями, організмами) одних і тих самих ресурсів середовища і характер конкуренції між ними.

Номер слайду 61

Основні правила, що характеризують екологічні ніші 1. правило конкурентного виключення: якщо два види з подібними вимогами до середовища (харчування, поведінки, місць розмноження тощо) вступають у конкурентні відносини, то один з них повинен загинути або змінити свій спосіб життя і зайняти нову екологічну нішу.

Номер слайду 62

Конкуренція між видами спричиняє звуження екологічної ніші

Номер слайду 63

Принцип конкурентного виключення обмежує кількість видів у екологічній ніші одним

Номер слайду 64

Використання різних шляхів для послаблення конкуренції та розділення екологічних ніш

Номер слайду 65

Основні правила, що характеризують екологічні ніші правило обов’язковості заповнення екологічних ніш: порожня екологічна ніша завжди буває природно заповненою

Номер слайду 66

Правило обов’язковості заповнення екологічних ніш виконується не завжди !!!!

Номер слайду 67

ЖИТТЄВІ ФОРМИ РОСЛИН І ТВАРИН ЯК АДАПТАЦІЇ ДО СЕРЕДОВИЩА МЕШКАННЯ урок 6

Номер слайду 68

Номер слайду 69

Життєва форма рослин – зовнішній вигляд рослинних організмів, що відображає їхню пристосованість до умов середовища існування.

Номер слайду 70

Номер слайду 71

Життєва форма тварин – група особин, що мають подібні морфологічні при- стосування для існування в однаковому середовищі.

Номер слайду 72

За Д. М. Кашкаровим : плаваючі (суто водні, напівводні), риючі, наземні (бігаючі, стрибаючі, повзаючі), деревні, повітряні форми.

Номер слайду 73

Номер слайду 74

СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ урок 8

Номер слайду 75

СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ – це природні процеси й тіла, з якими організми різних видів під час свого життя перебувають у прямих або непрямих взаємовідносинах.

Номер слайду 76

Умови існування – це компоненти середовища існування, що впливають на організми і визначають їхні життєві прояви Основні умови існування середовища жит- тя (світловий й температурний режими, хімічний склад, вологість) визначаються властивостями його основних ресурсів (води, повітря, ґрунту й біомаси).

Номер слайду 77

Ресурси середовища існування – сукупність природних чинників, що використовуються в разі потреби для життєдіяльності організмів. -ресурси неживої природи -ресурси живої природи -лімітуючі ресурси

Номер слайду 78

Як організми впливають на середовище існування? біогеохімічні функції: -енергетична (перетворення енергії в процесах фотосинтезу, хемосинтезу, терморегуляції), -концентраційна (вибіркове накопичення в процесі життєдіяльності певних елементів і речовини), -деструкційна (перетворення складніших речовин на простіші у процесах руйнування гірських порід, мінералізації органічних решток), -транспортна (переміщення хімічних елементів і речовин проти сили тяжіння).

Номер слайду 79

Закономірності взаємодії між організмами та середовищем існування? Закон єдності організмів і середовища їхнього мешкання: Між живими організмами та їх середовищем існування формуються тісні взаємовідносини та взаємозалежності, що зумовлюють їх діалектичну єдність.

Номер слайду 80

Правило «максимального тиску життя»: організми використовують весь наявний ресурс і розмножуються з такою інтенсивністю, що забезпечує максимально можливу їх кількість.

Номер слайду 81

Самостійна робота. Вплив середовища існування на організми Визначте видову належність зображеного організму та схарактеризуйте особливості його екологічної ніші (середовище існування, місцеіснування, живлення, добова активність). Назвіть основні умови існування та природні ресурси, необхідні для життєдіяльності цієї комахи. Сформулюйте висновок про вплив середовища мешкання на істоти.

Номер слайду 82

Номер слайду 83

Номер слайду 84

ВОДНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ урок 9

Номер слайду 85

ВОДНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ – це абіотичне середовище існування, основним ресурсом якого є вода висока густина стабільний температурний режим низький вміст кисню менша кількість світла сольовий режим

Номер слайду 86

гідробіонти адаптації приклади Планктон Нейстон Бентос Перифітон Нектон За допомогою додаткової літератури заповнити таблицю

Номер слайду 87

НАЗЕМНО-ПОВІТРЯНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ урок 10

Номер слайду 88

НАЗЕМНО-ПОВІТРЯНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ – це абіотичне, найрізноманітніше за своїми умовами існування середовище, основним ресурсом якого є повітря.

Номер слайду 89

Чинники середовища існування: хімічний склад повітря світловий режим температура вологість повітря

Номер слайду 90

Завдяки видимому світлу сформувались екосистеми, фотосинтез є джерелом поживних речовин для неї. Адаптацією до освітлення у тваринному світі є формування очей.

Номер слайду 91

Номер слайду 92

Правило Бергмана: це закономірність зміни розмірів тварин у зв'язку зі змінами температурного фактору. У тварин загальна теплопродукція залежить від об'єму тіла, а швидкість тепловіддачі − від площі її поверхні. При збільшенні розмірів організмів об'єм тіла зростає швидше, ніж поверхня. Тому види, які мешкають у холодних регіонах (наприклад, білі ведмеді, кити), мають, як правило, великі розміри, тоді як мешканці спекотних країн (наприклад, більшість  комахоїдних ссавців) зазвичай менші за розміром.

Номер слайду 93

Правило Аллена: у теплокровних тварин ті частини тіла, що виступають, у холодному кліматі є коротшими аніж в аналогічних видів у теплому. Завдяки цьому тварини, що мешкають у холодних природних умовах, набувають меншої питомої поверхні тіла і, як наслідок, менше втрачають тепла. Прикладом спрацьовування правила Алена можуть бути представники родини псових (Canidae) з різних регіонів. Так, найменші (відносно довжини тіла) вуха та ніс у цій родині спостерігають у блакитного песця (Alopex lagopus), що мешкає в Арктиці, а найбільші — у лисиці фенека (Vulpes zerda), що мешкає в пустелях Північної Африки (в основному в Сахарі).

Номер слайду 94

– організми, які населяють наземно-повітряне середовище. В основу екологічних класифікацій мешканців наземного середовища покладено найрізноманітніші критерії: способи живлення, локомоції, відношення до вмісту кисню, температури, вологості, тиску тощо. Аеробіонти (від грец. аерос – повітря, біонтос – той, хто живе) Анаероби Термофіли Гігрофіли Аероби Кріофіли Ксерофіли

Номер слайду 95

ҐРУНТОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ УРОК 11

Номер слайду 96

ҐРУНТОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ – це абіотично-біотичне середовище, умови існування якого визначаються верхнім родючим шаром суходолу.

Номер слайду 97

Ґрунт як середовище існування характеризується такими особливостями: вода і повітря знаходяться в порожнинах між часточками ґрунту, склад ґрунтового повітря відрізняється від атмосферного, немає впливу світла, його вологість завжди вища, ніж повітря, характерна незначна амплітуда добових і річних коливань температур.

Номер слайду 98

– мешканці ґрунтового середовища існування. Едафобіонти (від грец. едафон – ґрунт), або геобіонти За екологічними особливостями усіх мешканців ґрунтового середовища можна поділити на мікробіонтів, фітобіонтів, мікобіонтів зообіонтів.

Номер слайду 99

Залежно від розмірів та осередків життя ґрунтових зообіонтів поділяють на такі групи :

Номер слайду 100

Номер слайду 101

Отже, едафобіонтами є різні за розмірами ґрунтові бактерії,водорості, вищі рослини, гриби, твариноподібні організми та справжні тварини, які здійснюють три групи ґрунтових біологічних процесів: 1) глибоке перетворення органічного та частково мінерального складу ґрунту; 2) кругообіг хімічних елементів; 3) вплив на фізичні та хімічні властивості ґрунту.

Номер слайду 102

Знайдіть інформацію та підготуйте міні-доповідь про унікального землекопа

Номер слайду 103

Самостійна робота. Адаптованість едафобіонтів до середовища існування Визначте та назвіть окремі морфологічні, фізіологічні та етологічні адаптації дощового черв’яка звичайного (Lumbricus terrestris) до середовища існування. Розпізнайте та вкажіть належність виду до певної екологічної групи

Номер слайду 104

ОРГАНІЗМ ЯК СЕРЕДОВИЩЕ МЕШКАННЯ урок 12 У Джонатана Свіфта (1667–1745), автора всесвітньовідомих творів про Гуллівера, є такі рядки: Під мікроскопом він відкрив, що на блосі живе й її кусає блішка; На блішці ж тій існує блошеня – манюня, У блошеня ж встромляє зуб сердито блошиненя... І так ad infinitum, тобто без кінця.

Номер слайду 105

ГОСТАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ (від англ. host – господар) – це біотичне середовище існування, пов’язане з ресурсами живого організму. Онтобіонти – мешканці гостального середовища життя

Номер слайду 106

Організм як середовище існування має низку переваг перед іншими середовищами життя: стабільність водного режиму, сталість сольового складу, велика кількість їжі, захищеність мешканців, відсутність температурних перепадів. Водночас гостальне середовище життя має й певні недоліки для його мешканців: обмеженість життєвого простору, незначний вміст кисню, нестача світла, наявність захисних бар’єрів.

Номер слайду 107

взаємозалежне живлення, спрощення організації, анаеробне дихання, органи прикріплення. Основними адаптаціями мешканців гостального середовища є:

Номер слайду 108

Зовнішні та внутрішні симбіонти

Номер слайду 109

Номер слайду 110

Номер слайду 111

Номер слайду 112

Номер слайду 113

СПОСОБИ ТЕРМОРЕГУЛЯЦІЇ ОРГАНІЗМІВ урок 13

Номер слайду 114

За допомогою інфрачервоних теплових камер австралійські науковці виявили, що під час спеки сірі коали (Phascolarctos cinereus) спускалися по деревах нижче, де стовбури прохолодніші, й притискалися до них. У спеку, коли повітря прогрівалося до 39 °С, температура стовбурів була на 7 °С нижчою. Коали використовують стовбури як тепловий насос, що забирає надлишок тепла і є одним із механізмів фізичної терморегуляції.

Номер слайду 115

ТЕРМОРЕГУЛЯЦІЯ (від грец. термо – тепло і лат. регул – впорядковую) – сукупність фізіологічних процесів, що підтримують температуру тіла організму відмінною від температури навколишнього середовища. Етологічна (поведінкова) терморегуляція Фізична терморегуляція Хімічна терморегуляція

Номер слайду 116

Механізми терморегуляції: зміна інтенсивності теплоотримання регуляція власних тепловитрат

Номер слайду 117

Пойкілотермія (від грец. пойкілос – мінливий, термо – тепло) – це стратегія виживання, за якої організми мають не температуру тіла, що змінюється залежно від температури зовнішнього середовища і яка залежить від тепла, що надходить ззовні. Гомойотермія (від грец. гомойос – однаковий, термо – тепло) – це стратегія виживання організмів зі сталою температурою тіла, яка не залежить від температури зовнішнього середовища, а залежить від тепла, що утворюється всередині.

Номер слайду 118

Номер слайду 119

Номер слайду 120

Самостійно заповніть таблицю

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Орлова Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Черкашина Наталія Володимирівна
    Дякую за матеріал, безцінна допомога. Повага.до вашої праці.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Корнійчук Марина Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Андруська Людмила Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
16 жовтня 2020
Переглядів
21537
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку