Дендропарк «Олександрія» - один з найдавніших дендропарків України

Про матеріал

Одним із найбільших, найдавніших і найкрасивіших дендропарків України є «Олександрія», що знаходиться у м. Біла Церква на Київщині.

Не дивлячись на складні часи, які нині переживає наша країна, в парку не припиняється дослідницька діяльність, робота з відновлення і підтримання в належному стані пам'яток садово-паркового мистецтва.


Перегляд файлу

Дендропарк «Олександрія»

 

Петряєва Т.С., методист П’ятихатського РМК

 

Одним із найбільших, найдавніших і найкрасивіших дендропарків України є «Олександрія», що знаходиться у м. Біла Церква на Київщині. 
      Історія створення цієї пам’ятки садово-паркового мистецтва пов’язана з історичним минулим Правобережжя, яке після Люблінської унії 1569 року і створення польсько-литовської держави  – Речі Посполитої – опинилося під владою польської шляхти. У 1774 р. Біла Церква була дарована королем Речі Посполитої коронному гетьману графу Франтішеку Браницькому в нагороду за розправу над учасниками селянсько-козацького повстання під проводом Максима Залізняка та Івана Гонти, що дістало назву «Коліївщина» (1768).


У 1781 р. у Санкт-Петербурзі Ф. Браницький за сприяння Катерини ІІ, яка бажала стабільного миру з Польщею і заохочувала шлюби між російськими дворянами і польською шляхтою, одружився з племінницею князя Григорія Потьомкіна Олександрою Енгельгардт і згодом подарував їй свій білоцерківський маєток. Графиня вирішила створити вишуканий парк у своїх володіннях. Серед глибоких ярів і вікових дубів вона сподобала будинок постоялого двору, який перетворила на літній палац. Пізніше поруч з палацом було збудовано комплекс будинків для родичів та гостей, що складали ядро парку (на сьогодні споруди не збереглися) і з’єднувались між собою зеленими тунелями з формованого грабу.

 

Одна з галявин парку тішить душу  величчю дерев і пахощами скошеного різнотрав’я

 У 1791 р. на руках у О. Браницької помер князь Потьомкін і вона отримала більшу частину його спадщини. На честь померлого графиня в глибині парку збудувала Ротонду – круглу в плані споруду, увінчану куполом, у центрі якої знаходився мармуровий бюст Г. Потьомкіна з написом під ним: «Полезен миром и войной, Екатеринин друг, благотворитель мой».

Для будівництва парку були запрошені французький архітектор Мюффо, італійський архітектор Домінік Ботані, садівник зі Львова Август Станге та інші. До початку 30-х років ХІХ ст. на влаштування та декоративне оформлення «Олександрії», за підрахунками самої О. Браницької, було витрачено близько  4 мільйонів карбованців. 

 


           Пам’ятник О. Браницькій

 

В основу парку покладено лісостеповий ландшафт та існуючі дубові насадження. Рослини для парку завозилися з Польщі та інших країн Європи. В кожній з трьох балок парка були збудовані системи ставків, водоспадів та фонтанів. Для цього в парк доставляли кам’яні брили вагою до 6-8 тонн, облаштовували джерела, пересипали яри, споруджували загати для ставків, влаштовували острови на річці Рось.



     Атмосфера спокою і благодаті панує в парку сьогодні




     За модою того часу в парку будувались споруди в романтичному стилі: колонада «Луна» (зараз – улюблене місце закоханих: слово, сказане пошепки в одному кінці, луною віддається в іншому), «Китайський місток», «Руїни» та інші. Алеї парку прикрашали бронзові та мармурові скульптури, вази.

      

                 «Китайський місток»                                                    «Руїни»

 

Три покоління графів Браницьких розбудовували парк. Під час громадянської війни 1918-1921 рр.  і радянсько-німецької війни 1941-1945 рр. парк зазнав величезних втрат. Тільки з 1957 р. почалися роботи з його відновлення, які не припиняються і в наш час. Сьогодні парк займає більше 200 га, налічує 25 водойм, 2500 видів рослин, в т.ч. з Південної Америки, Китаю і Японії: червоний дуб, тюльпанове дерево, магнолія Кобус, рододендрон японський та ін. Завдяки розгалуженій мережі доріжок та алей завдовжки понад 20 км тут можна заблукати, а щоб побачити усі будівлі, мости, скульптури, ставки, сходи та мальовничі галявини парку, знадобиться не один день. Тут однаково красиво у будь-яку пору року.

Ансамбль парку доповнює своєю надзвичайною чарівністю річка Рось, що омиває всю його південну частину. На її березі, як і в парку, легко і спокійно дихається і думається.

Не дивлячись на складні часи, які нині переживає наша країна, в парку не припиняється дослідницька діяльність, робота з відновлення і підтримання в належному стані пам’яток садово-паркового мистецтва.

 

 


Сьогодні державний дендрологічний парк «Олександрія» Національної академії наук – це зелений скарб України, який вже давно заслуговує бути нанесеним на туристичну карту Європи.

Фото автора

doc
Пов’язані теми
Географія, Інші матеріали
Додано
14 вересня 2018
Переглядів
652
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку