Держава і влада. Влада і носії влади. Управління країною. Органи влади у країні. Види держав в історії та сьогоденні

Про матеріал
Держава і влада. Влада і носії влади. Управління країною. Органи влади у країні. Види держав в історії та сьогоденні - презентація до уроку у 7 класі з історії України з інтегрованими питаннями громадянської освіти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Держава і влада. Влада і носії влади. Управління країною. Органи влади у країні. Види держав в історії та сьогоденні

Номер слайду 2

Що таке суспільство?Які проблеми можуть виникати в суспільстві без певних правил?Бесіда

Номер слайду 3

Які труднощі виникали у людей коли не існувало держави?Чому з’явилася потреба в організації суспільства?

Номер слайду 4

Держава - суверенна політико-територіальна організація суспільства, що володіє владою, яка здійснюється державним апаратом на основі юридичних норм, що забезпечують захист і узгодження суспільних, групових, індивідуальних інтересів зі спиранням, у разі потреби, на легальний примус.

Номер слайду 5

Загальні ознаки держави. Охоплює усе населення країни в просторових межах.має спеціальний апарат управління - систему державних органів, що складаються з особливого розряду осіб, професіоналів з управління;має у своєму розпорядженні апарат легального примусу:збройні сили, установи і заклади примусового характеру (армія, поліція, тюремні і виправно-трудові установи);В особі компетентних органів видає загальнообов'язкові юридичні норми, забезпечує їх реалізацію, тобто держава організує громадське життя на правових засадах, узгоджує індивідуальні, групові і суспільні інтереси. Вона забезпечує і захищає права своїх громадян, а також інших людей, що перебувають на її території.

Номер слайду 6

має єдину грошову систему;має офіційну систему оподаткування і фінансового контролю;має суверенітет;має формальні реквізити - офіційні символи: прапор, герб, гімн.

Номер слайду 7

Вла́да (від грец. κράτος — панування, управління, володіння, володарювання) — можливість і здатність здійснювати волю, чинити вирішальний вплив на діяльність, поведінку й загалом долю людей за допомогою певних засобів (авторитету, права, насильства тощо).

Номер слайду 8

Види влади законодавча виконавча судоваприймає закони (парламент, рада).забезпечує виконання законів (уряд)дійснює правосуддя (суди)

Номер слайду 9

Монарх: правитель, який передає владу у спадок. Президент: обраний глава держави. Народ: як джерело влади в демократичних державах. НОСІЇ ВЛАДИ

Номер слайду 10

ФОРМИ ПРАВЛІННЯМонархія - форма державного правління, за якої вища державна влада реально або формально належить одній особі - монарху, який у більшості випадків одержує цю владу у спадок. Республіка - форма державного правління, за якої вищі державні органи обираються населенням або формуються загальнонаціональним представницьким органом влади.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Напівпрезидентські республіки. У напівпрезидентських республіках є президент і прем'єр-міністр. У таких країнах президент має дійсну виконавчу владу на відміну від парламентської республіки, але частину з функцій глави уряду виконує також прем'єр-міністр, який дуже часто є головою законодавчого органу.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Парламентські республіки. В цих країнах прем'єр-міністр — діючий голова виконавчої гілки влади або уряду, а також має більшість в парламенті країни. Проте, в деяких країнах існує також президент, який є символічним головою держави і не має реальної влади.

Номер слайду 15

Конституційні монархіїВ державах з конституційною монархією прем'єр-міністр очолює виконавчу владу в країні і є лідером правлячої більшості в парламенті. Офіційно головою держави є конституційний монарх, який виконує свої обов'язки за узгодженням з урядом і парламентом.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

БЕСІДАЯка форма правління, на вашу думку, є найкращою? Чому?

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Підготувати презентацію про одну з історичних постатей, що вплинули на розвиток державності в Україні.

pptx
Додано
25 вересня
Переглядів
27
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку