Диспут «Книга в епоху інтернету: за і проти»

Про матеріал
Диспут на тему: «Книга в епоху інтернету: за і проти». Складається з 3 аспектів проблеми.
Перегляд файлу

 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЦЕНТРАЛЬНОУКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

 ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ВИННИЧЕНКА

 

КАФЕДРА ПЕДАГОГІКИ ТА ОСВІТНЬОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

 

 

 

 

 

 

ТЕМА:

 

«Книга в епоху інтернету: за і проти»

 

 

 

 

 

 

                                                                  

 

 

 

 

 

                                                          

 

                                                           План –конспект підготувала

                    Буц Катерина Олегівна

                                     Група МІЕ17Б

  Фізико-математичний факультет                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кропивницький – 2020р.

 

 

Мета: з’ясування позицій і переконання учасників, розвивати вміння аргументувати та доводити власну думку. Формувати переконання, що читання – це джерело знань та умова розвитку людини. Дати дітям зрозуміти, що сучасні джерела інформації не витісняють книгу, не замінюють, а треба поєднувати і книгу, і фільми, і мережу Інтернет.

 

Завдання заходу:

  1. Поглибити знання з теми, яка розглядається.
  2. Розвивати почуття інтересу до читання.
  3. Формувати власні погляди щодо ролі читання в цілому, та місця книги для досягнення своїх цілей, обізнаності в різних сферах життя.
  4. Розвивати вміння уважно та зважено вислуховувати думки опонентів, обговорювати різні спірні питання, формувати навички ведення дискусії.
  5. Допомогти дітям зрозуміти, що книга та фільм не є одним і тим самим, і результат та враження від прочитання книги та перегляду фільму буде різний; наштовхувати дітей на те, що книга та Інтернет доповнюють одне одного, допомагають стати успішною, високорозвиненою особистістю.

 

Форма проведення: диспут.

 

Обладнання і наочність: липкі папірці, плакат з правилами проведення диспуту, який висить на дошці від самого початку диспуту.

Основні правила диспуту:

1. Всі відкрито висловлюють свої думки.

2. Всі точки зору повинні поважатися.

3. Слухайте інших не перебиваючи.

4. Не говоріть занадто довго та занадто часто.

5. Дотримуйтесь позитивних ідей та стосунків.

6. Не критикуйте себе та інших.

7. Незгоди й конфлікти відносно ідей не повинні бути направлені на

конкретну особу.

 

Рекомендована література для учнів :

https://javalibre.com.ua/blog/Yak_chytayut_uspishni_lyudy_8_prostykh_pravyl

http://vsviti.com.ua/interesting/society/28398

http://litakcent.com/2018/10/15/zvichka-chitati-korist-chi-shkoda/

https://rubryka.com/article/suchasna-biblioteka-shho-tse-yaka-i-navishho/

https://kdpu.edu.ua/blogs/2017/12/01/dyvytysya-abo-chytaty/

 

Проблемні (дискусійні) питання для підготовки учасників диспуту:

  1. Чи треба взагалі читати? Чи це марна трата часу? Чи можна бути освіченим, успішним, якщо зовсім не читати?
  2. Яку книгу обрати: паперову чи електронну?
  3. Чи потрібні бібліотеки?
  4. Чи завжди комп’ютер (інтернет) приносить користь?
  5. Книга чи фільм в сучасному світі? Як зручніше? Від чого більша користь? Що викличе більше емоцій та вражень?

 

ХІД ЗАХОДУ

 

Вступне слово ведучого:

Знання і тільки знання роблять людину вільною та могутньою. Вони відкривають вікно у світ, дають можливість займатися улюбленою справою, допомагають добитися бажаного. Природнє прагнення людини до знань – одна з основних рис людини. І з давніх давен до цього часу воно задовольнялося книгою. Книга – це невичерпне джерело знань, корисних порад, цікавих історій та іншої цінної інформації. Коли читаєш розумні слова інших, в голову приходять власні розумні думки.

Сьогодні ми з вами подискутуємо, чи треба читати взагалі, чи відрізняються люди, які багато читають від тих, що не читають? Чи є різниця між паперовими і електронними книгами? Чи потрібно відвідувати бібліотеки, і чи є вони зараз актуальними? Що обрати: книгу чи фільм?  

 Але спочатку зверніть увагу на дошку, і давайте разом прочитаємо основні правила, яких ми сьогодні маємо дотримуватися.

 

Перший аспект проблеми:

«Зниження інтересу людей до читання: міф чи ральність?»

 

 

Нещодавно наткнулася в інтернеті на таку статистику та слова Юрія Андруховича:

57% населення України не прочитало жодної книги. Як виявилося, до числа осіб, які більш або менш регулярно читають книжки, зараховано 43%. При цьому схильність українців до читання книжок залежить від статі, віку та рівня освіти. Так, серед жінок читачів книжок можна зустріти кілька частіше, ніж серед чоловіків (відповідно, 47% проти 38%). Щодо вікових розбіжностей, найчастіше книжки читає молодь від 18 до 30 років (51%), а рідше за все - особи передпенсійного та пенсійного віку. До цього всього, сучасний письменнник Юрій Андрухович додає, що поступово зменшується кількість молоді, які здатні читати книжки. З’явився інший тип уваги і сприймання і він швидкими розвивається. Число «прихильників» книжок серед молоді буде надалі зменшуватись. Але всі будуть поважати тих, хто читає книжки. Приналежність до меншини читачів книжок буде надзвичайно престижною і важливою.

 

Дискусійні питання:

1.Яка роль пристрасті людини до читання в сучасному інформаційному суспільстві? (учні висловлюють свої думки)

2. Чи впливає на розвиток сучасної людини наявність чи відсутність інтересу до читання? Чому? Як? (Після того, як учні висловили свою позицію, вчитель наводить аргументи, приклади з життя інших людей, підводить до позиції, що все-таки відсутність інтересу до читання негативно впливає на розвиток, та позитивно – його наявність.)

3.Поширеною є думка, що всю необхідну інформацію можна отримати з телевізора, ютуб-каналу і читання стає другорядним? Ви згодні? (учні відстоюють різні позиції, вчитель наводить аргументи)

4. Ще багато людей виправдовується, що в сучасних умовах не має часу на читання? Чому так виходить? (учні висловлюють та аргументують думки з цього приводу, вчитель наводить потрібні аргументи)

5. Чому успішні люди наголошують на важливості читати книги? (учні висловлюють свої думки, вчитель наводить приклади успішних людей, які говорять про важливість читання)

6.Як ви вважаєте, чи є взаємозв’язок між пристрастю до читання і досягненням успіху, розвитком? (учні висловлюють та аргументують власні судження, вчитель наводить аргументи)

7.В чому користь читання для сучасної людини? (учні висловлюють, аргументують свою позицію)

8.Що читання дає Вам?(учні висловлюють свою позицію, спираючись на свій невеликий досвід, вчитель підводить підсумок з цього блоку)

 

Аргументи, що підтверджують важливість читання.

  • Читати модно та корисно. Це для освіти і розвитку.
  • Володимир Зеленський, коли втомлений завжди читає, особливо полюбляє  фантастику.
  • Ілон Маск (Elon Musk), засновник компаній SpaceX і Tesla Motors, переконаний, що читання - найшвидший спосіб навчатися.
  • У соцмережах купа флешмобів,  розповідей, що видатні люди читають 300 книг на рік.
  • Білл Гейтс, засновник компанії Microsoft, говорить, що його улюблена книга «Життя — це те, що ви робите», яку він перечитує кожного року, і кожного року читає дуже багато нових книжок.
  • Читаючи книжки, обдумуючи їх, стикаючись із різними видами мистецтва, ми виробляємо спільні цінності, а отже, за потреби нам легше знайти спільну мову.
  • ВОЗ стверджує, що читати потрібно для того, щоб повноцінно жити: пізнавати навколишній світ, отримувати освіту, вирішувати складні життєві проблеми, повноцінно переживати різні психологічні стани, радіти, співпереживати, дивуватися. 
  • Учні, які читають зі швидкістю 150 слів за хвилину, навчаються на 10-12 балів, 120 слів – на 7-9, 90 – на 4-6 балів.
  • Читання книг робить людину грамотною. Перечитуючи тонни грамотно побудованих речень і правильно написаних слів, ми вчимося писати грамотно і без помилок. Особливо добре допомагає в цьому читання вголос. Сьогодні цей навик стає рідкістю.
  • Книги вчать співпереживати. Залишаючись наодинці з героями, ми стаємо з ними одним цілим і відчуваємо цілу гаму почуттів та емоцій при прочитанні. Читання книг народжує наші емоції.
  • Чим більше ви читаєте, тим більш змістовно і вишукано говорите. А це в свою чергу сприяє і більшій впевненості в собі, і кар’єрним можливостям. До того ж, ви черпаєте слова не тільки з рідної, а й іноземних мов, що ставить вас ще на щабель вище.
  • Книги розвивають власну фантазію.
  • Читаючи книги, ми вивчаємо багато різних характерів героїв, а це сприяє тому, що в житті ми можемо заздалегідь знати, як поведе себе та чи інша людина.
  • Читаючи різні книги однакової тематики ви розвиваєте в собі здатність бачити речі з різних точок зору.
  • За допомоги читання до вас прийде розуміння життя. Ви зможете вирішити більш ясно і ефективно, як саме ви хочете його прожити.

 

 

Аргументи, що інтерес до читання в сучасному світі знижується.

  • Зараз час великих можливостей – нема часу читати. Час розписаний по хвилинах, коли читати?
  • Книга є дорогим задоволенням, порівняно з іншими джерелами інформації.
  • В час, коли кількість інформації змінюється в геометричній прогресії – читаючи книги, ти ніколи не зможеш йти в ногу з часом.
  • Інформація долинає до нас звідусіль: телефони, телевізори, зовнішня реклама, журнали, афіші і – понад усе – інтернет, тому книга вже ніколи не буде першим джерелом інформації, до якого звертаються люди. 
  • Зараз майже кожна сучасна людина зареєстрована в 2 або і більше соціальних мережах: «Instagram», «Facebook», «TikTok», «Twitter» та інші, і вони приносять набагато більше задоволення, ніж книги.
  • Якщо в людини з’являється вільний час, то вона спершу читає стрічки новин в інтернеті, щоб бути в курсі подій. Після десятка таких новин про книжку не може й бути мова.
  • Шкільна програма відбиває інтерес до книжки і взагалі до художньої літератури. Дуже гарно зображують письменників, які тільки й думають про свій народ і творчість. Учень, читаючи про таких шаблонних персонажів, не відчуває автора своїм, йому бракує людяності в письменнику. За багатьма авторами стоять таємниці, гріхи і невдачі. Коханки, азартні ігри, пияцтво, заздрощі, безшабашність, конфлікти – це можна відшукати у «невичищених» Міносвітою біографіях письменників. Це зробило б їх живими для учня. Але майже за кожним уроком української чи зарубіжної літератури стоїть вчителька, для якої програма – святе.
  • Вчені довели, що читання – це пасивний метод сприйняття інформації. А сьогодні освіта відбувається через активний метод. Сучасна людина вчиться через практику та творчість.
  • Ніхто сьогодні не сідає читати книжку, щоб вирішити якусь проблему. 

 

Другий аспект проблеми:

«Паперова чи електронна книга? Бібліотеки.

 Інтернет- користь чи шкода?»

 

У мережі Facebook  натрапила на таку статтю:

“Ну, звісно, сучасний світ, а конкретніше підлітки та молодь, звичайно обирають комп’ютер. Це така штука, де можна пограти, послухати музику, поспілкуватися з друзями та інше. Але книгу також читають. Це якийсь такий світ, у який, читаючи, людина занурюється з головою. 47% надають перевагу книзі, а 48% - комп'ютеру.

 

Дискусійні питання:

1.Що спільного й відмінного між прочитаною паперовою книгою і з електронного носія? (учні висловлюють свої думки, вчитель наводить потрібні аргументи)

2.Як ви вважаєте яке майбутнє чекає паперову книгу, як буде змінюватись кількість її прихильників? (учні відстоюють свої позиції).

3. Які забаганки людини інтернет задовольнити не може, а книга може?  (учні висловлюють думки, вчитель доповнює в разі необхідності)

4. Якщо вам подобається більше електронна книга, і ви вважаєте, що вона набагато зручніша, чому школи ще не перейшли на таке навчання, а всі ми користуємося паперовими книгами? (учні відстоюють позиції)

5. Бібліотеку відвідує менше 20% населення. Чи може трапитися, що одного разу з нашого життя зникне такий культурний феномен, як бібліотека? Чи треба вони взагалі? (учні відстоюють різні позиції, вчитель наводить аргументи)

6. Як має виглядати сучасна бібліотека?  Що треба зробити бібліотекам, щоб вони приваблювали молодь? (учні висловлюють свої думки)

7. Що б ви змінили у шкільній бібліотеці? (учні пропонують різні варіанти)

8. Книги це лише одержання інформації? Чи ще щось? (учні висловлюють свої думки, аргументують, вчитель наводить додаткові аргументи, факти, які заохочують учнів до поглиблення думок)

9. Якщо брати книгу тільки, як джерело інформації, то знаю, що більшість шукає її не в паперових, електронних книгах, а просто в інтернеті, і навіть в соціальних мережах?  Чи корисно так робити? Чому? Які небезпеки можуть вас спіткати  там? (учні аргументують свої думки, вчитель корегує, наводить факти, аргументи)

 

Аргументи, які підтверджують, що краще обрати паперову книгу.

  • Дослідження, проведене в 2018 році в Університеті Норвегії, показало, що люди, які читають електронні тексти, значно гірше запам’ятовують історії та порядок подій в тексті. Автор дослідження Анна Менгам дійшла висновку, що тактильний зворотній зв’язок з книжкою працює набагато краще: психологічно людині згадати історію, про яку вона читала на папері, набагато простіше.
  • Якщо ви починаєте читати важку книгу, то шансів, що ви прочитаєте її, набагато більше, ніж у випадку електронною. Вся справа в тому, що нам, людям, чомусь важливо відчувати вагу книги в руках і простіше стежити за прогресом в читанні, якщо ми відчуваємо його фізично — в співвідношенні прочитаних і очікуваних своєї години сторінок. І з цим нічого не поробиш: всі ці процеси відбуваються на рівні підсвідомості.
  • Нездатність контролювати текст фізично обмежує нас і нашу пам’ять.
  • Екран навантажує очі, перед ним не посидиш без кінця.
  • Інтернет-книга не може слугувати подарунком на день народження або інше свято.
  • В електронній немає гарних ілюстрацій, як в друкованій, до того ж друкована книжка сповнена якоїсь особливої чарівності. Її можна взяти до рук, погортати, вона пахне друкарнею.
  •  Книги-це кораблі думки, мандрівні по хвилях часу, вони бережно несуть свій вантаж від покоління до покоління...(І.Франко)
  • Щоб почитати книгу, не треба доступу до інтернету та електрики.

Суперово, коли в книжці можна щось помітити олівцем, коли заманеться взяти її до рук.

Про важливість бібліотеки:

  • Вільний вхід. В бібліотеці будь-яку книгу можна взяти абсолютно безкоштовно.
  • Великий вибір книг і допомога. З бюджету виділяються значні кошти на наповнення бібліотечних фондів, тому новинки української і зарубіжної літератури з’являються тут майже одночасно з книгарнями. Крім того, працівники цього закладу завжди допоможуть знайти необхідну книгу.
  • Тиша, спокій, можливість сконцентруватися, що не завжди можна зробити вдома.
  • Можливість завести знайомство, зустріти кохання, обговорити різні твори.
  • Часто відбуваються тренінги, громадські обговорення, освітні заходи, зустрічі з відомими людьми.

       Книги -  це не лише джерело інформації.

  • Читання книги, знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера і деменції. Так само, як і будь-якому м’язу людського тіла, мозку необхідне тренування, щоб залишатися сильним і здоровим.
  • Читання книги зменшує будь-який стрес.
  • Читання підвищує рівень емпатії, розвиває гнучкість мислення, підвищує рівень креативності
  • Вивчаючи світ інших людей, ми здатні позбутись деяких упереджень. Наприклад, було проведено дослідження, після якого з'ясувалося, що діти, які виросли на історіях про чарівника Гаррі Поттера, більш лояльно ставляться до іммігрантів, біженців та гомосексуалістів. Протягом всієї розповіді Гаррі Поттер і його друзі вчать читачів терпимості та толерантності.
  • Читання книг продовжує життя. Згідно з останніми дослідженнями, тривалість життя людей, які захоплюються читанням, в середньому на два-три роки більша, ніж у тих, хто нічого не читає. Тому, щоб прожити довше, потрібно виділяти на читання приблизно 30 хв в день.
  • Читання дає унікальну можливість повністю зануритись в думки та відчуття іншої людини. За даними вчених, це може покращити соціальні навики людини та робить її більш співчутливою до інших. Людина навчається спілкуватися.
  • Зараз Дмитро уже дорослий чоловік говорить, що, коли був учнем найкраще знав такі шкільні предмети, як: математика та фізика.  Він все міг вирішувати. Але інші предмети його не цікавили, особливо література. Він не прочитав жодного твору, ні за програмою, ні додатково. Друзів тоді зовсім не мав. Коли виходив на вулицю, то не міг говорити про щось інше, як про свою математику. Закінчив вищий навчальний заклад. Став фізиком. Але, дуже складно було ладнати йому з людьми. Не знав про що можна з ними говорити. Привіт, як справи, і все: починалася незручна тиша. Тоді, говорить, почав читати багато художніх творів, і все змінилося, тепер може зацікавити будь-яку людину своєю розмовою і має купу друзів.

Повідомлення про небезпеку інтернету:

Дуже часто для дітей, комп’ютер стає не засобом розвитку, а деградації. У багатьох учнів, дітей виникає психологічна залежність,  вони не можуть відірватися від ігор, спілкування через соціальні мережі не є живим, і ніколи його не замінить. Скільки небезпечних ігор, які можуть призвести до смерті («Синій кит», «Розбуди мене о 04.20»). І потрапляють у них тому, що залежні від віртуальності. Якщо багато часу проводити за комп’ютером можна втратити зір, мати проблеми зі спиною.

Дуже добре, що зараз інтернет допомагає виконувати домашнє завдання. Але переписавши просто якусь інформацію, надрукувавши реферат, не читаючи, ми перестаємо мислити. Можливо, за  це буде непогана, навіть, оцінка, але це негативно впливає на розвиток особистості, губить її. В майбутньому, людина не зможе бути затребувана в суспільстві, бути професіоналом своєї справи. Тому будь-яку інформацію, яку знайшли, треба уважно прочитати, проаналізувати.

 

Аргументи, що краще обрати електронну книгу та Інтернет.

  • Елекронна книга компактна. Вона передбачає можливість зберігати великі обсяги інформації на носіях невеликого розміру, що дозволяє взяти з собою в подорож кілька книг.
  • Для виробництва паперових книг використовується папір, а значить, знищуються дерева. А одна маленька електронна книжка вміщує в собі неосяжну кількість сторінок, рятуючи цілий ліс від вирубки.
  • Немає необхідності в освітленні, оскільки у електронної книги є власне підсвічування.
  • Можливість змінювати шрифт та розмір букв, що дозволяє людям зі слабким зором читати без окулярів.
  • Легко відновити втрачену книгу - її можна завантажити в Інтернеті або скопіювати в друга.
  • Паперову книгу потрібно купувати, електронну ж - запросто завантажити безкоштовно.
  • Google та Wikipedia - найкращі та найвірніші друзі, вони завжди допоможуть в біді
  • Щоб знайти необхідну репліку, чи сторінку, досить ввести це у пошуковику.
  • Звичай­ний домашній комп'ютер замінює все: спіл­кування з друзями, дворові ігри, читання книги.

        Про те, що бібліотека-це пережиток минулого.

  • В бібліотеці можна зустріти лише колекціонерів вугрів і невдах.
  • Бібліотека — це зовсім не модно, вона давно стала пережитком минулого.
  • Книги на полицях припадають пилом, сторінки жовтіють, та й потрібно півдня просиджувати у бібліотеках для того, щоб знайти якусь інформацію.
  • 30 квітня 2020 року чиновники наказали вивезти всі книги з Долинівської бібліотеки та школи.

 

Третій аспект проблеми:

«Що краще: фільм чи книга?»

 

Декілька днів назад, дивлячись фільм, я згадала, що кілька років тому читала книгу по ньому. Враження були неоднозначні, тому мені стало цікаво, що людям цікавіше, приносить більше задоволення та від чого яскравіші враження, від книги чи фільму.  Вирішила провести опитування в мережі Instagram, здебільшого відповідала молодь.  Результатами була здивована. Тільки 26% обрало книгу, інші 74% обрали фільм. І того ж дня натрапила на одну статтю також в мережі Instagram, яка розповідала, що люди, які вибирають книги – більш інтелектуально розвинені, ніж ті, хто воліють дивитися кіно. Читання – це творча робота, тільки завдяки йому ми можемо створювати певні образи, уявляти всі події. Давайте з вами й подискутуємо, що краще, яка різниця між читанням книги та переглядом фільму.

 

Дискусійні питання:

1. Яка роль фільму, кіно в сучасному світі? (учні висловлюють свої думки)

2. Чи означає, що, якщо людина обирає фільм, а не книгу, є менш розвиненою? Чому? (учні відстоюють свої позиції)

3. Що спільного та відмінного між книгою та екранізованого за нею фільмом? (учні висловлюють судження, вчитель наводить аргументи, факти, які заохочують учнів до поглиблення думок)

4.Чому більшість успішних людей все ж таки обирає книгу? (учні висловлюють та аргументують свої думки, вчитель наводить приклади)

5. Від перегляду фільму чи прочитання книги людина більше отримує емоцій? Чому? (учні висловлюють свою позицію)

6.Якщо людина вирішила і прочитати книгу, і подивитися фільм, що варто зробити першим? Чому? (учні відстоюють свої позиції)

7. Узагальніть свою думку, що спільного і відмінного, між фільмом і книгою? (учні наводять свої приклади, аргументують свої думки, вчитель наводить факти, аргументи, підводить підсумок цього блоку, що у кіно ми спостерігаємо за іншими, а книга дозволяє самому на час стати іншою людиною)

Аргументи, що краще обрати книгу, а не фільм.

  • Настя Каменских, незважаючи на те, що зовсім мало має вільного часу, говорить, що постійно читає, оскільки це розвиває пам’ять, мислення, і книги допомагають створювати нові пісні. І додає, що між книгою і фільмом 100% обирає книгу.
  • Книга дає можливість фантазувати. А людська фантазія безмежна.
  • У книзі діалоги, монологи, описи, сцени представлені у повному обсязі.
  •  Книга розвиває людину, змушує її мислити. Людина стає начитаною.
  • Книга дає можливість зануритися у щось нове та втекти від власних проблем.
  • Читаючи книгу, людина більше часу проводить із своїми улюбленими героями. Вона живе разом з ними, переживає їх емоції.
  • Читаючи книги, людина використовує свою уважність. Натомість фільм вона дивиться на автоматі.
  • У фільмі зображено не всі сцени з книги.
  • У фільмі можуть грати актори, які будуть виглядати не так, як ви уявляли собі головних героїв, що може призвести до розчарування.
  • Актори можуть грати погано, що складе у вас негативні враження і про саму книгу.
  • Фільм може бути погано перекладений. Це заважатиме перегляду. Може бути порушена хронологія викладу.
  •  Фільм не дає можливості власній уяві творити.
  • Фільм може бути незрозумілим для багатьох людей, якщо вони не читали книги. Адже там вирізають багато частин, що у книзі пояснюють суть явища, події, причини такої поведінки героїв, їх характер, думки, переживання тощо.
  • У фільмах не рідко можна побачити приховану рекламу, яка підсвідомо впливає на психіку людини.
  • Останнім часом у кіно індустрії все частіше випускають фільми із сценами насильства. Це дуже негативно впливає на психічне благополуччя людини.

 

Аргументи, що краще переглянути фільм, а не прочитати книгу.

  • На прочитання книги у багатьох людей йде дуже багато часу, а щоб переглянути фільм вистачить 2 години.
  • Не кожен зможе прочитати цілу книгу від початку до кінця.
  • Деякі книги не мають того перекладу, яким було б зручно читати тому чи тому читачеві.
  •  Коли людина читає, вона не може ні на що відволікатися, а коли людина дивиться фільм, то може виконувати ще якусь роботу. Перегляд кіно не вимагає того зосередження, що книга.
  • Дозволяє побачити героїв, яких автор у книзі лише описує словами.
  •  Під час перегляду фільму не потрібно напружуватися, включати свою уяву і фантазувати для сформування зорового образу в своїй голові. Фільми дають можливість дати мозку «відпочити» і тілу розслабитися.

 

Заключна частина:

Давайте підведемо підсумки нашого диспуту. Сьогодні ми з вами почули аргументи різних точок зору щодо місця книги в нашому житті, що поглибило наше розуміння такої проблеми, як втрата інтересу до читання сучасних людей. Ми побачили, що є як «за», так і «проти», тому дуже важливо вміти поєднувати і книги, і Інтернет, і фільми. Це все може сприяти розвитку, допомагати стати успішними, високорозвиненими людьми.

Я пропоную кожному взяти липкий папірець, і написати на ньому: «Що найбільше запам’яталося сьогодні?», «Чи хотіли б ви мати частіше такі виховні години, у формі диспуту?», «Різні побажання». Наклейте на дошку навколо плакату. Хто хоче, зачитайте написане.

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скібчик Ніна Степанівна
    Дякую п. Катерині за своєчасний матеріал. Уже включила до свого плану бібліотечних заходів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
21 травня 2020
Переглядів
2968
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку