Диспут «Наслідки куріння»

Про матеріал

Диспут «Наслідки куріння»

Мета: формувати в учнів знання і переконання шкідливості тютюнопаління, показати згубну дію нікотину на організм людини; розвивати вміння відкрито висловлювати свою думку; сприяти розвитку потреби робити відповідні висновки; виховувати свідомливе ставлення до здорового способу життя.

Обладнання: презентація, відеоролик «Що буде, коли викурити 300 цигарок», аркуші паперу, ручкиСл. 2 Епіграф: «Життя саме по собі — ні благо, ні зло;

воно вмістилище і блага, і зла, дивлячись по тому,

на що ви самі його перетворите». М. Монтень (франц. письменник і філософ)

Перегляд файлу

Сл.1  Диспут «Наслідки куріння»

Мета: формувати в учнів знання і переконання шкідливості тютюнопаління, показати згубну дію нікотину на організм людини;  розвивати вміння відкрито висловлювати свою думку; сприяти розвитку потреби робити відповідні висновки; виховувати свідомливе ставлення  до здорового способу життя.

Обладнання: презентація, відеоролик «Що буде, коли викурити 300 цигарок», аркуші паперу, ручки

 

     Сл. 2     Епіграф:  «Життя саме по собі — ні благо, ні зло;

                     воно вмістилище і блага, і зла, дивлячись по тому,

                     на що ви самі його перетворите».                 М. Монтень (франц. письменник і філософ)

 

- Як ви розумієте ці слова?

(підводячи підсумки сказаного учнями, поєдную з акцією «16 днів проти насилля»)

 

Можна по-різному визначити мету свого існування, але мету треба мати, інакше то буде не життя, а животіння.

Сьогодні ми поведемо нелегку розмову про підступного ворога людства – тютюн.   Ви, мабуть, не раз чули від дорослих про шкідливість паління. І я буду вам вдячна,  якщо ми разом спробуємо  розібратися в складних суперечностях життя, навчитися критично ставитися до людських слів і справ. Спробуємо на прикладах перевірити правильність тверджень про шкідливість сигарети. Лише одна затяжка тютюновим димом— спробую, мовляв, що буде... І ніхто над цим не задумується. А замислитися варто. Розглянемо паління з 2 сторін – вплив на організм і гаманець  людини

Сл.3

Людина — складний, таємний багатогранний світ. Серце людини — вмістилище всесвіту, зосередження емоційної енергії і принципів ставлення до дійсності. Голова людини — орган творчості, створений природою за образом і подібністю світові. Людина повинна прожити життя

якнайкраще і присвятити себе цій цілі.

 

 Сл.4    НІКОТИН - ОДНА З НАЙНЕБЕЗПЕЧНІШИХ ОТРУТ РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ

 

Проблема «шкідливих звичок» є найбільш актуальною у наші часи, а боротьба з ними - це задача не тільки держави в цілому, а й кожної окремої людини. Паління - це розповсюджена звичка, яка веде до небезпечних порушень здоров'я, особливо у вас - дітей.

 

- Які асоціації викликає в вас слово « тютюн»? Давайте запишемо на дошці

Вправа  «Асоціативний кущ»

 

Сл. 5   (Тютюн - однолітня рослина, листя якої є сировиною для тютюнової промисловості. Був завезений Христофором Колумбом. Спочатку ця рослина вважалася декоративною, бо  побачили начебто лікувальні властивості тютюну. Французький посол в Іспанії  Ніко  в подарунок дав своїй королеві Катерині Медичі листки тютюну. Від імені посла було утворено слово нікотин. Але дуже швидко стало зрозумілим, що паління не лікує, а калічить. Починають  боротися з цим злом. В Англії переслідували курців: їх було відлучено від церкви. У кінці XVI століття тютюн потрапив до Росії. Російський  цар карав курців палками, плітями.

З того часу цю рослину культивують і вирощують для виготовлення одного з продуктів повільного вбивства людства.

Кожні 10 секунд у світі помирає одна людина внаслідок вживання тютюну!)

 

Найбільшої шкоди тютюн завдає підлітковому організму. Люди, які почали курити до 25 років, помирають від раку легень у 5 разів частіше, ніж ті, хто закурив після 25 років.

 

Смертельною є доза від 50 до 100 мг нікотину. Саме така доза може потрапити в організм після викурювання 20 сигарет!                  

 

 Куріння: причини та наслідки

 

- Як ви думаєте, чому люди починають курити, зокрема, діти? (Відповіді дітей)

 

- Підлітки за допомогою куріння підкреслюють свою приналежність до певної групи друзів. Вони курять і я не повинен відставати.

- Підлітки частіше починають курити, якщо їхні батьки або члени сім'ї є курцями. Так скажімо, ось такий приклад для наслідування. Якщо тато курить вже n-кількість часу і живий здоровий, значить, історії про шкоду - байки. До того ж, тато б не став свідомо губити своє здоров'я.

- Ще одна причина - фільми, де головний герой дуже крутий і завжди тримає у зубах сигарету. Це як ще один приклад для наслідування.

- Куріння для підлітків - як акт незалежності і можливість виглядати старшим.

- Ще одна причина - банальне незнання наслідків від куріння.

 

Головною причиною, через яку молоді люди починають курити, вчені вважають існування цієї звички в родині й найближчому оточенні, коли куріння розглядається як нормальне явище, що не суперечить жодним нормам поведінки, адже курять друзі, члени родини, авторитетні дорослі.

 

Близько 90 % курців вважають куріння шкідливим для себе, і лише дві третини роблять спроби кинути палити. Курці, особливо молоді, не знають, що існує кілька типів наслідків куріння.

 

Сл. 6        Миттєві негативні наслідки куріння (протягом кількох хвилин після першого затягування) проявляються в прискоренні серцевих скорочень, підвищенні кров'яного тиску, подразненні тканин гортані, попаданні чадного газу у кров, прямому й швидкому попаданні канцерогенів у легені, подразненні очей.

 

Тривалі негативні наслідки куріння: рак легенів, порожнини рота, стравоходу, шлунка, підшлункової залози й жовчного міхура, захворювання серця, виразка шлунка, захворювання судин, хронічний бронхіт.

 

- Давайте переглянемо ролик і побачимо, що відбувається з легенями, якщо викурити 300 цигарок

 

Відеоролик «Що буде, якщо викурити 300 цигарок»

- Скажіть, яке враження від побаченого?

 

Творче завдання

Сл. 7   Яким чином тютюнопаління впливає на оточення курця? Діти більше потерпають від небезпеки пасивного паління, ніж дорослі, оскільки в них більш висока частота дихання, а їх організм продовжує рости.
Вважається, що в дітей, які постійно піддаються впливу вторинного тютюнового диму, розвиваються такі недуги та хронічні захворювання:
- респіраторні інфекції, такі як бронхіт і пневмонія;
- астма й напади задухи;
- хронічний кашель і виділення мокротиння;
- вушні інфекції;
- легеневі розлади;
- вади серця;

- карієс
 

Напишіть декілька причин, які можуть змусити вашого друга (подругу, брата, сестру, тата) відмовитися від паління.

 

Доцільно чи недоцільно курити?     Слайд 8

- Чи знаєте ви, скільки коштує пачка цигарок в Україні? Візьмемо середню ціну – 25 грн. Скільки грошей витрачає курець на тиждень, якщо викурює 1 п. на день? (175 грн.)

У місяць? (700 грн.) За рік? (8400 грн.) 

- Візьмемо середню ціну на сигарети, наприклад, в Польщі: 15 злотих. На українські гривні це 105 грн. Уявляєте, скільки  знадобиться грошей курцям у найближчій країні Євросоюзу?

То чи варто починати? Чи не ліпше починати збирати такі гроші на навчання або  подорожі?

 

Кожен із нас прагне бути сильним, привабливим, мати хорошу роботу, щасливе особисте життя. А скільки мрій, що можуть збутися? Здійснюючи їх, ми постійно стикаємося з різноманітними перешкодами, намагаємося їх здолати і рухатися вперед. Не завжди легко вдається нам досягти поставленої мети, але при бажанні, рано або пізно, ми здійснюємо свої наміри. Тоді чому ж способом вирішення наших проблем має бути тютюн? Чому рослина повинна бути «визначником» нашої долі? Адже кожен із нас у змозі бути хазяїном свого життя і має право на свободу — палити або не палити.

 

Якщо ми насправді не знаємо себе, своїх цінностей і цілей у житті, якщо ми не усвідомлюємо існування зовнішнього тиску, що впливає на наш вибір, прийняті нами рішення можуть бути не зовсім вільними і не найкращими. Деякі молоді люди вважають, що в підлітковому віці, коли ти ще, здоровий і сильний, можна палити, а потім можна кинути в будь-який момент.

 

На жаль, це не так просто. Людині дуже важко не закурити в тих умовах і в той час, коли вона звикла палити. Організм уже звик до нікотину і бажання запалити стає нестерпним. Дехто здається і знову береться за сигарету, а дехто одержує перемогу над цією звичкою і врешті переконується, що без паління можна обійтися. Тому, щоб не мати таких проблем — краще не починати палити.

 

Релаксація

- Скажіть, що нового ви дізналися з нашої розмови?

 

Сл. 9     Якщо вам потрібна буде допомога у вигляді консультації, можна звернутися на

«гарячу» телефонну лінію професійного сервісу з надання допомоги тим, хто хоче кунути курити.

 

Сл. 10

 

На закінчення нашогої зустрічі пропоную написати на цих листочках побажання для себе (2-3 слова) А тепер поділіться цим побажанням із своїм сусідом.

 

Дякую за бесіду. До нової зустрічі!

 

 

 

 

 

Поради батькам (для батьківських зборів)

 

Розмова по душам

Спочатку потрібно з'ясувати, що спонукало підлітка почати курити. Знаючи причину, її можна постаратися усунути. Не погрожуйте і не перевіряйте кишені, у цьому випадку ви вчините як батько, а не як друг. А саме останній потрібен для того, щоб вирішити проблему. Коли буде довіра, то підліток сам захоче все розповісти. У моєму підлітковому віці ця порада спрацював. Мої друзі курили і деякі віддавали мені свої пачки сигарет. Я їх не ховала, приносила додому і залишала на видному місці. Батькам варто було один раз запитати: «Чиє це» і моя відповідь «Не моє» їх задовольняла. Я не пам'ятаю, щоб у мене перевіряли кишені, рюкзак або нюхали руки. Можливо, це робили не при мені. Але мені подобалося, що батьки поважають мої кордони і довіряють мені, я ж їм у відповідь довіряла. Коли захотіла спробувати сигарету, прийшла до мами і сказала. Тільки зараз розумію, як вона була перелякана, але вигляду не подала. Забігаючи наперед скажу, що я так і не спробувала. На мене вплинув пункт №3. Дивіться нижче.

 

Будьте прикладом для наслідування

Дитина буде намагатися слідувати батькам, якщо їх приклад йому подобається і збігається із його життєвими принципами. Як би банально це не звучало, але поясніть, чому не паліть: розкажіть про шкоду для здоров'я і навіть покажіть ті самі картинки легень курця.

 

Покажіть (розкажіть) наслідки куріння

Як правило, у більшості випадків, люди починають цікавитися здоров'ям тоді, коли захворіла. Поясніть підлітку, що куріння завдає шкоди не тільки зсередини, але це виявляється і зовні. Підлітковий вік - це як раз час симпатій і так хочеться комусь подобатися. Розкажіть, що куріння згубно впливає на шкіру, роблячи її сухою і змінюючи колір на жовтуватий.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Що ми знаємо про тютюн»?», «Чи шкідливий він для здоров’я?» - на ці та інші запитання ви зможете отримати відповіді під час проведення  диспуту «Наслідки куріння», який відбудться 30 листопада для учнів 8-11 класів

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Губа Тетяна
Додано
12 грудня 2018
Переглядів
1614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку