Диспут "Як пізнати себе?"

Про матеріал
Захід, присвячений порадам для кращого самопізнання, виявлення своїх здібностей та сильних сторін.
Перегляд файлу

Година відкритих думок «Моє власне Я. Як його знайти?»

Мета: розвивати кожного ліцеїста  як особистість, розкрити її позитивні здібності, знання про особистість, спілкування, взаєморозуміння та взаємоповагу;  створити в колективі мікроклімат, який сприяв би духовному і творчому розкриттю здібностей та обдарувань, саморозвитку й самоформуванню особистості ліцеїста.

Цитата дня:

Я завжди дивую сам себе. Це єдине, заради чого варто жити. Оскар Уайльд.

Будь собою, інші ролі зайняті. Оскар Уайльд.

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

1.Вступне слово вчителя. Доброго дня дорогі діти. Як ви вважаєте, чи добре ви знаєте себе?Для чого це потрібно? А чи може кожна людина сказати те, що вона знає себе дуже добре?

Уявіть собі, що ви познайомились з новим другом чи новою подругою. Ви поки що не знаєте сильних і слабких сторін цієї людини, не знаєте як відреагує вона на ті чи інші життєві ситуації. Хочете разом проводити час, але не знаєте до кінця уподобань чи смаків нового друга. Чи можливо це? А якщо можливо, то як бути далі? Як правильно спілкуватися, пізнавати один одного? Так, у кращому випадку ви здобудете гарні відносини, а в гіршому зашкодите собі. Бо перш, ніж будувати гарні відносини, треба знати які риси характеру притаманні людині, які у неї інтереси, уподобання тощо.

Але перш за все ми повинні пізнавати себе. Щоб знати себе, треба себе пізнавати, а саме: які ми, як до нас ставляться інші, чи тебе поважають, люблять, які у нас риси характеру, звички, таланти…

Сьогодні ми зібрались, щоб поділитися своїми думками, послухати і почути кожного. Разом ми, ліцеїсти, але кожен з нас маленька часточка колективу, особистість, яка хоче, щоб до її думки прислухались, поважали, рахувалися з нею.

Мета нашої бесіди: краще пізнати самого себе та своїх друзів, однокласників.

Відомий письменник Оскар Уайльд, твори  якого ви вивчаєте на уроках зарубіжної літератури, казав: «Будь собою, інші ролі зайняті». Як ви розумієте цей вислів? (Учні висловлюють свої думки).

Давньогрецький мудрець Сократ закликав: «Пізнай самого себе». Як ви гадаєте, чому він наголошував на цьому? Що означає пізнати самого себе? Для того щоб стати моральною і вихованою людиною, необхідно добре знати самих себе: і те добре, що є в нас, і наші недоліки. Крім того, треба знати або хоча б уявляти, якими ви хотіли б або вважали за необхідне стати, до чого ви прагнете, що для вас означає, наприклад, поняття «моральна людина». Тільки в такому випадку, порівнявши себе з вашим ідеалом, ви зможете побачити, що вам слід вдосконалювати в собі, й визначити, як це слід робити. Шлях до самопізнання в кожного свій, але розпочинати його слід з аналізу своїх вчинків і поведінки й оцінки їх або спостереження за собою.

Так от, вчені довели, що на всій Землі, де проживає понад 6 мільярдів осіб, немає жодної пари людей, які були б точною копією один одного. Уявляєте? Серед більше як 6 млрд. населення кожен із нас – єдиний у своїй неповторності на всій Земній кулі.

Як ми можемо пізнати себе?

1.Самооцінка.

2.Порівняння: з іншими людьми, з братами, сестрами.

3.Оцінка тебе людьми, які тебе оточують (батьками і родичами, однокласниками, знайомими, друзями, сусідами, вчителями тощо).

Вчитель: На цих аркушах написані вислови великих людей про людину, її пізнання. Як ви розумієте ці вислови? Поясніть. (Учні відповідають).

1. Скільки чеснот у людини, стільки і вад. Ніхто не народжується без вад. Але порочним стає той, хто їх терпить. (З давньоіндійського епосу).

2. Особистість людини це сад, а наша воля – його садівник. (Вільям  Шекспір).

3. Сократ напередодні страти попросив якогось музиканта навчити його грати на лірі одну пісню. «Для чого, – запитав той, – якщо ти однаково помреш?!» – «Щоб знати її перед смертю», – відповів Сократ.

4. Життя довге, якщо воно повне... Вимірюймо його вчинками, а не часом (Сенека).

 

Вміти творити саму себе одна із найнезбагненніших здібностей людини. Проте важливо зайнятись цим вчасно, у дитинстві та юності коли попереду ще все життя. І тоді життєвий шлях буде таким, який ви оберете для себе, яким ви зробите його самі .

Тест «Моя цілеспрямованість».

Оцініть себе з погляду цілеспрямованості та наполегливості. Для цього якомога відвертіше дайте відповіді на запитання й оцініть себе:

а) Чи намагаєтеся ви відкладати свої справи на завтра?

ніколи (1 бал); іноді (3 бали); часто (5 балів); завжди (7 балів).

б) Якщо можна нічого не робити, чи прагнете ви цього?

ніколи (1 бал); іноді (3 бали); часто (5 балів); завжди (7 балів).

в) Чи намагаєтеся ви придумати другорядну справу, аби тільки не робити основну?

ніколи (1 бал); іноді (3 бали); часто (5 балів); завжди (7 балів).

г) Скільки часу в середньому ви проводите біля телевізора?

до 1 години (1 бал); від 1 до 2,5 години (3 бали); від 2,5 до 4-х годин (5 балів); понад 4 години (7 балів).

д) Чи є ваш найкращий друг (подруга) хронофагом (людиною, що краде чужий час)?

ні (1 бал); певною мірою (3 бали); швидше так (5 балів); так (7 балів).

 

Підрахуйте бали.

Якщо ви набрали до 15 балів, вам є чим пишатися. Ви цілеспрямована людина, а отже, вас очікує цікаве життя.

Якщо сума становить від 16 до 25 балів, вам є над чим працювати. Потрібні термінові заходи для того, щоб дати лад вашому життю. Постарайтеся витрачати ваш час на справу, інакше в майбутньому ви матимете проблеми із навчанням, а потім із професією, роботою, зарплатою.

Якщо сума перевищила 25 балів, радимо серйозно замислитися над своїм майбутнім. Ви, найімовірніше, уже зараз маєте великі складності із навчанням, непрості стосунки із батьками та школою. І якщо ви не зміните ставлення до часу, до справи, то головні проблеми у вас попереду.

Довідка інформаційного центру (Бойко О., Болобан Є.).

Про що говорять ваші улюблені та нелюбимі кольори (за методикою Люшера)

Перш ніж розпочати розмову про кольори, подумайте, який колір ви поставите на перше місце, а який відсунете на останнє:

  • сірий,
  • блакитний,
  • зелений,
  • червоний,
  • жовтий,
  • фіолетовий,
  • коричневий,
  • чорний.

Сірий

Якщо ви віддаєте перевагу сірому кольору – ви свідомо відмежовуєтеся від зовнішніх впливів, щоб зберегти ідеальний спокій і внутрішню стабільність. Якщо сірий колір для вас на останньому місці – ви – особа, скоріше, агресивна, дуже діяльна та захоплена. Ви прагнете до яскравих вражень.

Блакитний

Блакитний колір – це символ вразливості, прихильності, вірності. Той, хто поставив його на перше місце, у хвилини невдач легко засмучується. Якщо ви рішуче відкидаєте блакитний колір, то це означає внутрішнє занепокоєння та бажання змін, які допоможуть позбутися депресії та пасивності.

Зелений

Той, хто поставив цей колір на перше місце, прямолінійний, виявляє тенденцію до ідеалізації самого себе, одночасно маючи схильність «насильно поліпшувати інших». Людина, яка рішуче відкинула зелений колір, часто скаржиться на те, що навколишні занадто багато чого від неї вимагають.

Червоний

Якщо ви розміщуєте червоний колір на першому місці, то це означає, що ви, хочете інтенсифікувати свої емоційні почуття. Усі, хто виключає червоний колір, роблять це в основному тому, що відчувають ворожість до агресивності.

Жовтий

Той, хто розміщує жовтий колір на першому місці, виявляє прагнення до незалежності та надію на щасливе життя. Супротивникам цього кольору не вистачає стабільності та психологічної самостійності.

Фіолетовий

Той, хто любить фіолетовий колір, створює навколо себе атмосферу гармонії та згоди, однак нерідко відчуває нерішучість, приймаючи рішення. Той, хто розміщує фіолетовий колір на останньому місці, висловлює несвідому тугу за чуттєвими переживаннями.

 

Коричневий

Як улюблений колір, він означає сильну потребу у відпочинку та розслабленні. Як нелюбимий колір він означає те, що ви рішуче відкидаєте будь-яку повсякденність.

Чорний

Той, хто розміщує чорний колір на першому місці, часто зазнає поразок у двобоях з долею. Якщо ви розміщуєте чорний колір на останньому місці, ви не збираєтеся ні від чого відмовлятися, але тим самим ризикуєте, очікуючи від життя занадто багато.

Гра «Компліменти».

А зараз допоможемо одне одному в пізнанні оцінки інших людей. Адже немає абсолютно хороших або, навпаки, поганих людей. Кожен має якісь добрі риси характеру. Згадайте найкращі риси характеру своїх однокласників і, звертаючись до кого бажаєте на ім’я, скажіть комплімент.

(Звучить легка музика)

- Кому було важко сказати товаришеві комплімент?

Я пропоную вам послухати довідку нашого інформаційного центру (на дошці у дві колонки записані слова-компліменти та образливі слова).

Гра «Я – це…»

Дуже часто доводиться чути таке: «Людина сама створює себе». На аркуші паперу намалюйте зображення людини, але дуже акуратно, бо ви створюєте символічну людину – самого себе. Отож, і у кожного з вас є свої бажання, мрії, захоплення.

Напишіть своє бажання, мрію

Що я люблю?

Моє улюблене заняття…

Куди б я хотів помандрувати?

А зараз пошукаємо, в кого бажання чи мрії виявилися однаковими. Якщо це сталося, напишіть ім’я однокласника.

– Для чого ми грали у цю гру? Так, щоб ще раз переконатися, що ми з вами різні, але мрії і бажання можуть збігатися. Ось тоді ми створюємо групи, колективи, знаходимо собі друзів.

 

3. Підсумок заняття.

Наша група – це теж єдиний колектив. І хоча ми всі різні, у нас є спільна мета: пізнати світ,товаришувати, добре навчатися, бути щасливими. Успіх, задоволення, щастя не приходять самі собою, вони залежать від нас. Жодна людина не приходить у світ досконалою. Все її життя – постійний розвиток, пізнання, формування власного «Я».

Дуже часто доводиться чути таке: «Людина сама створює себе». На аркуші паперу намалюйте зображення людини, але дуже акуратно, бо ви створюєте символічну людину – самого себе. Отож, і у кожного з вас є свої бажання, мрії, захоплення.

Я хочу вам роздати пам’ятки «Як уникнути непорозумінь у спілкуванні», сподіваюся, що ви запам’ятаєте правила, які є у них.

 

Пам’ятка «Як уникнути непорозумінь» (для усіх учнів):

  1. Поважай себе та інших людей;
  2. Іди на поступки іншим, умій жертвувати власними інтересами заради спільних;
  3. Радій власним успіхам та успіхам інших. Не будь заздрісний, злий.
  4. Постійно самоудосконалюйся.
  5. Намагайся бачити своїх друзів очима, слухати вухами, а відчувати серцем.

 

Дякуємо всім учням за участь у бесіді і бажаю вам успіху у пізнання самих себе.

 

    

 

 

 

 

 

1

 

doc
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
1776
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку