Дистанційне навчання "Туризм.Встановлення намету під час походу за різних умов."

Про матеріал
Інженери сучасних наметів продумали все до деталей, щоб навіть новачку, який в перше бачить намет було зрозуміло та просто встановити його самостійно. Якщо спочатку походу в нього це може зайняти деякий час, то до кінця походу він вже самотужки може його поставити з закритими очима. Але навіть в такій нескладній справі є свої хитрощі, особливо якщо ви встановлюєте намет не на звичайному ґрунті, а на камінні, піску, снігу, або взагалі під час сильного вітру або дощу. Основна проблема в цьому випадку – закріпити свій «похідний будинок, за умови, що кілочки вбити практично неможливо.
Перегляд файлу

                                                 Самостійна робота №10

Тема роботи: Встановлення намету під час походу за різних умов.

 

Інженери сучасних наметів продумали все до деталей, щоб навіть новачку, який в перше бачить намет було зрозуміло та просто встановити його самостійно. Якщо спочатку походу в нього це може зайняти деякий час, то до кінця походу він вже самотужки може його поставити з закритими очима. Але навіть в такій нескладній справі є свої хитрощі, особливо якщо ви встановлюєте намет не на звичайному ґрунті, а на камінні, піску, снігу, або взагалі під час сильного вітру або дощу. Основна проблема в цьому випадку – закріпити свій «похідний будинок, за умови, що кілочки вбити практично неможливо.

Встановлення намету на каменяхfix_on_stones_v2

На високогір’ї ділянки ґрунту, зарослим травою, з набором висоти стають все більшою рідкістю. Тому в серйозному гірському поході установка намету може проводитися зовсім без кілочків – їх просто нікуди буде встромити. Замість набору кілочків варто захопити з собою тонку, але міцну мотузку для кожної розтяжки намету.

Отже, встановлюємо намет на каменях: шматок мотузки довжиною 1,5 метра потрібно одним кінцем прив’язати до петлі, куди раніше запихався кілочок, а інший кінець обмотати навколо великого каменя і зафіксувати. Таким чином влаштовують всі необхідні розтяжки.

Іноді, якщо ділянки ґрунту все-таки присутні, тоді не зайвим буде встромити кілочок, а зверху додатково привалити його каменем. Але варто врахувати – якщо кілочок сам по собі тримається ненадійно, таке кріплення навіть з урахуванням каменю навряд чи витримає сильний вітер.

Якщо ж ситуація гірша, і навколо немає рівного ділянки під табір, перед тим як проводити встановлення намету на каменях – варто вирівняти майданчик. Це нескладно: забираємо великі камені або укладаємо їх плоскою стороною вгору, засипаємо щілини і виїмки дрібним щебенем. Звичайно, на особливий комфорт не варто розраховувати, але якщо підстелити товстий каремат або самонадувний килимок, ночівля буде цілком непогана.

При частих стоянках на каменях, щоб не пропороти до них дно намету, можна використовувати додаткову тканинну підкладку – він же Footprint.

Встановлення намету на піскуfix_in_send

При встановлені намету на піску або іншому пухкому ґрунті, наприклад, торфі, кілочки, навіть будучи встромлені до упору, тримаються дуже погано. При мінімальному зусиллі їх можна висмикнути із землі.

Якщо ви часто влаштовуєте стоянки на піску, то можна придбати спеціальні широкі кілочки або надіти на звичайні тонкі кілки додаткові «крила».

З альтернативних шляхів, якщо поблизу є камені (в піщаних ґрунтах вони, як правило, округлої форми і на них складно намотати мотузку), ними можна придавити кілочки. Це позбавить їх можливості вилазити назовні. Якщо у вас з собою є трекінгові палки – то взагалі чудово. Знявши з них кільця, їх можна використовувати в якості великих кілків. Вони встромляються дуже глибоко і прекрасно тримають намет.

Ще один дуже дієвий спосіб, це використовувати піщані якоря. Тобто закопати в ґрунт на невелику глибину будь-які об’ємні предмети: гілки, пластикові пляшки, целофанові пакети, наповнені тим же піском. Їх нерідко використовують при стоянках на березі моря. Коли є ймовірність, що намету доведеться пережити шторм.

Встановлення намету на снігу50608

Встановлення намету взимку на снігу виглядає так: вибравши майданчик для табору, потрібно підготувати місце, утрамбувавши сніг; потім бажано зробити підстилку з гілок ялинки або опалого листя. Перед установкою почекайте, поки утрамбований сніг злегка схопиться кіркою, щоб не продавити його. А якщо він занадто пухкий – приберіть його зовсім, щоб не спати на снігових грудках. Деякі радять встромляти ялинові гілки в сніг під невеликим кутом – вийде пружинистий матрац.

«Залізне» правило для походів в гори взимку: не ставте намет в місцях, де висока ймовірність сходження лавини. Уникайте установки на схилах або під схилами, вкритими товстим сніговим шаром. Не розбивайте табір в вузьких жолобах, кулуарах. І, звичайно, не варто ночувати на сніжному карнизі, що нависає над урвищем – можливо, він витримає вагу людини, але під вагою намету може обвалитися.

Для розтяжок можна використовувати той же «якірний» спосіб, що і при установці на піску, а можна встановити намет на льодоруби або лижні/трекінгові палки замість кілочків. Вони можуть глибоко зануритися в сніг і витримати велике вітрове навантаження.
 

Тепер коли ми знаємо як встановлювати намет на різних поверхнях, під час походу ми можемо зіткнутися з ще одною проблемою, це дощ і сильний вітер.

Встановлення намету під час дощу:

Для тих, чи намет має зовнішній каркас, завдання відразу ж спрощується. Зовнішній тент , здебільшого, не пропускає вологу, тому його сміливо розкладають на землі. У відповідні кишені протягується зібрані дуги, потім їх кріплять в люверсах, і конструкція міцно фіксується за допомогою кілочків. Внутрішню абсолютно суху частину намету ви вже спокійно збираєте під тентом.

Тим, у кого туристичний намет має внутрішній каркас, чекає дещо інший порядок збору. Для початку краще підшукати разлоге дерево або натягнути груповий тент, якщо такий є. У такому укритті швидко збираєте конструкцію намету, а потім переносите її на бажане місце (більшість наметів з гнучким каркасом це дозволяють).

Якщо поблизу не виявилося відповідних дерев або тенту, панікувати все ж не варто. Слід розстелити на землі внутрішній намет, укласти на нього заздалегідь підготовлені зібрані дуги і відразу накрити зовнішнім непроникним тентом. Тепер можна приступати до складання і звичайного установлення намету. Абсолютної сухості в таких умовах досягти навряд чи вдасться, однак отриманий результат буде цілком прийнятним.

Встановлення намету під час сильного вітру:
Витягуючи внутрішній намет з мішка, відразу ж фіксуємо його зверху рюкзаком або будь-яким іншим доступним способом. Це не дозволить тканині полетіти в разі різкого пориву вітру і збереже вам дах над головою.
Встановлюємо дуги, розправляючи дно намету, і надійно кріпимо кути на землі кілками, камінням і т.д. Сам намет при цьому до цього часу залишається не натягнутим, щоб не створювати зайву парусність для всієї конструкції.
Потім всередину намету поміщаємо важкий рюкзак і тільки після цього фіксуємо гачки (ремені, застібки) стелі.
Із зовнішнім тентом провести операцію страховки так само обов’язково, як і з внутрішньою частиною. Закріпитися можна за власний ремінь або навіть за руку – головне не дати тканини полетіти.
Фіксуємо зовнішню частину намету, не забуваючи про штормові відтяжки і спідницю. У разі наявності останньої придавлюємо її по периметру каменями, снігом та іншими підручними матеріалами.

Звичайно не потрібно лякатися після прочитаного, якщо у вас чудова компанія і гарний настрій, будь-яка погода для вас не створить проблем, а подібні ситуації лише збільшить ваш багаж знать під час походу!

 

ЗАВДАННЯ: Скласти комплекс вправ (4-5) для розвитку верхніх кінцівок.

                         https://www.youtube.com/watch?v=6uaRoW222-0

 

Зворотній зв’язок з викладачем  kotovae@ukr.net

ВИКЛАДАЧ :  Котова Катерина Юріївна

 

docx
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
1079
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку