Дистанційний курс «Механічна робота та енергія»

Про матеріал

Дистанційний курс «Механічна робота та енергія», створений з метою сприяти всебічному розвитку особистості, активізувати навчальну діяльність учнів, сприяти творчому зросту дитини.

Діти дізнаються про механічну роботу, потужність, види механічної енергії, закон збереження й перетворення енергії в механічних процесах та його практичне застосування. Зрозуміють, як користуватися простими механізмами для полегшення виконання роботи тощо. Переконаюся, що у фізиці поняття енергії є основним, а сама фізика є вченням саме про закони взаємоперетворення різних видів енергії.

Перегляд файлу

Фізика, 7 клас

Охотник Галина Григорівна, вчитель фізики КЗ «СЗШ № 23» Кам'янської міської ради

Дистанційний курс «Механічна робота та енергія»

Дистанційний курс  створений з метою сприяти всебічному розвитку особистості, активізувати навчальну діяльність учнів, сприяти творчому зросту дитини.

На мою думку, учні отримають задоволення від того, як фізика відкриває перед ними все нові й нові можливості: самостійно розбиратись у таємницях і загадках природи, використовувати набуті знання, уміння і навички у повсякденному житті.

Діти дізнаються про механічну роботу, потужність, види механічної енергії, закон збереження й перетворення енергії в механічних процесах та його практичне застосування. Зрозуміють, як користуватися простими механізмами для полегшення виконання роботи тощо. Переконаюся, що у фізиці поняття енергії є основним, а сама фізика є вченням саме про закони взаємоперетворення різних видів енергії.

Як відомо, фізика ґрунтується на експерименті. Саме через навчальний фізичний експеримент найефективніше здійснюється діяльнісний підхід до навчання фізики. Обов'язковим до виконання в даній темі є дві лабораторні роботи. Крім цього пропоную учням виконати домашній експеримент, який  формує в учнів експериментальні вміння й дослідницькі навички, озброює їх інструментарієм наукового дослідження, який стає засобом навчання.

Однією з найважливіших ділянок роботи в системі навчання фізики в школі є розв’язування фізичних задач. Тому пропоную задачі різних типів, які можна ефективно використовувати на всіх етапах засвоєння фізичного знання: для розвитку інтересу, творчих здібностей і мотивації учнів до навчання фізики.

Для розвитку творчих здібностей учнів та їхнього розумового потенціалу пропоную завдання скласти задачі, які за фізичним змістом подібні до тих, що були розв’язані на уроці, використовуючи малюнки та кадри з мультфільмів.

 

Очікувані результати

учень/учениця:

Знає й розуміє:

поняття механічної роботи, потужності, кінетичної і потенціальної енергії, моменту сили, коефіцієнту корисної дії та їхні одиниці, сутність закону збереження механічної енергії, умови рівноваги важеля, «золоте правило» механіки,  принцип дії простих механізмів;

формули роботи, потужності, ККД простого механізму, кінетичної енергії, потенціальної енергії тіла, піднятого над поверхнею Землі, моменту сили.

Уміє:

застосовувати набуті знання в процесі розв'язування фізичних задач та виконання лабораторних робіт;

вимірювати ККД простих механізмів; користуватися простими механізмами (важіль, нерухомий та рухомий блоки, похила площина);

пояснювати «золоте правило» механіки.

Виявляє ставлення й оцінює:

прояв закону збереження та перетворення механічної енергії; ефективність використання машин і механізмів

 

Супроводжуючий матеріал

  1. Календарно-тематичне планування теми «Механічна робота та енергія».
  2. Міні-підручник з фізики «Механічна робота та енергія», 7 клас (за новою програмою).
  3. Мультимедійні презентації до уроків теми «Механічна робота та енергія»:
  • «Механічна робота».
  • «Потужність».
  • «Механічна енергія та її види».
  • «Закон збереження й перетворення енергії в механічних процесах та його практичне застосування».
  • «Прості механізми».
  • «Машини й механізми».
  • «Момент сили. Умови рівноваги важеля».
  • «Коефіцієнт корисної дії механізмів. «Золоте правило» механіки».
  • «Вічний двигун».
  • «Навчальний проект «Становлення і розвиток знань про фізичні основи машин і механізмів»

 

docx
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
Розділ 4. Механічна робота та енергія
Додано
20 липня 2018
Переглядів
1039
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку