До трагедії в Бабином яру. "Все мовчки тут кричить". Інформаційна патріотична виховна година

Про матеріал
«Все мовчки тут кричить». Інформаційна патріотична виховна година Мета: розкрити зміст, суть і наслідки трагедії Бабиного Яру, як однієї із жахливих сторінок порушення права людини на життя; викрити жахливу політику нацистського фашизму; розвивати вміння виступати перед аудиторією; продовжити формування культури міжнаціональних відносин у суспільстві; формувати в учнів усвідомлення того, що права людини, мир, життя і злагода людей – найвищі цінності в нашій країні. Обладнання: презентація, фотографії, книжкова виставка, музичний супровід. Асистенти: учні 11 класу в ролі ведучих.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В І Д Д І Л О С В І Т И С Е Л И Д І В С Ь К О Ї М І С Ь К О Ї Р А Д И СЕЛИДІВСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІСТ. №2 Розробка заходу до дня Пам'яті України (82-річчя подій Бабиного яру)  «Все мовчки тут кричить» Інформаційно-патріотична виховна година Класний керівник 11 класу Байда Н.В. м. Селидове 2023

Номер слайду 2

В Бабиному яру під Києвом в 1941 році відбулося незабутнє за масштабами заздалегідь сплановане і прораховане до деталей вбивство мирних жителів. .

Номер слайду 3

Бабин Яр – історична місцевість, що являє мережу глибоких ярів завдовжки 2,5 км, які простяглися в напрямку Куренівки – до Кирилівської церкви, оточені з одного боку пустирем і урочищем, з другого – Лук’янівським цвинтарем.

Номер слайду 4

Перша згадка — у 1401 р., коли володарка цієї землі жінка-шинкарка (баба) продала її Домініканському монастирю. У XV—XVII ст. згадується також як урочище Бісова баба чи Шалена баба. До нас дійшла ще й друга легенда в якій розповідається про те, що колись давно в цій місцевості жив воєвода на прізвисько Бабій, тому його прізвиськом назвали яр.

Номер слайду 5

З початку війни в Києві широко велись будівельні роботи по створенню оборонних споруд. Для цього рились протитанкові рви. Такий рів був проритий в районі Бабиного Яру. Він постійно зустрічається в джерелах як місце масових розстрілів і поховань. Цей рів був довжиною в 100 метрів, 10 метрів шириною і глибиною 4-5 метрів.

Номер слайду 6

Перший період розстрілів продовжувався з вересня до кінця жовтня (або навіть до середини листопада) 1941 р. Розстріли в цей час в основному проводились мобільними підрозділами СС (айнзацгрупи і поліцейські частини) при співпраці з польовою жандармерією

Номер слайду 7

28 вересня на вулицях з’явилось повідомлення на трьох мовах, відповідно до якого « Всі жиди Києва і його околиці повинні з'явитися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8 години ранку на ріг Мельникової і Доктерівської»

Номер слайду 8

з 22-27 вересня, до страшних ярів потяглися машини з єврейським населенням. Багато хто здогадувався, що Бабин Яр – це смерть. 29 вересня 1941 року десятки тисяч киян вирушили у свою останню путь.

Номер слайду 9

Оскільки розстріляти всіх прибулих за одну добу не встигли, пунктами для тимчасового утримання використовували приміщення військових гаражів. На вулиці Лагерній (нині вулиця Дорогожицька)

Номер слайду 10

До 11 жовтня 1941 року було розстріляно близько 17 000 євреїв. В цьому яру ще розстріляли 33 771 людини і практично все єврейське населення Києва.

Номер слайду 11

Ті, хто прийшли до Бабиного Яру, вже ніколи не повернулися. Десятки тисяч людей було розстріляно з 29 вересня 1941 року по 2 жовтня 1941 року.

Номер слайду 12

Бабин яр

Номер слайду 13

В лютому 42-го в Бабиному Яру були страчені і українські націоналісти, серед них була і поетеса Олена Теліга.

Номер слайду 14

В серпні – вересні 1943 року перед відступом німців із Києва трупи розстріляних громадян були відкопані і спалені в спеціально підготовлених для цього печах. Точна кількість людей, знищених фашистами у Бабиному Яру невідома до цього часу, але більшість дослідників називають цифру приблизно 100-150 тисяч чоловік. .

Номер слайду 15

Пройшли роки, давно вже сплили ріки, То вереск кров’ю в тім яру цвіте. Бо біль землі, і біль душі навіки, Про злочин пам’ять у віки несе.

Номер слайду 16

Ти – наша честь, і гордість, і краса. Як голуб – ніжний, гострий, як коса. Ти – наша слава, помста за руїни, Ти – невмируще серце України.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Пам'ятник жертвам Куреньовської трагедії встановлений у парку «Бабин Яр»

Номер слайду 19

Пам'ятник жертвам трагедії «Бабин Яр»

Номер слайду 20

Пам'ятник розстріляним у Бабиному яру дітям.

Номер слайду 21

Пам'ятник розстріляним у Бабиному яру

Номер слайду 22

Схема під'їзду до музею - меморіалу «Бабин яр»

Номер слайду 23

Хвилиною мовчання вшануємо пам’ять про загиблих людей у ті страшні часи

Номер слайду 24

ppt
Додано
28 вересня 2023
Переглядів
547
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку