Доброта та жорстокість

Про матеріал
ознайомити дітей з поняттями «доброта», «жорстокість». Розвивати вміння творити добро, усувати прояви жорстокості в своїй поведінці. Виховувати чуйне ставлення до людей і всього навколишнього світу.
Перегляд файлу

Тема: Доброта і жорстокість

Мета: ознайомити дітей з поняттями «доброта», «жорстокість». Розвивати вміння творити добро, усувати прояви жорстокості в своїй поведінці. Виховувати чуйне ставлення до людей і всього навколишнього світу.

Хід бесіди

  •         Людина приходить у світ для добра. Вона наділена розумом, тому може дуже багато чого навчитися, здатна творити сама свою долю. Але щоб бути господарем власної долі, їй потрібно з дитинства вчитися, багато працювати над собою, гартувати волю і характер, набувати добрих звичок, вдосконалювати дух і тіло, виробляти різні вміння і навички. Все це під силу кожній людині, бо знання, вміння і навички самі не приходять, їх треба здобувати наполегливою працею. З дитинства людина повинна зайняти активну життєву позицію і досягати всього сама. І щоб жити в цьому багатогранному і складному світі гідно, треба багато чого навчитись, знати, вміти, а головне — бути доброю і мудрою людиною. Сьогодні ми поговоримо про жорстокість і доброту. Ці поняття досить важливі в людському житті, і вони можуть відіграти вирішальну роль у людській долі.

— Як ви гадаєте, що таке доброта? У чому вона виявляється? (Відповіді дітей.)

— Як ви ставитеся до тих людей, котрі з вами добрі, лагідні та щирі? (Відповіді дітей.)

— Наведіть приклади людської доброти, що їх ви бачили чи відчули на собі. (Діти наводять приклади.)

— Як ви гадаєте, що таке жорстокість? У чому вона може виявлятися? (Відповіді дітей.)

— Наведіть приклади жорстокості, що їх ви зустрічали у житті або відчули на собі. (Діти наводять приклади.)

— Чи хотіли б ви жити з жорстокими людьми або просто зустрітися з ними? Чому? (Відповіді дітей.)

— Якими б ви хотіли бути в цьому житті: жорстокими чи добрими? Чому? Доведіть це. (Відповіді дітей.)

— Хто з вас уже відчув у своєму серці доброту? Що ви для цього робите? (Відповіді дітей.)

— Який вчинок можна назвати жорстоким? (Відповіді дітей.)

— Бачу, ви розумієте, що таке доброта і що таке жорстокість і не хотіли б зустрітись у своєму житті з жорстокою людиною. Тому давайте поговоримо про те, як не стати жорстоким, а вирости добрим, чуйним, співчутливим до чужого горя.

Давайте розглянемо такий випадок: ти давно мріяв про домашню тваринку, тобі хотілося мати у себе вдома гарного песика, який би тебе любив, слухався, виконував різні команди. І ось тобі, нарешті, принесли маленьке цуценя — твого майбутнього друга. Принесли просто так, з любові до тебе, хоча батьки були категорично проти. І ось почалися напружені дні. Песик не лише грається і кумедно перевертається, а ще й скавучить, тобто плаче за мамою, відмовляється їсти те, що ти пропонуєш, а чим нагодувати його ти не знаєш, і, що найгірше, — за ним треба прибирати. Тобі не хочеться, а мама з татом сварять тебе. Ти вперто намагаєшся перебороти у собі неприязнь до такого виду занять, але перебороти себе не можеш. Мама наполягає, щоб вигнати пса з квартири і постійно це робить, коли тебе немає вдома. Ти у відчаю. Усе це так обридло та ще й поїздка кудись нагодилась. От ти виносиш пса з хати і залишаєш його подалі від дому. Серце трохи стискається, але поїздка куди важливіша за песика, тому ти вибираєш її. А песик? Він маленький, беззахисний... Тепер у нього немає ні мами, ні господаря, який би турбувався про нього, а сам він безпорадний. Що ж йому залишається робити? Ти поїдеш з батьками відпочивати, вони дбатимуть, щоб ти радів і насолоджувався життям.

 

А в цей час твій чотириногий друг шукає їжу на смітниках, його вже, може, розривають бродячі пси. Їх так само хтось викинув, бо не хотів доглядати, не хотів бруднити біленьких рук...

 

Погляньте, діти, навколо себе. Таких песиків і котиків є багато навіть у вашому дворі. Чи це не ті тваринки, яких хтось спочатку взяв, щоб забавлятись, а потім викинув, бо таке заняття здалося важким? Запам’ятайте: ми відповідаємо за тих, кого приручаємо. Якщо ви не можете створити тваринці належних умов, то краще не беріть її зовсім. Адже це великий гріх кидати напризволяще беззахисну тварину. Однак є ще й такі тваринки, що загубились і шукають свого господаря; є такі, що потрапили в біду і не можуть самі собі допомогти. Важко доводиться тим тваринам, до яких люди байдужіють, їхнє серце робиться жорстоким. Одного разу ти викинув котика чи песика, наступного ще якусь тваринку, а згодом ти робиш це зовсім просто і серце вже не стискається від болю, бо воно стало жорстоким. Гадаю, що ви цього ніколи не зробите. Чи не так? Зараз ми з вами намалюємо свого домашнього улюбленця — песика або котика, мишку чи морську свинку. (Діти малюють.)

Байдужа людина може пройти повз людину, котра потрапила в біду. А що буде, коли і з тобою трапиться біда і в ту мить тобі ніхто не допоможе? Ти про це подумав? От ти лежиш зі зламаною ногою, не можеш поворухнутись, а повз тебе проходять люди і не звертають на тебе увагу. Звичайно, у нашому суспільстві ще є добрі люди, яких набагато більше, і вони тобі допоможуть у разі біди. А як ви би вчинили? (Відповіді дітей.) Пам’ятайте, діти, жорстоким своє серце зробити легко, лише варто декілька разів зробити зло, а далі це стає звичкою. Люди з жорстоким серцем здатні на злочин. Вони, не вагаючись, вбивають, грабують. Але будь-який злочин карається. Рано чи пізно жорстоку людину карають за її злочини. У народі кажуть: «Скільки ниточка не в’ється, а кінець її знайдеться!» або «Шила в мішку не сховаєш».

  •         А тепер поміркуймо разом, кому краще у світі жити: доброму чи злому? (Відповіді дітей.)
  •         Добра людина може досягти вершин у своєму житті, якщо тільки цього захоче. А зла?
  •         Вона обов’язково зробить щось таке, за що буде покарана. Чи досягне ця людина успіхів? А тепер скажіть, діти, що робить серце жорстоким? (Відповіді дітей.)
  •         Звичайно, ви ще маленькі і не можете допомагати всім тваринкам, що потребують цього, всім людям, так як це роблять дорослі. Щоб ваше серце було добрим, а не жорстоким, то не чиніть зла. Допоможіть, чим зможете, і не проходьте повз нужденного. І немає різниці — людина це чи тварина, всі ми хочемо тепла і ласки, любові й захисту. Отож поспішайте творити добро. Якщо ви нічим не можете допомогти, то поспівчувайте, не смійтеся з чужої біди, не робіть ще більшого зла тому, хто потрапив у біду. Ніколи не завдавайте болю тварині, бо їй так само боляче, як і вам, вона вас боїться і тремтить від страху. Від вас вона сподівається тепла і любові, їжі та захисту.
  •         Наведу приклади про те, як хто допомагає тваринам і людям, котрі потрапили в біду. (Доцільно наводити приклади своєї місцевості.) Не раз по телебаченню розповідають про людей, котрі беруть додому бродячих собак або котів, лікують, годують їх, а потім роздають знайомим або залишають у себе. (Приклади дітей.)
  •         А ще є люди, що їм небайдужа доля дітей, які залишилися без батьківського піклування, і тепер вони не мають ні дому, ні сім’ї. Ці діти живуть у жахливих умовах, не навчаються в школі, часто голодні, мерзнуть у холодну пору. Прикро, що вони долучаються до злочинного світу. Серця їхні черствіють. Ці діти вже зараз здатні на різні злочини. Але є люди, що допомагають цим нещасним дітям, своєю добротою і теплом свого серця хочуть зігріти цих осиротілих дітей. Тому вони їх годують, організовують будинки, у яких би ці діти могли поїсти, виспатись і зайнятись якоюсь цікавою справою. Більшість таких дітей знаходять притулок у сирітських будинках, де про них турбується держава. Однак є й такі, що з різних причин втекли з державних установ і далі продовжують бродяжити. Тому допомога людей з добрим серцем для них дуже важлива. Бо від людської доброти і тепла серця цих діток розкриються, мов квітка, і відтануть, потягнуться до доброти, як до сонця.
  •         Поспішайте творити добро, вчіться співчувати. Не намагайтеся комусь зробити зло, причинити біль, тому що за це рано чи пізно ви будете покарані. Колись ви також можете опинитись у скрутній ситуації, і вам ніхто не подасть руки. Пам’ятайте! Як ви ставитеся до цього світу, таким боком і світ до вас повернеться. Якщо ви зростете добрими людьми, то буде й вам всюди добре, бо, як каже народна мудрість: «Доброму скрізь добре!» А коли ви будете робити зло, коли ваше серце стане жорстоким, то і світ до вас повернеться жорстокістю і злом. Не забувайте про це ніколи. Нехай у вашому серці завжди живуть велика любов і доброта, щирість і співчуття, людяність і щедрість.

рикрашає.

docx
Додано
31 березня 2020
Переглядів
1240
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку