Додаткові матеріали до уроку природознавства, 3 клас "Нафта: цікавинки"

Про матеріал

Даний матеріал було створено під час підготовки з сином до уроку природознавства. Зіштовхнулася з тим, що в інтернеті мало матеріалів, цікавих та зрозумілих для дітей молодшого шкільного віку. До виступу син ще створив малюнок танкера і людини поряд. А також можна продемострувати простий дослід про те, що нафта плаває поверх води - у пластикову невелику пляшечку налити води та рослинної олії, краще домашньої (вона темніша. краще видно).

Перегляд файлу

НАФТА

На́фта  — горюча корисна копалина. На українських землях нафту називали ропою або «скельною олією».

Забарвлення в неї червоно-коричневе,але іноді зустрічається безбарвна нафта. Нафта легша за воду, у воді нерозчинна.

Нафта - найважливіше джерело рідкого палива . Тому її називають «чорним золотом». З неї виготовляють бензин для машин та соляру (гас) для літаків. Також з нафти роблять пластик, миючі засоби, тканини, ліки і навіть косметику.

 

У давнину нафту наливали у світильники і підпалювали.  Також її використовували для створення гранат. З глини робили кулі з запалювальною сумішшю з нафтою, кулю підпалювали і кидали на кораблі ворогів. Коли куля розбивалась, нафта розливалась і запалювала вороже судно. Водою такий вогонь погасити не можна було.

 

Учені вважають, що нафта утворюється із залишків живої матерії. Раніше люди копали колодязі в місцях,  де знаходили нафту, і відрами на мотузках діставали її. Зараз нафту добувають, свердлячи глибокі свердловини.

 

Найбільше нафти добувають арабські країни. В інші країни нафту возять величезними кораблями – танкерами. Якщо танкер терпить аварію, стається велике екологічне лихо. Лише одна крапелька нафти псує 25 літрів питної води. Коли нафта горить, то виділяє багато отруйного чорного диму. Погасити нафту водою неможливо. Пожежники використовують спеціальну піну.

 

Якщо нафта розливається в морі чи океані, це спричиняє загибель морських тварин і птахів. Нафта склеює хутро та пір’я, і тварини просто замерзають або гинуть від голоду. Волонтери підбирають тварин, що вимазались у нафті і ретельно миють. А деякі навіть вдягають на постраждалих істот светрики.

 

Пов’язане зображення

Результат пошуку зображень за запитом "нефть і вода у стакані"

 

Результат пошуку зображень за запитом "нафта гибель тварин"

 

Результат пошуку зображень за запитом "птахи у светрах"

docx
Додано
17 жовтня 2018
Переглядів
8432
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку