Документ "Повідомлення. Елементарні частинки і античастинки"

Про матеріал
Документ "Повідомлення. Елементарні частинки і античастинки"Документ "Повідомлення. Елементарні частинки і античастинки"Документ "Повідомлення. Елементарні частинки і античастинки"Документ "Повідомлення. Елементарні частинки і античастинки"
Перегляд файлу

КЗ «ПОКРОВСЬКИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ КОЛЕДЖ»

 

 

 

 

 

ПОВІДОМЛЕННЯ НА ТЕМУ:

 

Елементарні частинки і античастинки

 

 

 

 

 

 

Підготувала студентка групи 21-ПО

Соколенко А.О.

 

 

 

 

  • 2019-2020 н.р. -

 

 

 

 

 

 

Частинки, з яких складається речовина, називають елементарними частинками. Ця назва говорить про те, що це найменші неподільні частки, так звані «цеглинки», з якої побудована Всесвіт. Так вважалося раніше, на світанку відкриття цих частинок.

“Елементарна” Чи елементарні частинки?
Однак пізніші дослідження показали, що частинки, раніше названі елементарними – протон, електрон і нейтрон, не є такими. Вони можуть поділятися на менші складові, а також перетворюватися один в одного. Крім того, було відкрито багато інші елементарні частинки, як подільні, так і неподільні.

Тому тепер назву «елементарні частинки» характеризує не найменші неподільні частки, а те, що ці частки є дрібними частинками матерії і не є самі по собі атомами або ядрами атомів речовини. Виняток становить лише протон, який сам по собі є ядром атома водню.

На сьогоднішній момент відомо більше 350 видів елементарних частинок. Частинки ці володіють найрізноманітнішими властивостями і розрізняються як електричним зарядом, так і масою, магнітним моментом, проникаючу здатність і часом життя, а так само деякими іншими характеристиками.

Відкриття позитивного електрона – позитрона
У 1932 році американським вченим Андерсоном було зроблено найважливіше відкриття. Він виявив частинку, яка за всіма характеристиками представляла собою електрон, але мала протилежний за знаком електричний заряд. Цю частку назвали позитроном.

У 1929 році існування такої частинки було передбачене експериментально. Також було передбачено, що при зіткненні позитрона з електроном відбудеться анігіляція, тобто зникнення цієї пари частинок, а також вибух, що супроводжується виділенням енергії і народженням фотонів. Пізніше дослідним шляхом вдалося спостерігати підтвердження цієї гіпотези.

У 60-х роках вдалося виявити також антипротон і антинейтрон. Антипротон відрізняється від протона знаком, а антинейтрон, будучи електрично нейтральним, відрізняється протилежним магнітним моментом від нейтрона і розпадається на частинки, які є античастинками тим, які утворюються при розпаді нейтрона.

Античастинки і антиречовину
Отримання античастинок навело вчених на думку про можливість створення антиречовини. У такому антивеществе всередині атома знаходиться негативно заряджене ядро, а навколо обертається позитивно заряджене хмара позитронів. У 1969 в Серпухові вченим вдалося отримати атоми антиречовини.

На сьогоднішній день виявлені античастинки всіх відомих елементарних частинок. Можливість існування антиматерії підтверджена практично, проте в доступній для огляду Всесвіті не вдається спостерігати якесь стійке утворення, що складається з антиречовини.

Очевидно, це не відбувається тому, що при з’єднанні такої матерії з антиречовини з будь-яким звичайним речовиною відбулася б анігіляція і знищення обох видів матерії. У всякому разі, античастинки могли б бути нітрохи не гіршим будматеріалом для Всесвіту, і питання, чому Всесвіт складається саме з речовини, залишається відкритим.

 

docx
До підручника
Фізика (академічний рівень, профільний рівень) 11 клас (Бар’яхтар В.Г., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О., Кірюхін М.М.)
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
754
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку