Дослід "лавова лампа"

Про матеріал
Експеримент демонструє фізичні і хімічні взаємодії між речовинами. Виглядає видовищно: діти дуже люблять спостерігати, як рухаються краплі кольорової воли в олії
Перегляд файлу

Дослід з фізики.

Лавова лампа

 

Експеримент Лавова лампа

Експеримент демонструє фізичні і хімічні взаємодії між речовинами.  Виглядає видовищно: діти дуже люблять спостерігати, як рухаються краплі кольорової воли в олії та й дорослим це заспокоює нерви :).

Як зробити

Потрібно досить багато олії (десь 2/3 пляшки) вода, підфарбована барвником, шипучі вітамінки, прозора пляшка для змішування складників. 

1. Наливаєте олію в пляшку. 

2. Додаєте туди підфарбовану воду і вона швидко опускається на дно. Пояснюєте дітям, що різні речовини мають різку питому вагу, і що вода важча від олії. 

3. Струшуєте пляшку і милуєтесь тим, як  кольорові “краплі” плавають в олії і спадають на дно. Дивитесь, як на дні вода теж лежить не рівномірно, а “бульками”. Розповідаєте дитині про поверхневий натяг і те, чому утворюються округлі краплі.

4. Кидаєте у пляшку шипучу таблетку. Вона важча від олії, тому падає на дно. На дні контактує з водою, плчинає розчинятися, вивільняючи вуглекислий газ. Вуглекислий газ піднімається на поверхню, утворюючи щось на зразок океанських “курців”. Дуже красиво.

5. Дайте дітям з цим гратися: трусити  пляшку, кидати шипучі  таблетки. Гарно увечені увімкнути світло  і розглядати, що відбувається в пляшці, крізь лапму. Тільки, будь ласка, добре закривайте пляшку. Бо якщо ця суміш виллється кудись на килимочок, буде маленька катастрофа.

Плюси: Легко робиться, ефектно виглядає, допомагає добре пояснити властивості таких знайомих рідин :).

Мінуси: Олії шкода (мені, принаймні). Ну, і пам’ятаєте, якщо воно виллється…

docx
До підручника
Фізика 7 клас (Сиротюк В. Д.)
До уроку
§ 13. Фізика в побуті, техніці, виробництві
Додано
20 березня 2021
Переглядів
1637
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку