Дослідницька робота на тему: «Сім природних чудес Івано-Франківщини»

Про матеріал
Дослідницька робота на тему: «Сім природних чудес Івано-Франківщини. Поводиться як позакласний захід в рамках тижня природничих наук.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

 

 

 

 

 

 

Дослідницька робота

на тему:

«Сім природних чудес

Івано-Франківщини»

 

 

Автор:

Щербій Інна Миколаївна

учениця 5 класу

Станьківської ЗОШ І-ІІ ступенів

с. Станькова Калуського району

 

Керівник:

Маліборська Іванні Іванівна

вчитель географії, керівник

краєзнавчого гуртка

 

                                                     2014р.

Нам часто доводиться зустрічатися з висловом «Сім чудес світу», «Сім чудес України», але як з’ясувалось такого поняття як «Сім чудес Івано-Франківщини» немає! Отож, вихованці гуртка «Юний дослідник» вирішили відшукати свій варіант «Сім природних чудес Івано-Франківщини».

Мета роботи  – визначення «Сім природних чудес Івано-Франківщини»

Перед нами постали такі завдання:

  • дослідити природу рідного краю;
  • виявити найпопулярніші та найцікавіші природні об’єкти, які варті називатись «Чудом Івано-Франківщини».

В пошук включився увесь гурток.  У своїх дослідженнях ми використовували сучасну літературу, відгуки туристів, звичайно, матеріали Інтернету. Кожного заняття ми досліджували цікаві природні об’єкти із кожного куточка рідного краю. Результатом нашого дослідження було 15 наступних номінацій:

  1. Гора Говерла
  2. Доро-Делятинське відслонення
  3. Вовчинецький пагорб
  4. Писаний Камінь
  5. Скельно – печерний комплекс “Скелі Довбуша”
  6. Старунський грязевий вулкан
  7. Карпатський національний природний парк
  8. Національний природний парк «Гуцульщина»
  9. Парк культури та відпочинку імені Т.Г. Шевченка
  10.  Дністровський регіональний ландшафтний парк
  11.  Яремчанський каньйон
  12.  Манявський водоспад
  13.  Бухтівецький водоспад
  14.  Прутський водоспад
  15.  Женевський водоспад

Потрібно було вибрати тільки 7 придих об’єктів. Допомогли нам в цьому учні школи. Детально ознайомившись із усіма 15 номінаціями, за допомогою голосування, ми вибрали 7 природних об’єктів, які пропонуємо об`єднати під назвою «Сім природних чудес Івано-Франківщини».

Гора Говерла

Говерла – найвища вершина України, її висота  становить 2061 м. Назва походить з румунської howirla — «важкопрохідне підняття». Розташована у гірському масиві Чорногора, на межі Надвірнянського району Івано-Франківської області та Рахівського району Закарпатської області.

Вкрита альпійськими луками, чагарниковими пустищами, подекуди — кам'яні осипи Бувають снігові лавини. Гора розташована у межах природоохоронних територій: Карпатського біосферного заповідника і Карпатського національного природного парку.

Популярний об'єкт літнього та зимового туризму. Через популярність має високий рівень засміченості привершинної ділянки, а також знищений рослинний покрив на вершині.

Говерла є одним із символів України. Існує традиція підняття на вершині Говерли українського національного і нині державного Прапора України в день прийняття Декларації про державний суверенітет України — 16 липня.

 Скельно-Печерний комплекс «Скелі Довбуша»

Скелі Довбуша – унікальна пам'ятка історії та природи. Розташована поблизу села Бубнища в урочищі Бубнище.

Геологічна пам'ятка природи «Скелі Довбуша» лежить на висоті 668 м над рівнем моря. Це скелясті виступи пісковиків заввишки до 80 м, що утворились більше 70 млн років тому на дні палеогенового моря. Кам'яний лабіринт завширшки 200 м тягнеться серед буково-смерекового лісу зі сходу на захід майже на 1 км.

За переказами, у XVII–XVIII ст. тут таборували опришки, які використовували печери під сховище.

Унікальний скельний комплекс названий на честь легендарного опришка Олекси Довбуша. Це неповторне за своїми формами і розташуванням нагромадження гігантських скель, каменів, що нагадують дивовижних істот, покраяне глибокими, завжди темними ущелинами, ямами, потаємними ходами та стежками.

Писаний Камінь

Писаний Камінь – геологічна, історична  пам'ятки природи місцевого значення. Розташований у Верховинському районі Івано-Франківської області.

Писаний Камінь – це величезні брили пісковика заввишки 2-3 м. та довжиною близько 80 м.

Свою назву Камінь одержав від карбів (петрогліфів), найдавніший з яких походить з часів Київської Русі. За деякими припущеннями, в минулому на скелях було язичницьке капище. Залишками капища вважають дев'ять круглих виїмок-чаш, які вирубані в камені. На внутрішніх стінках окремих заглибин збереглися виразні сліди видовбування якимось гострим предметом. Поміж «чашами» і довкола них є понад 30 символічних малюнки-петрогліфів.

Легенда про Писаний Камінь

 «Дуже давно навколишні гори заселяли племена карпів, які дали назву Карпатам. Це були люди-гіганти, як міфічні титани, наділені надзвичайною силою. Так-от, вони прикотили сюди ці камені, щоб увіковічнити пам'ять про перебування тут, закопали свої скарби і накрили їх каменями. Відтоді і ходять сюди люди, щоб поклонитися могутньому духові своїх предків»

Прутський водоспад

 

Прутський водоспад (іноді його називають Говерлянський водоспад) – найвищий каскадний водоспад в Українських Карпатах (масив Чорногора). Знаходиться у верхній течії ріки Прут на півдні Надвірнянського району Івано-Франківської області, на схід від вершини Говерли.

 Каскад має загальну висоту 80 метрів. Всього у ньому нараховують 14 водоспадів різної висоти. Найвищий з них має висоту падіння – 12 м.

Водоспад — популярний туристичний об'єкт, пам'ятка природи. Неподалік від нього проходить стежка, що веде на вершину Говерли.

 

 

Бухтівецький водоспад

 

Бухтівецький водоспад – гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення. Знаходиться в урочищі Бухтівець села Пасічна Надвірнянського району на висоті 660 м над рівнем моря. Водоспад близько 8 м заввишки спадає двома потоками. Далі потічок тече вузькою каньйоноподібною долиною, обрамленою високими прямовисними скелями.  

У 1972 р. водоспад було взято під охорону як гідрологічну пам'ятку природи місцевого значення. За 50 м від Бухтівецького розташований ще один водоспад – Крапельковий.

 

Парк культури та відпочинку ім. Т.Г. Шевченку в м. Івано-Франківськ

Парк культури та відпочинку імені Т.Г. Шевченка – парк у місті Івано-Франківськ, розташований між вулицями Гетьмана Мазепи та Чорновола.

Колись це був густий дубовий ліс – залишок Чорного Лісу.

Весною 1896р.  розпочалися роботи із створення парку –  висаджування дерев та формування клумб і алей. Садили дерева вже великими саджанцями по видових групах без єдиного принципу за пейзажним стилем. Крім звичних для Галичини: бука, дуба, граба, липи, ялини, модрини висаджували і екзотичні із розсадників Польщі, Франції, Америки.

Від 1945 парк перейменовано на теперішню назву –  імені Т.Г. Шевченка. В парку налічується 6203 дерева 62 видів. Серед них переважають листопадні породи дерев – 50 видів, також є і шпилькові – 12 видів.

Манявський водоспад

Манявський водоспад – водоспад на річці Манявка, розташований у мальовничій місцині поблизу села Манява Богородчанського району. Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення.

Висота падіння води близько 20 метрів – це один з найвищих водоспадів у Карпатах та в Україні.

Водоспад є чудовою прикрасою місцевого ландшафту, об'єкт туристичних маршрутів. Долина річки Манявка на протязі 200 м перед водоспадом має у нижній частині вигляд каньйону з висотою стін до 20 м. Нижче каньйону ріка протікає по корінному ложу. Тут спостерігається декілька порогів висотою до 2 м.

 

 

Висновок

Вивчаючи природу рідного краю, ми дуже зацікавились. Адже одне – бачити її навколо себе, а зовсім інше – дізнаватись її таємниці.

Саме це дослідження допомогло нам зрозуміти усю могутність матінки природи , її неповторність та красу. Велич Українських Карпат, мелодійність гірських струмків та дивовижність місцевих водоспадів – назавжди залишиться у нашій пам`яті.

На території Івано-Франківщини є велика кількість природних об’єктів, які варті уваги. Але поставивши за мету – вибрали тільки сім! Ми довго не могти дійти спільної думки, адже кожний об’єкт по своєму привабливий.  Найбільше голосів набрали саме ці природні об’єкти, які описано, тому вважаємо, що саме вони варті того, щоб  їх називали «Сім чудес Івано-Франківщини».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використана література

  1. Івано-Франківська область: Географічний атлас: Моя мала Батьківщина Відповідальний редактор Т. В. Погурельська – К.: ТОВ «Видавництво «Мап», 2005 – 20с
  2. Природа Івано-Франківської області. За редакцією Геренчука К. І. «Вища школа» 1973рік, 160с.
  3. Я. Торф`як, П. Арсенич, В. Бабій. Історико-краєзнавчий довідник Прикарпаття. – Івано-Франківськ: ОІППО. – 208 с.
  4. Масляк П.О., Шищенко П.Г. Географія України: Пробний підручник для 8-9 класів - http://eduknigi.com/geo
  5. http://uk.wikipedia. – вікіпедія
  6.  http://www.7ways.com.ua – сайт тур фірми «7 доріг»
  7. http://www.karpaty.com.ua – все про Українські Карпати
  8. www.carpathians.eu – життя українських Карпат
  9. http://photo.i.ua – фото Карпат
  10.  www.karpaty-tour.com – Карпатські туристичні маршрути
  11.  karpaty-forum.com.ua – форум Українських Карпат.

 

 

 

 

docx
Додано
31 січня 2019
Переглядів
1980
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку