Дослідницька робота на тему: " Вплив води на ріст і розвиток рослин"

Про матеріал
науково – дослідницької роботи на тему: «Вплив води на ріст і розвиток рослин»
Перегляд файлу

1

 

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки Кіровоградської облдержадміністрації

Кіровоградська Мала академія наук учнівської молоді

 

 

                                                         Відділення: хіміко - біологічне

                                                                            Секція: біологія

 

 

 

ВПЛИВ ВОДИ НА РІСТ І РОЗВИТОК РОСЛИН

                                                            

 

                                   

 

 

                                    

 

                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019

ЗМІСТ

Вступ …………………………………………………………………..4

Розділ І. ………………………………………………………………..6

1.1. ………………………………………………………………...…...6

1.2. ……………………………………………………………………..7

1.3………………………………………………………………………10

Розділ ІІ. ………………………………………………………………14

2.1. ………………………………………………………………….….14

2.2. ……………………………………………………………………..15

Розділ ІІІ……………………………………………………………….17

3.1………………………………………………………………………17

3.2………………………………………………………………………18

3.3………………………………………………………………………19

Розділ IV……………………………………………………………….21

Висновок……………………………………………………………….21

Література……………………………………………………………...24

Додатки………………………………………………………………...25

   

                                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    

 

 

ВСТУП

                                                                                Воді надана чарівна влада

                                                                                   Стати соком Життя на Землі.

                                                                   Леонардо да Вінчі.

 

Вода в нашому житті з наукової точки зору це найбільш незвичайна, найбільш загадкова рідина.

Вода посідає особливе місце в порівнянні з іншими речовинами, відомими на Землі. Чим глибше вчені пізнавали воду, тим більше переконувалися в оригінальності її поведінки, в неймовірності її властивостей, в нових, ще не до кінця розкритих її структурних особливостях.

Вода, можна сказати, - найпопулярніша і найзагадковіша рідина з усіх існуючих на Землі. Відомо, що без води життя рослин неможливе. З водою відбувається всмоктування розчинів мінеральних солей з грунту, утворення органічних сполук, необхідних для життєдіяльності рослин, випаровування, пересування поживних речовин по стеблу. Завдяки воді, зберігається пружність клітин рослини, всіх його частин. У рослин різних видів потреба у воді різна. Є посухостійкі рослини вони споживають і випаровують невеликий об'єм рідини, а є види рослин, яким необхідно багато вологи.

Актуальність роботи полягає у дослідженні впливу води на ріст та розвиток рослин методом гідропоніки. Земельні ресурси планети з кожним роком біднішають, грунт виснажується, спостерігається тенденція до зменшення кількості опадів. Нестача води вже відчувається в деяких регіонах, відповідно гостро постає проблема зрошення. Гідропонний метод – хороше рішення для жарких посушливих країн, при економії води в рази можна отримувати безліч врожаїв за рік.

Метою даної  науково-дослідницької  роботи  є  дослідження впливу води на ріст і розвиток цибулі ріпчастої методом гідропоніки,  яка  є найбільш продуктивним способом  вирощування зелені.

Серед завдань  наукової  роботи  слід  назвати  такі: опрацювати джерела по вирощуванню рослин методом гідропоніки; виготовити  гідропонний прилад;

провести експермент по вирощуванні рослин різними способами;

Об'єктом  дослідження є гідропоніка – метод  вирощування рослин без грунту.

Предмет дослідження - цибуля ріпчаста.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ І. ВЛАСТИВОСТІ ВОДИ ТА ЇЇ ХАРАКТЕРИСТИКА

1.1.Вода та  її властивості

Вода Н2O — прозора рідина без запаху, смаку і кольору.  Вода — одна із найголовніших речовин, потрібних для органічного життя. Рослини та тварини містять понад 60 % води за масою. На Землі водою покрито 70,9 % поверхні. Вода здійснює у природі постійний кругообіг, випаровуючись з поверхні й повертаючись на неї у вигляді опадів. Вода має велике значення для економіки: сільського господарства й промисловості.

  Фізичні властивості. Чиста вода — безбарвна прозора рідина, без запаху і смаку. На землі вода існує в трьох агрегатних станах — твердому, рідкому та газоподібному. За нормального атмосферного тиску при 0°С вона замерзає і перетворюється у лід, а при 100°С — кипить, перетворюючись у пару. У газоподібному стані вода існує і за нижчої температури, навіть нижче 0°С. Тому лід і сніг теж поступово випаровуються. У рідкому стані вода практично не стискається, при замерзанні розширюється.

Прозорість води. Прозорість води залежить від товщини шару, через яку проходить світло, від кольоровості й мутності води, тобто від вмісту в ній різних барвистих завислих мінеральних і органічних речовин.

Хімічні властивості. До складу води входить гідроген і оксиген. Хімічна формула води Н2О. Молекули води дуже полярні. Тому вони можуть притягатися одна до одної своїми протилежними полюсами. У хімічному відношенні вода досить активна. З багатьма речовинами вона вступає в хімічні реакції вже при звичайній температурі.

        

 

 

 

 

 

                 

1.2.  Вирощування рослин на гідропоніці

        Гідропоніка - досить давній вид вирощування рослин. Його суть полягає у тому, що коріння рослин отримують необхідні поживні речовини не із землі, а з води. Звідси і назва методу від слова «гідро», що означає «вода».  

У давнину гідропоніка використовувалася досить оригінальним чином.
Висячі сади у Вавилоні - перша вдала спроба застосування методу гідропоніки. У Плаваючих садах Ацтеків, які знаходяться в Центральній Америці, була застосована та ж технологія. Коли войовничі сусіди витіснили індіанців-кочівників, які проживають на березі озера Теночітлан в Мексиці, вони винайшли свій метод вирощування овочів і фруктів. Ацтеки будували плоти з очерету і обкладали їх мулом з дна озера, вирощуючи плодові дерева та овочеві культури. Коріння паростків пробивалися крізь колоди і живилися розчиненими у воді поживними речовинами. Зрозуміло, що сьогодні гідропоніка значною мірою модернізована.

Цей метод знаходить все більшу популярність як у сільському господарстві, так серед звичайних людей, які хочуть цілий рік мати на своєму столі свіжу зелень, а може, навіть виростити екзотичні рослини.

У процесі розвитку технології гідропоніки активно беруть участь різні країни світу. Свою зацікавленість цією системою проявляють такі держави, як Австралія і Нова Зеландія, країни Південної Африки, Італія й Іспанія, Ізраїль і Скандинавські країни. У Європі вже багато овочів і ягід вирощуються за системою гідропоніки. Наприклад, полуниця росте швидше і збір ягід істотно полегшується. Використання поживних розчинів дає можливість помітно збільшувати врожайність культур, а також скорочувати площі під їх посів.

Набагато спокійніше вирощувати рослини на гідропоніці. Можливість використання замінників ґрунту пояснюється тим, що ґрунт поставляє рослинам лише 5 % мінеральних речовин, інші 95 % рослина сама синтезує із вуглекислого газу і води на світлі.

У порівнянні з класичним вирощуванням рослин гідропонна технологія дозволяє різко прискорити зростання останніх, збільшити їх урожайність, забезпечити екологічну чистоту і високу якість агропродукції. Крім того, цей метод добре підходить для посадки полуниці і суниці. За допомогою гідропоніки можна вирощувати бобові культури, томати, огірки та багато іншого.

Чудово ростуть і ліани, які можуть стати справжньою прикрасою інтер'єру будинку, обвиваючи який-небудь із кутів кімнати.

Ті, хто займається вирощуванням квітів на продаж, давно вже переконалися, що гідропоніка - найвигідніший спосіб виростити рослини під зрізання. Вони ростуть значно швидше, ніж у ґрунті. При використанні гідропоніки вирощування цибулі також дає чудові результати: вигонка відбувається дуже швидко. Те ж стосується і безлічі інших рослин.

  Цей відмінний метод вирощування рослин має один недолік: з його допомогою неможливо виростити бульбові рослини - картоплю, буряки, моркву, редис. Справа в тому, що сам принцип методу припускає знаходження коренів у воді. І якщо звичайне коріння отримує з води поживні речовини і засвоює їх для росту рослини, то бульби не можуть перенести такої вологості, що призводить до гниття.

 Для решти гідропоніка - відмінний метод, який дозволяє значною мірою прискорити ріст рослин, заощадити корисну площу, фінансові кошти і трудовитрати.

  На жаль, екологічна ситуація в світі вже настільки катастрофічна, що навіть в Ірландії знаходять шкідливі сполуки. У деяких країнах ґрунти зовсім не придатні для вирощування рослин. Рослина не накопичує шкідливих елементів, що містяться у ґрунті, які згубно впливають на людський організм. Як правило, це отруйні органічні сполуки, надлишок нітратів, радіонукліди, важкі метали та інше. Особливо це актуально для плодових рослин. Адже при використанні методу гідропоніки рослини отримують тільки корисні речовини. Стереотипи і громадська думка дають своє. Багато хто такий спосіб вирощування рослин асоціюють зі штучним методом із застосуванням хімічних добрив, тобто отрутохімікатами, які згубно впливають на здоров'я. Проте судження такого роду виникають виключно від незнання того, що таке гідропоніка.

Рослини не потребують щоденного поливу. І витрату води при гідропоніці набагато простіше контролювати. Кожна рослина вимагає виключно індивідуального підходу. Залежно від системи вирощування та обсягу ємкості необхідно систематично доливати воду - одній рослині раз на три дні, іншій - раз на місяць.

При ґрунтовому вирощуванні рослини нерідко страждають від пересихання та нестачі кисню у разі перезволоження. Із застосуванням способу гідропоніки це абсолютно виключено.

Із практичної точки зору за такими рослинами легше доглядати, немає бруду від землі, відсутні сторонні запахи, шкідники, які можуть завестися у ґрунті, а потім поширитися і в приміщенні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.3. Особливість технології вирощування рослин гідропонним методом.


 Рослину садять у спеціальний гідрогорщик. Він складається із зовнішньої та внутрішньої декоративної посудини. Внутрішня посудина зазвичай зроблена з пластмаси. Дно і стінки його забезпечені отворами, щоб коріння могло отримати достатньо кисню і мінеральних речовин. Внутрішню посудину заповнюють субстратом, у який висаджують рослину. Як субстрат зазвичай використовують керамзит розміром гранул від 2 до 16 мм. Він хімічно нейтральний і завдяки своїй пористій структурі забезпечує гарну водо- і повітропроникність. У внутрішній посудині встановлюється також покажчик рівня рідини. Цей горщик поміщають у зовнішню посудину з рідким живильним розчином. Зовнішня посудина має бути абсолютно водонепроникною, стійкою і зручною. Найбільш поширеними є пластмасові ємкості, але зустрічаються також керамічні та виготовлені з металу (тільки з пластиковим покриттям) або дерева (з пластмасовим чи плівковим покриттям).

Покажчиком рівня рідини слугує пластмасова трубочка з поплавком усередині і шкалою, що показує рівень живильного розчину в зовнішньому посудині (мінімальний - 0, оптимальний - 1, максимальний - 2).

Важлива перевага методу гідропоніки полягає у тому, що відпадає необхідність у частому поливі. Адже рослина знаходиться у посудині з деяким запасом води, тому вологи їй потрібно менше, ніж при вирощуванні в ґрунті. Про потребу у воді свідчитиме вказівник рівня рідини. Завдяки цьому виключаються всякі помилки в поливі. Рівень розчину в зовнішній посудині повинен знаходитися нижче дна внутрішньої на 2–3 см. Найкраще доливати воду, коли поплавок покажчика стоїть на «мінімумі». Це зовсім не означає, що живильний розчин витрачений повністю. Як правило, його шар становить ще 1–2 см. Потім наповніть зовнішній горщик теплою водою, так щоб покажчик рідини зупинився на позначці «оптимальний». До максимальної позначки воду слід доливати тільки у виняткових випадках. Якщо ж робити це регулярно, то виникне небезпека загнивання коренів через нестачу кисню.

Хоча полив рослин при вирощуванні методом гідропоніки простий, все ж і в цьому випадку можуть виникнути проблеми, якщо покажчик рівня рідини буде заблокований корінням або гранулами керамзиту.

  Звичайні добрива за своїм складом не годяться для гідрокультури. По-перше, вони часто містять занадто мало мікроелементів, і, по-друге, занадто велика була б небезпека передозування.

У 19 столітті німецький агрохімік Юстус фон Лібіх вивчав принцип живлення рослин і виявив, що джерелом поживних речовин є неорганічні речовини. Пізніше два німецьких ботаніка Ю. Закс і Ф. Кноп вперше виростили рослину із насіння на штучному розчині. Цей досвід дав можливість вияснити, які хімічні елементи складають раціон рослин. Вченими було встановлено, що для повноцінного розвитку рослин в живильному розчині солей повинні знаходитись кальцій, калій, залізо, магній, азот і фосфор. Відсутність калію призводить до зупинки росту рослин. Виключення кальцію із розчину буде призупиняти розвиток кореневої системи, залізо і магній відповідають за створення хлорофілу, а фосфор – утворенню білків.

У спеціалізованих магазинах є великий вибір рідких або мінеральних гідродобрив, які за складом і дією спеціально призначені для гідрокультури. Коли добриво потрапляє у живильний розчин, іони мінеральних речовин витісняються іонами води і стають доступні для рослини. Для використання іонообмінних добрив найкраще підходить жорстка вода, позаяк у ній присутні іони, які підходять для обміну. Важлива перевага цього виду добрив полягає у тому, що мінеральні іони мінеральних речовин надходять у живильний розчин поступово. Порції добрив вистачає на 4–6 місяців, і надлишку мінеральних речовин при правильному дозуванні практично не виникає.

Існує багато субстратів для гідропоніки, кращий із них - спеціальна мінеральна вата для рослинництва.

Технологія вирощування рослин на мінеральній ваті досить добре відпрацьована і дуже широко поширена в усьому світі. У гідропонному овочівництві 70 % рослин вирощують зараз на субстраті з мінеральної вати.

Головна причина цього - висока економічна ефективність, що отримується як за рахунок підвищення урожайності та якості продукції, так і внаслідок значної економії ресурсів.

У домашніх умовах гідропонним способом можна вирощувати кімнатні квіти, а також отримувати відмінної якості розсаду томатів, огірків, перцю та інших овочів для подальшої висадки їх у відкритий ґрунт.

  Для рослин процес переходу з гідропоніки на землю дуже простий і практично на 100 % успішний.  Але не рекомендується переводити на гідропоніку дорослі рослини з ніжною кореневою системою. Завдяки застосуванню у справжній сфері новітніх досягнень техніки і науки технологія гідропоніки в останні роки стала розвиватися із неймовірною швидкістю.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВОК ДО РОЗДІЛУ І.

Отже, вода відіграє  важливу роль в динамічній структурній організації живої речовини  та  безпосередньо бере участь в обміні речовин, який, власне, і лежить в основі всіх процесів життєдіяльності.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  РОЗДІЛ ІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ ТА МЕТОДИ ПРОВЕДЕНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

2.1.Організація дослідження

Безсубстратним способом можна вирощувати практично всі види рослин, але для дослідження було обрано цибулю ріпчасту. Дослідження проводилось у кабінеті біології. Для  росту  і  розвитку  рослини були створені однакові  умови:  температурний  режим,  вологість  повітря,  освітленість. Прилади і матеріали, які використовувались у дослідженні:  гідропонна установка, горщик із землею, вода, переоксид  водню та рослина, яка досліджувалась – цибуля ріпчаста.

 

 

 

 

 

                   

 

 

 

                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2. Методика проведення досліду

Досліджувався  вплив води на ріст та розвиток цибулі ріпчастої методом гідропоніки. Для порівняння кінцевого результату було посаджено цибулю у грунт і у гідропонну установку .

Земельні ресурси планети з кожним роком біднішають, грунт виснажується, спостерігається тенденція до зменшення кількості опадів. Нестача води вже відчувається в деяких регіонах, відповідно гостро постає проблема зрошення. Гідропонний метод – хороше рішення для жарких посушливих країн, при економії води в рази можна отримувати безліч врожаїв за рік. Гідропоніка - альтернатива голоду.  А найголовніше - врожайність рослин, яка перевищує звичайну в десятки та навіть сотні разів, оскільки вирощувати їх можна цілий рік, а не тільки в сезон. Більше врожаю - менше голоду, більше достатку.               

 До того ж технологія має ряд переваг: 
- дозволяє економити більше 80% води, адже жодна крапля не губиться, не        висихає та не йде в грунт; 

- отримання поживних речовин;

- ріст і розвиток рослин відбувається швидше;

- коренева система перебувати у злагоді з водним балансом;

- легкий доступ до води, тобто ви можете бачити потрібно підливати воду;

- відсутні проблеми з внесенням добрив і надлишком підживлень;

- не виникає потреби у використанні отрутохімікатів від шкідників в ґрунті;

- процес перевалки рослин стає легше і менш травматично для рослин;

- для економії, не потрібно купувати грунтові субстрати;

- чистота.

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВОК ДО РОЗДІЛУ ІІ.

У ході теоретичного аналізу висвітлили, що гідропоніка – це метод, який дозволяє безсубстратним способом вирощувати рослини, ефективний  та легкий у застосуванні. І звичайно такий метод доступний кожному.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІІ. АНАЛІЗ І УЗАГАЛЬНЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ

3.1. Аналіз отриманих результатів

Кожного  дня  після посадки цибулі ріпчастої на перо, проводилось  спостереження за ростом та розвитком даної рослини у гідропонній установці та ґрунті.

Аналіз  результатів  спостереження  виявив,  що:  у гідропонній  установці зелена цибуля проявила себе активніше, сходи були кращі ніж у цибулі, яка була посаджена у ґрунт . Це пояснюється тим, що рослина має вільний доступ до кисню молоді рослини дихають більш активно і чим прискореніший ріст тим  інтенсивніше  дихання. Не менш важливу роль зіграла вода, яка дала поштовх для подальшого активного зростання.  Водний дефіцит згубний для рослини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2.Порівняння аналізу

       Порівнюючи два способи вирощування рослин було виявлено, що вода дійсно позитивно впливає на ріст рослини, це можна побачити на даній діаграмі розвиток відбувається швидше аніж у ґрунтовому середовищі.                                       

Рис.3.1. Порівняння двох способів вирощування зеленої цибулі.

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3.Практичні рекомендації

Пропоную вирощувати даним методом  овочі, екологічно чисті, багаті на вітаміни, які потребують мінімум затрат.

Для успішного вирощування необхідно контролювати температурний режим.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВОК ДО РОЗДІЛУ ІІІ.

Отже, було доведено на практиці, що дійсно найголовнішою речовиною для рослин є вода - середовище, в якому спочатку розвивається коренева система рослини, а потім і сама рослина без вмісту ґрунту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ IV. ВИРОЩУВАННЯ ОРХІДЕЙ ГІДРОПОННИМ СПОСОБОМ.

4.1. Переваги використання орхідей гідропонним способом.

 

Орхідеї відрізняються від більшості квітів не тільки надзвичайно гарними квітами. У дикій природі вони ростуть не в землі, а чіпляються за кору дерев. Вологу і корисні речовини вони отримують через повітряні коріння. Воду беруть з повітря, дощу і туману, харчування - із залишків корисних речовин, накопичених в корі дерева. Але все це відбувається в умовах тропіків при підвищеній вологості, забезпечити яку в квартирі дуже складно.

Є кілька способів вирощування орхідей:

  • Використання ґрунту.
  • Застосування різних інертних субстратів називається гідрокультури.
  • Вирощування в повітрі без ґрунту і води - аеропоніка.
  • Гідропоніка (в воді).

Якщо коріння орхідеї постійно покриті водою, вони не зможуть дихати, почнуть дивуватися грибком і гнити. Тому повинні знаходитися в шарі, який знаходиться вище води. Хоча деякі квітникарі тримають воду на рівні виходу коренів від основи рослини.

Перекладати орхідею на вирощування в воді потрібно поступово:

Виймають квітку з ґрунту, очищають коріння від її залишків та прилипли часток кори, пінопласту. Спочатку на 2 дня занурюють у воду, потім даю день підсохнути, зливаючи її майже повністю. Коріння занурюються в воду не більше, ніж на третину довжини, при зливанні залишається 1 см.

Через тиждень збільшують час вмісту у воді до 5 днів при одному дні підсихання.
Потім тримають постійно в воді, раз в тиждень змінюючи її і промиваючи горщик і коріння. Визначаючи періоди з водою і без неї, дивляться на стан коренів. Якщо вони стають сріблястими - орхідею потрібно поливати.

За цей час почнуть активно рости молоді повітряні коріння, а на старих теж буде помітно розвиток у вигляді світло-зелених паростків. Але іноді при такому способі вирощування на коренях з'являється цвіль у вигляді білого нальоту. Щоб позбутися від неї, виймають рослина на добу з води, потім обробляють коріння фунгіцидом або перекисом водню. Деякі квітникарі радять не видаляти  на коренях водорості які з'явилися, тому що вони сприяють поліпшенню повітряного обміну.

Частина коренів при зміні місця існування відмирає, замість них формуються інші, більш пристосовані до вирощування в воді. Орхідею зручно утримувати в прозорій посуді. Це стосується всіх способів вирощування, в тому числі і в воді. Вази зі скла погано підходять з двох причин:

  • Матеріал холодний для коренів орхідеї.
  • Не можна виконати отворів для циркуляції повітря і контролю рівня води.

Тому використовують пластикові горщики, які можна купити в квітковому магазині. Можна взяти звичайне прозоре пластикове відерце, а щоб приховати його походження - заховати в декоративне кашпо. У стінці горщика на рівні четвертої частини його висоти проробляють 3 отвори діаметром 6 мм. Використовують розігрітий паяльник або викрутку. Як субстрат використовують інертні речовини, які не гниють у воді:

  • Пінопласт.
  • Керамзит.
  • Соснову кору.
  • Перліт.
  • Діатоміт.
  • Грінмікс, який складається з мінеральної вати з додаванням перліту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.2. Підживлення орхідей.

У природних умовах, рослина добуває поживні речовини і воду з вологого повітря.

Для підгодівлі орхідеї рекомендується використовувати суміші на основі фосфору і калію, оскільки вони стимулюють появу квіткових нирок. Найоптимальніший час — період зростання орхідеї. В цей час ви помітите появу нового паростка листочка. Весь час, поки росте листок, орхідея буде активно вбирати добриво, але як тільки листок перестане рости, слід припинити вносити підживлення. Цікаво, що осінній і зимовий період рослини — це час спокою, тому можна скоротити дозу добрив або зовсім їх скасувати.
Орхідея, як і будь-яка квітка, потребує повноцінного отриманні таких мікроелементів, як азот, фосфор і кальцій. Існують комплексні підгодівлі, де кількість поживних елементів відповідає нормі для рослини.
Азот допомагає рослині активно рости, тому в цей період часу краще подбати про те, щоб в ґрунті містилася покладена норма азоту. Кальцій бере участь у формуванні бутонів і цвітіння квіток. Без нього ваша орхідея втратить красу і не порадує вас рясним цвітінням. Фосфор задіюється в білковому і вуглеводному обміні. Цей мікроелемент важливий при зростанні молодих рослин.
Найважливіше — організувати правильний догляд, сприятливі умови і повноцінне харчування. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

Виходячи  з  поставленої  мети,  можна  зробити  наступні  висновки:

- На практиці переконалися, що гідропоніка має великі переваги в порівнянні із звичайним грунтовим способом вирощування, адже ріст і розвиток рослин відбувається швидше;

- гідропонний метод дозволяє економити більше 80% води;

- рослина завжди отримує потрібні їй речовини в необхідних кількостях, вона       росте міцною і здоровою, і набагато швидше, ніж у грунті;

- це хороше рішення для жарких посушливих країн;

- відсутні проблеми з внесенням добрив і надлишком підживлень;

- оскільки рослина отримує тільки потрібні їй елементи, вона не накопичує шкідливих для здоров'я людини речовин;

- практичне застосування даного методу дозволяє забезпечувати вітамінами цілий рік.

                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ

Гідропоніка на сайті gidroponika.com

Гідропоніка в wikipedia

Гідропоніка на сайті agrotrans.com.ua/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
26 жовтня 2020
Переглядів
3420
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку