Обмін речовин і перетворення енергії - основа функціонування біосистем.

Про матеріал
В презентацїї "Обмін речовин і перетворення енергії - основа функціонування біосистем" розкрито поняття: зовнішнього і внутрішнього обміну, обмін речовин і перетворення енергії відбуваються на усіх рівнях організації,фактори, що впливають на метаболізм у людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 2. Обмін речовин і перетворення енергії§18. Тема: Обмін речовин і перетворення енергії - основа функціонування біосистем.

Номер слайду 2

Біологічні системи можуть існувати лише за умови:1. Зовнішнього обміну речовинами, енергією та інформацією з навколишнім середовищем.2. Внутрішній обмін речовин, енергії та інформації між окремими частинами біосистеми (органелами клітин, органами організму, організмами в екосистемі).

Номер слайду 3

ОБМІН РЕЧОВИН І ПЕРЕТВОРЕННЯ ЕНЕРГІЇ – сукупність процесів, що забезпечують надходження речовин й енергії із середовища, їхнє перетворення у біологічних системах та видалення продуктів життєдіяльності й енергії у середовище. Надходження речовин. Виведення речовин

Номер слайду 4

Обмін речовин і перетворення енергії відбуваються на усіх рівнях організації1. На молекулярному рівні речовин беруть участь біоелементи, біонеорганічні та біоорганічні речовини. 2. На клітинному обмін речовин та енергії здійснюється за участі ферментів.3. На організмовому відбуваються взаємоперетворення речовин. 4. На екосистемному і біосфері обмін речовин й енергії називають біологічним кругообігом здійснюють живі організми.

Номер слайду 5

У загальному потоці речовин, енергії та інформації, можна виокремити три етапи:1) Надходження речовин та енергії у біосистеми. 2) Внутрішньосистемні перетворення речовин та енергії. 3) Видалення речовин та енергії із біосистеми.

Номер слайду 6

Обмін речовин у біосистемах забезпечує постійне самооновлення, саморегуляцію і самовідтворення та здійснюється завдяки злагодженій дії численних структур. У результаті обміну речовин енергія в біосистемах може накопичуватися, зберігатися й використовуватися для процесів життєдіяльності.

Номер слайду 7

Обмін речовин й перетворення енергії в організмі складається: 1. З фізіологічних процесів(живлення, травлення, дихання, транспортування речовин, всмоктування, виділення), 2. Фізичних процесів (дифузія, осмос, розчинення) й хімічних (окиснення, відновлення, гідроліз, бродіння). Цю сукупність перетворень розглядають як єдність двох протилежних і взаємопов'язаних процесів – асиміляції і дисиміляції.

Номер слайду 8

Дві фази метаболізму:1. Асиміляція (від лат. уподібнення, засвоєння), або анаболізм, частина загального обміну речовин й енергії, що полягає в поглинанні, нагромадженні та перетворенні речовин, що надходять в організм.2. Дисиміляція (від лат. несхожий), або катаболізм, – це частина загального обміну, під час якого відбуваються розщеплення, руйнування складних органічних сполук (білків, жирів, вуглеводів, нуклеїнових кислот) в організмі на простіші. Основним акумулятором і переносником енергії є аденозинтрифосфатна кислота (АТФ).

Номер слайду 9

АТФ - універсальний хімічний акумулятор енергії в клітинах

Номер слайду 10

Фактори, що впливають на метаболізм у людини 1. Спадковість. Унаслідок спадково зумовлених чинників швидкість обмінних процесів у різних людей може відрізнятися на 10 %.

Номер слайду 11

2. Статура. Чим більше і важче тіло, тим більше витрачається енергії для підтримки життєдіяльності. М’язовій масі потрібно більше калорій, ніж жировій тканині.

Номер слайду 12

3. Стать. У чоловіків обмін речовин відбувається швидше, ніж у жінок. Це зумовлено більшими розмірами тіла та більшою м’язовою масою.

Номер слайду 13

4. Спосіб життя. У разі пасивного способу життя відбувається уповільнення процесів метаболізму, і, навпаки, під час значного фізичного навантаження обмін речовин прискорюється. Стреси, депресії, недосипання й голодування призводять до уповільнення обміну речовин. Харчування невеликими порціями 4–5 разів на день, білкова їжа прискорюють метаболізм.

Номер слайду 14

Значення речовин, енергії та інформації для біосистем. Речовина – це сукупність атомів, атомних частинок чи молекул, що перебувають у певному агрегатному стані. Хімічні речовиниє:1. Простими (метали і неметали)2. Складними. Складні хімічні речовини поділяються 1. Органічні (наприклад, малі молекули,макромолекули) 2. Неорганічні (оксиди, основи, кислоти й солі).

Номер слайду 15

Енергія (від грец. енергос – діяльний) – це загальна кількісна міра руху і взаємодії всіх видів матерії. Енергія не виникає ні з чого і нікуди не зникає, вонаможе тільки переходити з одного стану в інший (закон збереження енергії).

Номер слайду 16

Біологічні системи здатні отримувати світлову (енергія Сонця) хімічну (енергія речовин) енергію ззовні, перетворювати її в різні види (механічну енергію руху, електричну енергію збудження, теплову енергію для терморегуляції).

Номер слайду 17

Інформація (від лат. і пояснення, повідомлення) – це сукупність відомостей (даних), які сприймають із навколишнього середовища (вхідна інформація), видають у навколишнє середовище (вихідна інформація) або зберігають всередині певної системи.

Номер слайду 18

Для біологічних систем виокремлюють види інформації: 1. Зовнішня 2. Внутрішня 3. Фізична (світлова, звукова, механічна, гравітаційна, теплова) 4. Хімічна (нюхова, смакова). Зовнішня інформація про навколишнє середовище сприймається фото-, хемо-, термо-, механорецепторними молекулами чи клітинами внутрішня генетична інформація записана на ДНК.

Номер слайду 19

Висновок : триєдиний потік речовини, енергії та інформації виконує провідну інтегративну роль для самоорганізації та цілісності біологічних систем.

Номер слайду 20

Завдання для самоконтролю1. Що таке обмін речовин і перетворення енергії? 2. Назвіть основні етапи загального обміну речовин та енергії. 3. Що таке асиміляція?4. Що таке дисиміляція? 5. Що таке потік речовин, енергії та інформації?6. Які групи речовин, видие нергії та інформації мають місце в біосистемах?7. Чому обмін речовин та енергії є основою функціонування біологічних систем?8. У чому полягає єдність процесів асиміляції й дисиміляції?9. Яке значення речовин, енергії та інформації для біосистем?10. Що є спільного й відмінного в обміні речовин та енергії різних організмів?

Номер слайду 21

Домашнє завдання 1. Опрацювати §18. 2. Виписати основні поняття.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Овчарова Алевтина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Орлова Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Иголкина Яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Подпала Вікторія Валеріївна
    Дякую! Дуже змістовна подача матеріалу! Успіхів та гарних учнів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
30 жовтня 2020
Переглядів
9917
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку