Дослідницька робота "Вирощування огірків у бочці" І етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-

Про матеріал
Традиційно огірки у відкритому грунті вирощують на грядках. Це займає великі площі. Для економії площі ми вирішили пошукати інший спосіб вирощування. Тому нас зацікавив спосіб вирощування огірків у бочках або у мішках. Предметом нашого дослідження є вирощування огірків в бочках. Об’єкт дослідження – огірок посівний. Мета : дослідити технологію вирощування огірків в бочках ( вивчити поширення, біологічні особливості огірків, їх ставлення до грунту, світла, вологи та живлення) та розробити рекомендації для юних природолюбів щодо вирощування цієї рослини. В дослідницькій роботі були використані такі методи дослідження як теоретичні (аналіз і синтез, порівняння і узагальнення) та емпіричні (експеримент). Основна частина роботи складається з двох розділів: розділ І- теоретична частина, розділ ІІ- практична частина.
Перегляд файлу

 

Козацький ЗЗСО І-ІІІ ступенів

Бобровицької  міської   ради

Ніжинського (Бобровицького) району,  Чернігівської області

 

                                                                      І етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-                       експериментальних робіт із  природознавства

 "Юний дослідник"в номінації

«Рослини навколо нас»

 

 

 

 


IMG_20190612_083239                      

 

 

                            Робота учнів 6 класу

Козацького ЗЗСО І-ІІІ ступенів

                                  Теплюк Тимофія

Литовченко Ангеліни

Керівник

Горова Тамара Андріївна,

учитель хімії та  біології

                                                                                                                     

 


 

ЗМІСТ

ВСТУП

 

РОЗДІЛІ. Теоретична частина

 

1.1Біологічні особливості  огірка

 

1.2 Перший серед ранніх

 

1.3 Особливості вирощування огірків

 

1.4Основні хвороби та шкідники огірка

 

РОЗДІЛ ІІ. Організація та проведення досліджень

 

2.1Вирощування огірків у бочках (мішках)

 

ВИСНОВКИ

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

ДОДАТКИ

 

 

 

 

                                                                   ВСТУП

 Огірок як культуру здавна вирощують у нас, на Україні. Ми зацікавились цією культурою, тому що наші батьки нам часто розповідали про користь, яку має огірок для людей  (Додаток1). Було вирішено дізнатись про огірок якнайбільше інформації. Багато цікавого ми знайшли в Інтернеті про те, звідки походить назва «огірок», про Батьківщину цього овоча, який потрапив до нас з Індії, де росте в дикому стані та про різноманітність цієї рослини в природі. (Додаток 2). Цікавим є те, що огірку поставлено пам»ятники – один з них у м. Ніжин Ніжинського району та в інших країнах. (Додаток 3).   Огіркові рекорди занесені навіть у книгу рекордів Гіннеса. Так найдовший огірок - 1,83 м вирощений в Угорщині й відноситься до китайського різновиду огірків. У приміщенні вдалося виростити огірок вагою більше 6 кг, а на повітрі ненабагато менше - 3,7 кг.

Традиційно огірки у відкритому грунті вирощують на грядках.  Це займає великі площі. Для економії площі ми вирішили пошукати інший спосіб вирощування.

Тому нас зацікавив спосіб вирощування огірків у бочках  або у мішках.

 Предметом нашого дослідження є вирощування огірків в бочках.

Об’єкт дослідження – огірок посівний.

Мета : дослідити технологію вирощування огірків в бочках ( вивчити поширення, біологічні особливості огірків, їх ставлення до грунту, світла, вологи та живлення) та розробити рекомендації для юних природолюбів щодо вирощування цієї рослини. 

Гіпотеза : росту та розвитку огірків в бочках  сприяє використання в якості субстрату суміші городнього чорнозему перегною та дренажу, а також полив водою кімнатної температури без будь – яких домішок.

Завдання дослідження : опрацювати літературу щодо умов вирощування огірків в бочках ; дослідити умови при яких огірки найкраще ростуть і розвиваються; знайти цікаві факти про огірки; поцікавитись сортами та вибрати для посадки;

розробити рекомендації юним природолюбам по вирощуванню огірків в бочках.

Відповідно до мети поставлені завдання :

  • опрацювати літературу щодо умов вирощування огірків в бочках;
  • дослідити умови при яких огірки в бочках найкраще ростуть і розвиваються;
  • розробити рекомендації юним природолюбам по вирощуванню огірків в бочках

Практична значущість. Вивчення та систематизація технології вирощування огірків в бочках.

Теоретична цінність. Розробка рекомендацій юним природолюбам по вирощуванню огірків в бочках.

 В дослідницькій роботі були використані такі методи дослідження як теоретичні (аналіз і синтез, порівняння і узагальнення) та емпіричні (експеримент).

Основна частина роботи складається з двох розділів:  розділІ- теоретична частина, розділ ІІ- практична частина.

Дослідницьку роботу проводили 2 учасники.  Відомості про учасників конкурсу: 

1.Литовченко Ангеліна, 07.02.2012рн, Козацький ЗЗСО І-ІІІ ступенів, Бобровицької міської  ради Ніжинського (Бобровицького) району  Чернігівської області, учениця 6 класу, телефон:0678922897

2. Теплюк Тимофій,  26.09.2011рн, Козацький ЗЗСО І-ІІІ ступенів, Бобровицької  міської ради Ніжинського (Бобровицького) району  Чернігівської області,учень 6 класу, телефон:  0986470010

Керівник Горова Тамара Андріївна , вчитель хімії та біології, телефон: 0975119446, електронна адреса 17400t@gmail.com

Тема дослідницько-експериментальної роботи  «Вирощування огірків у бочці»

 

РОЗДІЛІ. Теоретична частина

  1.            Біологічні особливості огірка

Огірок - однорічна овочева культура, представник сімейства гарбузових. Рослина має довге, в'юнке, ліано-подібне стебло, яке, до того ж, дуже розгалужене. На головному стеблі в пазухах листків утворюються. У сучасних гібридів часто замість бічних пагонів утворюються короткі букетні гілочки з пучком зав'язі. Корінь потужний, сильно розгалужений, стрижневий; основна маса коренів розташовується в ґрунті в шарі 20-40 см. Квітки, роздільностатеві, рослина однодомна, тобто на рослині одночасно є і чоловічі, і жіночі квітки. Огірок починає цвісти через 25-40 днів після сходів, пізні сорти - через 30-40 днів. До прибирання зеленця можна приступати через 7-12 днів після цвітіння.

Технологія вирощування огірка залежить від якостей гібрида і безпосередніх умов вирощування.

                 Ставлення огірка до    температури

Як і всі гарбузові, огірок - дуже теплолюбна культура. Насіння починає проростати при температурі 12-13°С, але оптимальна температура проростання 25- 30°С. Найбільш сприятлива температура для росту і розвитку до плодоношення складає 24-28°С в сонячний день. При плодоношенні оптимальна температура трохи вище: 24-30°С вдень і вище 16°С - вночі.

Ставлення огірка до світла

Огірок - світлолюбна рослина. Тому умови вирощування розсади огірка при довжині дня 10-12 год/добу і освітленості в межах 6-7 тис.лк (люкс) можна вважати оптимальними.

Ставлення огірка до вологи

Рослини огірка досить вимогливі до вологості ґрунту і повітря. Це пов'язано з тим, що до складу плодів входить 96-98% води. Коренева система рослин в основному розміщена в орному шарі ґрунту до 40 см, який у літній період часто пересихає. Зниження вологості ґрунту негативно впливає на розвиток рослин. Плоди стають дрібними, гіркуватими, рослини швидко старіють, сповільнюється їх ріст і плодоношення. Критичними періодами у вологозабезпеченні рослин є фази 2-4 листків та плодоношення.

       Ставлення огірка до ґрунту і    

                  елементів живлення

Кращі для огірка ґрунти - легкі по механічному складу, родючі, з високим вмістом гумусу. Для нормального росту і розвитку рослин огірка рекомендується вносити азот, фосфор і калій. Важлива особливість огірка полягає в тому, що він дуже швидко формує надземну масу і тому швидко поглинає поживні речовини.

  1. 2    ПЕРШИЙ  СЕРЕД   РАННІХ

Кожен городник потай мріє про, здавалося б, неможливе: докласти менше зусиль і отримати більше врожаю.     Якихось 10 років тому ранні огірки в більшості своїй вимагали дуже багато уваги і були дуже примхливими: мали нерівності плодів, різну величину, а головне, нерівномірну віддачу врожаю. Зі зростанням конкуренції ринок все більше і більше диктує правило «Попит народжує пропозицію», а не навпаки. Покупці почали робити вибір на користь плодіводнакового розміру і не дуже колючих.          

Тому, японська селекційна компанія, враховуючи європейську культуру споживання, представила світу новий гібрид огірка Хелен. Він покликаний задовольнити всі потреби ринку в якості плодів, а також у великій кількості врожайності.

Хелен Р1 - гібрид огірка, рослина здатна рости як в теплиці, так і у полі, як на підв'язці, так і без неї.   В Україні огірок став доступним лише недавно. За оцінкою розвитку куща і плодів він обігнав інші ультраранні гібриди на 4-5 днів.

Плоди були засолені, замариновані і законсервовані. Самі кущі огірка як у відкритому, так і закритому ґрунті, при хорошому харчуванні і частих поливах дають урожай від 3 до 4 місяців, радуючи рясним плодоношенням зеленців.

Огірок Хелен Р1, можна сказати, ще новинка на ринку. Але цю новинку чекає велике майбутнє в Україні.

Характеристика  сорту  “Эколь”

Рослина среднеплетиста і високоросла. Ріст головного стебла необмежений. Листя темно-зелене, середнє за розміром. Прекрасно відновлюється після стресу.  Має жіночий тип цвітіння, цвіте букетами-виходить по декілька плодів в одному вузлі.  Довжина огірків досягає 4-10 см, а маси-до 95 р.  Плоди яскраво-зелені з  невеликою кількістю плям. Мають рівну і красиву циліндричну форму з середнього розміру горбами і білими шпильками. Шкірка тонка. М’якуш хрусткий, ніжний і ароматний. В середині відсутні порожнечі, смак відмінний : солодкий, без гіркоти.    Врожайність не менше 12 т на 1 га. Росте  упродовж 42-48 днів.  Кінець травня-час посадки насіння для клімату України. Необхідна температура прогрівання грунту на глибині 10 см складає +15…+16 °C , коли вдень температура досягає +22…+24 °C, а вночі-18 °C тепла.

 

1.3 Особливості вирощування огірків

Відкритий ґрунт

Попередники.

Добрими попередниками для огірків є: багаторічні трави, озимі зернові, цибуля, морква, томати, перець, капуста. На колишнє місце огірки необхідно повертати не раніше ніж через 4 роки. Це допоможе уникнути масового поширення хвороб.

Посадка.

Огірки відкритого ґрунту можна вирощувати як розсадним, так і безрозсадним способом. Висівати та висаджувати огірки слід після того, як мине загроза заморозків і ґрунт прогріється до +14...+15°С. Глибина загортання насіння на легких ґрунтах становить 3-4 см, на важких - 2-3 см.

Догляд і живлення.

 Швидкорослі огіркові рослини дуже вибагливі до елементів живлення. Це обумовлено відносно слаборозвиненою кореневою системою, якій важко діставати корисні елементи з нижніх шарів ґрунту. Тому дуже важливо в період вегетації забезпечити огірки достатньою кількістю елементів живлення.

За період вегетації необхідно провести не менше двох - трьох підживлень (в період бутонізації і на початку цвітіння огірків). Для основного внесення можна використовувати різні види погано розчинних добрив, що випускаються в Україні: суперфосфат, амофос, нітроамофоска.

При появі першого справжнього листа, при необхідності, слід провести проривку сходів. Відстань між рослинами в рядку  повинна бути 25-30 см. У міру зростання слід проводити міжрядні обробки ґрунту. При перших ознаках появи шкідників або хвороб, слід приступати до захисних заходів.

Зрошення та збір   Для отримання високого врожаю огірків необхідне регулярне зрошення . У міру зростання вегетативної маси поливні норми слід збільшувати. Одночасно з поливами вносяться і добрива. Збір плодів необхідно проводити регулярно. Якщо давати плодам перерости, то вони відбирають у рослини дуже багато поживних речовин, що призводить до скорочення числа плодів на рослині.

1.4 Основні хвороби

та шкідники огірка

Пероноспороз або несправжня борошниста роса

  Ознаки. Характеризується появою на листі огірка безлічі жовтих плям, обрамлених жилками. Через деякий час на нижній стороні листя з'являється характерний фіолетовий наліт. Надалі краю огіркового листа починають вивертатися вгору. У такому положенні лист поступово відмирає і засихає.

Боротьба. Повністю побороти пероноспо­роз досить складно, однак можна істотно уповільнити його розвиток, давши огіркам необхідну фору для плодоношення. Для цього використовують мідьвмісні препарати.

               

                 Сіра гниль                     

 Ознаки. Захворювання проявляється при надмірній вологості (90% і більше) і помірній температурі (16-17°С). Причиною розвитку захворювання може служити регулярний полив огірків непідготовленою холодною водою, а також надмірне загущення посадок. На стеблах і плодах з'являється неприємний слизький наліт сірого кольору.

Боротьба. При виявленні цього захворювання в першу чергу видалити всі уражені рослини або ділянки зараження. Для лікування використовуйте перевірений препарат Світч. 

 

     Звичайна огіркова мозаїка   Ознаки. Перші ознаки можна виявити при вирощуванні огірків на стадії розсади - з'являється  мозаїчність, молоде листя викривляються і стають зморшкуватими. На плодах вже достатньо розвинених кущів огірків з'являються характерні яскраві цятки, вони помітно викривляються. При цьому на листках утворюється безліч бородавок.

 

Боротьба. Для профілактики розвитку даного захворювання слід дотримуватися сівозміни культур, ретельно видаляти будь-які рослинні залишки з ґрунту. Намагайтеся висаджувати стійкі до цього захворювання сорти.

Попелиця

Ознаки. Маленькі, грушоподібні комахи, що живуть колоніями. Влаштувавшись на рослині, попелиці скупчуються великими групами, харчуються на точках зростання і на нижньому боці листя, що знову розпустилося. Попелиці є поширеними переносниками вірусів, що завдають значної шкоди рослинам огірка. До таких вірусів належать: вірус мозаїки огірка, вірус гравіювання тютюну, вірус мозаїки люцерни, вірус західної жовтяниці буряка.

 

 

                               Кліщ

Ознаки. На заражених кліщами посадках огірка на верхній і нижній поверхнях листя видно тонку павутинку. Уражене кліщами листя виглядає видовженим, скрученим, деформованим і дрібним. Харчування широкого кліща (різновид) на квітках і плодах викликає недорозвинення плодів і появу рубців на них. Кліщі завдають більше шкоди в посушливих умовах. Важливо знищити цього шкідника до початку цвітіння і зав'язування плодів. Після формування плодів кліщі можуть харчуватися і відкладати яйця під чашечкою, що ускладнює їх винищення.

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІ        ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

                     Вирощування огірків

у бочках ( мішках)

В Інтернеті ми побачили відео про вирощування овочевих культур на присадибних ділянках в бочках, мішках,колесах. І вирішили спробувати виростити таким способом огірки. Не всі знають, що вирощування огірків у мішках не тільки полегшує працю на го­роді, а й дає змогу одержувати смачний і багатий урожай. А про економію простору на ділянці і говорити не доводиться, оскільки бочки ( мішки ) з огірками можна розмістити де завгодно, аби їм було тепло і комфортно.  Ми зацікавились біологічними особливостями рослини,  її хворобами, підживленням.        

Переваги і недоліки способу

Варто зауважити, що цей спо­сіб - досить новий напрямок у вирощуванні огірків. Тому не всі його практикують. Але тим, у кого ділянки невеликі, такі насадження припада­ють до душі. Тому, ма­буть, найголовнішою перевагою посадки огірків у мішках є еко­номія городнього простору.

Перевагою таких посадок є й те, що немає необхідності перекопувати грядки, прополювати бур'яни (вони майже не ростуть в бочці), за культурою дуже просто і зручно доглядати. Огірочки виростають чистими, та й дозрівають значно раніше, ніж на звичайних гряд­ках у відкритому ґрунті. Що ж стосується хвороб, то можна ска­зати, що за правильної агротех­ніки огірки в мішках практично не схильні до недуг.

Особливості вирощування

Якщо ми вирощуємо огірки в бочках , то доведеться виконати певну роботу, перш ніж зібрати смачний і корисний урожай. Для цього необхідно подумати про вибір бочок. Найкраще для цих цілей підійдуть бочки ємністю в 100-150л.20190510_145006Місткість  бочок може бути будь-яка, але, як показує прак­тика і досвід успішних дачни­ків, найкраще підійдуть бочки з об'ємом не менш як 50 літрів. Ко­реневій системі огірка вистачить місця, де розростися, і кисень та важливі мікроелементи будуть надходити до всіх рослин.

Крім цього, буде по­трібна палиця (шпалера), яка надалі буде підтри­мувати огірки. Але можна обійтися і без неї, або за­кріпити вже тоді, коли огі­рок почне витися. Навколо бочки  можна спорудити підв'язування рослини, а можна просто   підв'язати шпагатом до паркану або сітки, якщо бочки стоять поряд.

Також знадобляться порож­нисті трубки або негладкий шланг, який буде використовуватися для крапельного зрошення огірків. Городники, які пробували виро­щувати огірки без використання крапельного поливу, зробили ви­сновок, що такі рослини в міш­ках схильні до загнивання коренів через надлишок вологи, яка може накопичуватися всередині. Але якщо огірки поливати під корінь і не дуже рясно, то можна обійтися і без крапельного зрошення. Перш ніж насипати ґрунт у бочки, встановили  їх на постійне місце. На дно обов'язково покла­ли  скошену траву, бур'яни або будь-яку зручну конструк­цію  (так створиться парниковий ефект, який дуже люблять огірки), потім насипали  шар перегною, і в останню чергу – землю.

20190510_150201

20190510_150652                  20190510_153337

Готуємо суміш  у бочку.

Ми посіяли огірки 9 травня 2023року.  Для цього взяли сорти «Еколь» та»Хелен».

20190510_153239                20190510_153254

 

         20190510_153427  

                                       Бочки вкрили агроволокном

20190518_171759  

                                   20190518_171736

Зійшли огірки 16 травня.   21 травня з!явився перший справжній листок,а 24 травня – другий справжній листок.

      20190523_065222

 

20190523_065304

 

Протягом всього часу ми боролися з комахами (мурашками), які під»їли  стебло   огірків.  Боролися за допомогою соди, а потім застосували спеціальний  препарат « BROS» (польського виробництва) , який допоміг відігнати мурах (26 травня).   На місце з”їдених рослин посіяли насіння сорту «Гуннар» F1. 

IMG_20190530_174006

                                    30 травня біля бочок ми прилаштували шпалери(у вигляді мотузок) для того,щоб огірочки могли плестися вгору.

           IMG_20190612_083239

10червня  з”явились перші квіти  та пуп”янки.       12 червня ми покуштували перший огірок.


 


IMG_20190612_083319     IMG_20190615_071015


 

 


IMG_20190612_083334

 

   

           IMG_20190612_083347


З 19червня почалося масове достигання огірків.


IMG_20190619_121114 (1)

IMG_20190724_171101


15 -20 червня. Погода стоїть дуже несприятлива для росту огірків. На Сонці +48С, а тіні    +37 С.  Огірки в”януть і сохнуть. 19 червня зірвали перші огірки.  21 червня перенесли бочки з огірками в холодок, під виноград, тому що 2 стебла згоріли.   28 червня – огірочки почали знову утворювати зав”язь і до 15 липня ми збирали огірки.

IMG_20190724_170701

 

15-16 липня в білій бочці в огірків  почали зсихати стебла, згоріли пуп”янки навіть під виноградом.   Земля в бочках осіла на 10см.  21 серпня рослини засохли повністю. Вага 1 огірка середнього розміру – 65 -80г, довжина 10 см. На стеблах виросло до 15 – 17 огірків.

 Щоб огірки росли здоровими і міцними, рослини  по­ливали часто і потроху. Вони не люблять надлишку вологи, тому уважно стежтежили  за температурою надворі і станом ґрунту в бочках. Як правило, при жаркій по­годі огірки поливали  через день, ввечері. Воду для поливу  краще брати теплу і відстояну.   

 

ВИСНОВКИ

1.В дослідницькій роботі були використані такі методи дослідження як теоретичні (аналіз і синтез, порівняння і узагальнення) та емпіричні (експеримент). Ми проаналізували та вивчили біологічні особливості огірка, вивчили інформацію про сучасні гібриди огірків, особливості вирощування огірків та їх хвороби і шкідники.  Взявши все до уваги  ми виростили огірки в бочці. Врожай був хороший та смачний.

2.Наші поради щодо вирощування огірків в бочках

1.Бочки повинні бути наповнені землею з перегноєм  майже до верху, бо земля дуже усідається.

2.Огірків сіяти більше –  густіше, тому що частина їх не сходить ,а іншу частину  можуть знищити  мурашки.

3.Ставити бочки потрібно не під палючим сонцем, а в затінку ( наприклад , під виноградом). Ця система штучна і швидко висихає вода, якою поливаємо огірки. Доводилося часто поливати , а це  призводить  до загнивання кореня.

4. Щоб огірки росли здоровими і міцними, рослини  по­ливали часто і потроху. Вони не люблять надлишку вологи, тому уважно стежте жили  за температурою надворі і станом ґрунту в бочках. Як правило, при жаркій по­годі огірки поливали  через день, ввечері. Воду для поливу  краще брати теплу і відстояну. 

 5. Щоб огірки в бочках  не захво­ріли кореневою гниллю та іншими  хворобами, полийте  їх розчином брильянтового зеленого (на 10  літрів води - 10 крапель) або ви­користовуйте йод у таких же про­порціях.

6. А щоб огірки родили довго, ви­саджуйте не один сорт, а відразу  кілька. Це дасть змогу зби­рати урожай з весни і до самої  осені.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1.Лихацький В.І. Овочівництво в 2 ч. Ч.2. Біологічні особливості і технологія вирощування овочевих культур / В.І. Лихацький, Ю.Є. Бургарт, В.Д. Васянович; За ред. В.І. Лихацького. – К.: Урожай, 1996. - 360 с.

2.Практичний довідник городника. Огірок. - 2-е вид., перероб. і доп. К .: Юнівест Медіа, 2011. - 256 с.

3.https://fazenda.net.ua/ua/stat-catalog/posadka-ogurcov-v-bochke/

4.https://cash-flow.com.ua/texnologiya-viroshhuvannya-ogirkiv-v-bochci-na-dachi-pokrokovo/

5.https://agro-market.net/ua/news/tips_and_advice/posadka_ogurtsov_v_bochku/

                                                                      

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                  Додаток 1                                       

 

                                                                 

 


                                                             

Додаток 2

 


                                                                      


 

 

 

 


     

                                                                                                         Додаток 3

 

 

 

 

 

docx
Додано
27 травня
Переглядів
69
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку