26 серпня о 18:00Вебінар: Навчання в умовах пандемії: рекомендації ООН та світовий досвід

Дослідницько-пошуковий проєкт "Як хліб на стіл прийшов"

Про матеріал
Робота над даним проєктом дасть змогу розширити уявлення учнів про "шлях хліба від поля до столу", сприятиме розвитку пізнавальних інтересів, виховуватиме повагу до праці хліборобів та бережне ставлення до хліба.
Перегляд файлу

Як хліб на стіл прийшов

                                    (Дослідницько-пошуковий проєкт)

Мета проєкту:

  • удосконалювати навички індивідуальної та групової  діяльності;
  • формувати уміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки: прослідити шлях хліба з поля до столу;
  • розвивати критичне мислення учнів;
  • ознайомити учнів з творами поетів і письменників, які оспівували хліб та працю хлібороба;
  • формувати необхідні життєві компетенції;
  • виховувати бережне ставлення до хліба та хлібних виробів, повагу до праці хлібороба.

Очікувані результати:

   а) розширення світогляду та пізнавального інтересу учнів;

   б) прищеплення бережного відношення до хліба;

   в) виховання поваги до праці хліборобів;

   г) виготовлення освітнього проєкту;

   д) створення фото- та відеорепортажу з місць дослідження.

Навчальні предмети: «Я досліджую світ», «Мистецтво».

Тривалість: один рік.

 

                          Етапи навчального проєкту

І етап. Стратегія проєкту.

 Визначення теми, мети і завдань проєкту.

 

ІІ етап. Планування проєкту.

1. Мотивація навчальної діяльності.

а) Відгадування загадки:

  Хоч не солодкий,

  Та дуже смачний.

  Хоч сам маленький,

  Проте дорогий.

  Сядем обідати –

  Він на столі.

  Люблять його

  І дорослі, й малі. (Хліб

 - Про що ми поведемо розмову?

 - За що хліб люблять і дорослі, і малі?

б) Слухання пісні «Гімн хлібу».

 - Чи сподобалась вам пісня?

 - Який наказ давав батько своєму сину?

 - Як розумієте слова «хліб – усьому голова»?

в) Розповідь учителя.

  Хліб – усьому голова. Мабуть, ці слова ви вже чули багато разів, і вони стали звичними, як сонячне світло або дихання вітру. Але до хліба треба ставитися  по-особливому, бо це святиня людська, яка є і залишається дорогою і величною для нас вічно. Адже хліб на столі – це радість для людей, бо в ньому не лише ситність, але й тепло сонця, щедрість землі, праця багатьох людей.

- А чи знаєте ви як пахне хліб? (Діти розповідають про запахи хліба, використовуючи власний досвід).

- А чи знаєте ви як росте хліб? (Побачивши здивовані обличчя дітей, повторюю знову)

- Так, так, саме росте хліб? Ось для того, щоб дізнатися, як хліб росте ми і попрацюємо з вами над проєктом  «Як хліб на стіл прийшов?»

2. Формування «сходинок» проведення дослідження.

  І сходинка – спостереження;

  ІІ сходинка – літературна;

  ІІІ сходинка – етнографічна;

  ІV сходинка – презентація проєкту.

 

ІІІ етап. Реалізація завдань проєкту.

 1. Визначення джерел інформації по темі проєкту.

 

 2. Колективна і самостійна пошукова робота.

    І сходинка: екскурсії в поле в різні пори року;

                        екскурсія в  хлібопекарню;

                        екскурсія в хлібний магазин.

    ІІ сходинка: перегляд та обговорення мультфільму «Легкий хліб»;

                         читання та обговорення творів про хліб;

                         складання власних творів.

   ІІІ сходинка: добір прислів’їв, приказок, загадок, казок про хліб та працю                       хліборобів, малювання до них малюнків.

   ІV сходинка: створення малюнкової гри «Як хліб на стіл прийшов»;

                          виставка малюнків до прислів’їв та приказок про хліб;

                          виховний захід «Хліб – усьому голова!».

 

ІVетап. Підведення підсумків.

  1. Створення лепбуків.
  2. Створення презентацій.
  3. Написання замітки на сайт школи.