Дослідження "Компаративний аналіз творів світової літератури зі зразками кіномистецтва"

Про матеріал
Мета дослідження: проаналізувати взаємодію літератури й кіно в процесі екранізації. Дослідити актуальність класичної та сучасної літератури в сучасному світі: світі інтернету, комп’ютерів, гаджетів шляхом розрахування середнього відсотку рейтингу книг і фільмів на прикладі шкільної програми зарубіжної літератури 10 класу.
Перегляд файлу

ЗМІСТ

ВСТУП

І. ЕКРАНІЗАЦІЯ ЯК ФОРМА БЕЗПОСЕРЕДНЬОЇ ВЗВЄМОДІЇ КІНО ТА ЛІТЕРАТУРИ

ІІ. КОМПАРАТИВНИЙ АНАЛІЗ ТВОРІВ СВІТОВОЇ ЛІТЕРАТУРИ ЗІ ЗРАЗКАМИ КІНОМИСТЕЦТВА

ВИСНОВКИ

ДОДАТКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Мета дослідження: проаналізувати взаємодію літератури й кіно в процесі екранізації. Дослідити актуальність класичної та сучасної літератури у світі Інтернету, комп’ютерів, гаджетів шляхом розрахування середнього відсотку рейтингу книг і фільмів на прикладі шкільної програми 10 класу із зарубіжної літератури, затвердженої Міністерством освіти і науки України.

Реалізація мети передбачає розв’язання таких завдань:

  1. Протягом навчального року прочитати програмні твори.
  2. Проаналізувати відгуки користувачів сайтів Інтернету (див. джерело дослідження).
  3. Розрахувати середній відсоток рейтингу книг та фільмів, знятих за програмними творами, спираючись  на відгуки користувачів Інтернету.
  4. Створити рейтингову таблицю.

Джерело дослідження: твори зі шкільної програми із зарубіжної літератури для 10 класу; фільми, зняті за програмними творами; LiveLib, ReadRate, Internet Movie Database (IMDb), КиноПоиск; https://otzovik.com/review, http://tululu.org/b72726, https://my-hit.org/film, http://filmodrom.in/2916, https://www.youtube.com/watch?v=Spgx_UahkMg, https://www.kino-teatr.ru/kino/movie/hollywood/6444/forum/#s3290155, https://www.ivi.ru/watch/110175 .

Книги та фільми є найбільш популярними розвагами для проводження дозвілля. У них є багато спільного, так як під час читання книги й при перегляді фільму ми стежимо за життям чужих нам людей. Але деякі більше люблять читати, а інші не переживуть пропуску прем’єри фільму, який так довго чекали. Звичайно і книги, і фільми є важливою складовою людського життя. Але який вид мистецтва переважить на терезах, вирішує кожен для себе.

Дослідження можна використовувати на заняттях факультативів, гуртків у школах та університетах, розмістити в Інтернеті на рейтингових сайтах.

І. ЕКРАНІЗАЦІЯ ЯК ФОРМА БЕЗПОСЕРЕДНЬОЇ ВЗВЄМОДІЇ КІНО ТА ЛІТЕРАТУРИ

З давніх пір, як тільки брати Люмєр[1] створили кінематограф, кіно й література йдуть пліч-о-пліч. У наш час ці два види мистецтва практично немислимі один без одного. У процесі читання книги людина занурюється в особливий світ, створений на стику письменницької майстерності автора та своєї власної фантазії. Кіно ж відразу створює яскраву, об'ємну картинку й, завдяки талановитій акторській грі, майстерству режисера, ефектній операторській роботі, повністю занурює глядача в складні перипетії сюжету.  Дуже часто інтерес до книги в читача виникає, коли оголошують про її екранізацію. Багато людей вважають, що важливо прочитати книгу ще до перегляду фільму, оскільки після нього складно  не асоціювати акторів і їхню гру з головними героями роману.

Останнім часом з'явилася мода на екранізації класичних творів. Деяким людям ці твори здаються достатньо складними для сприйняття, а проблеми в них порушуються часто дуже серйозні, тому екранізацію фільму пропонують розглядати як спосіб довести сутність твору до людей, не здатних оцінити його красу в оригінальному літературному варіанті.

Але! На сьогоднішній день не буває ідеальних фільмів, знятих завдяки неймовірно професійним режисерам, талановитим акторам і ідеальним операторам. Саме тому кінематограф досі не витіснив і не витіснить книги з життя людей. На даний момент існує дуже багато знаменитих і популярних книг, які як нам здається завжди будуть краще їх екранізації.

Книга відкриває двері в потаємній світ власних думок та фантазії. Кожна людина інтерпретує книжкових героїв по-своєму, передаючи власні емоції, переживання та певні очікування. Під час читання певного твору в мозку людини відбуваються безліч когнітивних процесів, таких як: розвиток уяви, мислення, уваги та пам’яті. Тому можна стверджувати про те що, книга є не лише засобом проведення вільного часу, а й сприяє розумовій активності людини.

Книги та фільми є найбільш популярними розвагами для проводження дозвілля. У них є багато спільного, так як під час читання книги й при перегляді фільму ми стежимо за життям чужих нам людей. Але деякі більше люблять читати, а інші не переживуть пропуску прем'єри фільму, який так довго чекали.

Літературні твори є основою екранних образів кіно з перших днів його існування, а кіноінтерпретації цих творів є органічною частиною кіномистецтва. Давно вже існує проблема екранізацій: чи варто взагалі переносити твори на екран, чи завжди фільм програє книзі, чи впливає кіно на сприйняття початкового тексту глядачем тощо. За всю історію існування кіно були екранізовані тисячі літературних творів. Одні інтерпретації виявилися більш вдалими, інші менш. Екранізація як місце перетину різних комунікативних систем (літератури й кіно), а також авторських, читацьких, глядацьких стратегій представляє характерний інтерес як комплекс різного роду текстів, різна медійна природа яких стає в цьому випадку об’єктом для досліджень. Вивчення процесу й результату екранізації актуально тому, що в ньому знайшли своє відображення багато явищ і сторін сучасної культури, а в українській науковій практиці відсутнє цілісне теоретичне дослідження, зосереджене на кіноінтерпретвції художніх творів з погляду герменевтики[2].

Творцями першої екранізації є основоположники світового кінематографа – Жорж Мельєс і Вікторен Іполит Жассе. Жорж Мельєс в 1902 році переніс на екран роман Даніеля Дефо «Робінзон Крузо». Так само його колекцію екранізацій доповнюють інші німі кінострічки «Пригоди Выльгельма Телля» за мотивами п’єси Фрідріха Шиллера «Вільгельм Телль», «Попелюшка» перша екранізація однойменної казки Шарля Перо, «Гамлет», за мотивами п’єси Вільяма Шекспіра «Гамлет, принц данський» і багато інших. Це мало приголомшливий успіх.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Назва твору:

«Одіссея»

Коротка анотація:

 Гомерівський епос складається з двох епопей — «Іліади» і «Одіссеї». У першій із них йдеться про подвиги звитяжців під час Троянської війни. У другій розповідається про повернення Одіссея — одного з героїв Троянської війни — на рідний острів Ітаку та про незвичайні пригоди, які йому довелося пережити. «Одіссея» дихає величавим спокоєм, вона сповнена духовної краси і величі та є завершеним втіленням класичної епопеї. Поема наповнена цікавим побутово-звичаєвим змістом життя стародавніх еллінів, і разом з тим вона нас вводить у казково-фантастичний світ грецької міфології.

Поема відзначається досить складною й довершеною композицією, що свідчить про високий художній рівень, якого досягла поезія Гомерівського часу.

Похожее изображение

LiveLab:

4.13/5=82.6%

 

ReadRate

4.0/5=80%

 

81.3%

Похожее изображение

Рейтинг IMDB: 7.0/10=70%             

Рейтинг КиноПоиск: 8.10/10=81%

 

75.5%  

 

 

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Гомер

прибл. VIII cт. до н.е. 

Андрей Кончаловский

1997

Відгуки користувачів інтернету

ElenaZin Взяв в руки книгу я была намерена ее прочитать, так как это классика, которую я ещё не знала. Но ожидала что-то скучное, нудное, напичканное непонятными словами. Как же я ошибалась! Мёдом разливается. Не зря песни, а не главы. Просто в восторге : "Встала из мрака младая с перстами пурпурными Эос" А сюжет! Настоящий блокбастер!

https://otzovik.com/reviews/kniga_odisseya-gomer/

alex37 Интересный фильм с красивым и захватывающим сюжетом. Очень динамичная история античности, прекрасная игра актеров. Несмотря на то что этот фильм довольно старый, он будет интересен не только взрослым, но и детям и даже подросткам.

https://otzovik.com/review_162997.html

Demetrios «Одіссея» Гомера цілком законно вважається найважливішим літературним твором усіх часів і народів. «Одіссеєю» я був вражений навіть більше, ніж очікував. Хоч під час навчання я читав окремі фрагменти, виклад змісту і купу літературознавчої літератури про Гомера, але саму поему так повністю і не прочитав. Тож тепер я нарешті заповнив цю, очевидно, мою найбільшу літературну прогалину. https://otzovik.com/reviews/kniga_odisseya-gomer/

Anaise Вот я читала по школьной программе эту книгу Гомера, честно скажу, так до конца дочитать и не смогла - очень сложно написано. А вот этот фильм посмотрела с огромный удовольствием! Я считаю, что это гениальное произведение, как искусство.

https://otzovik.com/review_1310049.html

Назва твору:

«Гамлет»

Коротка анотація:

 Трагедія “Гамлет, принц данський” Вільяма Шекспіра (1564—1616) — один із найвідоміших драматичних творів світової літератури. Навіть серед Шекспірових шедеврів “Гамлет” вирізняється винятковою глибиною, складністю змісту й проблематики. Сюжет трагедії сходить до давньоскандинавської саги про кровну помсту. Але в образі Гамлета перед нами постає не звичний персонаж-месник, а мислитель, нова людина, яка намагається осмислити свій час, свої від­носини з друзями й ворогами й приходить до вис­новку, що світ недосконалий, корисливий, підступний, у ньо­му немає тієї гармонії, якої прагне його душа.

https://j.livelib.ru/boocover/1001227064/200/daf4/Uilyam_Shekspir__Gamlet.jpg

LiveLab:

4.26/5=85.2%

 

ReadRate

5.0/5=100%

 

92.6%

Картинки по запросу Рейтинг IMDB гамлет 1964

Рейтинг IMDB: 8.6/10=86%             

Рейтинг КиноПоиск: 8.0/10=80%  

 

83%

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Вільям Шекспір

1600-1601

Григорій Козинцев

1964

Відгуки користувачів інтернету

Nataly 30 Шекспир переносит нас в далекую эпоху королей, загадочных теней, популярного отравления ядом и других изощренных способов убийства. Гордость, мстительность, честолюбие "правили балом". Все бессовестно подслушивали друг за другом. Какая-то вакханалия, честное слово! Автор поучительно предостерегает от долгов: "Не занимай и не давай взаймы: заем нередко исчезает с дружбой, а долг есть яд в хозяйственном расчете". https://otzovik.com/review_6925466.html

Ахтамар Была крайне удивлена, что об этом фильме не сказано ни слова. На мой взгляд, это самая лучшая экранизация одной из наиболее популярных пьес В. Шекспира. Мне было лет 10, когда я впервые посмотрела его. Первое впечатление - какой некрасивый Гамлет, а к концу фильма я была просто влюблена в него. И вообще была просто ошарашена, конечно же рыдала в два ручья.

Для тех кто не видел - настоятельно рекомендую. Это классика кинематографа.

https://otzovik.com/review_5104358.html

Xeny Мне очень понравилось это произведение великого трагика! Прошло столько лет, а оно все так же актуально. Потому, что темы затронутые в поэзии автора вечны, они навсегда. Любовь, амбиции, предательство, соперничество и мистика. Все это всегда будет будоражить сердца и умы читателя. В произведении столько цитат, которые въелись в нашу жизнь, хотя мы, зачастую и не помним, откуда они.

https://otzovik.com/review_581151.html

russell67 Благодаря синематике кино посмотрел на большом экране этот знаменитый шедевр Козинцева. Гамлет получился замечательным. Смоктуновский играет очень харизматично очень по-своему этого Шекспировского персонажа. В версии Смоктуновского мне понравился Гамлет именно в финале. Повзрослевший, рассудительный. https://otzovik.com/review_6165383.html

Назва твору:

«Злочин і кара»

Коротка анотація:

"Злочин і кара" (1866) - одне з найзначніших творів в історії світової літератури. Це і глибокий філософський роман, і тонка психологічна драма, і захоплюючий детектив, і велична картина похмурого міста, в надрах якого герої грішать і шукають прощення, жертвують собою і відрікаються від себе заради ближніх і знаходять заспокоєння в смиренні, покаянні, вірі. Головний герой роману Родіон Раскольников вирішується на вбивство, щоб довести собі і світу, що він не "тварина тремтяча", а "право має". Головним предметом дослідження письменника стає процес перетворення добропорядного, розумного і доброго юнака в вбивцю, а також те, як вчинив злочин Раскольников може спокутувати свою провину.

Похожее изображение

LiveLab:

4.4/5=88%

 

ReadRate:

4.0/5=80%

 

84%

 

 

 

 

 

 

 

 

Рейтинг IMDB:

7.9/10=79%

Рейтинг КиноПоиск:

8.2/10=82%

80.5%

 

 

 

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Федір Достоєвський

1865—1866

Лев Кулиджанов

1969

Відгуки користувачів інтернету

ЕЛЕНА-Прекрасная Шикарное произедение! Одно из лучших в школьной программе! Достоевский гений. А какие потрясающие внутренние монологи в этом произведении, как тонко и четко показаны образы, они как глобус показаны со всех сторон. Это книга на все времена.     

  http://tululu.org/b72726

Алексей Михайлов Фильм «Преступление и наказание», поставленный режиссером Львом Кулиджановым достаточно достоверно и четко передает суть этого произведения в две серии, которые примерно сто минут каждая.

https://www.kinopoisk.ru/film/43239

Нила Хорошая книга! Читала её я правда долго, она мне показалась жуть какой большой и в некоторых местах нудной, но в целом, в произведении много стОящих мыслей, в чём-то находишь себя. Раскольников мне понравился с самого начала, несмотря на его преступление. Нравится его мысль о жизни, рассуждения. Хорошо, что закончилось всё удачно

http://tululu.org/b72726

 

 

Luch7 Фильм несомненно достоин того чтобы войти в историю советского кино и историю кино вообще. Сыграть кому-либо роль Раскольникова после Тараторкина это все равно что «догнать Совранского» в «Покровских воротах». А как мастерски снят Питер! Удалось на все 100 % передать дух «достоевщины», витающей в этом необыкновенном городе до сих пор.

https://www.kinopoisk.ru/film/43239

Назва твору:

«Пані Боварі»

Коротка анотація:

Сюжет роману взято із життя. В основі його лежала драма, що розгорілася в родині лікаря Деламара із околиць Руана, який після смерті першої дружини запропонував руку і серце молодій і чарівній дочці сусіда-селянина. Красуня виявилася дівчиною з великими запитами. Чоловік їй незабаром набрид, і вона завела коханців. Витративши велику суму грошей на вбрання і прикраси, вона наробила боргів і отруїлася. Пізніше закінчив життя самогубством і чоловік. Цей сюжет майже без змін ліг в основу роману "Пані Боварі".

 

Похожее изображение

LiveLab:

3.85/5=77%

 

ReadRate

4.0/5=80%

 

 

78.5%

 

 

 

 

Пані Броварі

Рейтинг IMDB:

6.7/10=67%

Рейтинг КиноПоиск:

6.8/10= 68%

67.5%

 

 

 

 

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Гюстав Флобер

1856

Тім Файвелл

1991

Відгуки користувачів інтернету

Gemini81

В общем, напомнила мне Эмма Бовари всем известную А. Каренину, которую я очень невзлюбила как персонаж после прочтения романа Л. Н. Толстого. Хочу познакомиться и с другими произведениями Г. Флобера. В целом книгу стоит прочитать, чтобы знать, как не следует поступать.

https://otzovik.com/review_4044060.html

cvetla-1954 

Фильм хорош, но история банальна. К сожалению не у каждой женщины есть возможность жить так, как ей заблагорассудится. Хотя и богатые тоже плачут. И сейчас таких МАДАМ хоть пруд пруди. Молодым стоит обязательно смотреть.

https://my-hit.org/film/138780

Dariya MOS

Соглашусь с мнением многих, что "Госпожа Бовари" - образец классического романа и вполне актуален в наши дни, с удовольствием порекомендую книгу любителям классики вообще и французской в частности. Но, при всей моей любви к классике, Флобер - видимо не мой автор.

https://otzovik.com/review_689631.html

atola 

 Корректно и со вкусом,без лишнего вмешательства и самодеятельности.Шедевров нужно касаться только так и никак иначе...Юппер создала лучшую Эмму во всем кинематографе,по моему мнению.Такая гамма чувств и эмоций,ни капли наигрыша,чем иногда грешат даже великие актеры.Аплодирую стоя,получила большое удовольствие после просмотра...Браво.  https://my-hit.org/film/138780

 

 

Назва твору:

«Червоне і чорне»

Коротка анотація:

Червоне та чорне — роман Стендаля 1830 р. Іноді його ще називають хронікою XIX ст. У романі розкривається трагічна історія Жульєна Сореля, «в душі котрого йде боротьба між природною шляхетністю й небезпечними примарами честолюбства». Показуючи життя героя, автор одночасно змальовує три соціальні шари французького суспільства після революції 1793 року: буржуазію, духовенство, дворянство.

Похожее изображение

LiveLab:

3.9/5=78%

 

ReadRate

4.0/5=80%

 

79%

 

 

 

 

Рейтинг IMDB:
7.2/10 = 72%
Рейтинг КиноПоиск:

7.7 /10= 77%

 

74.5%

 

 

 

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Стендаль

1830

Сергій Герасимов

1976

Відгуки користувачів інтернету

Евгения

Хороший роман! Здесь всё: и любовь, и Франция ХІХ века с её идеалами.

http://knijky.ru/books/krasnoe-i-chyornoe?otzyvy

 

Ирина

как я обожаю, этот роман! Это чудесная книга..

http://knijky.ru/books/krasnoe-i-chyornoe?otzyvy

 

Гость Александр

Замечательная,на мой взгляд,лучшая киноверсия романа Стендаля. Сергей Герасимов строго следует за автором книги. Привлекательность, заразительность и пагубность идей наполеонизма - вот что стало стержнем этого произведения.С удивительной точностью представления об образах прочитанного романа совпали с тем, что создали на киноэкране.Смотрите фильм. Это настоящий кинематограф, а не мыльная опера!

http://kino-ussr.ru/1594-krasnoe-i-chernoe-1976.html

Екатерина  

С первого раза не смогла осилить, книгу, но через какое то время снова села читать, и не пожалела. Очень хорошо описан внутренний мир главного героя, книга начинает захватывать и потихоньку начинаешь понимать поступки и чувства героя. Советую прочесть.

http://tululu.org/b67643

Людмила

Чудесный фильм

Благодаря Еременко, Белохвостиковой и Бондарчук.

Люблю смотреть этот фільм.

 

 

 

 

 

Назва твору:

«Портрет Доріана Грея»

Коротка анотація:

Знаменитий роман "Портрет Доріана Грея" - найуспішніша і найскандальніша з усіх створених Уайльдом книг - непідвладний часу і по праву вважається шедевром англійської літератури. Драматична, парадоксальна, заворожуюче-інтригуюча історія Доріана Грея, який став жертвою власного бажання вічного життя, незважаючи на минулі з моменту опублікування роману сто двадцять років, до цих пір залишається магнетично притягальною як для читачів, так і для режисерів .

Картинки по запросу портрет доріана грея

LiveLab:

4.3/5=86%

 

ReadRate

4.0/5=80%

 

83%

 

 

Рейтинг IMDB:
7.6/10 = 76%
Рейтинг КиноПоиск:

7.5/10 = 75%

75.5%

 

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Оскар Уайльд

1890

Альберт Левин

1945

Відгуки користувачів інтернету

tanili

Это произведение безусловно шедевр. Оно КРАСИВО! Читая его, восхищаешься языком, стилем написания и дерзкими мыслями и рассуждениями, которыми автор хотел поделиться.

https://otzovik.com/review_4053396.html

 

minorcat

задумка хорошая, но не впечатлил..увы...не дотянули. и дело не в спецэффектах (в таких фильмах можно и без них обойтись), и вроде не в актерах. не хватает жути...ощущения напряга во время просмотра...

посмотреть можно конечно. но на раз

http://filmodrom.in/2916-dorian-gray.html

yanka5s

Очень люблю эту книгу. То, как она написана, вызывает восхищение и бесконечное удовольствие от чтения. Особенно хочу выделить диалоги в этом роман.Я считаю, что роман полон интересных мыслей. Язык этого романа я считаю просто идеальным и гениальным. Очень много фраз я вынесла для себя из контекста. Написано все, как надо, без всякой ненужной воды.

https://otzovik.com/review_285478.html

Odin_v_gorode

Очень хотел посмотреть фильм, но хватило на 45 минут, слишком заунылый и затянутый...

http://filmodrom.in/2916-dorian-gray.html

 

 

Назва твору:

«Крихітка Цахес, на прізвисько Цинобер»

Коротка анотація:

Ця іронічно-саркастична повість-казка – найвідоміший твір класика світової літератури Е.-Т.-А. Гофмана. Вона являє чудернацьку суміш оповідей про фей і чарівників та основоположних ідей романтизму. Письменник висміює суспільство, котре, втративши ціннісні орієнтири, самозакохано творить собі кумира. Жалюгідні спроби насадити реформи указами, догматизм наукової думки, корумпована влада… Вам це нічого не нагадує? Для широкого кола читачів.

 

 

Картинки по запросу крихітка цахес на призвище цинобер фільм

LiveLab:

3.94/5=78.8%

 

ReadRate:

5.00/5=100%

 

  89.4%

 

Картинки по запросу Zauber um Zinnober

Рейтинг IMDB:

6.1/10=61%

Рейтинг КиноПоиск:

7.2/10=72%

 

66.5%

 

 

 

 

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Ернст Теодор Амадей Гофман

1819

Целино Бляйвайс

1983

Відгуки користувачів інтернету

Kleo98 Прочитав эту сказку-новеллу, у меня сложилось неоднозначное мнение.По-моему взгляду, Э. Т. Гофман вложил слишком много морали в одно произведение. Хотя возможно, он это сделал с некоторой хитростью: для детей отличная сказка, для взрослых новый взгляд на жизнь.

https://otzovik.com/review_6106776.html

NebulaLegionis Hey, thanks for uploading this. I'm German and I know the book from Hoffman. I have never noticed that exist a movie by Zinnober. Its something different than the original book... but its rarely.

https://www.youtube.com/watch?v=Spgx_UahkMg

Shishkodryomov Думаю, что я не выдам особых тайн, если назову Крошку Цахеса антиЗолушкой. Происходит некое волшебство, только плоды его достаются не доброй трудолюбивой девушке, а как раз все наоборот. Маленький мерзкий карлик. Меня сразу убил напрочь этот образ, потому что он оказался таким плодотворным, что я сразу выписал себе десяток предположений. Кто же он, присваивающий любые наши начинания? Кому тут же люди воздают хвалу, громко восхищаются им вместо тебя самого?

https://otzovik.com/review_6633262.html

Ормона: А я по экранизации (на немецком) так поняла, что волшебника выперли из дворца, и он за это отомстил правительству и обществу, доказав при помощи дурного карлика и наложения на него чар, что все они идиоты. У Гофмана было так, как тут в аннотации (только там фея была, карлика пожалела). А в фильме явно иной акцент поставлен.

http://film-old.ru/oshibka-starogo-volshebnika-1983

Назва твору:

«Синій птах»

Коротка анотація:

Ця казка відомого бельгійського письменника Моріса Метерлінка була написана в 1905 р

Кумедний і сумний, ліричний і розумний розповідь про пригоди двох дітей, які розшукують Синього птаха - символ щастя, проникнуть вірою в доброту і силу людини, в його перемогу над ще непізнаними, але пізнаваними силами і законами природи, над стражданнями людськими.

 

И. Я. Билибин. Обложка театральной программы постановки в Берлине. 1926 год

LiveLab:

4.2/5=84%

 

ReadRate

5.0/5=100%

 

       92%

 

Рейтинг IMDB:
5.4/10 = 54%


Рейтинг КиноПоиск:

7.3/10 = 72%

63%

 

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Морис Метерлинк

1908

Джордж Кьюкор

1976

Відгуки користувачів інтернету

valerik0510

Пьеса читается легко, однако нужно обращать внимание на символы, на разговоры детей, так как в них - концентрация смысла. Конечно, рекомендую читать, а там решайте сами, стоит или нет.

https://otzovik.com/review_7028211.html  

Межуев

Фильм конечно восхитителен, всегда когда показывают по телеведению стараюсь посмотреть, игра актёров ну что её обсуждать, полное попадание как Американских так и наших.Ни в коем случае не хочу что либо обсуждать с точки зрения нынешнего времени.

https://www.kino-teatr.ru/kino/movie/hollywood/6444/forum/#s3290155

natolich

Произведение наполнено волшебством и магией, а также частицами добродушного и невинного юмора, что непременно всецело прикует внимание младшего читателя и вместе с тем простая к восприятию аллегория даст ребенку понятие о фундаментальных основах жизни, а взрослому возможность посмотреть на обыденные вещи под

https://otzovik.com/review_3970265.html

Шерги  

Очень редко показывают этот фильм, поэтому и не видела его в детстве. Посмотрела недавно. Нет, не понравился. Дети безропотно подчинятся какой-то полоумной старухе "вы должны помочь девочке".

Очень затянуто и неинтересно.

https://www.kino-teatr.ru/kino/movie/hollywood/6444/forum/#s3290155

 

 

Назва твору:

«Кораліна»

Коротка анотація:

Після переїзду в новий будинок Кораліна, як справжній першовідкривач, вирушає досліджувати всі його закутки. За однією зачиненими дверима вона виявляє іншу квартиру, як дві краплі води схожу на її власну, тільки набагато, набагато краще. Там живуть інші мама з татом, які хочуть, щоб Кораліна залишилася з ними ... назавжди.

Кораліна (Гейман).jpg

LiveLab:

4.2/5=84%

 

ReadRate

4.0/5=80%

 

          82%

 

 

Рейтинг IMDB:
7.7/10=77%


Рейтинг КиноПоиск:

7.7/10=77%

 

77%

 

 

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Ніл Ґейман

У 1990-х роках

Генри Селик

2009

Відгуки користувачів інтернету

Lacrimosa7002

Написано легким и понятным языком, и события при этом фонтанируют на каждой странице, только успевай ахать и охать, сопереживая маленькой, но бесконечно смелой Коралине.

https://otzovik.com/review_2186500.html

Katerina Khorkina

Сегодня ходила на сеанс в кино. Давали 3D очки. В них всё кажется как бы очень близко к тебе. Как бы, ты становишься героем этого ужастика. Короче фильм супер! Мне одиннадцать лет, и мне очень понравилось!

https://kino.mail.ru/cinema/movies/446918_koralina_v_strane_koshmarov/

Blessed

Прочитав повесть, у меня были двойственные впечатления. Разумеется, книга очень хорошая, но большего я не увидела. Вероятно, из-за впечатлений от фильма. Поэтому всегда нужно сначала читать оригинал, а уж потом смотреть по нему снятый фильм/мультфильм.

https://otzovik.com/review_743522.html

Ксения

Великолепный мультфильм! Боже, сколько же над ним было труда!.. Мастерская, непревзойдённая работа!

https://www.ivi.ru/watch/110175

 


Назва твору:

«Паперові міста»

Коротка анотація:

Випускник школи Кью Джейкобс з дитячих років таємно закоханий в свою прекрасну і зухвалу сусідку Марго Рот Шпигельман. Тому, коли одного разу вночі вона запрошує його взяти участь в "каральної операції" проти її кривдників, він погоджується. Але, прийшовши в школу після їх нічної пригоди, Кью дізнається, що Марго зникла, залишивши для нього лише таємничі послання, які він повинен розгадати, щоб знайти дівчину.І Кью кидається в відчайдушну погоню, але дівчата, яка довгі роки панувала в його серці, насправді немає.

LiveLab:

3.8/5=76%

 

ReadRate

4.0/5=80%

 

 

      78%

Рейтинг IMDB:

6.3/10=63%


Рейтинг КиноПоиск:

6.1/10=61%

 

     62%

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Дж. Грін

1819

Джейк Шрейер

2015

Відгуки користувачів інтернету

  Oswin

В этой книге нет как таковой истории любви, по крайней мере не в том виде, в каком она встречается в современных любовных романах. Но "Бумажные города" и не тем интересны. Эта книга гораздо более психологична, чем может показаться на первый взгляд. Она о поисках себя и о том, насколько можно заблуждаться в отношении казалось бы близких людей. Мы не можем стать кем-то, мы можем только воображать, что стали кем-то другим. Но полностью понять мотивы другого человека нам не под силу.

https://otzovik.com/review_1269884.html

ritvariyter

Фильм «Бумажные города» довольно легкий, веселый и интересный, несмотря на то, что он не просто подростковая комедия. Да, тут есть почти все атрибуты американской подростковой жизни – школьные тусовки, шуточки ниже пояса, тема секса, вечеринки с пьянками. Я сама не любитель каких-то трэш комедий, где пошлые шутки в центре внимания. Но мне тут все было довольно органично, потому что все это атмосфера, фон, не главное. Главное же в фильме – это тема свободы, жизненного выбора, избавление от условностей и идолов

https://otzovik.com/review_2260945.html

АллаСанна

Книга содержит неплохое пособие по мести своим недругам или провинившимся друзьям. Один из самых динамичных и увлекательных моментов.

https://otzovik.com/review_1285086.html

Rikki94

Что в фильме понравилось? То, что он смотрится достаточно легко. Всё же, действие сюжета в фильме было - я смотрела картину, не зевала, да и идет она не очень долго.  https://otzovik.com/review_2248024.html

Назва твору:

«Дім дивних дітей»

Коротка анотація:

Шістнадцятирічний Джейкоб з дитинства звик до розповідей свого діда про його юності на далекому Уельському острові, в притулку для дивних дітей: про чудовиськ з потрійними мовами, про невидимий хлопчика, про літаючу дівчинці ... Єдиним побічним ефектом цих вигадок були нічні кошмари, що мучили підлітка. Але одного разу кошмар увірвався в його життя, убивши діда наяву

LiveLab:

4.1/5=82%

 

ReadRate

4.0/5=80%

 

 

        81%

Рейтинг IMDB:
6.7/10=67%


Рейтинг КиноПоиск:

6.8/10=68%

67.5%

 

 

 

 

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Ріггз Ренсом

2012

Тим Бёртон.

2016

Відгуки користувачів інтернету

compas7771

Идея-пять баллов. Очень интересные были приключения, связанные с «петлями времени». Книга богато иллюстрирована, о чём я знал, ещё до прочтения. Множество фотографий делают прочтение интересней. Даже в электронном варианте, который читал я, все иллюстрации присутствуют. Вообще, картинки всегда являются большим плюсом, даже во взрослых книгах

https://otzovik.com/review_6611226.html

compas7771

В целом фильм понравился. Чувствовалось конечно, что режиссёру не хватает хронометража, чтобы история выглядела цельной. Поэтому многое было упрощено и рассчитано в основном на то, что «пипл схавает». Поверьте, не охота долго и нудно рассуждать о том, что фильм, на самом деле, получился красивым, зрелищным фантиком к конфетке. Зрителя заманили этим фантиком, но конфетки они не получили. Впрочем, хватило и фантика. https://otzovik.com/review_6616586.html

 

Четвертулька

Ставлю 5 за саундтрек, за Эллу Пернел. Теренса Стэмпа(дедушка Эйб) и хорошие спецэффекты. За остальное-3 с натяжкой.

https://otzovik.com/review_4406679.html

Назва твору:

«Анна Кареніна»

Коротка анотація:

Один з найбільш знаменитих романів Л. Толстого, "Анна Кареніна", оповідає про трагічну любов заміжньої дами вищого світу до блискучого офіцеру Вронського, про щасливе сімейне життя Костянтина Левіна і Кіті Щербацкой на лоні патріархально-садибного побуту. Автор викриває міську святкую життя, буржуазну культуру, дає масштабну картину вдач і побуту дворянського середовища Петербурга і Москви другої половини ХIХ століття. Сам Л. Толстой називав "Анну Кареніну" романом "широким і вільним".

LiveLab:

4.3/5=86%

 

ReadRate

5.0/5=100%

 

 

        93%

Рейтинг IMDB:
6.6/10=66%


Рейтинг КиноПоиск:

6.8/10=68%

 

67%

 

 

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Л. Толстой

1878

Джо Райт

2012

Відгуки користувачів інтернету

 Лиза-Элиза

Книга "Анна Каренина" достойна внимания и с уверенностью могу сказать, что её нужно прочитать перед фильмом.

https://otzovik.com/review_5058078.html

Dolinata

Тем, кто любит роман "Анна Каренина", смотреть не советую - останется неприятный осадок. Тем, кто романа ещё не читал - и подавно смотреть фильм не стоит, так как уже никогда и не захочется читать эту гениальную книгу

https://otzovik.com/review_4792317.html

bukatajaolja

Я бы порекомендовала прочитать этот роман молодым людям, которые только ступают во взрослую жизнь. Ведь именно такие романы, как "Анна Каренина" являются поучительными и показывают всю сложность взаимоотношений между людьми.

https://otzovik.com/review_227275.html

 новая

Вообще, в отношении увиденного скажу, что сюжет не для школьной программы. Может быть, даже полгода назад я бы не поняла его так, как сейчас, хотя школу закончила больше десяти лет назад.

https://otzovik.com/review_7191497.html

 

 

 

Назва твору:

«Хлопчик у смугастій піжамі»

Коротка анотація:

Не так-то просто розповісти в двох словах про цю дивовижну книзі. Зазвичай анотація дає читачеві зрозуміти, про що піде мова, але в даному випадку ми побоюємося, що будь-які попередні висновки або підказки тільки завадять йому. Нам видається дуже важливим, щоб ви почали читати, не відаючи, що вас чекає. Скажемо лише, що вас чекає незвичайне і зачаровує подорож разом з дев'ятирічним хлопчиком на ім'я Бруно. Ось тільки відразу попереджаємо, що книга ця ніяк не призначена для дітей дев'ятирічного віку, навпаки, це дуже доросла книга, звернена до людей, які знають, що таке колючий дріт. Саме колючий дріт виросте на вашому з Бруно шляху. Такого роду огорожі досить поширені в нашому світі. І нам залишається тільки сподіватися, що ви особисто в реальному житті не зіткнетеся ні з чим подібним. Книга ж напевно захопить

LiveLab:

4.2/5=84%

 

ReadRate

5.0/5=100%

 

 

        92%

 

Рейтинг IMDB:

7.8/10=78%


Рейтинг КиноПоиск:

8.2/10=82%

 

80%

 

 

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Дж. Бойн

2006

Марк Херман

2008

Відгуки користувачів інтернету

NikolEresko

Когда же я дочитала до конца, мои ожидания хэппи энда разбились вдребезги на миллионы мелких острых кусочков! Слез конечно не выдавила, но тяжесть на душе осталась. Такие душевные книги стоит читать, хотя бы потому, что они оставляют свой след. Оставляют отпечаток в нашей жизни и откладываются в памяти.

https://www.livelib.ru/book/1000313889-malchik-v-polo..

(от treea) Фильмов про Вторую Мировую Войну много, и этот — один из них. Только вот подан он глазами маленького невинного ребенка. Фильм, заставляющий задуматься о событиях давно минувших дней, о поступках людей и о их жизненных ценностях. Посмотреть стоит.

https://www.kinopoisk.ru/film/281251

 Juiletta Тяжелая книга, хотя и хорошо написана, но читать о войне всегда печально... Оставляет за собой грустное послевкусие и недоумение на душе, и всего один вопрос: Ну как же так люди могли поступать с другими. https://www.livelib.ru/book/1000313889-malchik-v-polo..

Анита 2009 Картина потрясла до слез. При просмотре невозможно не задаться вопросом: каким же все-таки образом цивилизованная, религиозная в большинстве своем, немецкая нация могла скатиться до звериного подобия, вконец потеряв человеческий облик?

https://www.kinopoisk.ru/film/281251

 

 

 

 

 

Назва твору:

«Лускунчик або мишачий король»

Коротка анотація:

Вже майже 200 років, як ця казкова історія все знову і знову зачаровує дітей і дорослих. Маленька дівчинка Марі надихає дерев'яного Лускунчика на подвиги, і разом вони протистоять величезній армії мишачого короля. В нагороду за щиру любов, добре серце і безмежну сміливість виконуються їхні найзаповітніші мрії. Лускунчик стає прекрасним юнаків, а Марі - його нареченою. Разом вони правлять чудовою країною марципанових замків і цукатний гаїв.

Казка "Лускунчик і мишачий король" визнана однією з кращих різдвяних історій світової літератури. А ілюстрації, створені Григорієм Пилипівський в середині минулого століття, допоможуть юному читачеві зануритися в чарівний світ великого казкаря Е. Т. А. Гофмана.

Для читання дорослими дітям.

LiveLab:

4.3/5=86%

 

ReadRate

0.0/5=0%

 

 

           43%

 

Рейтинг IMDB:
7.7/10=77%


Рейтинг КиноПоиск:

7.9/10=79%

 

78%

 

 

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Гофман Эрнст Теодор Амадей

1816

Борис Степанцев

1973

Відгуки користувачів інтернету

mashavalova

Щелкунчик" это одна их тех сказок, что поднимает настроение, учит доброте, преданности, в ней совершенно нет жестокости и злости, это прекрасная книга как для детей так и для взрослых!

https://otzovik.com/review_5889010.html

 

ditydiebafe

Лично мне этот Щелкунчик не понравился! Вроде ничего плохого в этом видео нет, но мне оно показалось немного нудным.

https://otzovik.com/review_5889010.html

В общем, сказка интересная, и даже я не сразу вспомнила, чем всё должно закончиться, и первый раз читать было интересно. Так что однозначно рекомендую. Правда, конец не совсем обычный, как мне кажется. Но однозначно сказочный!

https://otzovik.com/review_5101268.html

walboomsgom

Познавательный мультфильм на прекрасную музыку великого Чайковского. Не перестаю восхищаться авторами "Щелкунчика" - как они лаконично и ненавязчиво показали классическое произведение. Качество отменное. С удовольствием посмотрели бесплатно онлайн всей семьей.

https://otzovik.com/review_5101268.html

 

 

 

Назва твору:

«Великий Гетсбі»

Коротка анотація:

"Великий Гетсбі" - одне з найвідоміших і популярних творів американської літератури. Роман розповідає про "столітті джазу", блискучою епохи музики і розваг, в яку так легко було досягти запаморочливих висот. Історія фатальне кохання, яку герої пронесли крізь роки. Книга незмінно входить до списків найбільших творів літератури XX століття.

Для старшого шкільного віку.

LiveLab:

4.1/5=82%

ReadRate

4.00/5=80%

 

         81%

 

Рейтинг IMDB:
7.3/10 = 73%


Рейтинг КиноПоиск:

7.9/10=79%

76%

 

 

 

 

Книга

Фільм

Автор

Рік написання

Режисер

Вийшов

Фрэнсис Скотт Фицджеральд

              1922 

Баз Лурман

2013

Відгуки користувачів інтернету

 sunnywhiteviv

Книга "Великий Гэтсби" - Фрэнсис Скотт Фицджеральд - превосходная американская классика. Очень интересно и легко написанная история об американской мечте тех годов. Множество умный и нужных цитат для применения в повсектдневной жизни!

https://otzovik.com/review_671645.html

 

Зритель

Скучный и долгий фильм, пустая трата времени и денег.

https://otzovik.com/review_4792317.html

bukatajaolja

Сюжет романа по-своем интересен. Эту книгу стоит прочитать. Конечно, если жанр не ваш, то не стоит и пытаться. Ее вы просто не поймете. А тот, кто страдал и через многое прошел, сможет понять суть этого творения.

https://otzovik.com/review_6767372

 

Юлия

Фильм необыкновенного склада! Шикарно все! Картинка, стразы, цветы, костюмы, танцы, актеры!!!!

Кому показался скучным-читайте жанр фильма на который идете.

Дикаприо глубочайший актер.

https://otzovik.com/review_7191497.html

 

 

 

Місце

Книги

Рейтинг

Місце

Фільми

Рейтинг

 

1

 

 

Анна Кареніна

 

93%

 

1

 

Гамлет

 

83%

 

2

 

Гамлет

 

 

92.6%

 

2

 

Злочин і кара

 

80.5%

 

3

 

 

Хлопчик у смугастій піжамі

 

92%

 

 

3

 

Хлопчик у смугастій піжамі

 

80%

 

3

 

Синій птах

 

 

92%

 

4

 

Лускунчик або мишачий король

 

78%

 

4

 

 

Крихітка Цахес, на прізвисько Цинобер

 

89.4%

 

5

 

Кораліна

 

77%

 

5

 

 

Злочин і кара

 

84%

 

6

 

Великий Гетсбі

 

76%

 

6

 

 

Портрет Доріана Грея

 

83%

 

7

 

Портрет Доріана Грея

 

75.5%

 

7

 

 

Кораліна

 

82%

 

7

 

Одіссея

 

75.5%

 

8

 

 

Одіссея

 

81.3%

 

8

 

Червоне і чорне

 

74.5%

 

9

 

Великий Гетсбі

 

81%

 

 

9

 

Дім дивних дітей

 

67.5%

 

9

 

 

Дім дивних дітей

 

81%

 

9

 

Пані Боварі

 

67.5%

 

10

 

 

Червоне і чорне

 

79%

 

10

 

Анна Кореніна

 

67%

 

11

 

Пані Боварі

 

78.5%

 

 

11

 

Крихітка Цахес, на прізвисько Цинобер

 

66.5%

 

12

 

Паперові міста

 

78%

 

 

12

 

Синій птах

 

63%

 

13

 

Лускунчик або мишачий король

 

43%

 

 

13

 

Паперові міста

 

62%


 

ВИСНОВКИ

Таким чином, у результаті компаративного аналізу творів світової літератури та кіномистецтва шляхом розрахування середнього відсотку рейтингу книг і фільмів ми склали таблицю, яка демонструє вподобання сучасних людей. Ми бачимо, що все ж таки перевага відається саме книжкам. І це не може не радувати.

Нейропсихолог Девід Льюїс визначив, що читання є найкращою діяльністю для заспокоєння перед сном. Читання ввечері зменшує рівень стресу на 68 %, і це є найвищим показником: прослуховування музики зменшує стрес на 61 %, теплий напій — на 54 %, а прогулянка — на 43 %. Пан Льюїс довів, що лише шість хвилин читання достатньо для розслаблення тіла й мозку, що дуже легко вписати до передсонного ритуалу, залишивши цікаву книгу біля ліжка.

Книга відкриває двері у потаємній світ власних думок та фантазії. Кожна людина інтерпретує книжкових героїв по-своєму, передаючи власні емоції, переживання та певні очікування. Під час читання певного твору у мозку людини відбуваються безліч когнітивних процесів, таких як: розвиток уяви, мислення, уваги та пам’яті. Тому можна стверджувати про те що, книга є не лише засобом проведення вільного часу, а й сприяє розумовій активності людини.

Можна виокремити 5 головних причин чому варто читати книги:

  1. Доступність.
  2. Різноманітність.
  3. Власні враження.
  4. Збагачення власного мовлення.
  5. Особистісний розвиток

Звичайно і книги, і фільми є важливою складовою людського життя. Людина по своїй природі активна до пізнання, тому дивитися позитивні фільми, читати розумні книжки є необхідною умовою. Але який вид мистецтва переважить на терезах, вирішує кожен для себе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

Додаток 1.

LiveLib (Жива бібліотека, Лайвлиб) — інтернет-проект, соціальна мережа, присвячена літературі. Сайт надає інформацію про книги, письменників, видавництва, бібліотеки. Є одним з найбільш відвідуваних порталів у галузі літератури. Сайт надає можливості ведення читацьких щоденників, обговорення книг; публікує рейтинги користувацьких переваг, інформацію про книжкові новинки та літературні новини, твори й видання, авторів книг, видавництва й видавничих серій книг, бібліотеки.

Додаток 2.

ReadRate — це пошуково-рекомендаційний сервіс, основна мета якого — допомогти  у виборі літератури. На базі онлайн-платформи ReadRate можна отримати інформацію про найпопулярніші книги, познайомитися з книжковими рейтингами, літературними уподобаннями, відгуками та рецензіями інших користувачів.

Додаток 3.

База даних фільмів в Інтернеті (англ. Internet Movie Database, IMDb) — найбільша база даних та веб-сайт про кінематограф. Тут зараз зібрана інформація про більш ніж 4,7 мільйони фільмів і телесеріалів, є інформація майже про 6,9 мільйонів акторів, режисерів та інших професіоналів кіно зі всього світу.

Додаток 4.

«КіноПошук»  веб-сайт, інтернет-проект про кінематограф. Сайт надає інформацію щодо кінофільмів, телесеріалів, а також про особистостей, пов'язаних із створенням фільмів: акторів, режисерів, продюсерів, сценаристів, операторів тощо. Також на сайті розміщуються постери, обкладинки до фільмів.

 

 

 

. СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. «Одіссея» Гомер
  2. «Гамлет» Вільям Шекспір
  3.  «Червоне і чорне» Стендаль
  4.  «Портрет Доріана Грея» Оскар Уайльд
  5. «Злочин і кара» Федір Достоєвський
  6. «Пані Боварі» Гюстав Флобер
  7. «Крихітка Цахес, на прізвисько Цинобер» Ернст Теодор Амадей Гофман
  8. «Синій птах» Моріс Метерлінк
  9. «Кораліна» Ніл Ґейман
  10. «Паперові міста» Джон Грін
  11. «Дім дивних дітей» Ріггз Ренсом
  12. «Анна Кареніна» Лев Толстой
  13. «Хлопчик у смугастій піжамі» Джон Бойн  
  14. «Лускунчик або мишачий король» Гофман Эрнст Теодор Амадей
  15. «Великий Гетсбі» Френсіс Скотт Фіцджеральд
  16. LiveLib
  17. ReadRate 
  18. Internet Movie Database (IMDb)
  19. КиноПоиск
  20. https://otzovik.com/review
  21. http://tululu.org/b72726
  22. https://my-hit.org/film
  23. http://filmodrom.in/2916,     https://www.ivi.ru/watch/110175
  24. https://www.youtube.com/watch?v=Spgx_UahkMg
  25. https://www.kino-teatr.ru/kino/movie/hollywood/6444/forum/#s3290155.

 


[1] Брати Люм'єр створили в французькому місті Ліон в кінці 19 століття свої перші фільми. І найпершим був "Вихід робітників з фабрики", знятий 19 березня 1895.

[2] герменевтика (від грец. germeneutike - мистецтво тлумачення) - теорія і практика тлумачення текстів.

docx
Додано
9 травня 2019
Переглядів
1902
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку