Дослідження поведінки домашніх тварин, на прикладі акваріумних рибок.

Про матеріал
Дослідження поведінки домашніх тварин, на прикладі акваріумних рибок. Вивчити флору та фауну акваріума. Провести спостереження за поведінкою акваріумних рибок, та виробити у них умовні рефлекси.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження поведінки домашніх тварин, на прикладі акваріумних рибок. Виконала: учениця 7-А класу. Жвирківської ЗШ І-ІІІ ст. Ларіна Анна. Вчитель: Гудко Т. В.

Номер слайду 2

Актуальність дослідження: значення акваріума як частини природного біотопу надзвичайно велике. Набагато простіше спостерігати за його мешканцями в акваріумі, ніж у природних умовах, визначати особливості їхньої поведінки, забарвлення, живлення та нересту. Правильно оформлений акваріум – унікальна окраса для будь-якого інтер’єру. Лікарі погоджуються, що акваріум створює терапевтичний ефект: він підтримує відновлення життєвих функцій, зменшує кров’яний тиск і запобігає депресії. У багатьох далекосхідних культурах уважається, що наявність акваріумних риб приносить їхньому господарю здоров’я, багатство й процвітання. Завдяки акваріумістам-професіоналам розроблено нові види кормів, вивчено різноманітні рибні хвороби й визначено методи їх лікування, виведено нові види, зроблено генетичні відкриття, вивчено причини зміни співвідношення статей у рибному потомстві. Отримані знання використовують не лише в акваріумах та промислових рибних господарствах, а й відкривають нові горизонти для здійснення біофізичних й ембріологічних досліджень, застосовуються у ветеринарній медицині.

Номер слайду 3

Об'єкт дослідження: акваріумні рибки. Предмет дослідження: поведінка акваріумних рибок . Мета. Вивчити флору та фауну акваріума. Провести спостереження за поведінкою акваріумних рибок, та виробити у них умовні рефлекси.

Номер слайду 4

Завданнязібрати і проаналізувати інформацію про використання акваріума в наукових цілях; визначити і описати різноманітність рослин та риб, що мешкають в акваріумі;навчитися спостерігати за поведінкою тварин та складати етограми;провести спостереження за репродуктивною поведінкою акваріумних риб;з’ясувати оптимальні умови які необхідні для утримування риб родини Гамбузієві .

Номер слайду 5

Значення куточка живої природи полягає в тому, що він забезпечує формування реалістичних уявлень про представників рослинного й тваринного світу через постійний і дієвий безпосередній контакт із ними. У куточку ж природи його об’єкти доступні для спостережень. Спостереження за розвитком рослин і тварин сприяє формуванню спостережливості, та викликають пізнавальний інтерес до подальшого вивчення природи. При цьому куточок природи виконує роль своєрідної лабораторії, де можна проводити нескладні досліди та робити свої суб’єктивні «відкриття».

Номер слайду 6

Видова різноманітність акваріумних риб. ГупіМечоносці

Номер слайду 7

Різноманітність акваріумних риб. Даніо. Анциструс. Тернеція. Даніо

Номер слайду 8

Молюск. Ампулярія. Живлячись рештками корму, рибами, які загинули, водоростями, детритом, бактеріальною плівкою на поверхні води, акваріумні молюски не тільки сприяють мінералізації великої кількості органічних речовин, а й істотно поліпшують умови росту й розвитку риб і рослин.

Номер слайду 9

Рослини акваріума Сальвінія. Валіснерія

Номер слайду 10

Таїланська папороть. Ехінодорус амазонський

Номер слайду 11

Дослід 1 Етограма поведінки акваріумної риби (Мечоносець) під час годування

Номер слайду 12

Дослід 2 Етограма поведінки акваріумної риби (Анциструс) під час годування

Номер слайду 13

Репродуктивна поведінка риб

Номер слайду 14

Висновки. При опрацюванні літератури з’ясовано, що в акваріумі проживають такі види риб як: гупі, тернеції, мечоносці, даніо, анциструс та молюск ампулярія. Водні рослини: сальвінія плаваюча, таїландська папороть, ехінодорус амазонський;Встановлено, що при харчовій поведінці першим діє байдужий подразник - постукування монеткою по акваріуму або світло ліхтарика, він випереджає за часом безумовний подразник - харчовий (корм), постукування монеткою по акваріуму і годування поєднуються кілька разів, рибки на постукування монеткою по акваріуму і на світло ліхтарика припливають в кормовий кут акваріума, значить байдужий подразник (звук, світло) починає викликати таку ж реакцію, що і безумовний (корм);  Досліджено поведінку тварин, та створено  систему зручних значків для запису послідовності виділених елементів поведінки – етограму;Репродуктивна поведінка спрямована на відтворення собі подібних та існування виду в часі. Пристосованість тварин визначається не лише виживанням особин у тих чи інших умовах середовища, але й їх здатністю давати потомство. Завдяки розмноженню утворюються наступні покоління організмів, які будуть продовжувати існування виду. Основою такої поведінки у тварин є різні інстинкти: статеві, батьківські, материнські тощо. Невибагливість у харчуванні, можливість утримувати в спільному видовому акваріумі, порівняно нескладні умови утримання, здатність без особливих труднощів отримати життєздатне потомство в штучних умовах, дає можливість рекомендувати різних представників риб родини Гамбузієві для утримання в шкільному куточку живої природи та використання їх в навчально виховному процесі. 

pptx
Додано
11 березня 2023
Переглядів
2472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку