Дотримання авторських прав та ліцензій на використання графічних зображень та засобів мультимедіа на веб-сторінках.

Про матеріал
Мета: Допомогти учням засвоїти факти та основні ідеї дотримання авторських прав та ліцензій на використання графічних зображень та засобів мультимедіа на веб-сторінках. Забезпечити якість вивчення нового матеріалу. Формувати вміння виділяти головне, актуалізувати, конспектувати, порівнювати, зіставляти. Забезпечити диференційований підхід. Встановити зв'язки між засвоєними та новими знаннями. Формувати групи компетентностей: соціально-трудову, інформаційну, загальнокультурну, соціально-трудову, уміння вчитися.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дотримання авторських прав та ліцензій на використання графічних зображень та засобів мультимедіа на веб-сторінках. Вчитель інформатики. Дідур Т. П.

Номер слайду 2

Повторюємо. Назвіть найпоширеніші формати аудіо- та відеофайлів. Яка технологія відтворення медіа?Назвіть переваги приймання потокових мультимедійних даних. За допомогою яких тегів можна розмістити аудіо- та відеофайли у веб-документ?

Номер слайду 3

Дотримання авторських прав та ліцензій на використання графічних зображень та засобів мультимедіа на веб-сторінках. З розвитком всесвітньої мережі Інтернет актуальним стає питання дотримання авторських прав користувачами. Враховуючи екстериторіальність мережі, технічний прогрес та динаміку збільшення кількості користувачів, можна стверджувати, що міжнародне законодавство у сфері охорони авторського права неспроможне реально захистити права автора твору, розміщеного в мережі.

Номер слайду 4

Дотримання авторських прав та ліцензій на використання графічних зображень та засобів мультимедіа на веб-сторінках. Відповідно до роз'яснення Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), під авторським правом розуміють “ надане законом право автора твору оголосити себе його творцем, відтворювати цей твір, розповсюджувати його або доводити до загального відома публіки будь-якими способами і засобами, а також виключне право надавати дозвіл іншим особам використовувати твір іншим способом ”.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Регулювання авторства в Україні Закон України “ Про авторське право та суміжні права “ від 23.12.1993 р.

Номер слайду 7

Об'єкт правових відносин Об'єктом авторсько-правових відносин є нематеріальне благо у вигляді продукту духовної творчості, а саме твори науки, літератури, мистецтва.

Номер слайду 8

Значення літери “ С “ Право автора на його твір захищається законом. Існує міжнародний знак охорони авторського права — знак копірайта ©.

Номер слайду 9

Найпоширенішою є система так званих „цифрових водяних знаків”, впроваджуваних у твори (тексти, графічні зображення ) у мережі. Їх перевага полягає в тому, що при звичайному візуальному розгляді зображення користувач не бачить яких-небудь закодованих позначень – значка копірайта ©, імені автора, року видання. однак потім при застосуванні певного програмного засобу можна довести, що файли містять додаткову інформацію, що вказує на особу, яка її записала.

Номер слайду 10

ЦВЗ Цифровий водяний знак (ЦВЗ) – технологія, створена для захисту авторських прав мультимедійних даних.

Номер слайду 11

Способи захисту матеріалів Серед способів захисту авторського права та суміжних прав у мережі Інтернет окремо можна казати на обмеження доступу до матеріалів, що розміщені в Інтернеті, надаючи доступ до Інтернет ресурсу  за попередню плату. Окрім того, можна застосувати методи криптографічного перетворення матеріалів такі, як шифрування, використання якого дозволяє обмежити або повністю виключити можливість копіювання.

Номер слайду 12

Способи захисту матеріалів Ще одним способом захисту творів від неправомірного використання в Інтернеті є створення web-депозитаріїв, що дозволяють фіксувати об’єкти інтелектуальної власності у мережі Інтернет і закріплювати їх правовий статус, інакше кажучи, які визначають, що та кому належить.

Номер слайду 13

Власники авторського права і суміжних прав можуть контролювати використання об’єктів в мережі Інтернет з допомогою:обмеження функціональності. За такого підходу, власник авторського права надає користувачеві примірник твору, який має функціональні обмеження. використання кодових слів. Полягає у введенні у текст рідкісних та екзотичних слів за якими можна відстежити використання власного твору .встановлення так званого ,,таймеру”. Аналогічно до прийому з функціональними обмеженнями, за цього підходу власник авторських прав розповсюджує функціонально повноцінний об’єкт інтелектуальної власності, але встановлює дату, після якої доступ до нього буде неможливим. 

Номер слайду 14

захисту від копіювання. За цього підходу продавець обмежує кількість разів, коли комп’ютерний файл може бути скопійований. Криптографічних конвертів. Криптографічні конверти – це програмне забезпечення, яке зашифровує твори так, що доступ до них може бути отриманий лише із застосуванням належного ключа до шифру. Власники прав можуть захищати свої права на твори, розповсюджуючи їх у криптографічних конвертах і вимагаючи від користувачів плати за ключі, за допомогою яких твір можна „вийняти” з „конверта” 

Номер слайду 15

Підсумуємо. Не використовуйте зображення та фото без законних на те підстав;Використовуйте зображення та фото з вільних і безкоштовних бібліотек;Пам'ятайте про авторське право та вільні публічні ліцензії;Посилайтесь на автора та джерело запозичення, якщо використання підпадає під вільне;Творіть власні об'єкти авторського права;

Номер слайду 16

Повторюємо. Що таке ЦВЗ?Поясніть значення терміну “ Піратство “. Яким чином держава захищає авторське право?Як власники можуть контролювати використання об'єктів в Інтернеті?

Номер слайду 17

Домашнє завдання Створіть рекламний анімаційний банер на тему “ Он-лайн курси по Photoshop “. Встановіть захист за допомогою ЦВЗ.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Томчук Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 квітня 2019
Переглядів
8050
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку