Довкілля 5 клас. Презентація "Гори. Основні гірські системи Землі".

Про матеріал
Презентація розроблена для вивчення предмету Довкілля 5 класс ТЕМА 8. Я В ГОРАХ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ГОРИ. ОСНОВНІ ГІРСЬКІ СИСТЕМИ ЗЕМЛІ

Номер слайду 2

Рельєф — сукупність всіх нерівностей поверхні Землі. Будь-яка нерівність поверхні Землі являє собою форму рельєфу, яка має висоту, площу та обриси.

Номер слайду 3

ВИСОКО ПІДНЯТІ ДІЛЯНКИ ЗЕМНОЇ ПОВЕРХНІ, ЩО МАЮТЬ РОЗЧЛЕНОВАНИЙ РЕЛЬЄФ, НАЗИВАЮТЬ ГОРАМИ. СУКУПНІСТЬ ГІР, ЯКІ РОЗТАШОВАНІ ПОБЛИЗУ ОДНА ВІД ОДНОЇ, МАЮТЬ ОДНАКОВЕ ПОХОДЖЕННЯ І СФОРМУВАЛИСЯ В ОДИН ПЕРІОД, НАЗИВАЮТЬ ГІРСЬКОЮ СИСТЕМОЮ.

Номер слайду 4

Найвідомішими гори в світі Гімалаї, Анди, Альпи, Кордильєри. В Україні — Карпати і Кримські гори. Дивовижні Карпати. Кримські гори

Номер слайду 5

УТВОРЕННЯ ГІРСКЛАДЧАСТІ ГОРИВУЛКАНІЧНІ ГОРИВИНИКЛИ ПІД ЧАС ЗІШТОВХУВАННЯ ЛІТОСФЕРНИХ ПЛИТ — ЧАСТИН ЗЕМНОЇ КОРИУТВОРЮВАЛИСЯ В МІСЦЯХ РОЗЛОМІВ ЗЕМНОЇ КОРИ

Номер слайду 6

ЗАЛЕЖНО ВІД ВИСОТИ, ГОРИ ПОДІЛЯЮТЬ НА НИЗЬКІ (ДО 1000 МЕТРІВ), СЕРЕДНІ (1000–2000 МЕТРІВ) ТА ВИСОКІ (ПОНАД 2000 МЕТРІВ). ВИСОТА ПІКУ ЕВЕРЕСТУ СТАНОВИТЬ 8 848 МАЛЬПИ ВИСОТА — ДО 4810 М (ГОРА МОНБЛАН)

Номер слайду 7

КРИМСЬКІ ГОРИ ВВАЖАЮТЬ НИЗЬКИМИ, А КАРПАТИ — СЕРЕДНІМИ ЗА ВИСОТОЮ. КРИМСЬКІ ГОРИ КАРПАТИ

Номер слайду 8

ГОРИ ПОСТУПОВО РУЙНУЮТЬСЯ ПІД ДІЄЮ ВІТРУ, ВОДИ, РІЗКОЇ ЗМІНИ ТЕМПЕРАТУР, ЛЬОДОВИКІВ.

Номер слайду 9

Деякі гірські породи розчиняються у воді. Вода в земній корі вимиває солі, вапняки, гіпси. На цьому місці утворюються порожнини — печери. Печера має вихід назовні та може бути різної глибини й довжини. Печера «Попелюшка»

Номер слайду 10

У деяких печерах можна побачити дивовижні «бурульки», що звисають зі стелі. Це сталактити. Назустріч сталактитам із дна печер так само повільно ростуть сталагміти. Пройде багато часу, коли вони з’єднаються в дивні колони.

pptx
Додано
29 березня 2023
Переглядів
1511
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку