Виховний захід для учнів 5-6 класів Тема «Птахи зимують поруч з нами»

Про матеріал

Усний журнал для учнів 5-6 класів Тема «Птахи зимують поруч з нами» Мета: розширити і закріпити знання учнів про птахів, їхню поведінку і спосіб життя, про роль і місце у природі, про значення у житті людини й у природі; поглибити знання учнів про зимуючих птахів нашої місцевості, екологічні зв’язки між ними та навколишнім середовищем. Розвивати інтерес, спостережливість, фантазію, увагу, креативність, логічне мислення. Навчити свідомого дотримання правил поведінки в природі, учити замислюватися над наслідками своїх дій. Виховувати в дітей дбайливе ставлення до пернатих друзів, любов і милосердя до всього живого на землі.

Перегляд файлу

Усний журнал для учнів 5-6 класів

Тема « Птахи зимують поруч з нами»

Мета: розширити і закріпити знання учнів про птахів, їхню поведінку і спосіб життя, про роль і місце у природі, про значення у житті людини й у природі; поглибити знання учнів про зимуючих птахів нашої місцевості, екологічні зв’язки між ними та навколишнім середовищем.

Розвивати інтерес, спостережливість, фантазію, увагу, креативність, логічне мислення.

Навчити свідомого дотримання правил поведінки в природі, учити замислюватися над наслідками своїх дій.

Виховувати в дітей дбайливе ставлення до пернатих друзів, любов і милосердя до всього живого на землі.

Обладнання: роздатковий матеріал, фото з зображеннями птахів, матеріали для майстер-класу, мультимедійна установка, презентація.

Учасники. Учні 5-6 класів. Поділені на 6 груп: 1. Природознавці, 2. Орнітологи, 3. Історики. 4. Літератори, 5. Зоологи, 6. Технологи.

Хід заходу

Вчитель. Яка прекрасна і чудова наша Батьківщина! У будь-яку пору року вона чарує око, то яскравими барвами літа або золотої осені, то казковою красою зими або буйним цвітінням весни. Але найгарніший куточок природи залишається мертвим, якщо його не оживляють…

Прилетіли гості

Сіли на помості,

Без сокири, без лопати

Поробили собі хати.

Здогадались, дітлахи?

Ну, звичайно – це ……………. (птахи)

Птахи не тільки прикрашають наше життя, вони перші помічники людини у боротьбі проти шкідливих комах та гризунів. Їх здавна називають санітарами лісу та полів. Тому люди також повинні дбати про пернатих. Найважче птахам приходиться взимку, коли падає білий лапатий сніг і віють холодні вітри.

Перша сторінка нашого журналу присвячена тому, як птахи пристосовуються до зміни умов взимку, І має назву «Природознавча»

 

Сторінка 1 «Природознавча»

Виступ групи учнів 1

Птахи, на відміну від деяких ссавців, не здатні впадати на зиму в сплячку. Але у них є свої способи пережити холоди.

Багато які птахи відлітають за зиму в теплі краї (перелітні),

Ще у давнину люди помітили, що час від часу велика група птахів певних порід зникає, а потім з'являється знов. Про перелітних птахів писали такі знамениті греки, як Анакреон, Аристофан, Аристотель та інші. Проте природу зникнення птахів тоді ясно не розуміли. Одні вважали, що це пов'язано з волею богів і знаменнями. Інші були впевнені, що птахи впадають в сплячку, як тварини, або зимують на морському дні. До таких "морських мешканців", наприклад, зараховували ластівок.

Так у Аристотеля була досить своєрідна теорія з приводу зникнення птахів. Він вважав, що птахи можуть перетворюватися з одного виду в іншій, наприклад, горихвістка стає малинівкою взимку, а влітку знов міняє свій вигляд.

Для того, щоб взнати, звідки і куди літають птахи, ще в XIX ст. був придуманий спосіб (кільцювання), який дозволяє відстежувати дороги переміщення пернатих.

Міграція перелітних птахів в країни з теплішим кліматом відбувається двічі в рік. Аби досягти цих країн, птахи вимушені летіти день і ніч. Зазвичай польотом керують досвідчені старі ватажки, але в деяких видів, наприклад, у зозуль, молодняк відразу починає літати самостійно.

Цікаво, що досі немає єдиної думки з приводу того, як птахи знаходять своє гніздо на дорозі з теплих країн. Хтось вважав, що птахи орієнтуються по пам'яті, хтось вважав, що у них є спеціальний інстинкт.

Відомо, що пернаті орієнтуються в просторі двома способами. Якщо йдеться про пошук свого гнізда в районі мешкання, тоді птахи запам'ятовують розташування наземних об'єктів і орієнтуються по них. Коли ж птахи летять в далекі країни, тоді знаходити кінцеву точку їм допомагає сприйняття електромагнітних дій, хоча до кінця цей механізм досі не досліджений.

При міграції птахи прагнуть летіти над територіями, в яких є місця для відпочинку і де можна підкріпитися. Правда, молоді птахи, пускаючись в свій перший переліт, часто відхиляються від таких "второваних доріг".

Є такі птахи, які залишаються зимувати. Їх називають зимуючими птахами. Вони досить витривалі до холодів. Щоб захиститися від морозу і краще зберегти тепло, вони розпушують своє пір’ячко. Основна проблема для птахів взимку, особливо дуже сніжною – це брак харчування.

Залишаються зимувати ті птахи, які навіть у суворі холоди можуть знайти собі прожиток в рідних краях. Такі птахи називають осілими. Частина з них є напівосілими, так як при несприятливих умовах зими вони можу кочувати з місця на місця в пошуках їжі.

DSCF7244.JPG

Гра « Які птахи як зимують?»

Завдання для учнів: Розкласти надані зображення птахів на 2 групи: перелітні та зимуючі (додаток 1)

 

 

Вчитель. На нашій планеті понад 8600 видів.. Орнітофауна України нараховує 424 види птахів. Серед них 267-270 гніздові, з яких 132-138 зимуючі; 17 з'являються лише на зимівлі, 129 спостерігаються лише у період сезонних міграцій або мають статус залітних.

 

1 – й учень. (читає вірш В. Бичка «Зима» )

Дорога біла стелиться,

І краю їй нема.

Сніжок мете. Метелиця.

Прийшла до нас зима.

Льодком тоненьким скована,

Спинилася ріка.

Повита тихим сном вона,

Весняних днів чека.

І ліс дріма. Безлистою

Верхівкою поник.

Над ним пісні висвистує

Лиш вітер сніговик.

 

Наша наступна сторінка присвячена тим видам птахів, які зимують в наших широтах

 

Сторінка 2 «Орнітологічна»

Виступ групи учнів 2

Це осілі птахи. Завдяки характерному чорно-білому забарвленню і незвично довгому хвосту пташка неповторна і її легко впізнати. Голова, шия, груди і спина чорні з фіолетовим або синювато-зеленим металевим відливом, живіт і плечі білі. Мешкають в невеликих лісах, парках, садах, гаях, перелісках, часто неподалік від людського житла. Вони товариські птиці, зрідка зустрічаються поодинці, часто їх можна бачити зграйкою від двох до п'яти птахів, перелітають з дерева на дерево з гучним сюрчанням.

Харчуються птахи різної їжею. У їх раціон входять як дрібні ссавці, так і комахи. Також вони часто розоряють пташині гнізда, тягаючи яйця і пташенят. А іноді навіть тягають у собак кістки і можуть вкрасти їжу у людини.

Що це за птах? (сорока) з'являється зображення сороки на екрані

 

Це лісові птахи, які завжди із першими приморозками прилітають до людських осель, тому що їм, бідолашним лісі не вистачає їжі. Вони добре пам’ятають місце, де їх годували минулої зими і повертаються туди не самі, а із своїми малюками. Дуже кмітливі пташки. В морозяні ночі зграйки цих пташок залазять у дупла, щілини будівель і сплять, тісно притулившись одна до одної, утворюючи пухнасту кулю, із якої стирчать хвостики. Така ночівля допомагає зберегти тепло…

Що це за птах? (синичка) з'являється зображення синички на екрані

 

Це птахи ряду горобиних. Довжина тіла 15-19 см.. В Україні — звичайний осілий птах Карпат і зимуючий усієї території. Взимку живиться ягодами, бруньками і насінням деревних порід.

Забарвлення – голубувато-сіре зверху, з чорною шапочкою, крилами та хвостом, смугою на крилі. Дуже гарна особливість цієї птиці у тому, що вона має червону гордо випираючу грудку, за що її впізнають майже всі, хоч трохи знайомі з птицями, люди.

Усю осінь і зиму тримаються зграйками, в яких панує матріархат, тобто самці підкоряються самкам. Птахи дуже рідко б’ються, але часто погрожують один одному широко розкритим дзьобом та злим шипінням.

Що це за птах? (снігур) з'являється зображення снігура на екрані

 

Довжина тіла цього птаха 45-47 см. Пір'я чорне з фіолетовим блиском, чорні ноги, довгий дзьоб. У дорослих птахів основа дзьобу гола та світліша. Живуть до 20 років.

Харчуються тваринною та рослинною їжею, проте головним чином їдять хробаків та личинок комах. Їх вони знаходять на землі або виколупують дзьобом. Саме тому цих птахів часто можна зустріти на ораних полях. У містах і селах живляться харчовими відходами, тому часто залишаються на зиму.
Ці птахи разом з іншими представниками ряду воронових мають розумові можливості, вищі не тільки серед птахів, а й усіх тварин. Багаточисельні спостереження доводять, що вони керуються не тільки інстинктами, а й інтелектом. Розум птахи виявляють у розумінні деяких фізичних процесів та умінні рахувати кількість речей.

Що це за птах? (грак) з'являється зображення грака на екрані

Це маленька пташка з нарядним яскраво-червоним чубком, голівка і спинка чорні. На чорних крилах білі смужки і плямочки. Його недаремно називають лісовим деревним лікарем. Кожне дерево обстукає він, відшукуючи комах-короїдів, і обов’язково зловить їх, не даючи дереву загинути. А допоможе йому в цьому його твердий, гострий дзьоб та язик, який прямо-таки чималенький – до12 см завдовжки та ще й дуже гнучкий. . Існує кілька видів птаха, назви яким дали через забарвлення. Є великий і малий строкатий ….., є сизий …..

Що це за птах? (дятел) з'являється зображення дятла на екрані

 

Цей вид-один з найменших (34-39 завдовжки) представників роду Ворон. Оперення в різних місцях тіла від чорного до сріблястого. Райдужна оболонка ока майже біла. Вони часто збираються великими зграями. Водиться в населених пунктах, розріджених лісах, на скелястих узбережжях морів. Гніздиться в порожнинах скель, нішах будівель, під дахами, у норах, дуплах дерев. У неволі молоді пташенята швидко звикають до людини і настільки, що літають слідом за «хазяїном», вчаться іноді вимовляти окремі слова. Їх приваблюють різні блискучі предмети: ложечки, ґудзики тощо. Це птахи з порівняно добре розвиненою центральною нервовою системою.

Що це за птах? (галка) з'являється зображення галки на екрані

 

Це хижий птах, який веде нічний спосіб життя. Птах середнього розміру, але розмах крил може сягати 1 м. Забарвлення досить строкате з домінуванням рудих тонів. Очі жовто-помаранчеві. Дзьоб темно-сірий або чорнуватий. Лицевий диск рудо-сіруватий, обрамлений білою і чорною смугами. Між очима білі валики у вигляді півмісяців. Пір'яні «вушка» довгі. Коли птах сидить, вона добре відрізняється від інших своєю манерою сидіння — стовпчиком з витягнутими вертикально вверх пір'яними вушками. Самки більші самців.

Що це за птах? (сова вухата) з'являється зображення сови вухатої на екрані

 

Це співочий птах. Забарвлення – бурувато-сіре, на грудях та боках присутній жовтувато-охристий наліт. Голова прикрашена малюнком та хохолком. Дзьоб чорного кольору, порівняно короткий і масивний. Поперек голови на рівні очей тягнеться чорна смуга, на горлі наявна невелика чорна маніжка.

 Живе він в Північній Європі, в Україну прилітає зимувати. Назва пов’язана з його пристрастю до омели, хоча може живитися різними соковитими плодами та ягодами. Не бояться ці птахи і тваринної їжі, ласуючи різноманітними комахами, серед яких в основному шкідники лісу: гусінь, довгоносики, листоїди, хрущі та інші жуки. У польоті вони часто видають дзвінкі переливчасті трелі, а в шлюбний сезон влаштовують мелодичні концерти.

Що це за птах? (омелюх) з'являється зображення омелюха на екрані

 

Оперення на грудях і спині цього птаха коричнево-рожеве. Покривні крила забарвлені в яскраво-бірюзовий колір, доповнений візерунком з чорних смужок. Верхня частина голови вкрита короткими чорно-білими пір'їнками, які можуть настовбурчуватися, утворюючи невеликий чубчик. Дзьоб короткий і міцний, забарвлений в чорний колір. Від дзьоба до шиї тягнуться широкі чорні «вуса». Її скромний пісенний репертуар обмежується чергуванням різких вигуків «кррр» з неголосними звуками, схожими на нявкання, і дзюркотливим щебетанням. Пташка любить наслідувати різні звуки і часто, всівшись на гілці, вправляється в мистецтві пародії.

Що це за птах? (сойка) з'являється зображення сойки на екрані

 

 

DSCF5059.JPG

Вчитель. Ось ми і познайомилися з птахами, яких можна зустріти поруч з нашими домівками взимку.

Яких, всім відомих зимуючих осілих пташок ми не назвали? (горобець, голуб, ворона)

 

 

 

DSCF7249.JPG

 

Гра «Сліди на снігу»

Ваша задача впізнати, які зимуючі птахи залишили ці сліди. І спробувати пояснити, чому ви так вважаєте. (додаток 2)

Відповідь – 1.Сорока,. 2.Синичка, 3.Снігур, 4.Ворона, 5.Сойка, 6. Дятел

 

Вчитель. Давайте з вами трохи відпочинимо та пограємо.

 

Сторінка 3 «Спортивно-ігрова»

Гра «Синички – стрибунці».

DSCF7256.JPGКреслимо велике коло (місце, де розсипане насіння, діаметром 5 м). Гравці – синички розташовуються поза колом. У середині кола великий птах. Ворона стає в середину кола. Синиці повинні скакати на одній нозі. Вони то заскакують у коло, то вискакують з нього. Ворона, бігаючи по колу, не дає синичкам збирати зерно і «клює їх», доторкуючись рукою до гравців, які заскочили в коло. Синички, яких клюнула ворона вибувають з гри. Змінювати ногу можна тільки після трьох підскоків. Ворона може доторкатися синички тільки в межах кола.

 

 

 

 

Вчитель Люди здавна спостерігали за птахами. Складали про них легенди, казки, прикмети. Часто надавали їм надприродних вмінь та особливого доленосного значення. Пропоную перегорнути наступну сторінку, яка називається «Історична».

 

Сторінка 4 «Історична»

Виступ групи учнів 3

Ворон (крук)

У слов’янських міфах ворон називається "птицею віщою", яка вміє говорити людською мовою. У казках ворон виступає власником золота, срібла і самоцвітів, які зберігаються в його гнізді, він приносить «живу» і «мертву» воду, дістає молодильні яблука.

Оскільки птахи літають у просторі, вважалося, що вони більше чують і бачать, тому й знають краще від людей, про те, що відбувається в світі.

  Якщо зграї ворон супроводжували військо, то вважали, що вони віщують поразку і загибель багатьох воїнів.

Граки і галки

Любов граків і галок до стадного життя породила в Україні віру­вання, що в них є громадський суд, причому іноді всі вони гуртом убивають свого родича, який завинив

Сойка

Колись був такий час, що всі звірі й птахи розмовляли людською мовою. Ключі від вирію тоді були у ворони. Та якось вона прогнівила Бога, і відтоді ключі перейшли до сойки. Вона летить до вирію раніше за всіх птахів, одмикає його, а сама повертається назад.

За іншою легендою, сойка щороку літає у вирій, та ніколи не долі­тає до нього: пролетить день і відразу ж їй хочеться дізнатися, скільки пролетіла. То вона й повертається назад. Так сойка даремно літає туди й сюди, поки випаде сніг.

Сорока

Існує приказка про те, що сорока "на хвості вісті приносить".

Давнє свято Сорочини (9 березня) за етимологією пов'язане з сорокою, але якимось чином виявляє свою символіку і через число сорок. У цей день ще до схід сонця випікають сорок "пташок-жайворонків". або варять сорок вареників, щоб роздати їх дітям. Така пташина магія має забезпечити приліт пташок із Вирію.

Крик сороки на хаті чи біля хати означає або те, що господаря хтось лаятиме, або що він одержить якусь звістку, або ж будуть гості.

Сова, сич, пугач

Сови, сичі та пугачі є в українській народній поезії найзловіснішими птахами. Особливо це стосується сови, яка стала символом усього темного, похмурого. За українськими народними віруваннями, сови і пугачі пішли від кішок, тому в них котячі голови, і їхній крик нагадує крик кішки Поява сови і пугача поблизу села наводить нудьгу й смуток на всіх його жильців

Українці про сову кажуть: "сова не родить сокола", позначаючи тим самим її нічну природу (на відміну від ясного сокола — сонячного птаха). Через цю нічну природу сова вважається особливою пташкою — вона здатна передбачати майбутнє і віщувати його людям. До роду совиних зараховують пугача та сича, які відомі в Україні як "віщі птахи".

Ось які прикмети побутують в народі щодо сови: коли сова "сміється", віщує заміжжя, а коли кричить —народження дитини.

Горобець

DSCF5035.JPGЄ повір'я, що в одну з літніх ночей всі горобці зникають, навіть вдень їх не видно, і що вони злітаються в одне місце, де чорт (старший над горобцями) рахує їх. Народ примітив, що така ніч випадає на 1 вересня, її так і називають "горобцева".

Зозуля

Віща птиця, присвячена Богині Весни Живі, символ людської долі. Її свято відмічали під час воскресіння природи. їй приносили пожертви ті, хто вперше навесні почув голос зозулі.. Зозулю запитували: скільки літ житиме та чи інша людина, скільки буде в шлюбі, скільки матиме дітей тощо. А після того, скільки разів вона "накує", робили висновки про тривалість того, про що питали. Про це говорить українська приказка: "Зозуля кувала, літечка казала".

Голуб

Голуби та голубки пов’язані з культами значних грецьких богів. Голубка виступає як священна птиця Афродіти, яку вона постійно супроводжувала. В "Іліаді” Гомера в образі голубок зображуються Гера і Афіна. В Аркадії з голубом в руці зображували Деметру, яка вважалася творцем птахів.

З голубами пов’язано багато перетворень міфологічних персонажів. На голубку перетворилася Еврінома, яка знесла Світове яйце, з якого з’явився Всесвіт. На голубок було перетворено богами цнотливих супутниць Артеміди Плеяд.

Синиця

А ще у давнину слов’яни вірили: якщо синиця стукає у вікно, слід чекати добрих звісток.

 

Вчитель Давайте уявимо себе у ролі давніх українців і спробуємо скласти прикмети, пов’язані із птахами

 

Гра «Прадавні метеорологи»

Ведучий зачитує першу частину речення, а учні знаходять закінчення та зачитують його. (додаток).

Снігурі перед вікном цвірінькають - …(на відлигу)

Горобці ховаються в укриття –… (на мороз або заметіль)

Ворона ховає дзьоб під крило – …(на холод)

Сорока ховається під стріхою – …(на заметіль)

Зимою ворони літають і кружляють зграями – …(буде мороз)

Синиця до хати –… (зима у двір)

Галки збирають у великі зграї і сильно кричать –… (на мороз і ясну погоду)

Горобці перелітають зграйками з місця на місце –… (перед сильним вітром)

Голуб, відпочиваючи, ховає одну ніжку в пір’я —… (чекай різкого похолодання).

Снігур співає — … (на снiг, завiрюху).

Вранці сорока стрибає з гілки на гілку — … (на відлигу).

Рано-вранці побачиш самотнього крука високо в небі — … (чекай лютого морозу).

У лісі часто чути спів дятла — … (на холод і негоду).

 

 

Сторінка 5 «Літературна»

Виступ учнів групи 4

Птахи – наші пернаті друзі. Багато птахів відлітають восени в теплі краї, але деякі залишаються зимувати з нами. Дуже скрутно пташкам у цей період – холодно й голодно.


  1. Зима… Зима. Не те, що влітку…

Біліє далеч снігова.

І на малесеньку чечітку

Колючий острах навіва.

 

  1. Гуляють білі сніговиці,

Тріщить мороз. Гудуть вітри.

Сидять зажурені синиці,

І повзики, і снігурі…

 

 

  1. Дзьобатий дятел працьовито

У кору стука – не дріма.

Але тепер йому не літо –

Кругом зима, кругом зима!

 

  1. А сніг летить, а вітер злиться,

І навіть щиглик на біду,

Хоч звичка в нього – бадьориться,

Притих під кущиком в саду.

Сніжинки білі – не комахи.

А ковдра біла – не тепло.


 

Інсценізація вірша І. Блашкевича «Взимку».

Автор  Ой, мороз! Який мороз!

Всіх пташок проймає дрож.

Скачуть – плачуть горобці:

Горобці Дайте нам зерна, ців – ців!

Автор А синички – невеличкі просять

Синички – Дайте рукавички!

Автор  Снігурі сидять вгорі,

заздрять дуже дітворі.

DSCF7251.JPGСнігурі - Вам, дівчатка і               хлоп’ятка,

Тепло, бо у вас є хатка.

А у нас нема хатинки,

Й на обід – ані зернинки.

Автор  Як почув Василь пташок,

Одягнувся в кожушок,

Взяв пшона і хліба скибку,

На подвір’я вибіг швидко,

Всіх пташок нагодував,

І здалось, мороз – пропав:

Горобці защебетали,

І синичкам тепло стало.

 

Гра «Вірш хором»

Останнє слово кожного рядку промовляється хором усіма учасниками свята

Ям-ям-ям - важко взимку …горобцям,

Ти-ти-ти - їм зерняток не …знайти.

Ати-ати-ати - треба крихт їм …накидати,

Ать-ать-ать - щоб їм під стріхою …дрімать.

Ички-ички-ички - тут же скачуть і …синички,

Ів-ів-ів - доганяють …горобців.

Ди-ди-ди- будуть довго …холоди?

Ни-ни-ни - чи діждемося …весни?

Альня-альня-альня - ось на дереві …їдальня.

Сі-сі-сі - годівниці гарні …всі.

Ці-ці-ці - вам, синички й …горобці,

Їх-їх-їх - прилаштували дітки …їх.

Ги-ги-ги - ой, як біло …навкруги!

Узі-узі-узі - птахи - наші гарні …друзі.

Ді-ді-ді - допоможем їм в …біді

Ди-ди-ди - в осінні й зимні …холоди.

 

Вчитель У мороз і заметілі птахи замовкають. Вони ховаються в затишні місця й настовбурчують пір’я. Так вони зберігають тепло. Часто взимку птахи гинуть від голоду. Саме голод для пташки страшніше, ніж холод. Тому наступна сторінка нашого журналу присвячена тому, чим і як можна допомогти пташкам пережити зиму.

 

Сторінка 6 «Зоологічна»

Виступ учнів групи 5

Навіть у зимовий час кожен вид птахів живиться певним видом їжі. Від того, що ви насиплете у годівницю, буде залежати видовий склад птахів-відвідувачів. Нижче описані основні види поживи, які можна використовувати у зимовій підгодівлі.

Просо, овес, пшениця

Улюбленою поживою деяких птахів є насіння різних рослин, особливо злаків. Насипавши в годівницю просо або овес, ви привернете до неї горобців, щигликів, зеленяків та інших зерноїдних птахів. Не варто забувати, що голуби також із задоволенням видзьобують будь-яке зерно.

Насіння соняшнику

Найбільш універсальна пожива для птахів-зимувальників. Його можуть поїдати як різноманітні зерноїдні птахи, так і синиці, повзики, дятли, тощо. Велика кількість рослинних жирів всередині насіння соняшнику робить їх важливим джерелом енергії в умовах зимових холодів.

Сало, м'ясо

Ці продукти так само можна використовувати для зимової підгодівлі птахів. Їх дуже люблять синиці, повзики і деякі інші види птахів. Але варто пам'ятати, що птахам можна пропонувати тільки несолоне сало або м'ясо. Як правило, шматочки сала нанизуються на мотузку, що вішається на гілках дерев або кущів. Поживу з сала або м'яса потрібно розміщувати таким чином, щоб вона не дісталася воронам, сорокам, галкам, а також кішкам і собакам.

Сушена горобина та глід

Ягоди горобини і глоду залучають найгарніших пернатих зимувальників – снігурів і омелюхів. Плоди потрібно заготовляти і висушувати заздалегідь, з осені.

Насіння клена та ясена

Різні види кленів та ясенів – одні із найпоширеніших дерев зелених насаджень. Насіння цих дерев носять назву крилаток. Велика їх частина облітає з дерев восени і стає недоступною для птахів. Крилатки збирають восени і вивішують на годівниці. Їх люблять поїдати снігурі, омелюхи та деякі інші відвідувачі пташиних їдалень.

Шишки, жолуді, горіхи

Шишки слугують основою зимового раціону дятлів і шишкарів. Сойки з осені роблять запаси жолудів, ховаючи їх у затишних місцях. Взимку прихована пожива служить гарною підмогою. Заготовивши з осені шишки, горіхи і жолуді, ви можете привабити до своєї годівниці не тільки дятлів і сойок, але і білок.

 

Під час годівлі птахів дотримуйтесь таких порад:

  •    Насіння не потрібно смажити, перш ніж давати птахам його треба трохи почавити.
  •    Хлібні крихти мають бути обов’язково з білого хліба.
  •    Сало не повинно бути солоним.

 

Гра «Нагодуймо пташок»

Командам потрібно скласти якомога ширше «меню» для зимових птахів із переліку запропонованих страв. За правильно складене меню для кожного птаха команда отримує 1 бал. (Завдання виконується письмово). (додаток 4)

  •    Насіння соняшника та гарбуза – їжа синиць, повзиків та горобців.
  •    Овес, просо, хлібні крихти смакують горобцям.
  •    Насіння кавуна люблять різні птахи.
  •    Насіння кропиви до смаку снігурам, чечіткам.
  •    Ягоди калини та горобини – їжа омелюхів і снігурів.
  •    Шматочки сала полюбляють синиці, повзики
  •    Шишки, жолуді – дятли, шишкарі.
  •    Насіння диких трав – синиці, снігурі, омелюхи.
  •    Сушені фрукти та ягоди – голуби, синиці, снігурі, ворони.
  •    Хлібні крихти (лише білий хліб) – голуби, горобці

 

Вчитель. Зима сувора до пернатим і її пережити здатні не всі птахи. Але, навіть проживаючи в місті, можна допомогти їм перезимувати і вижити. Годівниця для птахів своїми руками не потребує багато витрат, але зате дозволить залучити пернатих і нагодувати їх. Варіантів створення різних годівниць існує безліч, тому особливих труднощів не складе підібрати потрібну модель.

 

Сторінка 7 «Технологічна»

Виступ учнів групи 6

 

Оскільки матеріал для побудови годівниці може бути абсолютно різним, то слід враховувати деякі важливі правила. Вони будуть загальними для кожного виду, тому їх краще запам'ятати:

  1. Обов'язкова наявність даху. Він дозволить захищати покладену в годівницю їжу від великої кількості опадів, оскільки, розбухаючи, більша її частина вже стає непридатною для вживання;
  2. Отвір повинен бути досить широким. Розмір повинен бути достатнім для того, щоб всередину могли пролізти мінімум дві пташки. Краще всього, якщо буде декілька отворів;
  3. Матеріал, з якого буде виготовлятися годівниця, обов'язково повинен бути стійкий до впливу вологи. В іншому випадку вже через деякий час вона стане непридатною. Вибір правильної основи дозволить спорудженню прослужити не один період.
  4. Всередині або зовні обов'язково повинні знаходитись жердинки, щоб птахам було зручно розміщуватися.
  5. Підвішувати готові споруди потрібно в тих місцях, куди дійсно не добираються хижаки. Це можуть бути дерева або кущі, на які кішкам проблематично залізти, дахи, будинку або підвіконня на вулиці. Важливо передбачити, щоб всі вони також були закриті і від вітрів

 

Майстер – клас «Годівничка своїми руками за 5 хвилин»

2-2.jpgМатеріали: будь-яка пластикова пляшка, стрічка, шило (для різання отворів в пляшці та пластиковій кришці), болт і гайка, ніж канцелярський або простий (при необхідності), глибока пластикова тарілка.

Примітка: отвори в тарілці та кришці були зроблені заздалегідь з метою дотримання ТБ

Хід роботи

  1. Приготуйте пластикову пляшку. Зніміть з неї етикетку, добре помийте і висушіть.
  2. Зробіть отвір в середині кришки і пластикової тарілки.
  3. Прикріпіть кришку до тарілки за допомогою болта і гайки.
  4. Зробіть отвір в нижній частині пляшки (на дні).
  5. Зробіть кілька отворів збоку (4-5), у горлечка пляшки, щоб корм міг висипатися, коли ви перевернете пляшку. Отвори можна зробити канцелярським ножем, якщо пляшка не дуже щільна.
  6. Візьміть стрічку, складіть її навпіл, і кінці зав'яжіть на вузол. Просуньте стрічку через отвір в нижній частині пляшки.
  7. Тепер можна насипати в пляшку корм, закрутити кришку і перевернути. Стрічка дозволить повісити годівничку на гілку.

          

 

DSCF7260.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCF7266.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель Ось ми і прочитали наш пізнавальний журнал « Птахи зимують поруч з нами». Сподіваємося, що всі ми будемо справжніми друзями нашій матінці природі і ії пернатим дітям.

 

Про зимуючих птахів, друже, пам’ятай,

Годувати взимку їх не забувай.

Небагато треба їм, жменька лиш зерна,

Лиш одна і не страшна їм буде зима.

Скільки гине взимку їх, аж болить душа,

Але в серці є для них крапелька тепла.

В теплий край вони могли,

В вирій полетіть,

Та лишилися з людьми

Холоди терпіть.

Ви привчіть в морози їх

До свого вікна,

Щоб весну вам принесла пісня їх дзвінка.

 


Додаток 1.

http://m.cici.az/fotoalbom/files/15/ANd9GcTKuRg3EMrXdUTVxtblHW7zNq20Oksqw-5QaH16udjfiWFmDhwm-ZcI3vE.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

 

Сорока1. ________________

http://prosdo.ru/ouazoa/%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%20%D0%A1%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%20%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%8B%D1%82%D0%B0a/132343_html_m3a428dac.png2. __________________

http://osledah.ru/img/sledy-snegirya.gif

3. ________________

http://prosdo.ru/ouazoa/%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%20%D0%A1%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%20%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%8B%D1%82%D0%B0a/132343_html_m5164df13.png4. _______________

http://profilib.com/reader/51/70/b87051/129.jpg5. ______________

 

http://osledah.ru/img/sledy-bolshogo-pestrogo-dyatla.gif6. _______________

Додаток 3

 

Снігурі перед вікном цвірінькають -

на відлигу

Горобці ховаються в укриття –

на мороз або заметіль

Ворона ховає дзьоб під крило –

на холод

Сорока ховається під стріхою –

на заметіль

Зимою ворони літають і кружляють зграями –

буде мороз

Синиця до хати –

зима у двір

Галки збирають у великі зграї і сильно кричать –

на мороз і ясну погоду

Горобці перелітають зграйками з місця на місце –

перед сильним вітром

Голуб, вiдпочиваючи, ховає

одну нiжку в пiр’я —

чекай рiзкого похолодання

Снiгур спiває —

на снiг, завiрюху

Вранці сорока стрибає з гілки на гілку—

на відлигу

Рано-вранці побачиш самотнього

крука високо в небі —

чекай лютого морозу

У лісі часто чути спів дятла —

на холод і негоду

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 4

 

Їжа

Які птахи полюбляють?

Насіння соняшника та гарбуза

 

Овес, просо, хлібні крихти

 

Насіння кавуна

 

Насіння кропиви

 

Ягоди калини та горобини

 

Шматочки сала

 

Шишки, жолуді

 

Насіння диких трав

 

Сушені фрукти та ягоди

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Міністерство освіти і науки України

відділ освіти Саксаганської районної у місті ради

Криворізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 31

Криворізької міської ради Дніпропетровської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Кривий Ріг

 

Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку