Drill-brochure (навчально-інформативна брошура)

Про матеріал
Продовжую презентувати назагал свої навчально-методичні роботи. Наступна брошура призначена в першу чергу для навчальних армійських центрів ЗСУ. Де система навчання абсолютно перекликається з навчанням у школі. Також є класи, також є парти і також інструктори готуються до уроку і пишуть календарне планування уроків. Тож моя брошура покликана допомогти за короткий проміжок часу опанувати люб'язно наданий технологічний девайс країни дядька Сема. Маючи власний бойовий досвід Я помножив його на викладацький і занотував до методичних рекомендацій лишень самий важливий зміст, що мають знати українські захисники на полі бою у разі застосування вище зазначеного високотехнологічного гаджету. Більшість довідкової інформації взято мною із відкритих джерел інтернету, а власний бойовий досвід Я люб'язно презентую українцям для ознайомлення. Також всі свої роботи Я дублюю англійською. Це надає змогу ознайомлюватися з подібними роботами не тільки лишень україномовним, а й нашим союзникам з блоку країн НАТО(таким чином привертаючи увагу міжнародного суспільства до наших чергових визвольних змагань більше). Англійська це мова міжнародного спілкування, тоді ж як українці з іноземної мови знають лишень російську. На моє глибоке переконання час робити зміни на цій царині. Також ця брошура, на мою думку, буде в чомусь корисна і для викладачів предмету ''захист України'', де вони матимуть змогу ознайомитися самі та ознайомити своїх учнів з найсвіжішим бойовим досвідом по захисту нашої держави. Тим самим збільшивши моральних дух майбутнього покоління захисників. Всі інші можуть ознайомитися з брошурою як з художньою літературою. Додатково зацікавлені особи можуть лишати свої коментарі на моїй фб сторінці: Focault Chanez.
Перегляд файлу

 

Фуко Шанез

“cір Джавелін”

Війна це логістика і математика.

К.Фартушний

Зміст:

1.      Вступ.

2.      Логістика і математика.

3.      Технічний опис.

4.      Практичний досвід.

5.      Заключення.

6.      Інформаційні джерела.

Якщо дух слабкий, то не допоможуть  ні прийоми рукопашного бою ні зброя.

І.Ліхтенфельд 1.Вступ.

Дана брошура розраховувалася в першу чергу для вже або майбутніх практиків, котрі використовують або ж скоро почнуть використовувати даний високотехнологічний виріб корпорації Lockheed-Martin CORP( Lockheed Martin Corporation (NYSE: LMT)). Також можна вважати цю своєрідну інструкцію(manual), як велику подяку братському американському народові в нашій боротьбі за незалежність, демократію та права людини.

Тут зібрано як технічні сторони життя на полі бою оператора цього прекрасного виробу так і безпосередньо власний бойовий досвід автора, котрим він залюбки ділиться.

В цій невеликій навчально-художній брошурі переглянутий увесь необхідний технічний матеріал та певні практичні навички експлуатації та застосування FGM-148 ‘‘javelin’’.

За цим посиланням ти знайдеш повну інструкцію написану вірною научною мовою, навіть з прекрасними кольоровими картинками, кожен професійний воїн має знати ТТХ своєї зброї:

 https://mil.in.ua/uk/articles/posibnyk-z-ekspluatatsiyi-javelin/

 

 https://sprotyvg7.com.ua/lesson/fgm-148-javelin

 

 http://www.ngu.com.ua/weapon/antitank/at_javelin_all.html  https://uk.wikipedia.org/wiki/FGM-148_Javelin

 

Моя ж брошура буде про те, як швидко стати професійним мисливцем на танки, навіть якщо твій рівень знання англійського – гуглтранслейт у смартфоні.

Як відомо, зброя – це солдат, все інше, інструмент. Джавелін це всього лишень і є подібним інструментом. Однак, високотехнологічним. А високотехнологічні інструменти потребують високотехнологічних користувачів. Тож до справи.

16.08.2023.                                                                                                                       Автор.

Джавелін це набір дзеркал, пінопласту та мікрочипів. М. Гуртовий.

2.Логістика і математика.

Як видно з назви цього розділу, мова піде про таку річ, як логістика і математика. Що це може означати для бійця-джавелінщика?

По черзі:

Логістика – це те скільки ти можеш нести з собою.

Математика – відстань до цілі.

            Це все.

Без знання першого, ти не зможеш розрахувати правильну кількість необхідного, яку ти можеш взяти з собою, без другого ти робитимеш промахи. Відстань до цілі це головний критерій твого влучання або ж промаху. Відповідно ні мало ні багато, питання твого життя чи смерті.

Мешканці російського нєчєрнозємья сильно не люблять українських операторів ПТРК, вони в принципі не люблять українців, а українських протитанкістів так і взагалі. Тому бажано влучати в продукцію тагільського вагоно-ремонтного заводу з першого пострілу. Отже, готуючися до боротьби з бронетанковим бестіарієм ворога, окрім ТТХ FGM-148javelin, також враховуй та приділи увагу таким питанням, як твоя логістика і потім вже – твоя математика.

Взагалі професіонала від аматора вирізняє увага до деталей. Ця брошура саме про це.

 Логістика .

Найперше зрозумій свій спосіб транспортування. Своє транспортування. А ще точніше, чим тебе(вже як одне ціле з пусковою установкою та парою ракет) будуть доставляти до місця боєзіткнення. Також враховуй одного-двох своїх напарників.

Ще детальніше, якщо твої боги нагородили тебе при народженні інтелектом та розумним виглядом обличчя, плюс вродженою цікавістю до зброї вцілому, то це повна гарантія того, що твій командир роти зробить тобі презент і подарує тобі цю прекрасну протитанкову переносну установку.

Відтепер ти повноцінний власник високотехнологічної зброї, яка спрощує і ускладнює твоє життя одночасно. Спрощує, бо з цього моменту ти стаєш популярним і знаменитим серед знайомих вдома осіб жіночої статі, оскільки виставляєш свої грізні фото в популярні соцмережі в обнімку з цим прекрасним девайсом, накручуючи кількість жіночих лайків під своїм фото. І, що важливіше, популярним серед  побратимів, так як, коли ворожий танк виходить на пряму лінію свого вогню, твої сослуживці трясуться по ямам і моляться щоб хтонебудь швидше заткнув цю броньовану наволоч. Відповідно ‘‘хто-небудь’’ – це якраз ти.

І це ускладнює твоє життя.

Специфіка цієї зброї в тому, що вона працює прямою наводкою. Виключно. Однак про це згодом.

Поки розбираємо логістику.

Звісно ти будеш в складі підрозділу і навряд чи тобі видадуть окреме авто для проведення своєї роботи. Тому будь готовий кататися на громадському транспорті під назвою БТР, МТЛБ або ж щось вантажне тентоване колісне, разом з іншими колегами по опасному бізнесу. Зазвичай це буде бетер або інший який евакуаційний транспорт, котрий мотається між передком і тилом. Май на увазі, комфорту не буде взагалі в транспортуванні від слова абсолютно, однак тебе чорти не вхоплять, але Сір Джавелін, як справжній англосакс не терпить до себе такого ставлення.

Як ти прочитав з анотації, джавелін це набір дзеркал і пінопласту. Точніше, його серце, пускова установка. Вона найцінніша і найхрупкіша. Ракети в принципі їздять на броні нормально, навіть витримуть коли на них сидить купа озброєних бородатих чоловіків, однак, намагайся впихнути ракети наприклад за протикумулятивну решітку, котрою наразі обварені всі наші панцерники. Туди скидують всі свої речі і на краях ніхто не всідається, тож це підвищить процент придатності твого озброєння і виживання твоєї групи на полі бою вцілому. Штатна логістична річ для перенесення пускової установки уявляє собою жалюгідне видовище, цілком можливо, американській армії не приходиться потерпати в таких нелюдських умовах в яких ведемо бойові дії ми і тому в кращому випадку тобі видадуть пускову установку в нейлоновій торбі, дуже тоненькій на пластикових петлях з двома карманчиками в середині для охолоджувача(BCU) це така невелика чорна річ з двох напівциліндрів і металевою сіткою зверху. Без неї пострілу не відбудеться. На ній збоку є біла

image

цятка, це індикатор користування. На нових, не відстріляних, цятка біла, після пострілу, середина цього білого індикатора – чорніє. Додаткові/запасні холоджувачі видаватимуться тобі в кортонній невеличцій коробці з паролоновою підкладкою в середині. Я свої BCU потім перекладав в магазинний підсумок і таскав разом з пусковою установкою. Зазвичай вони йдуть вже приєднані до ракети на штатному місці однак ЗАВЖДИ май запасну. Саме для запасної і зшитий один з карманів штатної торби для перенесення.

Тож далі про торбу. Інший карман в ній розрахований під батарею(акумулятор/оливковий пласкуватий квадратик з місцями роз’єму з’єднання в самій пусковій установці, новий акб йде в упаковці з прозорої плівки і зазвичай пліночними запобіжниками наклеїними на роз’єми, май це на увазі, якщо прийдеться перезаряжати батарею вночі, ця плівка якщо ти її не знімеш з контактів, не дозволить ввімкнутися пусковій установці.), кармани зшиті по розміру, не помилишся.

Надійність цієї сумки для переноски на рівні надійності пакета АТБ. І це в тому випадку, якщо тобі ще цю торбу дадуть. Буває, що тобі просто передають установку без жодних речей для транспортування(і це трапляється найчастіше).

Тож продумай як ти будеш транспортувати свою зброю. В чому.

Сір Джавелін сильно не любить погані погодні умови, пилюку, бруд, опади. Про падіння з висоти взагалі мови немає. Тоб-то все те, що супроводжує солдата. Щоб не трапилося так, що ти угробиш американця так і не дійшовши до ворога.

Автор знайшов вихід в транспортуванні завдяки доставці GLOVO. Звісно це куплялося за свої гроші і звісно не обійшлося без волонтерів, які додатково прошили петлю жорсткості по корпусу рюкзака. За розмірами установка прекрасно влягається в цей рюкзак плюс батарея і охолоджувач теж. Навіть більше, я таскав в ньому ще й масхалати з носками та футболками. Вони додатково слугували засобом амортизації. Навіть замовив волонтерам кевларовий захист з бронежилетів і вставив їх у бічні відсіки рюкзака для захисту пускової установки від уламків, втім у подальшому їх вийняв через те, що значно збільшилася вага рюкзака. На фото можна побачити моє GLOVO, відповідно пішло декілька балончиків оливкової фарби для перетворення рюкзака з цивільного на армійський зразок.

Він закривається герметично на доволі велику змійку з липучками і тому всі погодні негаразди під час транспортування в ньому пускової установки, не шкодять останній. При переміщені безпосередньо на позиції цей рюкзак унеможливлює потрапляння землі, піску та іншого бруду, якого повно в окопах та бліндажах. Тим самим зберігаючи саму пускову установку від пошкоджень і бруду, котрий може причинити негаразди для оптичних деталей пускової установки. Я діставав американця з GLOVO тільки для пострілу в бою безпосередньо або ж, якщо це була спокійна обстановка, для мінімального техобслуговування і візуальної перевірки. В усіх інших випадках, установка жила в рюкзаку чим уберігалася від непотрібного забруднення і ушкоджень.

image

image

Подібний рюкзак дозволяє не тягнути пускову установку в бліндаж, зменшуючи й без того невеликий простір укриття, а лишати пускову установку біля свого окопу, попередньо виривши за розмірами потрібне углиблення в землі, на дно якого кидаєш декілька чурбаків і на них ставиш рюкзак з пусковою установкою. Заглиблення в землі уберігає пускову установку від обстрілу. Також можна не хвилюватися за погодні умови. Взагалі оператор джавеліна або йде або копає або стріляє. Зрідка спить та їсть.Також при авто/панцернико-транспортуванні тебе з Сіром Джавеліном, GlOVO значно підвищує процент виживання пускової установки оберігаючи її від металевих деталей транспортного засобу, інших речей та зброї, котрих буде повно на ‘‘броні’’ під час руху. Ще раз нагадаю, переміщення оператора ПТРК, тоб-то тебе, буде відбуватися разом з усіма бійцями. Якщо є думки або мрії, що тебе возитимуть комфортним позашляховиком, викинь їх з голови прямо зараз. Тільки хардкор. Комфортні автівки то для слабаків.

Це(на фото), умови в яких ти будеш воювати, тож думаю питання щодо контейнера для переноски пускової установки знято.

Тепер перейдемо до самого оператора і його логістичного забезпечення.

image

image

Говорячи простою мовою це означає, що окрім установки ти тягаєш з собою всі свої індивідуальні речі. А це як мінімум додатковий рюкзак, каримат і спальнік. І це не рахуючи особистої зброї пари магазинів з набоями та бронежилет і каска. Я ще брав пару гранат для ближнього бою. Також плюсуй туди сухпай і пляшку води. В ідеалі також радіостанція, запасні батареї до неї і тепловізор, у випадку, якщо ти уходиш у вільне плавання, або ж на окремій позиції від загальної з бійцями.

Тож що ти братимеш, залежить від тебе і певних обставин. Підійди до цього питання розумно і заздалегідь. По особистій торбі можу лишень порадити рюкзака з вертикальним завантаженням і без змійок. Всі змійки розходяться та не витримують навантаження в самий незручний момент. В кацапських рюкзаках ця тема продумана, тому трапиться подібний трофей, юзай його сміливо.

image

Вага буде немала, тому командир роти розуміючи подібні моменти подарує тобі робочого мула. Або ж навіть двох(це краще). Задача робочого мула це тягнути за тобою ракету і надати тобі вогневе прикриття в разі боєзіткнення. Правда бува по-різному хто кому надає прикриття, та все ж. Це також покладає на тебе відповідальність за цю домашню тварину, оскільки ти мусиш тепер піклуватися не лишень за себе, а й за тих кого ми приручили, як то кажуть. Не завжди робочі мули найкращі - молоді, у цих осіб є така річ, як норов та страх. Можуть ставати на дибки та саботувати певні накази, коли страшно(а НЕ страшно там тільки коли ти забуваєшся коротким сном), а можуть просто відмовитися йти на потрібну тобі позицію в разі якщо сильно обстрілюють, а йти нада. Тому віковий ценз твого робочого мула має не сильно тебе хвилювати. Приглядайся по можливості до його морально-вольових якостей. Дух і внутрішній стрижень важливіший за фізичні дані. Або ж тупість. На війні ця якість сильно стає в нагоді. Однак, зазвичай працюєш з тим, хто/що є у наявності. Це до того, що будь готовий підхопити ракету і сам доносити її до місця стрільби у разі якщо мула уб’ють або ж він піде у відмову.

Тому мінімальна фізична підготовка для кандидатів у оператори ПТРК вітається.

Питання ваги для тебе відтепер гратиме ключову роль, тож продумай свою екіпіровку також детально. Не завжди бронезахист 5го чи 6го класу вартує цього. Я взагалі воював в усьому волонтерському і трофейному. Це вбереже тебе в подальшому від головної болі в разі потреби повернення державі штатного обмундирування, котре має здатність втрачатися.

В мене взагалі все було власне. Бронеплити мав поліетиленові, або ж якщо науковою мовою - ‘‘дайнімаDyneema ’’. Вони легкі і в принципі навіть тримають штатну кулю. Однак вага – найголовніше. Звісно аптечка.

Війна доволі затратна річ, тож підходь до цього питання з розумом і обдумано.

Це стосується і радіозв’язку, маєш можливість, придбай свою радіостанцію або ж для себе і своїх напарників, попередньо уточни модель, яку використовує твій підрозділ та можливість її перепрошивки в єдину частотну мережу.  Але це вже по-богатому, як то кажуть. Зв'язок триматимеш в любому випадку, армія забезпечить тебе ним.

image

Ще декілька речень по логістиці і перейдемо до математики.  Як відомо воювати може тільки живий солдат, цей постулат для оператора ПТРК важливий як ніколи, тому що він становить пріоритетну ціль для всіх навідників бронетанкової техніки російської федерації. Говорячи ще простіше, ти живий допоки тебе не бачать. А оптика на панцерниках ворога стоїть дуже якісна. І далекозора. Тому приділи увагу такому питанню як правильний підбір засобів маскування. Де в чому робота джавелінщика схожа з роботою снайпера, тож поцікався оговореною тематикою, зайвим не буде. Сюди ж до виживаємості плюсуємо і лопату. Саме не маленьку саперну лопатку, а звичайну штикову, або ж ‘‘американку’’. Від того як ти швидко окопаєшся на позиції теж залежить кількість подальших зустрітих тобою світанків. Черенок на лопаті лишай завдовжки в метр, метр-двадцять. Обпилюй довгий держак. В будь-якому випадку лопату ти must have.

Це в загальних рисах щодо логістичного питання. Більш мілкі деталі свого забезпечення для ведення бойових дій, ти обираєш сам. Солдат має бути самодостатнім. Подумай над цим.

image

Математика.

Перш ніж розпочати цей розділ, маю дещо сказати. Стріляй.

Не бійся влупити ракетою по ворогу. Побачив ціль, стріляй. Часто бачив такі моменти як переживання та хвилювання перед пострілом. Сір Джавелін - річ дійсно коштовна, однак з кожним твоїм ракетним пуском ти стаєш професійніше і додатково створюєш товарооборот в природі. Кожна випущена ракета це зменшення кількості загарбників на нашій території і збільшення кількості замовлень міністерством оборони сполучених штатів до корпорації Lockheed Martin Corporation. Тим самим ти приносиш тільки користь своїми професійними діями.

В принципі джавелін розроблявся для боїв в урбанізованій місцині. Під потреби армії США. Наші ж реалії це в основному степи та лісосмуги між ними. Поля. Зрідка населені пункти. Такі територіальні умови. Тому май на увазі, що майже постійно ти будеш працювати на максимальній відстані для своєї зброї. Комфортних 1000-1500метрів для тебе майже ніколи не буде. Загарбники звісно тварюки однак не самогубці(нажаль). Оптика на бронетехніці дозволяє триматися на комфортній відстані для них і добре бачити та розстрілювати будь-яку мішень, що їм не подобається. Ворог має нелімітовану кількість боєприпасу і тому стріляє навіть по одиночним нашим солдатам, не говорячи вже про те якщо в поле зору навідника попаде боєць з товстою трубою на плечах. Будь впевнений в таку мішень танк ворога відпрацює неодноразово. Тому будь готовий приймати бій на приблизно такій дистанції. За рідким винятком коли ти на відстані від ворожої бронетехніки на комфортній для своєї зброї дистанції.

Вийти з положення ти можеш або ж взагалі забивши болт на цей момент і воювати, як повезе.

Або ж заздалегідь переглянути гугл мепс і приблизну відстань. Є навіть програми для смартфонів та планшетів накшталт ‘‘кропива’’ чи ‘‘мілчат’’, однак на передку інтернету немає, враховуй це. Втім ці програми працюють офлайн. Навчись ними користуватися перед виходом на завдання. Звісно планшет з подібними програмами це ще додаткова вага для твоєї логістики. Смартфон має замалу діагональ екрану, через це незручно користуватися цими програмами взагалі на ньому.

imageЄ ще третій варіант виходу з цього положення. Ним користувався і я особисто. Це – лазерний далекомір. Головний критерій при виборі далекоміра це дальність вимірювання. Згідно твоїх ТТХ зброї, а також переважних умов в які тебе буде ставити ворог, тобі треба знати відстань. Якщо ворожий панцерник в зоні трьох тисяч метрів від тебе, стріляй. Це критична відстань для твоєї ракети В категорії ракет під абревіатурою ‘‘Е’’ це 2500-2600 тисячі метрів. Втім до трьох тисяч вона дістане. Навіть якщо ракета ляже поруч танка на критичній відстані, це його змусить рухатися відповідно зменшить здатність прицільних пострілів. В масі своїй на танках ворога, точніше на танкових пушках стоїть аналогова СУО або ж українською – СУВ (система управління

вогнем), для тебе це значить, що для прицільної стрільби танк ворога має зупинитися, на ходу вони майже не стріляють. Зазвичай танчик виходить на лінію вогню, зупиняється і починає розстрілювати все що йому не подобається. Перезарядка в танка приблизно 7 секунд. На дозвіллі замість тік-тока почитай ТТХ свого ймовірного ворога, наймасовіший танк російської федерації це Т72, от за нього й почитай.

Гугл знає все.

Вікіпедія має характеристики всіх зразків озброєння радянського виробництва. Отже, шукай далекомір з відстанню вимірювання до 3000 метрів.

 Я мав HALO.

В будь якому випадку далекомір такої дальності коштуватиме приблизно 20-30 000 гривень. Війна це дорого.

За професіоналізм треба платити.

Кожного разу, зайнявши позицію, одразу дізнавайся відстань ймовірної появи твоєї мішені. В принципі, тобі командир сам буде казати де та звідки з’являється танк, твоя вже робота зайняти таку позицію де буде максимальний процент ураження цілі. Без цього маленького пластикового девайсу тобі буде важкувато визначитися з відстаню. Це може впливати на результативність пострілу.

Взагалі заведи звичку знати відстань до найпомітніших орієнтирів, це знання стане в пригоді як тобі так і твоїм побратимам. Наприклад кулеметникам. Якщо не знаєш відстані ти мажеш, відповідно привертаєш до себе увагу з витікаючими звідси наслідками(пробуй це пояснювати побратимам також).

Частенько наші військові використовують вітчизняні ПТРК в якості спостережної бусолі, Оптика на цих ПТРК відмінна, він стаціонарний(тоб-то стоїть на ґрунті), для спостереження просто супер. Однак це на твій вибір. По великому рахунку знати треба всі ПТРК, що є в тебе на озброєнні.

Щодо джавеліна, це зброя війни, а не спостереження. В рідких випадках ти можеш використати його для спостереження в ночі. Однак портативний ручний  тепловізор краще. Якщо будеш використовувати джавелін для спостереження, швидко розрядиться батарея. Вона одноразова, ти пам’ятаєш. На позиції тобі нову закинуть не скоро. Тож юзай свій девайс розумно. Пам’ятай, без своєї пускової установки ти перетворюєшся на піхотинця з великими марними ракетами.

Тобі далекомір потрібен щоб дізнатися комфортну для себе відстань, далі можеш використовувати цей же далекомір, як бінокль. Не забувай маскуватися, спостерігай скритно, постійно тримай радіозв’язок з підрозділом. Будь хижаком.

Полюй. Люби свою роботу.

imageВійна це не тільки смерть, а ще й безцінний досвід та емоції, які ти більше ніде не отримаєш.

Маєш змогу, придбай невеликого, але якісного бінокля(це знову додаткова вага та місце в твоїй логістиці). Я особисто мав. Можеш монокуляр взяти. Це легше бінокля і займає менше місця. 

‘‘Amat victoria curam’’ Catullus 3.Технічний опис.

Час підготуватися в тебе буде. В ідеалі тебе тренуватимуть на полігоні, що найкраще. Задавай всякі питання, що прийдуть тобі в голову. Особливо питай інструктора за бойовий досвід. Якщо такого немає, розпитуй ТТХ. Будь дотошним. Від твоєї уваги та обізнанності залежить твоє життя, плюс не забувай про своїх робочих мулів. Вони теж хочуть жити. Тож приділи увагу навчанню. Якщо не пощастить і зброю тобі вже видадуть на другій лінії, то це теж норм, в тебе буде час підготуватися і все залежить від тебе. Спасіння утопаючих справа рук самих утопаючих. Цікався. Тоді знайдеться інструктор і для тебе.

Заглиблюватися в ТТХ на сторінках своєї брошури я не буду. Лишу тільки посилання найкращих інтернет сторінок, де молоді офіцери файно зробили свою роботу, розписавши всі характеристики та технічні моменти на сторінках інтернету. В публічному доступі.

Ось вони:

https://mil.in.ua/uk/articles/posibnyk-z-ekspluatatsiyi-javelin/

 

 https://sprotyvg7.com.ua/lesson/fgm-148-javelin

 

 http://www.ngu.com.ua/weapon/antitank/at_javelin_all.html  https://uk.wikipedia.org/wiki/FGM-148_Javelin

https://web.archive.org/web/20170606095437/http://www.militarytoday.com/missiles/javelin.htm

https://uk.wikipedia.org/wiki/FGM-148_Javelin

Краще мені не описати, а займатися беззмістовним копіюванням та описом картинок не бачу сенсу, якщо вже давно все зроблено і розписано. Моя робота полягає в правильній компіляції та додаванні практичних порад. Все інше залежить від тебе.

Нижче наведу зразки своєї підготовки.

Більшу частину я вивчав самостійно, правда був і практик, який нас готував. Однак левова частка навчання підчерпнута з інтернету та власного досвіду.

Також переглянь мінімум характеристик свого ворога. Це Т72, як я казав. Плюс БТР80.

Вони найрозповсюдженіші. Вікіпедія знає все. Працюй над собою. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2-72

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2-72%D0%913 це посилання на т72. https://sprotyvg7.com.ua/lesson/btr-80-btr-80 це вісімдесятка. 

Головний твій інструмент в навчанні. Все просто, береш і пишеш. На пам’ять не сподівайся, пиши. image

image


image

image


image

Картка вогню. Як бачиш в мене зображена гранична лінія вогню, Бо я юзав, як ‘‘Е’’ так і ‘‘С’’ варіанти ракет. І дистанція дозволяла працювати на відмінно, що я і робив.

Я люблю хоробрих. Однак не досить бути рубакою, знай кого рубаєш. Ніцше.

4. Практичний досвід.

Оскільки ти зараз читаєш ці строки, це означає, що я їх написав. А як ти розумієш, написати щось може тільки жива особа. Тож ця брошура підтвердження того, що війну можна(і потрібно) пройти залишившися живим. Перш ніж перейти до практичних порад, хочу тобі виказати деякі свої переконання.

Генерал ‘‘скажений пес’’ Меттіс колись сказав своїм піхотинцям – воюйте з чистим серцем.

Що це означає?

Це означає, що воює не тільки зброя і техніка з солдатами, воює в першу чергу твоя свідомість. Твої стійкі психологічні переконання. І більш того, ці твої психологічні переконання мають лишень зміцнюватися після кожного бою. Це надважливо. До першого свого бою ти можеш храбритися як завгодно і кому завгодно. Бій вирішує усе і показує хто є хто. І надважливо лишатися зі своїми переконаннями далі, не дозволяючи своєму страху заволодіти тобою і стати твоїм царем. Українці ніколи не мали царя. Наша нація не любить ні царів ні страхів, можеш від цього й відштовхуватися. Подумай над цим.

Як ти боротимешся зі своїм страхом залежить лиш від тебе. Мантри, молитви, переконання, ти сам обиратимеш чим захищатися від цієї жахливої емоції, що затоплюватиме твій розум. Від страху повністю звільнитися неможливо це факт, але звести його вплив на свою психіку до мінімуму цілком можливо. Також є ще один спосіб захисту від страху, прийом відповідних речовин. Однак це тупікова гілка виходу з цього положення і на сторінках цієї брошури не розглядається взагалі. Не раджу.

Краще зосередься на такій позиції: з кожним твоїм результативним пострілом збільшується кількість твоїх побратимів, котрі повернуться додому живими. Крапка.

На війні ти опиняєшся зі своїм страхом сам на сам. І хто переможе залежить тільки від тебе. Прокачуй себе психологічно. Сила волі, велика річ.

 

Тепер йдемо до практики.

З часом ти набудеш особистий досвід і знатимеш всі тонкощі своєї роботи. Впевнений, тобі уготована доля видатного вояка і ти вкладеш частку своїх зусиль в нашу перемогу.

Найкращих результатів в будь-якій сфері життєдіяльності ми досягаємо, коли кооперуємося. Війна це колективний вид спорту, тож намагайся об’єднуватися з іншими собі подібними. Звісно ситуації та завдання будуть різними, як і методи їх вирішення, однак пам’ятай, що краще бити батька гуртом аніж сам на сам. Я наприклад отримував кращі результати, коли працював з кимось в парі. Старі радянські системи ПТРК працюють прекрасно і якщо ти будеш співпрацювати з цими операторами в тандемі, це значно підвищить процент похоронок російським матерям, а нашим – зменшить.

Я не кажу, що це буде обов’язковою умовою і тільки так, взагалі на полі бою немає жодних догм. Є тільки наказ і його виконання. Все інше неважливе. Орієнтуйся за ситуацією. Пам’ятай також, що ти маєш бути відпочивший. Мається на увазі сон. Навіть на війні люди мають спати. Тому окресли ці питання зі своїми напарниками одразу. Їх робота, тягати за тобою ракети, стріляєш ти. Тож і відповідальність на тобі. Питатимуть з тебе. Навряд чи ти зможеш пояснити командиру, що проспав танк через те що чатував вночі. Я не говорю зараз про егоїзм, я говорю про те що ключова ланка в системі ПТРК  FGM-148 ``javelin`` це її оператор. Тоб-то ти. Тіло має спати. Звідси витікає значення того який ти землекоп. Намагайся облаштовувати свою позицію з мінімальними удобствами. Кожен риє собі окоп сам. Я рив такий, щоби можна було спати з витягнутими ногами. Приділяй увагу подібним речам.

image

Сюди також плюсуй значення харчування та води. Їжа ще туди-сюди, а от без води ніяк. Може трапитися так, що прийдеться набирати воду в якомусь яру чи підліску з якогось джерела де її п’ють звірі. Зазвичай воду і сухпай тягнеш на позицію з собою, однак ситуації можуть трапитися різні. Пачка обеззаражуючих пігулок не займе багато місця в кишені, однак дозволить тобі не втрапити до полону діареї. Намагайся продумувати свої кроки, це дозволить тобі окреслити перелік всього того необхідного, що ти будеш тягнути з собою. Я наприклад натикався на позиціях, коли бродив там у виборі місць для стрільби, на загублені нашими бійцями всяких величезних ножів, волонтерських товстенних саморобних плиток шоколаду і подібного. Добре продумуй свій вихід і що тобі знадобиться. Зайва вага твій ворог. Але й голим йти не вартує. Думай. Мозок твоя головна зброя. Взагалі, підготовка, це корисна процедура, чим більше ти будеш готуватися тим менше лишатиметься часу на твої страхи.

Наший мозок так влаштований, що він не може одночасно і боятися і щось робити.

Переключай його. Починаєш відчувати приступ страху, задій себе якимось заняттям. Згодиться що завгодно. Приділяй увагу загально-побутовим питанням. Це спростить твоє життя на війні.

Готуєшся, стріляєш, спиш. Готуєшся, стріляєш, спиш. Repeat.

Тепер переходимо до стрільби.

Як ти знаєш, навчальні стрільби на полігоні сильно відрізняються від стрільби на полі бою. Це стосується, як стрілецької зброї так і твоєї. Якщо тобі пощастить зробити запуск своєї ракети на полігоні, вважай себе улюбленцем долі. Не змарнуй цей шанс. Практичний досвід безцінний, навіть, якщо це навчальні стрільби. Як я писав вище, ворог сильно не любить протитанкістів з жовто-блакитним стягом на однострої. Тож якщо тільки запахне нашим оператором ПТРК на позиціях вони намагатимуться максимально ускладнити твою роботу.

Простою мовою, танк(або ж панцерник) буде рухатися. І максимально прикриватися як ландшафтом так і будь-якими будівлями чи постройками. Це є не дуже добре. Бо в мішень, що рухається, влучити складніше ніж в статичну. І це відноситься і до рухаючогося солдата, і до рухаючогося танка. Вони це знають. І самогубців серед них немає(нажаль). Тож будь терплячим. На дні терпіння золото лежить.

Не метушися, взагалі рух схоплюється оком людини набагато швидше і чіткіше аніж статичне положення тіла в просторі. Навідник танка має прекрасну оптику, плюс таке ж прицільне  скло має і командир танка, як мінімум дві пари очей будуть рискати в пошуках тебе. І в їх руках свєрхзвукова 125міліметрова гармата.  Плюс 40 тон броньованої сталі захищає їх тіла. Тебе ж захищає тільки твоя уніформа і Бог. Він завжди нас захищає. Тому роби все щоб з ним першими зустрілися ці трактористи з дальнєвосточного воєнного округа. Як би тобі страшно не було.

Доречі, постріл може зробити як навідник так і командир танка незалежно один від одного. В них обох є спускові гачки до танкової гармати. Переглядай ТТХ озброєння ворога, можеш дізнатися багато цікавого.

Пам’ятай, час переведення твоєї установки в режим ‘‘вогонь’’ займає одну хвилину сорок дві секунди. Це добіса як довго. Тоді як танковий зарядний конвейєр закидує новий снаряд з пороховим зарядом в казенну частину гармати за 7(сім) секунд. Знай специфіку своєї зброї. Саме тому я раджу працювати в тандемі з іншим оператором ПТРК. Іншої конструкції. ‘‘Фагот’’ найкраще. Цих ПТРК багато, вони абсолютно не вибагливі до забруднення та погодних умов, оптика на них прекрасна, далекобійність ракети до чотирьох кілометрів. І що важливо, час приведення установки до бою займає лічені секунди. Тоді як тобі треба чекати хвилину сорок дві допоки запуститься тепловізійний прицільний механізм. А тримати свою установку постійно ввімкнутою ти не будеш, втратиш батарею.

Звідси витікає значення наявності гарного бінокля або ж монокуляра у тебе. Щоб ти не робив на позиції і чим би не був зайнятий, заведи корисну звичку сканувати сторону ворога час од часу. Ніхто за тебе окоп тобі не вириє звісно, однак ти зрозумів мій посил.

Тепер ще два важливих моменти, як на мене. Це позиції та прицілювання.

Навчальна позиція для стрільби з Сіра Джавеліна це сидячи на п’ятій точці, утримуючи ПТРК. Отак, як на малюнку:

image

Це дуже зручна та стабільна позиція для полігону. На позиціях ти її використовуватимеш вкрай рідко. Не скажу, що взагалі так не стрілятимеш, але вкрай рідко. Загальну масу своїх пусків ти робитимеш стоячи або ж з двох колін, швидко висунувшися з-за якогось укриття. Ще раз, стоячи або ж з обох колін.

Бувало я добирався до вогневого рубежу на карачках, закинувши на спину вже під’єднану ракету до пускової установки і з включеним запобіжником в режимі ``night``щоб одразу вистрілити, як тільки докарачкаюся до вогневого рубежу. Поле бою це не полігон, там буде повно завад для твоєї прямої наводки. Плюс постійні обстріли. Абсолютно з усього. В них боєприпасів, що в дурня обгорток. І вони їх не економлять. Це сильно не стимулює зайвий раз вискакувати з окопа. А вискакувати прийдеться, тому про комфортну позицію для стрільби, забудь.

Автор зі своїм побратитмом на позиціях. Як бачиш, я діставав Сіра Джавеліна тільки для пострілу. Увесь інший час знаходився з біноклем. На фото видно контейнер GLOVO також

image

пускової установки побачиш таку картинку, як цю, взяту з інтернет посібника  https://sprotyvg7.com.ua/lesson/fgm-148-javelin з чіткими рисами ворожої техніки.

image

Якщо ти бачиш в приціл своєї пускової установки катки танка, як на цьому фото, це означає, що в тебе комфортна відстань для відпрацювання по ворогу. І тоді ти можеш погратися з прицільними рамками(на твій розсуд). Але, чим більша відстань тим менша буде ціль відповідно. На граничній для тебе відстані(що буде найчастіше) ти бачитимеш ціль як маленьку цятку. Звісно ти кнопкою режиму фокусування можеш змінювати поле зору на широкий спектр та вузький, говорячи простою мовою, ти цим режимом можеш наблизити ціль в прицілі. Однак після активації ракети лівим тригером, головка самонаведення ракети переведе пускову установку на стандартний режим фокусування поля зору.

image

Тоб-то ти побачив ціль в тепловізійний приціл, вона далеко і ти бачиш лишень маленьку цятку, ти клацаєш кнопкою спектр зору(наближаєш ціль), звісно одразу активуєш ракету, і в цей час на секунду-дві екран згасає(ракета в цей час характерно клацне і почне шипіти), після чого голівка самонаведення ракети автоматично викидує тебе з наближеного спектру зору в звичайний. І ти знов починаєш бачити ціль, як маленьку цятку.

Але ракета вже активована, цей фокус(я його називаю зум, для простоти розуміння) ти вже не наблизиш, але вже з’явилися прицільні рамки і мигають. І в тому випадку, коли в тебе відбулася подібна ситуація, і ціль далеко, на екрані ти її бачиш як цятку, то тут краще прицільними рамками не гратися. Не намагайся їх звести на цілі так як показано на малюнку і радить інструкція.

Тільки якщо ти на комфортній для себе відстані і бачиш катки танка як на малюнку, тоді зводь прицільні рамки так як намальовано. Якщо ж відстань некомфортна для тебе, але ти вже активував ракету і в режимі звичайного спектру зуму ти бачиш ціль як цятку, то в цьому випадку просто помісти ціль всередину мигаючої прицільної рамки, не звужуй їх намагаючися обхопити ними цятку(ціль).

В цьому випадку головне далі, другим кліком лівого тригера, поставити хрест точно на цю цятку(ціль), як на малюнку. Тоді ракета влучить в ціль. Інакше промах. Головне хрест зафіксувати точно на цятці(цілі), як тут на фото.

Стосовно мигаючої прицільної рамки, і чому не вартує нею гратися на критичній(не комфортній) для себе відстані. Поле бою це не полігон, там комфортних умов для бійця немає взагалі. Ти будеш зморений, виснажений, на постійному адреналіні. І все це під постійним обстрілом ворога, він накидує на голови наших бійців весь боєкомплект який має, плюс купа БПЛА, дронів, котрими вони видивляються пріоритетні цілі. Це все дуже не сприяє нормальному прицілюванню. В тебе може просто не бути часу на те, щоб довго

вицілюватися(якщо ти хочеш жити звичайно). Це все треба робити швидко, вискочив(і пускову установку ти ВЖЕ увімкнув в укритті), захопив ціль, активував ракету, вистрілив,

СХОВАВСЯ. Не треба з цікавим лицем спостерігати як полетить твоя ракета. Вона полетить і без твого спостереження, а от місце твого пуску може бути(і частіше всього буде) зафіксовано ворогом. І тобі туди ОДРАЗУ прилетить купа чугуністої сталі. Ворог косоокістю не страждає і він добіса влучно стріляє. Вистрілив і швидко з пустим тубусом та працюючою пусковою установкою ‘‘пєтляєш’’ в своє укриття.(Я рив завжди свої нори недалеко від вогневого рубежу, принаймні намагався. І не перебував біля бійців свого підрозділу. Життя джавелінщика це життя одіночки. Не трись часто біля своїх бійців, в них своя війна в тебе своя війна. Танк зазвичай стріляє по скупченню наших бійців одразу.). 90% своїх пострілів мені прийшлося зробити стоячи, напівзігнутим, але все ж стоячи. Коли ти захеканий, постійно десь поруч тебе рвуться снаряди, то звісно буде і переривисте дихання і фрустрація, і звісно прицільна сітка буде в тебе ‘‘гуляти’’ як сучка по весні.

image

Це все унеможливить нормально звести прицільні рамки, тому так: активував ракету, з’явилися рамки, максимально спокійно дихай(не затримуй дихання), зафіксовуй хрест на цілі і проводь пуск. Все інше зробить Сір Джавелін самостійно. Тільки ракета вискочила з тубуса, ти ВЖЕ біжиш до укриття і тільки там переводиш установку в режим OF, і вже в укритті від’єднуєш пусту трубу. Не починай від’єднувати пусту трубу на місці де зробив запуск. Це додаткові секунди возні і залишена труба на відкритому просторі сильно привертатиме увагу. Також навіть пусті труби – маскуй. На цьому фото видно місце мого вогневого рубежу. Для пострілу треба було вискакувати з укриття в лісосмузі і на рівному місці проводити пуск ракети. Як бачиш попереду незібране поле кукурудзи, вона висока, тому стріляти комфортно сидячи не вийде майже ніколи. Стоячи.

Не кидай відстріляний контейнер просто так(намагайся). Лежача просто так на землі труба від джавеліна, обов’язково приверне увагу дрона. Просто всунь її під якусь корягу або ж вкинь до кущів. Орієнтуйся за обстановкою. Те ж саме стосується і не стріляних контейнерів, бойових. Прийшовши на позицію, вкопай свої ракети для захисту від обстрілу і накрий їх чимось(я маскував їх своїм камуфльованим шарфом).На попередньому фото вище ти побачиш, що моя труба(запасна) накрита відломаною осколком гілкою, а GLOVO-рюкзак прикритий розрізаною торбою від протигазу. Такий колір тканини ідеально маскує і розмиває контури речей. Це пояснення чому я приділяю таке велике значення визначенню дистанції до моменту, як виникне потреба в пострілі.

Ще простіше скажу, одразу на вогневому рубежі(звідки стрілятимеш), визнач для себе орієнтир критичної дальності. Якщо танк вийшов у межах цього орієнтиру, стріляй. Якщо він на межі або далі, або ж на межі однак швидко рухається, тоді краще зачекати і ракету НЕ активувати. Рух це погано, він може несподівано зникнути за деревами або пагорбом, які тобі в тепловізор буде не видно. Ти бачитимеш лишень теплову сигнатуру бронемашини, все інше буде однотонним кольором. В цьому випадку краще дочекайся хоча б маленької зупинки своєї цілі. Тільки якщо ти перед цим попередньо обмацав своїми очима всю сторону ворога і знаєш, що наприклад ця дорога йде виключно по полю і немає жодних перешкод твоєму обзору, тоді можеш відпрацювати по нешвидко рухомій цілі. Я особисто чекав у таких випадках. Вони крєпко ссуться наших протитанкістів і тому намагаються швидко прошмигати від посадки до посадки. Точніше за посадку(лісосмугу), або ж на недосяжній для Сіра Джавеліна відстані  розстріляти все що можна з танка і знову ж таки сховатися за якесь укриття. Звідси моє зауваження щодо роботи в тандемі з кимось ще. Один на один з танком тягатися важкувато. Особливо якщо вони знають де ваші позиції. Тому тобі як оператору ПТРК не завжди вартує

image

бути разом з іншими бійцями свого підрозділу в купі.

У разі, коли ти активував ракету , а ціль сховалася. Зупинити ракету вже не можливо. Точніше, ти не переведеш її назад в до активаційний режим. Хімічні процеси почалися і якщо ти не встиг провести пуск ракети, твій охолоджувач(BCU – невелика чорна двоциліндрична хрінь на тубусі ракети з металевою сіткою) через 4хвилини стане використаним. На білій цятці-маркеру з’явиться чорна цятка, рівно по центру.

BCU відпрацьований. Без нього запуску ракети не зробиш. Саме для такої ситуації в тебе має бути додатковий(запасний) охолоджувач. Або ж знімай новий із запасної ракети. Вони однаково підходять для всіх моделей ракет (Е С). Можливо прийдеться трохи докласти сили для установки BCU з одної ракети на іншу, однак вони стають на своє місце. Мені приходилося переставляти BCU з ракети моделі Е на ракету моделі С, і з зусиллям заганяти охолоджувач на своє штатне місце до характерного клацання.

Під час своїх перших бойових виходів у якості оператора FGM-148 в мене трапилася подібна ситуація, коли я активував ракету, захопив ціль, а вона , бац і зникла. І все, охолоджувач відпрацював свої 4ри хвилини і став непригодним, я перезарядив запасний охолоджувач, почав чекати, знову з'явилася ціль, знову активував ракету і знову, курва, ціль зникає. Знову втрачений ще один BCU, І тільки на третій раз, коли я зняв новий охолоджувач з другої ракети і терпляче дочекався, зміг уразити ціль. Я тоді працював в тандемі з фаготчиками, доречі. А танк просто катався із лісосмуги в капонір і назад, на мою думку, він виманював птуристів. Катався і пострілював, курва. І лишень, коли він завмер на певний час без руху, я зміг відпрацювати по ньому. Тому рухома ціль не дуже гарна річ.

АКБ до пускової установки вистачає на 2-3 постріла.

Наскільки мені відомо, виробником заявлено за 6(шість) пострілів на одній батареї. Можливо це у випадку якщо стріляти безперервно і без урахування часу спостереження і прицілювання.

В бою розраховуй одну батарею на 2-3 постріла. Тому завжди мусиш мати запасну.

Також знай, що в тебе може виникнути розмова зі старшиною роти з приводу куди ти діваєш свої BCU?

І я розумію ці питання від старшини, так, як на складі постачання його теж питатимуть для чого і чому він замовляє додаткові охолоджувачі, якщо на кожній ракеті стоїть вже штатний. Однак в цьому випадку в тебе є командир роти і твої зрозумілі та детальні пояснення знімуть непотрібну головну біль. А коли ти станеш результативним джавелінщиком із зарубками на рукоятці, то в цьому випадку тобі дадуть все що завгодно. І позачергове звання, і нагородний револьвер також. Тому проявляй ініціативу. Це гарна якість характеру.

Ще декілька слів щодо прицілювання. Власний досвід.

На фото, мій вогневий рубіж, зліва на краю капоніра лежить шапка-ушанка Васілія із Рязані.

Васілій, доречі, теж там поруч лежить(я скину і його фото також).

Як бачиш, Сір Джавелін готовий до бою, в капонірі, захищений від уламків під час обстрілу. А на протилежному боці, придивися, стирчить в землі АК74. Побачив?

Так от, це мій АК74 і він використовувався мною як підставка під мій джавелін, при пострілі, для зменшення коливань тіла і кращої стабільності прицілювання.

Бій відбувався так, виходила ворожа техніка на вогневий рубіж, я вискакував з капоніра до свого АК, мій побратим підкидував мені джавелін з капоніра, я хапав його, і стоячи на колінах впирався пусковою установкою в приклад автомата, це стабілізувало прицілювання і давало можливість захопити ціль. Плюс я підскакував на вогневий рубіж на карачках або ж сильно зігнутим, щоби зменшити свій силует. Ти розумієш для чого.

Отак виглядає справжній пуск ракети по ворогу на полі бою(з моїм АК все норм, його ДТК я замотував ізоляційною стрічкою унеможливлюючи потрапляння ґрунту в ствольний отвір)

image

Це Васілій із Рязані, він приліг тому що війна це важка праця і треба інколи відпочивати. І їх там лежить сила силенна.

image

Також тобі можуть стати у нагоді порожні, відстріляні контейнери(тубуси з ракети). Знову ж таки, для того щоби впертися на нього та зафіксувати своє положення для влучної стрільби. В лісопосадках та полях в тебе не завжди буде щось під рукою, на що можна примостити свою зброю для стабілізації. Стріляний тубус підійде тобі ідеально в якості підставки у разі, якщо ситуація буде вимагати стрільбу стоячи. Це займало в мене мінімум часу, я чекав хвилину сорок дві в укритті, далі вискакував з укриття, підхоплював рукою пустий тубус, вискакував на вогневий рубіж, швидко примостивши джавелін на цей пустий тубус, захоплював ціль, робив пуск і так само швидко зникав з місця пострілу.

Ще раз нагадаю, якщо працюєш на максимальну відстань, стабілізуй свою зброю.

Тепер пара слів за технічне обслуговування.

Слідкуй за справним станом установки та ракет. Тримай їх поближче до себе завжди. Для цього тобі й дають робочих мулів. Час від часу візуально оглядай пускові контейнера(ракети) і кожного разу перевіряй їх після ваших переміщень на транспорті. Вище я описав чому.

imageЩодо пускової установки, то ти ж пам’ятаєш, що джавелін це набір дзеркал пінопласту та мікрочипів. Тож відносся до своєї зброї бережливо. Переглядай установку на предмет цілісності, також на індикатор біля окуляра(така собі гайка зі склом по середині, а під ним маркер блакитного кольору з надписом remove when discard), має бути блакитний колір, якщо почервоніє, установка потребує ремонту. Звісно нічого не відкручуй і не ковиряй. В своїх руках ти тримаєш друкарську машинку для продукування похоронок російським матерям.

Цінуй свою зброю за це. Також ти помниш, що в тебе буде ще й особиста зброя? Та я певен, ти добре знаєш, як доглядати за своїм карабіном.

Окремо приділяй увагу оптиці своєї установки. Це вразливе місце джавеліна. Всього їх три на установці. Це один окуляр і два об’єктива, тепловізійний(великого розміру) і невеликий для звичайного обзору.

Об’єктиви мають захисні кришки.

Тепловізійний – пінопластову захисну кришку, звичайний – металеву. Окуляр має захисні шторки в середині гумового наглазника. Шторки - річ специфічна, сильно заважає. Окуляр буде швидко запотівати, знай це.

Тому таскай з собою купу флісових серветок для протирання оптики і пачку спиртових серветок для протирання корпусу пускової установки.

Не три оптику лацканом своєї військової куртки. ЦЕ – муветон.

Я таскав такі серветки в банці з-під вітамінів. І одну в кишені для протирання запотівшого окуляра безпосередньо під час пострілу в разі потреби.

image

Йдемо далі.

Кришки закриття контактів.

Контакти, якими з’єднуються між собою пусковий контейнер і установка захищені кришками. А ці кришки кріпляться до корпусу тендітною гумовою стрічкою, яка швидко рветься і відповідно кришки губляться тим самим підвищуючи небезпеку пошкодження контактів з’єднання. Я зняв звичайний ремінець зі свого кишенькового ліхтаря і з’єднав цим шнурком кришки до корпусу. Це ідеальний вихід з положення.

Всі намагаються казатися, замість того щоби бути. На війні приходиться бути, а не казатися.

Ніцше 5.Заключення.

В житті можна купити все що завгодно,  окрім двох речей. Це здоров’я і досвід. Кожен практик напрацьовує купу корисних практичних навичок, які допомагають йому перемагати і виживати. Який шлях своєї війни обереш ти, тільки твоя особиста справа. Я обрав бути профі в своїй справі. А професіонала від аматора вирізняє увага до деталей та дрібниць. Постійна робота над собою притупляє страх найкраще за всі існуючі антидепресанти і антипереживанти. Як я й казав, наший мозок не може одночасно боятися і щось робити. Займи себе чимось, коли страшно або ж коли накочують хвилі депресії/переживань.

Наприклад протри спиртовими серветками корпус пускової установки або ж почитай вікіпедію про Т72. Я особисто під час депресування та фрустраційного стану розробляв дизайн та проектував торбу для переноски пускової установки.

І знаєш, що?

Я її розробив, замовив волонтерам і вони мені пошили за моїми кресленнями та замовленням. Можу тепер продавати свої торби для переноски джавелінів, наприклад, нашому міністерству оборони.

Це відволікає найкраще від поганих думок. Твердо налаштуй себе на перемогу і воюй з чистим серцем.

Удачі.                                                                                                                   16.08.2023.

image


image

image

image


pdf
Додав(-ла)
Focault Chanez
Додано
24 червня
Переглядів
18
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку