"ДРОНИ" . Залізні птахи на службі у Людини.

Про матеріал
Історія виникнення безпілотних літаючих апаратів ,а саме дронів. Вони є найбезпечнішою, екологічно чистою і недорогою альтернативою пілотованим літакам.
Перегляд файлу

 

        

                   «ДРОНИ»

          Залізні птахи на службі у Людини

 

 

                                                                

 

 

 

 

ПЕРЕДМОВА

Скільки існує на землі Людина – стільки вона задивлялася в небо, мріючи отримати крила і побачити світ з висоти польоту птаха.

Свідчень мрії  Людини про крила тисячі, а то й десятки тисяч років. Крилаті люди зображені на стінах печер, в яких мешкали стародавні племена. Давні культури залишили нам багато легенд та міфів про такі отримані крила.

 

 Картинки по запросу "икар и дедал"

 

Давнім грекам належить знаменитий міф про Дедала та Ікара, а історії відомо багато реальних мрійників, що прагнули перетворити цей міф на реальність і в більшості віддали за це своє життя.
 


З часом все ясніше ставало, що полетіти, як птах, махаючи крильми, людина ніколи не зможе[1]

Виявляється, мускульної сили у людини значно менше, ніж навіть у горобця, якщо, звичайно, відповідно порівняти силу їх м'язів з вагою.

Картинки по запросу "воробей в полете"Вчені-анатоми провели дослідження, і виявилося, що той же горобець, будучи  розміром з людину - був би в 70 ... 80 разів сильнішим від найвідомішого силача. Ось вам і горобець!

Значить, людині дійсно не дано літати, як птасі, махаючи крильми. Треба шукати інший шлях. І людина шукала!

 

 

СТАРОДАВНЯ ІСТОРІЯ БЕЗПІЛОТНИКІВ

Древні народи залишили нам безліч загадок.

Фараоны Древнего Египта летали на самолетах?Було знайдено дерев'яну модель в пісках пустелі біля Сахари, де стоїть перша з пірамід - ступінчаста гробниця фараона Джосера. Єгипетський вчений Халіл Месиха назвав статуетку моделлю планера. Фахівці з літако будування,уважно вивчили співвідношення параметрів цієї фігурки, заявили, що вони повністю збігаються з параметрами сучасних літаків. А геометрія крила «пташки» навіть виявилася майже повністю адекватна контурам  площин американського транспортного літака «Геркулес». Звідки ця літаюча іграшка могла взятися в могилі, якій 4 тисячі років?!

 

https://www.officeplankton.com.ua/wp-content/uploads/2013/07/99877359_3623822_953_07.jpg

Потім Дейч почав  вивчати зображені на числених малюнках і фресках дивні предмети з літальної машини. Дослідник пішов по шляху, прокладеному Халілом Месихи. Він виготовив чимало моделей апаратів, зображених на фресках, і виявилося, що більшість з них прекрасно почувають себе в повітрі[2]

Не дарма в хроніках практично всіх народів світу Єгипет називався країною, що зберегла мудрість зниклих цивілізацій, завдяки якій владики країни, фараони, могли літати на планерах, а жерці освітлювали свої храми електричними лампами.

https://www.officeplankton.com.ua/wp-content/uploads/2013/07/samolet-egipta-1.jpgВиникає питання: чому давні цивілізації не залишили своїм нащадкам знання і технології, а змусили самостійно проходити цей шлях від початку? Адже перший сучасний планер полетів тільки в кінці дев'ятнадцятого століття!

Це залишається загадкою.

 

Archytas of Tarentum MAN Napoli Inv5607.jpgУ 350 р до н.е. математик і засновник механіки Архіт Тарентський розробив дерев'яного механічного голуба.

Винахід Архіта часто називають першим роботом, а в світлі сучасних технологій - іноді і першим безпілотником, першою машиною, здатною до самостійного польоту.

 

Давньоримський письменник Авл Геллій писав, що автоматон приводився в рух за допомогою пари.

Технологии древних цивилизаций: Летающий голубь

 

Про сам винахід збереглося мало інформації. Відомо, що пристрій вражав громадян Торрента. НАСА описує його,  як «один з перших пристроїв, в якому успішно використовувалися принципи, схожі з польотом ракети ».

 

Картинки по запросу "American drone Archytas 1993" Сучасний безпілотник 1993 року, створений відділенням аеронавтики Американського військово-морського інституту, отримав назву Archytas, на честь античного винахідника.

  До речі, деякі історики вважають, що Архіт був також винахідником повітряного змія. Але це спірне твердження, так як є підстави вважати, що повітряні змії були знайомі народам Стародавнього Китаю та Індії значно раніше.

 

Картинки по запросу "1782 році брати Монгольф'є"НОВІТНЯ ІСТОРІЯ БЕЗПІЛОТНИКІВ

У далекому 1782 році брати  Монгольф'є запустили в небо Франції перші безпілотні аеростати [2].

4 червня 1783 року відбулася публічна демонстрація винаходу братів Монгольф'є, на яку прийшла величезна кількість людей.

 Протягом десяти хвилин куля набирала висоту, а на відстані 4000 футів від місця запуску впала на землю. Це був науковий успіх.

Так почалася новітня захоплююча історія розвитку безпілотних літаючих апаратів.

Якщо говорити про Дрон, як про пристрій, що керується віддалено, то першим ідею представив Нікола Тесла. Учений не просто теоретизував, а зареєстрував патент, в якому йшлося  про транспортний засіб, керований за допомогою радіохвиль. Тесла розробив концепцію бойових дронів, які, як він вважав, зможуть утихомирити войовничий дух націй і припинити війни завдяки загрозі застосування «безпомилкової і необмеженої руйнівної сили».

Картинки по запросу "бойової безпілотний корабель тесла"

Ось так, на думку Тесла, міг виглядати бойової безпілотний корабель

 (джерело: United States Patent And Trademark Office)

 

Демонстрацію першого в світі радіокерованого дрона він провів в 1898 році, в парку Медісон-сквер-гарден. Більшість ідей, запропонованих Тесла, отримали подальший розвиток і привели до появи дронів в їх сучасному вигляді[3].

Так що ж ми придбали з появою в нашому житті цих дивовижних птахів?

        Створення і використання безпілотних літальних апаратів - квадрокоптерів - стало серйозним проривом в області інтелектуальних досягнень. Інновації використані у всіх елементах цих пристроїв: від сучасних композитних матеріалів до новітнього навігаційного обладнання.

Картинки по запросу "самый большой квадрокоптер в мире"Державні служби використовують їх з метою захисту і безпеки людей, медики за допомогою безпілотників рятують життя, армія використовує їх для ведення військових дій. А звичайні люди насолоджуються новими можливостями, найцікавіше з яких - подивитися на Світ з висоти пташиного польоту, насолодитися красою і неповторним зачаруванням планети.

 

Картинки по запросу "єволюция квадрокоптеров"Залежно від розмірів і закладених програм, квадрокоптери мають різне призначення. Звідси і різні варіанти їх застосування. Найбільші і серйозні моделі використовуються в армії - вони забезпечені фіксованими крилами і вимагають коротких злітно-посадкових смуг. Є агрегати, які застосовують для географічної зйомки місцевості, боротьби з браконьєрством і в метеорологічних цілях. Дрони менших розмірів використовують технологію вертикального зльоту і посадки. А зовсім-зовсім мініатюрні моделі запускаються з долоні.

 Ще зовсім недавно літаючі в небі  квадрокоптери  здавалися всього лише дитячою забавкою, а сьогодні ми часто вважаємо їх єдиним засобом, здатним допомогти людям у складній ситуації.

 

Результат пошуку зображень за запитом дрони графік

 

У боротьбі зі злочинністю

Безпека співробітників поліції в багатьох країнах світу суттєво зросла з застосуванням на службі квадрокоптера. Ефективне використання дронів особливо доцільно в деяких випадках, а саме:

• Аналіз дорожньо-транспортних пригод. Знімки з камери безпілотника фіксують всі деталі аварій, терміновість виклику медичних служб, шляхи проїзду до місця події;

• Моніторинг натовпу. Великі заходи, концерти, спортивні змагання, паради зазвичай супроводжуються наявністю величезної кількості людей. Дрони дають можливість оцінити загрозу, регулювати прохід натовпу по шляхах, що не допускає тисняви, побачити сторонні предмети;

Картинки по запросу "полицейский дрон"• Інспекція бомб. Обстеження підозрілих пакетів або сумок можна здійснювати за допомогою безпілотника, щоб оцінити первинну загрозу і прийняти рішення про ступінь його небезпеки;

•Прилади попередять поліцейських про знаходження злочинців в темний час, рейнджерів - про засідку браконьєрів.

 Наявність тепловізорів на камері дрона допомагає  поліції переслідувати злочинців, керуючись даними з безпілотника[4].

 

Картинки по запросу "дрони охрана границ"Охорона національних кордонів

Застосування дронів для захисту державних кордонів є важливим і ефективним. Такі безпілотники можуть оснащуватися системами розпізнавання осіб і номерних знаків автомобілів, тепловізорами, технологією перехоплення телефонних дзвінків. Це дуже зручно для запобігання і реагування на інциденти на кордоні. До того ж, це зручний спосіб контролю ситуації в малодоступних прикордонних районах.

За допомогою безпілотників прикордонники можуть відстежувати контрабандистів, наркоторговців і перешкоджати незаконному перетинанню кордону в важкопрохідних зонах.

       Шпигунська діяльність

https://3dnews.ru/assets/external/illustrations/2011/11/04/619392/Drone-Dragonfly.jpgОборонні структури країн по всьому світу все частіше користуються безпілотними наглядовими апаратами.

Ці апарати виготовляються на основі різних технологій, а тепер з’явилися  шедеври на зразок безпілотника розміром з комаху.  

Похожее изображение

Мініатюризація семимильними кроками йде по світу високих технологій, ось і шпигунські дрони стають неймовірно компактними.

Допомога під час катастроф

Картинки по запросу "дроны находят людей"Безпілотники допоможуть при техногенних катастрофах, коли працівники гуманітарних служб не можуть отримати доступ до зон лиха. Вони оцінять збиток від аварій на промислових підприємствах, залізничних катастроф з небезпечними вантажами, терористичних актів, визначать ступінь забруднення великих територій хімічними або ядерними відходами, нададуть допомогу постраждалим.

Картинки по запросу "атомній станції Фукусіма цунами"

Так, у 2011 році під час цунамі в Японії було пошкоджено будівлю атомної станції Фукусіма. Ціла армія дронів оцінювала ситуацію і ступінь руйнування станції. Ці пристрої брали участь в моніторингу радіаційної загрози, стежили за поширенням опромінення на інші території[6].

Британські вчені дослідили чорнобильський Рудий ліс – одне з найбільш радіоактивних місць на Землі – за допомогою дронів.  В результаті вони склали детальну мапу забруднення радіацією.

 

Картинки по запросу "дрони техногенних катастрофах"Національний центр британської ядерної робототехніки (NCNR) розробив систему картографування безпілотними апаратами, що дозволяє вченим досліджувати небезпечні місця на безпечній відстані.

Одним із перших проектів і стало дослідження Чорнобильскої зони. Дрони, обладнані спеціальними датчиками, дали достовірну інформацію про місця з найбільшим забрудненням.

 

Пожежа в Австралії.

Сьогодні ніяк не можна обійти тему катастрофи, яка на кілька століть наперед залишить болючу рану на тілі нашої планети.

Картинки по запросу "пожар в австралии"

Пожежі в Австралії вбили щонайменше 27 осіб, зруйнували 1400 будинків і знищили 15 мільйонів гектарів землі, завдавши непоправної шкоди місцевій флорі і фауні[7].

Від вогню загинули мільйони тварин (деяких з них неможливо знайти на будь-якому іншому континенті). І хоча точної цифри постраждалих поки немає, деякі вчені припускають, що пожежі могли знищити близько мільярда братів наших менших.

Під час пожеж тварини поводяться по-різному. Деякі - наприклад, коали або кенгуру - масово гинуть безпосередньо протягом пожеж. Вони стають жертвами вогню або задихаються від диму. Погано реагують на вогонь й вомбати - вони панікують від запаху диму і не можуть бігати швидко і на великі відстані.

Картинки по запросу "пожар в австралии"Інші тварини мають більше шансів вберегтися - маленькі ссавці і рептилії можуть втекти і сховатися від вогню в підземних норах або між камінням. Проте вони все ж є вразливими до катастрофи, адже після неї залишаються без їжі і укриття, а також стають легкою здобиччю для певних видів хижаків.

Коали і кенгуру досить поширені по всій території Австралії. Їм повне вимирання виду через пожежі не загрожує, хоча вчені і зазначають, що тільки в Новому Південному Уельсі могла загинути чверть популяції коал.

Картинки по запросу "глянцевих чорних какаду"Інші тварини, що живуть у нішевому середовищі та мають менші популяції, на кшталт  гірських пігмієвих опосумів, знаходяться в більшій небезпеці.  Серйозні побоювання існують і щодо долі глянцевих чорних какаду - ще до пожеж їх було всього лише 300-370.

Якщо вони зникнуть – деякі  рослини  втратять можливість відновлюватися, що може суттєво скоротити раціон інших тварин. Адже, як зазначається у матеріалі CNN, екосистеми будуються на балансі - якщо вражено один складник, страждають й інші.

Влада Австралії, волонтери, звичайні австралійці - ніхто не залишається осторонь.

Місцеві жителі, яких вогонь вигнав з будинків, намагаються допомогти хоча б тваринам. У Мережу потрапило відео, на якому жінка за допомогою знятої з себе футболки, виймає з кільця вогню коалу, що благаєче плаче.

Картинки по запросу "австралийцы спасают коал"

Сім'я відомого австралійського зоозахисника Стіва Ірвіна приймає постраждалих тварин у своїй лікарні дикої природи при австралійському зоопарку. Допомогу надали вже 90 тисячам тварин.

Картинки по запросу "пожар в австралии погибшие животніе"Директор зоопарку The Mogo Wildlife Park (розташований якраз в постраждалому від пожеж штаті Новий Південний Уельс) Чед Степлз врятував тварин, перевізши їх у власний будинок. Співробітники приватної установи організували евакуацію мавп, панд і навіть одного тигра, коли вогонь став підбиратися безпосередньо до місця проживання тварин. Повідомляється, що жоден Посмотреть изображение в Твиттеревихованець не постраждав.

Австралійка Сюзан Пуліс створила притулок для тварин у себе вдома, де вона виходжує переляканих і постраждалих тварин.

https://leonardo.osnova.io/ce9e2d33-ea31-99d4-c910-4a3c1f6615fe/-/resize/600/Службовці сил надзвичайних ситуацій Австралії використовують вільний від служби час, щоб навідатися в парк дикої природи в Клівленді, поблизу Аделаїди на півдні Австралії. Там вони годують коал, які вижили в лісових пожежах, і облаштовують вольєри спеціальними канатами, щоб тваринам було де лазити.

Австралійська національна служба парків і дикої природи організувала доставку їжі для тварин, які живуть у важкодоступних місцях і зонах і постраждали від масштабних лісових пожеж.

https://img.tsn.ua/cached/1578906249/tsn-87394d020f46df1bdfb04b5785c6f4e0/thumbs/x/95/dc/28bf0cdad003f91ca9c3a86c9ad5dc95.jpeg

Вогонь знищив їх звичну їжу, тому влада Австралії вирішили нагодувати тварин з повітря. Для цього на вертольоти завантажили тисячі кілограмів харчів, в основному – моркву  і батат. Австралійські служби просто скидали продукти з висоти на землю. Сподіваємося, жоден кенгуру від такого «морквопадіння» не постраждав.Може знадобитися кілька місяців, перш ніж стануть відомі точні цифри  втрат. Як повідомляє CNN, масштаби цих пожеж, за словами експертів, є безпрецедентними.

Природа Австралії не заслужила такої долі. Помаранчеве небо нагадує пекельний Марс.

За словами вчених з NASA, дим від пожеж в Австралії викликає серйозні проблеми якості повітря сусідніх країн і континентів. У Новій Зеландії на вершинах гір вже почав темніти сніг.

 

Порятунок життів

Беспилотники спасают жизниЩо вміють безпілотники, так це шукати і рятувати людей, зниклих в недоступних місцях - горах, лісах, океанах. Квадрокоптери з тепловими камерами можуть знайти людину, яка потрапила в лавину або провалилася в печеру.

В Австралії, роком раніше, за допомогою дронів були виявлено і доставлено рятувальним засобом двох підлітків, яких віднесло в море на кілометр від берега. Вся операція з транспортування рятувального плоту зайняла кілька хвилин. Сьогодні дрони незамінні помічники в пошуку виснажених тварин, що вижили в полум’ї і потребують допомоги людини.

Також безпілотники задіяні для виявлення акул.

Крім того, в гірських районах за допомогою дронів  скидається вибухівка для контрольованого сходу лавин.

 

Транспортування медикаментів

Картинки по запросу "дрони спасение жизни"Квадрокоптери доставляють кров, трансплантати, вакцини пацієнтам слаборозвинених країн - Руанди, Танзанії, Папуа-Нової Гвінеї. Саме цей напрямок використання квадрокоптера найпотрібніший та цінний для медиків.

Застосування апаратів в надзвичайних ситуаціях довело їх незамінність після землетрусу на Гаїті в 2012 році, тайфуну на Філіппінах і в інших регіонах, де інфраструктура була повністю зруйнована. Лідером з порятунку людей і доставки медикаментів за допомогою безпілотників виступає каліфорнійська компанія Zipline, яка тісно співпрацює з міжнародною організацією «Лікарі без кордонів»[8].

Таким чином, квадрокоптери можуть вирішити проблему майже 2х мільярдів людей  з Африки та Азії, що обмежені в доступі до медичних послуг, ліків. Величезний потенціал дронів в транспортуванні ліків або вакцин допомагає в ситуаціях, коли важливий часовий фактор.

Під час стихійних лих з їх допомогою доставляються не тільки ліки, а й засоби зв'язку.

 

Китай. Коронавірус

 

Картинки по запросу "китай коронавирус дроні"Картинки по запросу "китай коронавирус дроні"Безпілотники використовуються по всьому Китаю для боротьби зі спалахом хвороби. У китайських селах для боротьби з коронавірусом використовуються дрони, вони розпилюють дезінфікуючий засіб по всьому  населеному пункту.

Картинки по запросу "китай коронавирус дроні"Один китайський спеціаліст з захисту врожаю зміг продезінфікувати  своє село та заявив, що дрони можуть охоплювати набагато більшу територію і досягати дуже хороших результатів у профілактиці захворювань.

Поряд  з безпілотниками,  створеними для розпилення різних засобів над посівами, поліцейські і побутові безпілотники теж оснащуються обладнанням, що дозволяє розпилювати дезінфікуючі засоби в заражених провінціях.

Також в рамках боротьби з коронавірусом, дрони застосуються в Китаї для інформування громадян про необхідність перебувати вдома і носити маски в громадських місцях[9].

 

Доставка пошти

Цілий ряд великих торгових і поштових компаній всерйоз задумалися про інвестиції в розробку безпілотників, що займаються доставкою посилок, пошти, медикаментів, продуктів харчування. Затримка із запуском подібних проектів полягає лише в деяких технічних проблемах в умовах щільної міської забудови, а також взаємодії дронів з літальними апаратами у вільній зоні.

Дроны - доставка товаровУ тих місцях, де умови дозволяють використовувати переваги дронів, доставка деяких відправлень вже стала реальністю. La Poste Франції вже запустила таку програму доставки, впритул підійшли до тестування програми швейцарські та фінські поштові служби. А пошта Китаю вже доставляє таким способом більше 500 посилок в день в кількох своїх провінціях.

Компанія Google провела першу тестову безпілотну доставку. У разі успіху компанія планує за допомогою своїх дронів на сонячних батареях здійснювати роздачу 5G-інтернету на території всієї Землі. А поки що деякі моделі з вбудованим Wi-Fi, радують звичайних користувачів.Американський стартап Natilus тестує нову концепцію апарату, який може стати гігантським дроном, здатним перевозити 109 тонн вантажу через океани, в автономному режимі приводнюватися  і розвантажуватися в портах по всьому світу.

У Спасінні планети

За допомогою дронів наукові організаціями проводять дослідницькі проекти, відновлення тропічних лісів, відстежують танення льодовиків в Арктиці. Картинки по запросу "дослідження льодовиків за допомогою безпілотників"

Картинки по запросу "аварії нафтових вишок за допомогою безпілотників"Із застосуванням дронів вчені збирають інформацію і фотокадри з цікавих для них регіонів, що допомагає робити більш точні прогнози кліматичного характеру. Виникнення і поширення масштабних пожеж, зміна природних умов і глобальне потепління - всі ці проблеми вивчаються за допомогою високоточної апаратури, що доставляється безпілотниками до місця спостережень. Зміна природного місця існування веде до масової загибелі тварин, і тільки отримана інформація може сприяти переселенню диких тварин і порятунку цілих видів.

Безпека навколишнього середовища та обслуговуючого персоналу - основні параметри, прийняті до уваги керівниками нафтових і газових компаній під час підписання контракту на огляд і оцінку технічного стану платформ і нафтових вишок за допомогою безпілотників.

Спостереження за дикою природою

Моніторинг за популяцією тварин, визначення ареалу їх проживання в масштабах великих географічних зон стає можливим з приходом безпілотної системи інспекції. На думку фахівців, дрони є найбезпечнішою, екологічно чистою і недорогою альтернативою пілотованим літакам.

Квадрокоптери, які можуть знімати в декількох режимах, можуть використовуватися в екстремальних ситуаціях, на значних площах, не нервуючи тварин і не порушуючи їх ритм життя.

Картинки по запросу "дослідження льодовиків за допомогою безпілотників" З їх допомогою дослідники стежать за поведінкою пінгвінів в Антарктиді, переміщенням горбатих китів біля узбережжя Чилі, спостерігають за перельотами птахів, стежать за шляхами міграції слонів в Індії. За допомогою фото- та відеоматеріалу вчені знайшли місця проживання диких тварин, які перебувають на межі зникнення, і можуть запобігти їх загибелі.

Картинки по запросу "робот скат"Інженери з Національного університету Сінгапуру (NUS) розробили підводного робота, який має зовнішній вигляд і здатний рухатися подібно до електричного ската, що дозволяє йому ефективно маскуватися серед природної морської фауни  [10].

Машина отримала назву MantaDroid і призначена для використання в підводних дослідженнях і спостереженнях за морським біорізноманіттям. За допомогою нього розробники пропонують непримітну альтернативу звичайним пропелерним підводним апаратам, що використовують в даний час.Картинки по запросу "нападение на дрон"

Ну і звичайно, тварини не завжди прихильно сприймаєть «напад» незрозумілої літаючої «істоти».

 

 

У сільському господарстві

У сільському господарстві безпілотники, оснащені тепловізорами, оцінюють зростання рослин. Багатоспектральні датчики дозволяють фермеру контролювати застосування зрошення, добрив і пестицидів в необхідних місцях. Також вони можуть моніторити здоров'я культур, їх зараженість грибковими або бактеріальними інфекціями.

Крім цього, поля можна обробляти за допомогою безпілотників в складних географічних ландшафтах, розпорошуючи добрива в тих місцях, куди не може добратися літак. Використовуючи технологію ультразвукового ехолота, розпилювальні дрони точно проводять процедуру обприскування, уникаючи ризику надлишкового нанесення хімікатів.

 

 

Помічник в журналістиці

Епоха цифрових технологій внесла серйозні зміни в характер журналістики й еволюцію поширення інформації. Залишатися в авангарді збору і подачі інформації можна, використовуючи квадрокоптер. Концепція «безпілотної журналістики» дозволяє давати глядачам мультимедійний новинний контент в режимі реального часу.

Події на місцях бойових дій, масштабні заходи, спортивні змагання тепер можна спостерігати онлайн, що збільшує ступінь довіри споживача до інформації і виводить сучасну журналістику на новий рівень.

Картинки по запросу "матч с дрона" Зйомка спортивних подій. Насолоджуватися грою улюбленої команди, бачити найдрібніші нюанси гри, стежити за емоціями гравців стало можливо за допомогою зйомки  дронами. Чудові і захоплюючі кадри гострої боротьби дають глядачеві можливість відчути напруження гри і співпереживати гравцям.

Папарацці. Одними з перших, хто оцінив неймовірні здібності квадрокоптера, стали папарацці. Вони перестали сидіти в засідці на дереві або в кущах, вичікуючи рідкісні кадри знаменитостей. Багато селебріті скаржаться на рій дронів, які переслідують їх сім'ї під час відпочинку або подорожей.

 

Картинки по запросу "предложение с дрона" Реалізація найбожевільніших ідей. Можна зберегти спогади про значущу подію життя, захоплюючу подорож, отримавши унікальні фотографії про ваші пригоди. За допомогою безпілотника можна зробити незабутню пропозицію руки і серця, знявши всю процедуру з висоти пташиного польоту.

Завдяки дронам можна досліджувати  нові  культури і країни. Фотографи усього світу прагнуть зняти приголомшливі кадри з безпілотників,  які раніше були просто недоступні.https://smartfarming.ua/files/uploads/blog/obzor-agrodronov-ukrainskogo-proizvodstva-chast-1/runok-uslug-s-dronami-ua.jpg 

 

 

ДРОНИ в УКРАЇНІ

Глобальні корпорації і уряди країн масово освоюють сучасні льотні технології. Квадрокоптерам знайшли застосування і поштові служби, і аграрні холдинги, і навіть правоохоронці та армія.

В Україні безпілотні літальні апарати (БПЛА) поки не розкрили свій справжній потенціал. Але деякі наші великі підприємства і відомства вже почали їх застосовувати принаймні в режимі тестування. Є й ті, хто прямо заявив про намір використовувати ці пристрої для вирішення своїх завдань.

 «Укрзалізниця» спочатку 2019-го року заявила про намір використовувати дрони для боротьби з крадіями рейок. Підприємство оцінило проект в 9 млн грн. Це прийнятна цифра, якщо порівняти її з розміром збитків від розкрадань - 44 млн грн. за підсумками 2017 року.

Національна поліція почала закупівлю безпілотних літальних апаратів. Наприклад, для виявлення полів маку, а також викрадених автомобілів.

ДТЕК в минулому році запустила пілотний проект з моніторингу ліній електропередач за допомогою безпілотників. Таким чином компанія розраховувала скоротити число аварійних і планових відключень електроенергії за рахунок раннього виявлення дефектів.

В агропромисловому секторі  дрони використовуються для моніторингу стану сільськогосподарських полів. Отримані дані фермери використовують для коригування графіка робіт, починаючи з передпосівної підготовки ґрунту, і закінчуючи збором врожаю. Перед посівом головним чином аналізується стан ґрунту.  Дрони також застосовуються для складання точної карти рельєфу, де зазначають всі перепади висот, яри та інші природні об'єкти. На цьому етапі аналізується рівень втрат рослин, визначається потреба в підсіві або пересіві. Головна інформація, яку отримує аграрій – карти густот . Використовуючи дрони  можна визначати ті ділянки, де потрібно вносити великі норми добрива, а також створювати електронні карти-завдання для техніки. Такі карти використовуються для диференціального внесення добрив.

моніторинг дроном пшениці
 

    

 

 

 

 

 

 

Із загальних втрат врожаю від шкідників, хвороб і бур'янів на частку бур'янів припадає близько 30%. Для оцінки засміченості поля ідеально підходить застосування дронів. Завдяки низькій висоті польоту і потужним камерам дрони здатні зібрати інформацію для створення карт, на яких можна відрізняти бур'яни від посівів.

 

 

локалізація бур'янів на поле

 Це сприяє тому, що моніторинг із застосуванням дронів  через кілька років стане таким же звичайним в роботі українського аграрія, як сьогодні застосування GPS на техніці.


Військове протистояння на Донбасі перейшло в стадію позиційної війни або, як ще її називають - окопної. В таких умовах вкрай важлива точна інформація про місця скупчення техніки, особового складу, розташування укріплених позицій противника. Чи укомплектовані українські війська якісними безпілотниками, які допомагають добувати розвідувальні дані на передовій?

Картинки по запросу "американский беспилотник Archytas 1993"В основному наші хлопці використовують волонтерські дрони. Волонтери ж і фахівці в цій галузі відзначають - українські безпілотні комплекси значно поступаються російським, а розробка власних БПЛА вимагає державного фінансування.

Український дрон здатний виявляти міни з точністю до сантиметра — АрміяInformАле є і добрі новини. Українське підприємство в кооперації з іноземною компанією розробило спеціальні магнітометричні датчики для безпілотних літальних апаратів (БПЛА), які здатні виявляти боєприпаси, що не розірвалися. Безпілотник може безпомилково ідентифікувати міни калібру 82 і 120 міліметрів з точністю до сантиметра, повідомляє Армія Inform.

Датчики монтують на безпілотний літальний апарат типу «коптер», який виконує обліт необхідної  ділянки місцевості на висоті 5-10 метрів і визначає не тільки місця перебування вибухонебезпечних предметів, а й їх контури. Фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння і військової техніки, визначали можливості застосування безпілотника в розмінуванні місцевості[11].

За фактом - Україна сильно відстає від світових лідерів в частині застосування дронів. Поки наші підприємці прораховують доцільність закупівлі техніки, глобальні корпорації щосили застосовують їх в своїй повсякденній  діяльності.

Дрони допомагають скоротити витрати, підвищити ефективність, а іноді - навіть врятувати життя.

Сьогодні в Україні існує обмеження на використання дронів. Державна авіаційна служба України заборонила польоти дронів над дорогами державного значення, певними вулицями, держустановами, залізницями, місцями аварій, тощо.

 

  1. https://seop.illc.uva.nl/entries/archytas/
  2. https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/a-brief-history-of-robot-birds-77235415/
  3. https://ecotechnica.com.ua/technology/3057-ornitoptery-krylatye-drony-imitiruyushchie-ptits-video
  4. https://www.moyo.ua/news/16_unikalnyh_sposobov_primeneniya_kvadrokopterov
  5. https://habr.com/ru/post/446520/
  6. https://www.theepochtimes.com/first-robotic-drone-created-in-350-bc_1018299.html
  7. https://drone-expo.ru/ru/article/zahvativayushchaya-istoriya-razvitiya-dronov-infografika-76220
  8. https://ecotechnica.com.ua/transport/3002-gigantskij-gruzovoj-dron-natilus-v-2-raza-snizit-stoimost-transokeanskikh-aviaperevozok.html
  9. https://ukranews.com/news/675882-pozhary-v-avstralii-nebo-pokrasnelo-v-nekotoryh-regionah
  10. https://zn.ua/WORLD/pozhary-v-avstralii-oblako-dyma-bystro-dvizhetsya-vdol-poverhnosti-zemli-341954_.html
  11. https://www.officeplankton.com.ua/int/drevnij-egipet-faraony-letali-na-samoletax-chitat-zdes.html

 

docx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
27 лютого 2020
Переглядів
2185
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку