Екологічні наслідки війни до 6 листопада

Про матеріал
5 листопада 2001 року Генеральна Асамблея оголосила 6 листопада кожного року Міжнародним днем запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів. Презентація створена для виховних годин або уроків біології, де буде доцільно висвітлити дану тему
Зміст слайдів
Номер слайду 1

6 листопада - Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів

Номер слайду 2

5 листопада 2001 року Генеральна Асамблея оголосила 6 листопада кожного року Міжнародним днем запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів. Приймаючи це рішення, вона враховувала, що шкода, заподіяна навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави і не тільки нинішнього покоління.

Номер слайду 3

6 листопада 2022 року Рахункова палата з посиланням на дані Оперативного штабу з фіксації екозлочинів РФ повідомила, що розв’язана Росією війна завдала збитків довкіллю України на понад 1,35 трлн гривень (1 трильйон 350 млрд гривень).

Номер слайду 4

З початку війни російські війська обстрілюють нафтобази та великі промислові об'єкти по всій Україні. У ґрунт і підземні води потрапляють важкі метали від снарядів та військової техніки. Пожежі у лісах і степах знищують природне середовище рідкісних видів. 

Номер слайду 5

Боєприпаси й військова техніка містять свинець, ртуть і тротил. Навіть коли війна в Україні закінчиться, ці важкі метали й вибухові речовини залишаться у ґрунті - з невідомими наслідками для людей, тварин і природи.

Номер слайду 6

Важкі метали, такі як ртуть, містяться в основному в детонаторах, де вони, як ртутний фульмінант, відповідають за те, щоб вибухівка, наприклад, тротил, детонувала швидше. Ртуть також є важким металом, контакт із яким спричиняє пошкодження нервових клітин. Вона може призвести до вад розвитку дітей у материнській утробі.

Номер слайду 7

Понад 2 мільйони гектарів українських лісів постраждали внаслідок війни. Значна частина з них згоріла через пожежі від обстрілів та вибухів. Гасити лісові пожежі часто неможливо через замінованість.

Номер слайду 8

Порушений ґрунт та спалені ліси дуже швидко заростають чужорідними інвазійними видами. Рідкісним видам тварин загрожує не так загибель деяких особин, як руйнування або зміна їхніх ареалів та міграційних коридорів. Коні Пржевальського в Чорнобилі

Номер слайду 9

Україна лежить на перетині важливих міграційних шляхів птахів у західно-палеарктичному та афро-євроазійському регіонах, від яких залежать понад 400 видів птахів. Під загрозою 30 тисяч пар білих лелек та близько 500 пар рідкісних чорних лелек, які прилітають у цей час в Україну для гніздування.

Номер слайду 10

Влучання снарядів у хімічні підприємства, як-от у Рубіжному на Луганщині або в Сумах, призводили до витоків азоту і аміаку.

Номер слайду 11

На непідконтрольних Україні територіях з 2014 року відбувається масове затоплення закритих або зруйнованих війною шахт. Тепер через інтенсивні обстріли не вдається відкачувати воду й у шахтах по інший бік фронту. Внаслідок пошкодження енергетичних систем не працюють насоси у трьох шахтах Луганської області. На одній із них у Золотому був повністю затоплений один рівень.

Номер слайду 12

Природно-заповідний фонд. На березі національного природного парку "Тузлівські лимани" на Одещині знаходили мертвих дельфінів. Вони могли загинути через те, що втратили орієнтацію за ехо-сигналами. Російські військові використовують гідролокатори на високому рівні децибелів, а це шкодить слуху дельфінів. Зараз неможливо оцінити, скільки мертвих тварин може бути у морі.

Номер слайду 13

Національний природний парк "Святі Гори" через війну знищено на 80%.

Номер слайду 14

Біосферний заповідник «Асканія-Нова» з початку повномасштабного вторгнення знаходиться під окупацією

Номер слайду 15

Каховське водосховище перетворюється на пустелю після підриву Каховської ГЕС. Рівень води впав у річці Дніпро в Запоріжжі, а від наслідків підриву страждають національні парки та заповідники.

Номер слайду 16

Наслідки підриву Каховської ГЕС

Номер слайду 17

Підрив ГЕС вплинув на обміління Дніпра. На берег у Запоріжжі викидає мертву рибу.

Номер слайду 18

Наслідки військових дійруйнування ґрунтового і рослинного покривів під час ракетних обстрілів, пожеж;забруднення території рештками знищеної військової техніки, паливно-мастильними матеріалами;забруднення повітря внаслідок пожеж;фізичне знищення, травмування тварин;

Номер слайду 19

Наслідки військових дійпорушення, зміна ландшафтів фортифікаційними спорудами;ущільнення ґрунту, знищення чи пошкодження рослин і тварин унаслідок проїзду важкої військової техніки;забруднення поверхневих і ґрунтових вод;накопичення продуктів руйнування будівель;небезпеку спричиняє замінування територій, це високі ризики для життя як людей, так і тварин.

pptx
Додано
5 листопада 2023
Переглядів
94
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку