Екологічні проблеми забруднення в Україні: смітники

Про матеріал
Тема. Екологія Презентація до уроку з теми "Екологічні проблеми забруднення в Україні: смітники" ( 11 клас). Реалізація змістовних накрізних ліній на уроці: - «Екологічна безпека та сталий розвиток»: формування у здобувачів соціальної активності, відповідальності й екологічної свідомості, у результаті яких вони дбайливо й відповідально ставитимуться до довкілля, усвідомлюючи важливіcть сталого розвитку для збереження довкілля й розвитку суспільства. - «Громадянська відповідальність»: формування у здобувачів відповідальності як члена суспільства, який розуміє важливість охорони навколишнього середовища заради здоров’я майбутніх поколінь.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 клас. Екологічні проблеми забруднення в Україні: смітники

Номер слайду 2

Наука про смітники - техногенна геологія

Номер слайду 3

ПОБУТОВІ ВІДХОДИОднією з найбільш серйозних екологічних проблем України сьогодні можна вважати проблему утилізації і переробки різних відходів. У країні діє близько 800 офіційних звалищ, загальна кількість сміття на яких перевищила 35 млрд. т. Щорічно ця цифра зростає ще на сімсот-вісімсот тисяч тон. За інформацією Міністерства екології та природних ресурсів, загальна площа всіх полігонів з відходами вже займає 4% площі України. За інформацією Міністерства екології та природних ресурсів України, щорічно середньостатистичний українець викидає на смітник близько 250 кілограмів побутових відходів. Зі 100 кілограм побутових відходів утворюється 15 кілограм ґрунту, потрібно задуматися над тим, куди зникають решта 85 кілограм!

Номер слайду 4

Цікаво знати! Скільки років розкладаються різні види сміття!Бананова шкірка – 2-5 тижнів. Газета – 2 місяціКартон – 2 місяціБавовняні рукавички – 3 місяціКанат – 3-14 місяців. Фанера – 1-3 роки. Недопалки – 1-5 років. Вовняний одяг 1-5 років. Картонна упаковка від молока – 5 років. Пофарбовані дошки – 13 років. Поліетиленовий пакет – 10-20 років. Шкіряне взуття – 25-40 років. Нейлонова тканина – 30-40 років. Пластиковий стаканчик – 50 років. Консервна банка – 50 років. Батарейки – 100 років. Пластикова трубочка – 200 років. Одноразовий підгузник – 450 років. Пластикова пляшка – 400-500 років. Алюмінієва банка – 500 років. Рибальська волосінь – 600 років. Скляна пляшка – 1000 років

Номер слайду 5

А чи знаєте Ви…При спалюванні поліетилену у повітря вивільняється високотоксична речовина – діоксин, що руйнує імунну систему людини та спричиняє гормональні і ракові захворювання. Поліетиленові пакети в природі біологічно не розкладаються. Проковтнути поліетиленовий пакет – причина смерті морських птахів, що плутають їх з їжею. Одна “пальчикова” батарейка, викинута просто на землю, здатна забруднити 400 літрів води або 20 кв. метрів ґрунту.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Державне регулювання проблеми Закони: «Про охорону навколишнього природного середовища» «Про відходи» ;«Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччі населення»; «Про поводження з радіоактивними відходами»;«Про металобрухт»Кодекс України про надра Програма поводження з твердими побутовими відходами іншими нормативними документами.

Номер слайду 8

У 1982 році на засіданні Генеральної асамблеї ООН було прийнято Всесвітню Хартію природи (The World Charter of Nature Defense»), в якій проголошується ряд принципів збереження природи, відповідно до яких будь-яка діяльність людини, що впливає на природу, має бути керованою і оціненою. У першому з принципів Хартії сказано: «Природу необхідно поважати і не порушувати її основні процеси».

Номер слайду 9

ЗМІНИ ПОЧИНАЮТЬСЯ З КОЖНОГО Якщо ми всі вирішимо свідомо працювати над цією проблемою світ однозначно стане краще. І чистіше .

Номер слайду 10

Кожна людина може внести свій невеликий внесок у зменшення кількості відходів. СОРТУВАТИ СМІТТЯ та здавати його на переробку! Залишати якомога менше сміття в місцях відпочинку, будь то ліс, парк або пляж, а побутові відходи необхідно відносити тільки в спеціально призначені для цього контейнери. Купуючи товари і продукти в магазинах, варто звертати увагу на їх упаковку, віддаючи перевагу екологічно безпечній упаковці. Відмовтеся від придбання продуктів в пластиковій упаковці. Вирушаючи в магазин за покупками, візьміть з собою сумку, щоб вам не довелося купувати пластиковий пакет.

Номер слайду 11

Що можемо зробити ми?Дотримуватися чистоти біля свого будинку, на вулиці та біля місцевої водойми, у громадських місцях нашого міста. Зробити все, щоб сміття не було нашою проблемою, а ми жили у квітучому та чистому місті. Донесіть своє сміття до смітника!!! Зробіть наше місто чистим!

Номер слайду 12

Нове життя

Номер слайду 13

pptx
Додано
9 січня 2023
Переглядів
702
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку