Економічна взаємодія США та Мексики

Про матеріал
Урок створений з метою сформувати в учнів систему знань про економічну взаємодію країн, систематизувати уявлення про міжнародну спеціалізацію регіону; вдосконалювати вміння і навички самостійно працювати з електронними джерелами географічної інформації; розвивати навички роботи в групах, формувати науковий світогляд; виховувати любов і повагу до звичаїв інших народів і держав.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Економічна взаємодія вздовж державного кордону між Мексикою та США. Виконав Присяжний Андрій

Номер слайду 2

Чверть території сучасних США, включно з економічними гігантами Техасом і Каліфорнією, належала Мексиці до укладення в 1848 р. договору Гвадалупе-Ідальго. Невдовзі після «покупки Гадсдена» (1853) сформувався сучасний кордон, повний контроль над яким вкрай важко встановити через його протяжність у майже 2000 миль. Частина його проходить по річці Ріо Гранде, яка висихає і тому не є великою перешкодою. Після підписання двосторонньої угоди між США і Китаєм в 1880 про заборону двосторонньої торгівлею опіумом китайські іммігранти в Сіналоа (Мексика) поклали початок традиції масштабної транскордонної наркоторгівлі. Сіналоа продовжує бути кримінальним центром до наших днів. Політика заборони алкоголю у США в 1920-х призвела до контрабанди алкоголю з Мексики та розростання організованої злочинності.

Номер слайду 3

Державний кордон США і Мексики має довжину понад 3200 км. Це кордон, який перетинають найбільше у світілегально через нього переходять 350 мільйонів осіб на рік, а також близько 5 млн автомобілів та вантажівок. З боку США поряд з кордоном розташовано 4 штати (Каліфорнія, Аризона, Ньою Мехіко і Техас), а в Мексиці — 6 штатів (Нижня Північна Каліфорнія, Сонора, Чіуауа, Коауїла, Нуево-Леон і Тамауліпас). Охороняють кордон понад 20 тисяч американських прикордонників, однак вони не мають можливості контролювати весь кордон.Існують оцінки, що нелегально перетинає кордон близько 500 тисяч чоловік щорічно. На деяких ділянках кордону створено металевий бар'єр (американо-мексиканська стіна), висотою близько 4—5 м. Він перекриває приблизно третину протяжності кордону.

Номер слайду 4

Стіна між США і Мексикою. На близько 1100 кілометрах вже зведено огорожу, яка представляє собою систему комплекс загороджувальних споруд, наприклад, у формі сталевого паркану. Кордон проходить через пустелі й міста. Через погану досяжність невелика частина кордону в штаті Нью-Мексико залишається відкритою. Біженці з країн Латинської Америки, які сподіваються на краще життя в США, використовують кожну можливість для нелегального переходу кордону. Аби зупинити потік біженців, 45-й президент США, республіканець Дональд Трамп ще під час своєї передвиборної кампанії в 2016 році пообіцяв спорудити щільний мур вздовж всього кордону. Такий його намір, який потребує великих фінансових витрат, наштовхнувся на жорстку критику з боку демократів.

Номер слайду 5

Наркотики і безпекова співпраця. Початок цілеспрямованим зусиллям щодо боротьби з наркотиками дав президент Річард Ніксон, оголосивши війну з наркотиками у 1971 р. Це означало агресивний силовий підхід до вирішення проблеми. Протягом першого десятиліття антинаркотичні зусилля США не були зосереджені на Мексиці. З початком 1980-х Мексика почала ставати транспортним маршрутом для колумбійських наркокартелів. Допоміжну роль у транспортуванні відігравали невеликі «сімейні» організації з корупційними зв'язками у силових структурах. Можливість набуття ними самостійної ролі видалася, коли США взяли під контроль карибський маршрут транспортування кокаїну з Колумбії та ліквідували картель Пабло Ескобара (1993). З цими зусиллями пов'язують постання мексиканських картелів у 80-х — 90-х. Вони відійшли від характеру «сімейного бізнесу» і почали мати свої канали розповсюдження по території США. З'явилася можливість фінансування власних добре озброєних сил безпеки напіввійськового характеру, в які почали приходити люди з досвідом роботи в силових структурах. Річард Ніксон. Пабло Ескобар

Номер слайду 6

Економічні відносини. Передумови економічних відносин США і Мексики мають асиметричний характер. ВВП Сполучених Штатів більший за такий самий показник Мексики у 18 разів. Нерівними є частки кожної країни в двосторонній торгівлі з іншою. Частка Мексики в експорті США становить 13 %. Частка США в експорті Мексики сягала 80 % станом на 2015 рік. З посиленням інтеграції посилилась залежність економічних циклів підйомів і спадів ділової активності в Мексиці від економіки США. На економічну ситуацію в Мексиці впливає сам фактор невизначеності щодо неї перспектив політики Сполучених Штатів і особисто заяви Дональда Трампа.

Номер слайду 7

Примексиканський промисловий регіон. Примексиканський район промисловості — смуга низовин уздовж Мексиканської затоки та кордону США з Мексикою. Основою спеціалізації є нафтоперероблення і хімія органічного синтезу, медицина та біотехнології, аерокосмічна промисловість. Найбільші центри США – Х’юстон, Новий Орлеан, Батон-Руж, Мексики – Тіхуана, Матаморос, Чіуауа, Сьюдад-Хуарес. Активно розвиваються макіладори – величезні підприємства працемістких напрямів (виробництва тканин, одягу, продуктів харчування, окремі машинобудівні).

Номер слайду 8

Транскордонна безпекова співпраця. Сполучені Штати і Мексика розділені кордоном протяжністю близько 2 тис. миль. В результаті NAFTA в деяких галузях, таких як автомобілебудування, було досягнуто такого рівня економічної інтеграції, що деталі товару можуть кілька разів перетинати кордон в процесі виробництва (виробничі ланцюги). Поширення технологій Just-in-time потребує короткого і прогнозованого часу простою на кордоні. Інакше розладнується виробничий процес з відповідними економічними наслідками. Таким чином, є потреба примирити новий пріоритет безпеки після 11 вересня з довгостроковими економічними інтересами. Ідея кордону 21 століття (або Розумного Кордону) виникає регулярно в переговорах США–Мексика і США–Канада. Вона полягає у тому, що покращення безпеки не має відбуватись за рахунок погіршення торгівлі, а досягнути цього потрібно шляхом використання інформаційних технологій.

Номер слайду 9

Імміграція мексиканців у СШАІмміграційна реформа в досліджуваний період була складним питанням для політики в Сполучених Штатах Америки. Мексиканське походження мали 71 % депортованих нелегальних мігрантів зі США в період 2000—2015. Тому зміни в цій сфері є предметом інтересу мексиканського уряду, який намагається лобіювати імміграційну реформу, яка була б якомога лояльнішою для мігрантів. Обіцянки імміграційної реформи роздавались активно на міжнародних переговорах урядом США, незважаючи на їх дуже дискусійний характер як предмет внутрішньої політики. З 1986 р. американська імміграційна політика побудована у парадигмі контролю, в якій імміграція розцінюється як небажана. Іммігранти конкурують з місцевими за робочі місця. Термін «депортація» більше не вживається офіційно з 1996 року.

Номер слайду 10

Джерела інформаціїhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Державний_кордон_між_США_і_Мексикоюhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Відносини_США_—_Мексикаhttps://www.dw.com/uk/стіна-між-сша-і-мексикою/t-47582495

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 10 клас, Презентації
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
16 березня 2023
Переглядів
6760
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку