Економічне диво Японії (презентація)

Про матеріал

В презентації подано місце країни у світі та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни. Традиції і технології у сільському господарстві. Матеріал використовується разом з тестами та проблемно-графічною схемою Японії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЕКОНОМІЧНЕ ДИВО ЯПОНІЇ

Номер слайду 2

Х а р а к і р і

Номер слайду 3

І к е б а н а Х а р а к і р і

Номер слайду 4

Х а р а к і р і І к е б а н а О р і г а м і

Номер слайду 5

Х а р а к і р і І к е б а н а О р і г а м і Б а н з а й Б а н з а й

Номер слайду 6

Х а р а к і р і І к е б а н а О р і г а м і Б а н з а й Г е т и

Номер слайду 7

Х а р а к і р і І к е б а н а О р і г а м і Б а н з а й Г е т и К і м а н о

Номер слайду 8

Х а р а к і р і І к е б а н а О р і г а м і Б а н з а й Г е т і К і м а н о С а м у р а й

Номер слайду 9

Х а р а к і р і І к е б а н а О р і г а м і Б а н з а й Г е т и К і м а н о С а м у р а й Фудзіяма

Номер слайду 10

Японія

Номер слайду 11

План ФГП Рельєф Клімат Флора Фауна Ріки і озера Історичний розвиток Населення Культура Господарство Визначні пам’ятки

Номер слайду 12

ФГП Японія – унітарна країна, яка складається з 47 префектур і губернаторства. Розташована на островах північно-східної частини Тихого океану, біля східної Азії. Основна частина території знаходиться на чотирьох островах – Хонсю, Хоккайдо, Сікоку і Кюсю.

Номер слайду 13

До складу країни входять близько 4тис. островів. Японія відокремлена Японським морем від Росії, КНДР та Республіки Кореї, Східно - Китайським морем – від Китаю. Найменша відстань до “великої землі” складає близько 200 км. Зі сходу та південного сходу Японські острова омиває Тихий океан.

Номер слайду 14

Рельєф Більше 70 % території Японії займають молоді гори. Рівнини знаходяться лише на невеликій частині країни. Вони розташовані на кордонах островів, серед гір та холмистих місцевостях. Найбільш різноманітним рельєфом відрізняється найбільший острів Японії – Хонсю.Берегова лінія Японських островів сильно зрізана і складає близько 30 тис. км. Для японських островів та прилеглих до них участків океанського дна характерна висока сейсмічність. Тут знаходиться одна із найактивніших зон “вогняного кільця”, з яким зв’язані багаточисленні землетрясіння та виверження вулканів.

Номер слайду 15

Підводні землетрясіння часто стають причиною виникнення цунамі. У країні дуже густа водна мережа. У рослинному світі Японських островів переважають ліса. Вони покривають близько 70 % території країни. Це один із найбільш високих показників у світі. В Японії мало корисних копалин, є вугілля, сірка, будівельна сировина.

Номер слайду 16

Клімат Більша частина Японії розташована у субтропічних широтах, у зоні дії мусонів, тільки північ островів Хонсю і Хоккайдо знаходиться у межах помірного поясу. У Японії випадає багато осадків: від 1000 до 2000 мм в рік. Для країни характерне тепле літо із затяжними дощами та пахмурною погодою, тепла осінь та м’яка малосніжна зима, рання весна.

Номер слайду 17

Флора Рослинний світ Японії різноманітний, що виражено дуже теплим та вологим літом на більшій частині території. У країні нараховується більш ніж 17 тис. видів рослин, з яких національними вважаються вишня сакура і слива. Найбільш поширене дерево – японський кедр, часто зустрічається також лиственниця, декілька видів єлі. На Кюсю, Сікоку і Хонсю ростуть субтропічні види: бамбук, камфарний лавр, баньян. У центральній і північній частинах Хонсю розповсюджені листяні (береза, горіх, іва), а також велика кількість хвойних дерев. У квітні квітне азалія, у травні – піони. А в листопаді починають квітнути хризантеми – національна квітка Японії. Цій події кожного року присвячуються фестивалі квітів.

Номер слайду 18

Фауна На території островів нараховується близько 140 видів ссавців, 450 видів птахів, велика кількість рептилій, амфібій і риб. Серед хижаків можна виділити бурого ведмедя, чорного ведмедя і рижого ведмедя. Розповсюджені норка, видра, куниця, заєць, білка і білка – летяга. Серед птахів переважають ластівка, зозуля, горобець, дрозд, вутка, чапля, лебідь, бекас, альбатрос, журавель, дятел, голуб, фазан, а зі співаючих – соловей і снігур. Деякі тварини ендемічні: японський макак, японський плямистий олень.

Номер слайду 19

Ріки і озера Найбільша ріка – Синано, Тоне, Кітікамі, Тенрі, Могамі на острові Хонсю; Ісікірі, Тесіо, Токачі на острові Хоккайдо; Есіно – на острові Сікоку. Найбільше озеро – Біва – знаходиться на Хонсю.

Номер слайду 20

Історичний розвиток За легендами, Японська імперія виникла у 660 році до н. е., коли престол посів перший японський імператор Дзимму. На протязі першого тисячоліття Японія розвивалася під впливом Кореї і Китаю, які мали більш високий рівень цивілізації. Японія довгий час була “закритою” країною, на її територію не пускали європейців та американців, але в 1854 році біля берегів країни з'явилася американська ескадра, яка вимагала від японців “відкриття” країни. Японія була змушена погодитися з вимогою і у 1854 - 1858 роках підписала декілька нерівноправних договорів. Останніми десятиліттями XX ст. Японія почала все більше впливати на сусідні країни. Японія перемогла в японсько – китайській війні 1894 – 1895 рр. та російсько – японській війні 1904 – 1905 рр. 1931 рік – захопила Маньчжурію. А у 1937 – напала на Китай. І в той же час у боротьбі за перерозподіл світу Японія знаходить собі союзників і у 1936 році – Німеччину, 1940 р. – Італію, підписавши з цими країнами Троїстий союз. Японія брала участь у Другій Світовій війні. У 1945 році було скинуто атомні бомби на японські міста Хіросіма і Нагасакі. Японія програла війну. 2 вересня 1945 р. Японія капітулювала.

Номер слайду 21

Населення Кількість населення – 126 млн 800 тис. осіб Густота населення – 320 осіб на км. кв. І тип відтворення Міське населення – 80% 11 міст - мільйонерів Японці – 99,2 % Релігія – синтоїзм, буддизм Жінки складають 52%

Номер слайду 22

Культура Культура Японії унікальна. При цьому вона завжди приймала досягнення інших цивілізацій, надаючи їм нові елементи, і вони поступово ставали складовою частиною японської традиції. Але при цьому Японія завжди зберігала своєобразність. Це проявляється у дбайливому, уважному відношенню до мистецтва, історії країни, її природі, традиціям і особливостям побуту.

Номер слайду 23

Господарство Важливу роль в економіці країни продовжує відігравати промисловість. На Японію припадає близько 12% промисловості світу. Найбільше значення мають машинобудування, чорна металургія, хімічна та нафтохімічна промисловість, а також електроенергетика. Унікальною в Японії є чорна металургія. Не маючи значних запасів руд і пального, ця надзвичайно матеріаломістка та енергоємна галузь виготовляє близько 100 млн. т. сталі в рік. Японія виготовляє 8 млн. легкових і 4 млн. вантажних автомобілів. За цим показником вона займає друге місце у світі. Важливе значення має целюлозно-паперова та поліграфічна галузі промисловості. Японське сільське господарство не грає важливої ролі у світовому господарстві – на нього припадає 1% ВВП. Важливу роль посідає рибальство. Кожний рік японці виловлюють до 12 млн. т. риби та інших морепродуктів. Японія інтенсивно працює над нарощенням промисловості наукомісткої продукції. З цією ціллю створюються технополіси – наукові центри по розробці наукомісткої продукції. Одна з не багатьох галузей, де японці більше втрачають, ніж отримують, є туризм. Японія приймає лише 3-4 млн. туристів в рік. Японія має ефективну транспортну мережу. Країна володіє великим морським флотом. Найбільші порти: Тіба, Йокогама, Кавасакі, Токіо, Нагоя, Осака, Кобе.

Номер слайду 24

Визначні пам’ятки В Токіо – старовинні замки і храми, Національний музей, Музей каліграфії, Національний музей західного мистецтва, Музей японського народного мистецтва, святиня Мейдзі, Токійська телебашта висотою 333 м., зоопарк . В Кіото – замок Нідзе, музеї, більше 2000 старовинних храмів та святинь, імператорський палац, палац Катсура. Предметом поклоніння є гора Фудзі.

Номер слайду 25

Питання 1. До якого материка відноситься Японія? 2. 99 % населення Японії складають… 3. Яка релігія прийшла в Японію з Індії? 4. Який тип відтворення населення в Японії? 5. Як називається мистецтво вирощення карликових дерев? 6. На якому острові знаходиться столиця Японії? 7. Назвіть тип господарства Японії. 8. Назвіть японську релігію. 9. Грошова одиниця Японії. 10. Найвища гора, символ Японії.

ppt
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
25 листопада 2018
Переглядів
1913
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку