Економічний проєкт на конкурс "Щаслива планета"

Про матеріал
Актуальність теми проєкту визначається необхідністю створення енергоефективного та екологічно-чистого житла в умовах постійно зростаючих цін на основні види енергоресурсів та зменшення їх споживання у житлових будинках. Кліматичні умови України не дозволяють забезпечити максимально комфортні умови проживання у будинку без використання додаткової енергії для опалення у холодну пору року. Між тим, вартість теплової енергії, незалежно від способу її отримання, досить висока. А це означає, що утеплення будинку є найбільш ефективним способом мінімізувати витрати на опалення.
Перегляд файлу

КЗ «ІННОВАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР» КРИВОРІЗЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

КРИВОРІЗЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОРНИЙ КОМПЛЕКС №35

ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІСТУПЕНІВ –БАГАТОПРОФІЛЬНИЙ ЛІЦЕЙ «ІМПУЛЬС»

 

МІСЬКИЙ КОНКУРС УЧНІВСЬКИХ ПРОЄКТІВ

«ЩАСЛИВА ПЛАНЕТА»

 

 

 

Економічний проект

                                       

Роботу виконала:

Cпівак Анастасія, учениця 9 –А класу

Криворізької загальноосвітньої      

школи І-ІІІ ступенів № 108

 

Керівник  проєкту:

Білоножко Аліна Миколаївна,

вчитель географії

Криворізької загальноосвітньої

школи І-ІІІ ступенів № 108

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кривий Ріг

2021 рік

 

ЗМІСТ

 

ВСТУП……………………………………………….…………………………...3

І. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА…………………………………………….……5

    1.   Будівництво енергоефективного будинку…………………….……….…5

    2.   Сучасні тенденції підвищення енергоефективності будинку……….…..6

    3.   Теплоізоляція крок до підвищення енергоефективності……….………..6

    4.   Матеріали для утеплення стін …………………..……….………………..7

    5.   Мінеральна вата чи пінопласт…………….……………………………….8

 

ІІ. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА………………………………………………….10

 

  1. Основні властивості мінеральної вати……………………….………....10
  2. Дослідження властивості мінеральної………………….……………….11
  3. Розрахунки витрат на утеплення…………..…………………………….12

ВИСНОВКИ……………………………………………………………….……..14

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………….…………….15

 

ДОДАТКИ……………….……………………………………………………….16

 

 

 

 

                   

 

 

 

 

 

 

Вступ

          Сьогодні в ряді країн почав формуватися новий погляд на характер масового житла. Сучасні технології відкрили можливість побудови будинків, з одного боку, які забезпечують людині гідне життя, а з іншого, - кардинально знижують негативний вплив їх на навколишнє середовище. Стали з'являтися будинки нового типу, які назвали енергоефективними та еко будинками. На жаль, заклики зберігати ресурси Землі перестали бути просто гаслами, а перетворилися на нагальну необхідність. Приклавши невеликі зусилля і змінивши свої звички, ми можемо поліпшити не тільки своє життя, а й змінити долю планети.

Актуальність теми визначається необхідністю створення енергоефективного та екологічно-чистого житла в умовах постійно зростаючих цін на основні види енергоресурсів та зменшення їх споживання у житлових будинках. Кліматичні умови України не дозволяють забезпечити максимально комфортні умови проживання у будинку без використання додаткової енергії для опалення у холодну пору року. Між тим, вартість теплової енергії, незалежно від способу її отримання, досить висока. А це означає, що утеплення будинку є найбільш ефективним способом мінімізувати витрати на опалення.

Об’єктом дослідження є утеплюючі матеріали

Предметом дослідження – енергоефективні будинки: характеристики утеплювальних матеріалів, особливості їх застосування.

Мета проєкту: привернути увагу суспільства до проблем енергозбереження шляхом будівництва екологічного житла;

-ознайомитися з можливостями адаптації будинку до нових вимог енергоефективності;

-розглянути еколого-економічне обґрунтування підвищення енергоефективності житлового сектору утепленням стін різними матеріалами;

-довести, що використання сучасних енергозберігаючих технологій зменшує витрати на паливо та на споживання енергоносіїв

Завдання:

  • опрацювати інформаційні джерела по темі;
  • розглянути особливості використання сучасних утеплювачів;
  • дослідити питання зменшення фінансових витрат на опалення;
  • з’ясувати, які властивості має мінеральна вата;
  • зробити висновки на підставі проведених дослідів.

Очікувані результати проєкту:

Впровадження енергозберігаючих заходів економічно вигідно для родини, бо це дасть змогу економити сімейний бюджет та енергоресурси. Тому після утеплення будинку ми очікуємо на:

  • покращення температурного режиму,
  • зниження платіжок на опалення будинку,
  • створення комфортних умов для проживання.

Учасники проєкту: учні 9-10 класів

Термін реалізації проєкту: жовтень 2020 - лютий 2021.

Основні методи реалізації: пошукова робота, спостереження, аналіз, статистичний, узагальнення.

Етапи реалізації проєкту

І етап – підготовчий: (два тижні, 1-15 жовтня):

  • визначення теми і мети проєкту;
  • складання за допомогою учителя плану роботи для реалізації власного проєкту;

-  обговорення запланованої діяльності

ІІ етап - планування (два тижні, 16-30 жовтня):

- збір і обробка необхідної для реалізації проєкту інформації з літературних, інтернет та інших джерел;

     - визначити спосіб представлення результатів, тобто в якій формі буде звіт  (текстовий опис результатів, діаграми, презентація, фотографії об'єкту);

ІІІ етап – практичний (листопад-лютий)

     - провести те, що заплановано: дослідити властивості мінеральної вати, проаналізувати матеріали для утеплення будівель, розглянути питання фінансових витрат на опалення.

ІV етап – презентаційний (березень)
        - випуск листівок, буклетів із проблем енергозбереження.

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА

  1. Будівництво енергоефективного будинку

          Сьогодні у всьому світі іде боротьба за природні ресурси, тому більшість країн приділяють особливу увагу економії енергоресурсів. Як і весь світ Україна також долучилася до заходів по енергозбереженню. І тут нам на допомогу прийде досвід розвинених країн Північної Америки та Європи, в яких вже давно стали турбуватися про економію природних ресурсів. А енергозбереження є частиною державної політики. У Європейському Союзі, наприклад, головний документ "Директива про енергетичну ефективність будівель" від 2002 року передбачає перехід на повну, нульову  енергозалежність всіх будівель, які будують з 2019 року. Таку велику роль Європейський союз відводить цим питання у зв'язку з тим, що житловий сектор країн споживає близько 30% первинних енергоносіїв (газ, вугілля, нафтопереробка). Якщо знизити споживання на 1%, економія складе 55 млн. тонн нафтового еквівалента енергії. У світі немає єдиного списку вимог до будівництва енергоефективного будинку. У кожній країні існує свій стандарт, із певними недоліками і перевагами. Наприклад, у Швейцарії енергоефективний будинок називається «міненергі», в Італії — південно-тірольський кліматичний будинок.

У 2015 році в Україні був побудований перший повноцінний енергоефективний будинок. Унікальність такого будинку – це природна вентиляція, високий рівень природного освітлення, повна незалежність від газопостачання та оптимальна температура круглий рік. Особливого поширення будівництво такого типу житла у нас поки що не отримало. А все тому, що українці з побоюванням і недовірою ставляться до технічних нововведень, до того ж вони потребують значних стартових матеріальних витрат.

Останнім часом кожен говорить про необхідність енергозбереження. Як правило, мова йде про заощадження тепла і електроенергії у вже існуючих будинках і квартирах. А як же бути у випадках, коли будівництво приватного будинку тільки планується? Адже в нашій країні раніше не було традиції піклуватися про економію. Популярністю користувалися великі кам'яні будинки-фортеці, для обігріву яких було потрібно затратити безліч кубометрів газу або кіловат електрики. Але, це мало кого турбувало, адже комунальні послуги коштували дуже дешево. Тепер же, сім'ям доводиться по-іншому дивитися на здавалося б, банальне запитання про те, яким має бути власне житло.

З огляду на складну екологічну ситуацію актуальним завданням є застосування заходів щодо збереження тепла в приміщенні. Це дає можливість не тільки зберегти навколишнє середовища, але й створити комфортні умови проживання, досягти певної економії коштів. Причина холоду в будинку не в тому, що температура опалення є недостатньою, а в тому, що через погано утеплені стіни будівель втрачається більше третини спожитого тепла. Захистити оселі від втрати тепла, дозволяє раціональне використання теплоізоляції. Останнім часом все більше проявляється інтерес до впровадження енергоефективної технології теплоізоляції. [6] У процесі обігріву важливо забезпечити не тільки комфорт в будинку, але й уникнути нанесення істотної шкоди навколишньому середовищу. Поняттю «екобудинок» також притаманна така властивість як енергоефективність. Енергоефективна будівля (energy efficient building) – будинок, у якому ефективне використання енергоресурсів досягається за рахунок застосування інноваційних рішень, які здійсненні технічно, обгрунтовані економічно, а також прийнятні з екологічної та соціальної точок зору.

 

2. Сучасні тенденції підвищення енергоефективності житлового сектору

Чим відрізняється енергоефективний будинок від звичайного будинку. За великим рахунком, все те саме: фундамент, стіни, дах. Але енергоефективним можна вважати тільки той будинок, в якому застосовуються матеріали і технології, здатні ефективно використовувати енергію і до мінімума звести негативний вплив на навколишнє середовище. По суті, це ціла система, що працює автономно і незалежна від зовнішніх джерел енергії.

При будівництві еко-енергоефективних будинків використовуються екологічно чисті матеріали. У проєктах еко будинків або, як їх ще називають, пасивних будинків, як основний будівельний матеріал, найчастіше закладається дерево. Хоча, останнім часом стали застосовувати газобетон, бетон методом безперервного лиття, пінобетон.

При проєктуванні енергоефективних будинків використовуються принципи біонічної архітектури, коли застосовуються закони і форми, що зустрічаються в живій природі: розраховується особлива геометрія будівлі, приділяється велика увага зонуванню та орієнтації будинку по сторонах світу. Наприклад, з південної сторони відсутня зона затінення, зате передбачена велика площа скління будівлі. З північної сторони передбачається глуха стіна. Завдяки цьому тепло і світло ефективно поширюються по всьому будинку. Такі будинки характеризуються малим енергоспоживанням. Опалення та освітлення енергоефективних будинків забезпечується за рахунок використання сонячної та вітрової енергії. Джерелами енергії є сонячні, теплові та фотоелектричні системи, вітрогенератори, геотермальні теплові насоси. При цьому надлишки енергії накопичується в спеціальних акумуляторах. Плюс до всього, будинок акумулює тепло, яке виділяють мешканці і побутові прилади. За рахунок таких прийомів можна економити до 90% енергії.

       

  1. Теплоізоляція крок до підвищення енергоефективності

 

Першим кроком, який можна зробити для підвищення енергоефективності будинку – це теплоізоляція. Вона використовується для зменшення тепловтрат при експлуатації. Її застосування дозволяє робити стіни та інші огороджувальні конструкції більш тонкими і зменшити витрати найдорожчих основних матеріалів. Теплоізоляційні матеріали стійкі до вологості, вогню, хімічних препаратів, тепла, впливу гризунів і мікроорганізмів. Витрати на утеплення швидко окуповуються, тому це можна вважати вигідною інвестицією. Наступним кроком, який використовують задля підвищення ефективності енергозабезпечення будинку, є заміна звичайних вікон на енергозберігаючі. Енергозбереження полягає в тому, що покриття скла перешкоджає проникненню в кімнату частини ультрафіолетових і виходу з нього інфрачервоних променів від нагрівальних приладів і батареї. За рахунок цього взимку тепло зберігається в приміщенні.

Очевидно, що енергоефективний будинок має безліч позитивних моментів. В першу чергу, ви отримуєте незалежність від цін на енергоносії і комунальні послуги. Такий будинок зацікавить тих, хто цінує якісний рівень життя і здоров'я.

У мене є мрія побудувати свій, невеликий, світлий будинок у місці де завжди тепло і затишно.

Який будинок  я вважаю енергоефективним:

  в якому використані екологічно чисті матеріали з урахуванням колориту країни;

• який отримує електроенергію від вітряків на даху або сонячних батарей;

• проживаючи в якому можна економити сімейний бюджет.

 

4.  Матеріали для утеплення стін 
 

Створення енергонезалежних житлових секторів можливе шляхом реконструкції та модернізації застарілого фасаду будівель з додаванням енергозберігаючого матеріалу різного роду. Найчастіше такими матеріалами виступають пінопласт, мінеральна вата, пінополістирол та навіть торф, який є одним із кращих утеплювачів, біологічного походження, та має антибактеріальні властивості.

Мінеральна вата (Додаток 1, фото 1) - це волокнистий матеріал, що отримується з розплавів гірських порід (зокрема базальту), металургійних шлаків та їх сумішей. Провідні світові виробники мінеральної вати як сировину використовують виключно гірські породи, що дає змогу отримувати продукцію вищої якості з тривалим періодом експлуатації. Матеріал, що володіє унікальними тепло - і звукоізоляційними властивостями,  добре  зберігає тепло взимку і прохолоду влітку.

Пінополістиро́л(Додаток 1, фото 2) - легкий ніздрюватий матеріал, що утворюється спіненням полістиролу, складається з атомів водню і вуглецю. У побуті на означення пінополістиролу часто використовують слово пінопласт. Цей матеріал був синтезований у 1951 році в Німеччині й відразу ж почав застосовуватися як теплоізолятор для обшивання зовнішніх стін будівель.

Використовувані у системах утеплення пінополістирол і мінераловатні плити за своїми теплоізолюючими властивостями практично однакові. Мінплита чинить незначний опір парам води. Тому при утепленні фасаду мінплитою оздоблення можна проводити тільки мінеральними штукатурками або полімерними штукатурками з високою паропроникністю. Пінополістирол навпаки, має дуже низьку паропроникність та створює великий опір проникненню пари води. Небажано застосовувати цю систему на будівлях з підвищеною вологістю внутрішніх приміщень (басейни, лазні, водолікарні, автомийки тощо). При цьому паропроникність опоряджувальних матеріалів вже не грає такої істотної ролі. Пінополістирол, на відміну від мінплити має дуже низьку щільність. Це означає, що при утепленні пінополістиролом збільшення навантаження на фундамент і стіни будівлі буде значно менше, ніж при утепленні мінплитою. У ряді випадків це буває важливо, наприклад, якщо мова йде про реконструкції старих будівель з існуючим гранично допустимим навантаженням на конструкції (наприклад, фундаменти) [6]. Система утеплення на пінополістиролі дешевша, але її застосування обмежене протипожежними вимогами. Крім того, існує ряд об'єктів, на яких застосування пінополістирола взагалі не допускається. Це будівлі з підвищеними протипожежними вимогами і відповідальністю (наприклад, лікарні, дитячі установи тощо).

Фасадна теплоізоляція володіє такими перевагами:

- знижуються витрати на опалення споруди;

- збільшується внутрішня площа приміщень за рахунок скорочення товщини огороджувальних конструкцій;  

- виключається поява сольових нальотів на зовнішніх стінах і цвілі на внутрішніх стінах будівлі;                                                                                                                                                     

- підвищується звукоізоляційна здатність зовнішніх стін.

 

5. Мінеральна вата чи пінопласт

Першочергово нас цікавлять такі властивості згаданих матеріалів як теплопровідність, звукоізоляція, паропроникність, вогнестійкість, стійкість до шкідників, простота монтажу, термін служби, ціни. (Додаток 1)

1. Теплопровідність

Це основна властивість, що характеризує теплоізоляційні матеріали. Але для пінопласту і для мінераловатних  плит вона практично однакова, становить близько 0.03-0.04 Вт/(м•К), коливається в межах кількох тисячних залежно від конкретного виду утеплювального матеріалу. А, отже, лише за цим параметром не можна зробити вибір, потрібно розглянути інші характеристики.

2. Звукоізоляція

Пінопласт лише  частково  гасить  зовнішні  звуки. А от фасадна  базальтова  вата шуми поглинає дуже добре, а отже це один з найкращих шумоізоляційних матеріалів. Звукоізоляційні властивості залежать від густини матеріалу: вата з меншою густиною краще поглинає повітряні шуми, з більшою – краще поглинає ударні звуки. А це досить важливий фактор для комфорту та спокою життя.

3. Вогнестійкість

Ось тут пінопласт програє однозначно він легко займається при найменшому контакті з вогнем і розгорається з шаленою швидкістю, чим порятунок оселі від пожежі робить неможливим. А ось мінеральн вата – це, як вже згадувалось, сплав гірських порід, продуктів виверження вулканів. А отже, вогню і високих температур зовсім не боїться і є хорошим протипожежним матеріалом. Будинки, утеплені ватою, безпечніші однозначно. Температура її плавлення становить понад 1000 °С, а також, на відміну від пінопласту, не виділяє токсичних смол при високих температурах.

4. Паропроникність

Ще один з моментів, про який потрібно пам'ятати утеплюючи фасад, це здатність утеплювачів поглинати та пропускати вологу. Відомо, що пінополістирольні плити не дихають, отже з часом починає накопичувати надлишкову вологість та пліснявіти. В мінеральної вати навпаки, паропроникність висока, її волокна пропускають пару не поглинаючи її. А це значно підвищує вологостійкість такого покриття.

5. Стійкість до шкідників

Пінопласт – чудове середовище для мишей та щурів.  Базальтова вата непридатна для життя будь-яких шкідників. То ж коментарі тут зайві.

6. Монтаж

Що стосується  самого процесу термоізоляційних  робіт, то тут незначно виграє пінопласт. Технологія його кріплення простіша та швидша.  Монтаж теплоізоляційних плит з мінвати потребує більшої кваліфікації, проте також не є надто складним.

7. Довговічність

Термін служби пінопластового покриття може становити 10 років, хоча при використанні додаткових захисних шарів довговічність може бути продовжена в рази. Для мінеральної вати термін служби може сягати 50 років.

8. Ціна

Важливим фактором для вибору є, звісно, ціна на матеріали для утеплення фасадів. Ціни залежать від конкретної марки та виробника матеріалу, але тут загальна тенденція на користь пінопласту, він дешевший ніж мінеральна вата. [7].

Отже, на даний час дуже гостро стоїть завдання зниження енерговитрат при експлуатації існуючих та будівництві нових будівель. Один з основних шляхів рішення цієї задачі – утеплення стін. Покращуючи теплозахист будівлі, можна скоротити витрату енергії більш, ніж на 35%. Теплоізоляція дозволяє зберегти значно більшу кількість тепла, тому багато фахівців розглядають її як пріоритетний варіант.

 

 

 

 

 

 

ІІ. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

1. Особливі властивості мінеральної вати

 

Мінеральна вата - це волокнистий матеріал, що отримується з розплавів гірських порід (зокрема базальту), металургійних шлаків та їх сумішей. Провідні світові виробники мінеральної вати як сировину використовують виключно гірські породи, що дає змогу отримувати продукцію вищої якості з тривалим періодом експлуатації. Мінеральна вата, отримана з відходів металургійного виробництва, має багато гірші експлуатаційні властивості, тому її застосування виправдано лише при спорудженні тимчасових будівель та конструкцій (додаток 1).

     Матеріал, що володіє унікальними тепло - і звукоізоляційними властивостями,  добре зберігає тепло взимку і прохолоду влітку. Тобто вироби з кам'яної вати мають виняткові теплоізоляційні властивості. Поряд з відмінною паропроникністю утеплювач дозволяє легко і ефективно виводити пари з приміщень і конструкцій назовні. Ці властивості дають можливість створити сприятливий внутрішній клімат приміщень. Вироби відносяться до групи негорючих будівельних матеріалів, ці якості дозволяють на якийсь час затримувати процес руйнування несучих конструкцій будівель при загоранні. Завдяки своїй будові – відкритій пористій структурі - базальтова вата володіє відмінними акустичними властивостями, покращує повітряну звукоізоляцію приміщення. Це один з небагатьох промислових продуктів, що позитивно впливає на навколишнє середовище. Вона значно знижує споживання енергії, необхідної для промислового процесу та збереження будівлі в теплому або холодному стані [1].

Основною властивістю мінеральної вати (як, до речі, й скловати) є негорючість у поєднанні з високою тепло- та звукоізолюючою здатністю, стійкістю до температурних деформацій, не гігроскопічністю, хімічною та біологічною стійкістю, екологічністю та легкістю виконання монтажних робіт. Вироби з мінеральної вати належать до класу негорючих матеріалів. Більш того, вони ефективно протидіють поширенню полум'я й використовуються як протипожежна ізоляції для вогнезахисту. Мінеральні волокна здатні витримувати температуру понад 1000 °С.

Важливим параметром мінераловатних матеріалів є здатність до збереження своїх геометричних розмірів протягом всього періоду експлуатації. Це запобігає утворенню містків холоду на стиках ізоляційних плит.

Мінеральна вата негігроскопічна, вміст вологи у виробах з неї за нормальних умов експлуатації становить 0,5% від об'єму. Щоб мінімізувати водопоглинання, мінеральну вату, як правило, піддають обробці спеціальними водовідштовхуючими розчинами.

Застосування мінеральної вати дозволяє забезпечити не тільки тепло-, а й звукоізоляцію стін. За нормальних умов експлуатації теплозвукоізоляційні та механічні властивості виробів з мінеральної вати зберігаються на своєму початковому рівні протягом кількох десятків років. [7].

  1. Дослідження властивостей мінеральної вати

 

  А тепер на практиці перевіримо основні властивості мінеральної вати.          Кожному із нас тепло та затишно у своєму домі та квартирі. Але скільки коштує це тепло? Чи замислювалися ви над тим, скільки тепла витрачаємо через стіни, дах та вікна? В останні роки гостро постала проблема енергоносіїв у промисловості та комунальному господарстві. Саме тому, ця проблема енергозбереження стала однією із самих актуальних.

Основний шлях економії паливно-енергетичних ресурсів – це зменшення втрат тепла через конструкції будинків і споруд. В нашому кліматичному поясі погодні умови такі, що температура близько 0° С може триматися близько півроку. Приблизно із середини осені до середини весни в помешканнях стає холодно, тому теплоізоляція будинків більш ніж актуальна.

          Мета дослідження:

Умови досліду:

  • Перевірка мінеральної вати на вогнестійкість та теплову ізоляцію.
  • Акустичні можливості мінеральної вати.
  • Пластичність мінеральної вати.
  • Водостійкість мінеральної вати.

Дослід 1.

       Перевірка на вогнестійкість і теплопровідність.

Ми спробували підпалити мінеральну вату. Вона не горить і не нагрівається.

Висновок: як бачимо, вата не піддається вогню, а відповідно і не пропускає тепло.

 

Дослід 2.

       Перевірка на звукоізоляцію.

     Ми взяли акустичну колонку і накрили динамік мінеральною ватою. Звук майже не було чути.

 

Висновок: мінеральна вата є гарним звукоізолятором.

Дослід 3.

      Перевірка пластичних можливостей.

Ми взяли мінеральну вату і спробували її помістити до невеличкої коробки. Вата спокійно трансформується під будь яку форму і заповнює її.                

Висновок: мінеральна вата має надзвичайну пластичність та м’якість структури волокон.

Дослід 4.

       Перевірка на водостійкість.

Ми поливали мінеральну вату водою зі склянки. Вата не поглинала вологу і на ній лише залишалися краплини води, яка стікала по поверхні вати.

            

Висновок: мінеральна вата надзвичайно водостійка.

       Отже, виходячи із вищезазначених дослідів, ми можемо зробити наступні висновки:

  1. Мінеральна вата ефективна при енерго- і теплозбереженні.
  2. За рахунок своєї легкої ваги та великих розмірів дозволяє економити будівельні матеріали, забезпечує захист від корозії, зменшує тиск на фундамент.
  3. За рахунок не поглинання вологи створює сприятливий клімат в помешканні.
  4. Одночасно виступає утеплювачем та декором для фасаду будівель.

 

  1. Розрахунки витрат на утеплення та опалення будинку

 

          Як відомо, комфортність проживання людини у приміщенні залежить від багатьох параметрів. Зокрема, велике значення має температура у будинку. У холодну пору року зростає здатність житла максимально зберігати наявне тепло. Витрати тепла у середньому українському будинку можна розподілити на такі складові: (Додаток )

  • Втрати тепла через вікна – 35%
  • Втрати тепла через стіни – 35%
  • Втрати тепла через дах – 15%
  • Втрати тепла через фундамент і цоколь – 15%

          Розглянемо простий приклад: візьмемо традиційний приватний будинок з автономним газовим опаленням площею 100 м². Матеріал стін – цегла. Середньомісячний обсяг спожитого газу – 420 м3. Вартість 1 м3 газу в Україні станом на листопад 2020 року всередньому дорівнює 8,7 грн. Тобто, лише за газ домогосподарство має сплатити 3654 грн/місяць. Беручи до уваги мінімальний відсоток втрат тепла через стіни, вікна та дах, можна порахувати, що 45% тепла (1645 грн), а відповідно спалюваного газу йде на «опалення» навколишнього середовища.

Нами було з’ясовано, що для економії енергоресурсів та фінансових коштів потрібно проводити енергоефективні заходи, наприклад – утеплення стін. Ми зробили розрахунки (Додаток 3), на утеплення будинку площею 45 м² було витрачено 26442,00 грн.

Родина, яка проживає в будину, де його опалювальна площа становить 100 м². до утеплення фасаду будівлі за  опалювальний сезон  в середньому викорила 1860 м3 газу, тобто витрачала  біля 15810 тис. грн. Після проведення певних енергоефективних заходів, а саме утеплення стін – платіж на опалення за такий же проміжок часу, не дивлячись на подорожчення енергоресурсів становив 14508 грн, та було використано 1590 м3 газу. (Додаток 3)

Проаналізувавши дані, ми виявили такі переваги, що після утеплення будинку родиною було спожито на 270 м3 менше природного газу, менші витрати на опалення –на 1302 грн, температура повітря в будинку підвищилась на з градуси.

Не варто забувати про те, що всі витрати, пов’язані з утепленням житла, повернуться у вигляді економії на його майбутньому опаленні у зимовий період. Але це ще не все. У теплу пору року, утеплений будинок буде краще зберігати прохолоду, що значно підвищує комфортність проживання у ньому у спекотні літні місяці без використання кондиціонерів.

 


ВИСНОВКИ

У данній роботі було досліджено напрями розвитку енергозберігаючих технологій у сфері житлового будівництва у світі та в Україні. Основний акцент зроблено на енергозберігаючї технології для утеплення стін та з’ясовано, що проєкти по енергозбереженню приватних житлових будинків вигідні не тільки для екології а й для власників самих будинків, адже строк окупності розглянутого у роботі проєкту складає близько семи років.

В процесі роботи користуючись різними джерелами інформації ми ознайомилася з деяким утеплюючими матеріалами та їхніми властивостями. Найбільш популярними на сьогоднішній день в Україні є мінеральна вата та пінополістирол.

Ми дізналися, що за рахунок енерго- і теплозбереження, легкої ваги, звукоізоляції та не поглинання вологи як утеплюючий матеріал найбільш ефективною є мінеральна вата.

Термомодернізація будинків та використання інших джерел енергоресурсів призведе не тільки до збереження тепла в будинках, але й сприятиме поліпшенню стану навколишнього середовища, а це також сприятиме енергетичній безпеці та енергонезалежності України.

          Ми з’ясували, що якщо хочемо менше платити за обігрів будинку – будинок треба утеплювати.  Це дозволяє підняти температуру в будівлі на кілька градусів. Зовнішнє утеплення стін — це найефективніший спосіб збереження в приміщенні тепла взимку та прохолоди влітку.Саме термоізоляційний шар є захисним бар'єром від холоду та збільшить зону тепла. Чим більше зона тепла, тим комфортніший мікроклімат в будинку, рідше включається опалювальні прилади і ви менше платите. Крім того, утеплення стін збільшує термін служби будівлі, усуває корозію арматури в бетонних стінах і скорочує витрати на обслуговування будинку.

Матеріали роботи можуть бути використані під час вивчення окремих тем з географії та екології.

В подальшому ми плануємо розширити перелік матеріалів, що можуть бути використанні для утеплення будівель. Тому роботу над проєктом будемо продовжувати і в наступрому році.

 

 


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

1. Будинки майбутнього: хто і як створює енергоефективне житло в Україні [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

https://www.epravda.com.ua/publications/2017/02/24/621932/
2. Захарченко П.В., Долгий Е.М. та ін. Сучасні композиційні будівельно оздоблювальні матеріали. – К.: КНУБА, 2005. – 512 с.

3.Зінченко О. Зелене будівництво : перспективи в Україні / О. Зінченко // ResearchClub. 2015

     4. Попов Л.Н. Лабораторные испытания строительных материалов и изделий. - М.: Высш. шк., 1996

5. Ципріанович І. В., Старченко О. Ю., Гулін Д. В. Криволінійні та ламані форми гіпсокартонних облицювань: підручник – 2-ге видання – К: Видавнича майстерня 2009», 2013 – 224с

Інтернет ресурс

6.http://bukvar.su/stroitelstvo

7.https://trivita.ua/ua/blog/uteplennya-fasadu-pinoplast-abo-minvata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток  1

Утеплення будинків мінватою від фасаду до даху: відповіді на всі запитання        Пінополістирол <Компания ППФ> - Кровельные и фасадны материалы. Коростень,  Житомир, Малин, Овруч, Олевск

      Фото Мінераль вата                                                      Фото. Пінополістирол

 

 

Властивість

Пінополістирол

Мінеральна вата

Ціна

++

++

Стійкість до горіння

 

+

+++

Паропроникність

+

+++

Легкість монтування

+++

++

Коефіцієнт теплопровідності

 

+++

+++

Екологічність

++

++

Довговічність

++

+++

 

Таблиця. Пінополістирол чи мінеральна вата

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

https://www.eurointegration.com.ua/images/doc/c/6/c60869a--------------------600.jpg

Мал. Втрати тепла  у будинку

втрата тепла

Додаток 3

з/п

                     Стаття витрат

Розрахунок статті витрат

ціна за одиницю (кількість)

сума

1

Ціна на утеплювач (мінеральна вата - 80 мм)

 

45м² * 128 грн.

5760,00

2

Витрати на утеплення Ціна на утеплення зовнішніх стін та оздоблення декоративною штукатуркою

м² * 330 грн

 

5832,00

3

Клей для приклевання матеріалу

(Polimin -19)

 

770,00

4

Клей для арматування

(Klesel 240)

 

1135,00

5

Сітка для армування

 

594,00

6

Дюбель

 

405,00

7

Кути перфованні

 

92,00

8

Декоративна штукатурка(Master)

 

1013,00

9

Грунтовка(Ceresit CT-16)

 

1148,00

10

Фарба басадна (Dufa Fassadenfarbe 90)

 

675,00

11

Робота

 

14850,00

Загальна сума в грн

 

26442,00 (без роботи майстрів-11592,00)

 

 

 

Орієнтовний фінансовий план

Сума може коригуватися,  залежно від місця закупівлі товару, цей план складений за орієнтовними цінами з мережі Інтернет.

Період

Спожитий газ за опалювальний сезон, м3

Загальна сума в грн

Температура повітря в будинку

2018 рік

1860

15810

18

2020 рік

1590

14508

21

Різниця

270

1302

+3

 

                                                  Розрахунки за опаленя

1

 

docx
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
193
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку