Екскурсія природними пам'ятками Чорткова.

Про матеріал

З 1 — 31 травня 2017 в Україні проходить конкурс «Вікі любить Землю». Захід спрямований на учнів, які цікавляться фотографією, та полюбляють краєзнавчу роботу. «Вікі любить Землю» (Wiki Loves Earth) уперше проведений 2013 року в Україні. У 2014 році проект став міжнародним, у ньому взяло участь 15 країн, у 2015 році — 26 країн, у 2016 році — 24. Усього за чотири роки існування конкурсу, учасники сфотографували 2962 об'єктів природно-заповідного фонду України, що становить 30% від представлених у списках, загалом зібрано понад 47 тис. фотографій. У 2014 році серед фотографій 15 країн-учасниць перемогло фото Карпатського національного природного парку. Також Україна посіла перше місце за кількістю як завантажених фотографій у 2015 році. У 2016 році три світлини з України потрапили до 15 найкращих фото конкурсу.

Перегляд файлу

ДНЗ «Чортківське ВПУ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результат пошуку зображень за запитом "вікі любить землю"                                                            Вихователь Волощук С.В.

 

Смт. Заводське

2017

 

З 1 — 31 травня 2017 в Україні проходить конкурс «Вікі любить Землю»

 «Вікі любить Землю» (Wiki Loves Earth) уперше проведений 2013 року в Україні. У 2014 році проект став міжнародним, у ньому взяло участь 15 країн, у 2015 році — 26 країн, у 2016 році — 24. Усього за чотири роки існування конкурсу, учасники сфотографували 2962 об’єктів природно-заповідного фонду України, що становить 30% від представлених у списках, загалом зібрано понад 47 тис. фотографій. У 2014 році серед фотографій 15 країн-учасниць перемогло фото Карпатського національного природного парку. Також Україна посіла перше місце за кількістю як завантажених фотографій у 2015 році. У 2016 році три світлини з України потрапили до 15 найкращих фото конкурсу.

Метою конкурсу є:

поповнення інтернет-проектів, що підтримуються Wikimedia Foundation Inc. фотографіями пам’яток природи і об’єктів природно-заповідного фонду, що знаходяться на території України;

створення фотографій якнайбільшої кількості пам’яток природи і об’єктів природно-заповідного фонду на території України та надання доступу до них усім зацікавленим фізичним та юридичним особам;

сприяння охороні навколишнього природного середовища.

У конкурсі беруть участь фотографії, завантажені їхнім автором протягом визначеного періоду часу на Вікісховище. Дата створення фотографії може бути будь-якою.

Головні умови участі:

вчасне надходження фото на розгляд експертного журі (протягом травня)

наявність місця, зображеного на світлині, у переліку об’єктів природно-заповідного фонду України

зазначення автора, місця та ID-коду зі списку в описі світлини.

Детальніше про регламент конкурсу.

Усі фотографії, надіслані на конкурс, потрапляють до службової категорії Images from Wiki Loves Earth 2017 in Ukraine. Одночасно вони потрапляють до загальної категорії українських пам’яток природи — Natural heritage sites in Ukraine. Таким чином світлини стають надбанням людства — їх може використовувати будь-хто з будь-якою метою, не забуваючи вказати автора і джерело, звідки було взято фотографію.

Номінації:

Журі відзначає серед надісланих фотографій:

10 найкращих фотографій конкурсу;

найкращі фотографії у кожному з 27 регіонів України.

Фотографії з роздільністю нижче 2Mpx не будуть оцінюватися журі. І будуть брати участь тільки у номінації «За найбільшу кількість сфотографованих пам’яток».

Як завантажити фото на конкурс?

 

File:WLE-How-To-ukr.jpg

 

 

 

 

Організаційний комітет визначає:

10 учасників, які сфотографувати найбільше пам’яток;

учасників, які сфотографували найбільшу кількість пам’яток у кожному з регіонів України.

Кількість нагород, які може отримати учасник в цьому Конкурсі необмежена. Організатор за погодженням з Журі має право змінити встановлені або запровадити додаткові номінації.

Оголошення підсумків

Результати конкурсу на національному рівні будуть відомі не пізніше 31 липня 2017 року. Нагородження переможців відбудеться під час церемонії у Києві. Автори найкращих світлин будуть нагороджені цінними призами.

Після чого кращі роботи учасників кожної з країн розглядатиме міжнародне журі. У вересні 2017 року буде визначено переможців міжнародного конкурсу «Вікі любить Землю».

Призовий фонд конкурсу 2017 року складає 3000$. Переможці та призери всеукраїнського етапу зможуть вибрати подарунки на суму еквівалентну відповідному балу.

Памятки природи Чорткова

 

  1. Урочище «Вавринів» Пам'ятка природи комплексна

Чортківський район, західна околиця с. Горішня Вигнанка, крутий схил вздовж ріки Серет від м. Чортків до с. Горішня Вигнанка.

  1.  «Відслонення девону в місті Чорткові» Пам'ятка природи

геологічна, с. Вигнанка, лівий схил р. Серет, 1 км вище по течії від м. Чорткова.

  1.  «Шкільний дуб» Пам'ятка природи ботанічна

м. Чортків, вул. Євгена Коновальця, 13, в межах садиби школи-інтернату.

  1.  «Монастирські сосни» Пам'ятка природиботанічна

Чортківський район, м. Чортків, вул. Монастирська, 1.

  1. «Сосна Веймутова» Пам'ятка природи ботанічна

м. Чортків, вул. Степана Бандери, 56, біля приміщення КЕЧ.

     6.  «Чортківська катальпа» Пам'ятка природи ботанічна м. Чортків, вул. Шевченка, 23, у сквері біля адмінбудинку районної ради та райдержадміністрації.

      7.  «Платани ім. З. І. Довголюка» Пам'ятка природи ботанічна

 м. Чортків, вул. Дмитра Пігули, 31-б, у парку біля центрального корпусу Чортківської районної лікарні.

      8.  «Платани-кучерики» Пам'ятка природи ботанічна м. Чортків, вул. Й. Сліпого, 2, територія дитячого садка. Дошкільний навчальний заклад № 3

      9. «Айлант Антона Горбачевського» Пам'ятка природи ботанічна

м. Чортків, вул. Степана Бандери, у сквері навпроти будинку № 27.

Чорткі́вська ката́льпа  ботанічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в місті Чортків Тернопільської області, на вул. Шевченка, 23 (у сквері навпроти адмінбудинку районної ради та райдержадміністрації).

Площа 0,01 га. Оголошена рішенням Тернопільської обласної ради  44 від 8 вересня 2006 року «Про внесення змін та доповнень до мережі природно-заповідного фонду Тернопільсько ї області». Перебуває у відані Чортківської міської ради.

Статус надано для збереження катальпи бігнонієподібної (Catalpa bignonioides Walt.) віком 40 років (батьківщина  Північна Америка).

Платан (Platanus) — невеликий рід дерев, який походить з північної півкулі, єдиний сучасний рід родини платанових (Platanaceae). На Кавказі відомий як чинар, а в Північній Америці як сикамор.

Це великі листопадні (за винятком Platanus kerrii) дерева, які в дикому вигляді зазвичай ростуть у прирічкових та інших вологих районах, хоча відносно стійкі до посух, якщо вирощуються у віддаленні від струмків та річок. Cтовбур дерева має циліндричну форму і може сягати 50 м у висоту і 18 метрів в окружності. Живуть платани іноді навіть більш ніж дві тисячі років.

Айлант Антона Горбачевського  ботанічна пам'ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в місті Чортків, вул. Степана Бандери, у сквері навпроти будинку № 27 (т. зв. «Вілла Горбачевських»).

Площа 0,01 га. Оголошено рішенням Тернопільської обласної ради  44 від 8 вересня 2006 року «Про внесення змін та доповнень до мережі природно-заповідного фонду Тернопільської області». Перебуває у віданні Чортківської міської ради.

Під охороною — дерево айланта найвищого (китайського ясена) віком бл. 50 р., діам. 58 см, обхват стовбура на вис. 1,3 м — 197 см.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 липня 2018
Переглядів
676
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку