Експресіонізм в українській літературі.

Про матеріал

Додаток до теми "Експресіонізм" . Представлений уривок із твору Осипа Турянського "Поза межами болю", та картина найвідомішого експресіоніста Мунка, що дозволяє якнайкраще зрозуміти напрям експресіоніозм.

Перегляд файлу

Експресіонізм

 Діалоги текстів

1. Прочитайте уривок із роману О. Турянського «Поза межами болю»:

«Понура тьма хмар поклалася гробним каменем на змучені душі. Куди око не гляне, з усіх-усюдів заглядає смерть. Із-за гори на крайнебі виповзли із темних глибин землі дивовижні облаки-страхіття і ще більше місце сонця заступили. Виглядали, мов казочні упирі. Отворили великанські, червоні, наче в крові скупані пащі, щоб кинутись на гори і пожерти їх зі сімома живими єствами».

Доведіть, що цей художній текст написаний у стилі експресіонізму.

2. Користуючись набутими знаннями й інформацією з прочитаних літературних творів, перемалюйте з підручника і заповніть таку таблицю:

Назва твору

Автор твору

Риси імпресіонізму чи експресіонізму у цьому художньому тексті

 

 

 

 

 

 

Мистецькі діалоги

https://history.vn.ua/pidruchniki/slonyovska-ukraine-literature-10-class-2018-profile-level/slonyovska-ukraine-literature-10-class-2018-profile-level.files/image174.jpg

Едвард Мунк. Голгофа (1900)


     В український літературі експресіонізм започаткував Василь Стефаник, який від декадентських поезій у прозі перейшов на засади експресіонізму. Класичний експресіонізм утвердив Осип Туринський повістю «Поза межами болю». У стильову течію екс­пресіонізму частково вписується творчість Миколи Куліша («97»), частково — Миколи Бажана (збірка «17-й патруль»), а особливо проза Миколи Хвильового (зокрема твір «Я (Романтика)»), Івана Дніпровського, Юрія Липи, Тодося Осьмачки.

 

docx
Додано
19 травня 2021
Переглядів
901
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку