Позакласний захід «Ми чуємо, тебе, Кобзарю, крізь століття!»

Про матеріал
Розробка позакласного заходу до Шевченківських днів та предметного тижня у закладах освіти, що проводяться з метою популяризації творчої спадщини Кобзаря, утвердження його духовних заповідей, активізації виховної роботи серед учнівської молоді та вшанування пам'яті видатного письменника,
Перегляд файлу

Позакласний захід «Ми чуємо, тебе, Кобзарю, крізь століття!»

       Мета: розширити знання учнів про творчість і життєвий шлях Великого українського поета  і художника Тараса Григоровича Шевченка, вчити дітей виразно декламувати  вірші Т.Г.Шевченка, розповідати його біографію;  розвивати творчі здібності, сприяти національному вихованню учнів, виховувати любов і повагу до спадщини, яку нам залишив поет, традицій нашого народу, бути справжнім патріотом України.
   Обладнання: портрет Тараса Шевченка у рушнику, виставка творів Т. Шевченка; мультимедійна дошка з презентацією про життя і творчість Кобзаря; стіннівки, виготовлені до Шевченківських свят.

                                                          Хід проведення заходу

 

     Слово вчителя: Знову і знову повертаємося ми до Шевченка. Вже стільки мовлено і написано, що, здається, немає сред його творів недослідженой поезії чи хоча б рядків.

 «Він був сином мужика – і став володарем у царстві духа. Він був кріпаком – і став велетнем у царстві людської культури. Він був самоуком – і вказав нові світлі й вільні шляхи професорам і книжним ученим», - писав інший український геній І.Франко.

Сьогодні ми з вами зібралися, щоб вшанувати пам’ять  великого українського поета і художника Тараса Григоровича Шевченка.

Розповідь учня.

   9 березня 1814 року в селі Моринцях народився хлопчик Тарас у сім’ї кріпаків Шевченків. Батьки його – Григорій Іванович – був  з роду  вільних козаків. Тобто прадід його був Вільним козаком. Жив і працював для себе і своєї сім’ї. Григорій Іванович був людиною письменною, грамотною. Мати -  Катерина Бойко була  з бідного кріпацького роду. Вона була Доброю, ніжною, роботящою жінкою. . Помираючи, батько говорив Тарасові: «З мого хазяйства тобі нічого не треба – ти не будеш звичайною людиною: з тебе вийде або щось гарне, або великий ледар, для тебе моя спадщина або нічого не буде варта, або нічим не допоможе.»

Учень декламує  «Мені тринадцятий минало.»

Коли Тарас був юнаком забрав його пан, як свого слугу, аж у Пертербург. Ось як згадує Т. Г. Шевченко про своє дитинство.

Відео де Богдан Ступка читає «Чи то недоля, чи то неволя»

Слово вчителя .  У 9 років Тарас залишився без матері, зазнав тяжких знущань лихої мачухи. Коли хлопчику було 11, помер батько.

Перегляд  відео «Дитячими шляхами Тараса Шевченка»

Слово вчителя.

 Тарас виріс обдарованою дитиною. Доля його нагородила талантами.  Малював, бувши малим, і Шевченко: хати, церкви, дерева. Малював, наймитуючи в дяка, терпів знущання бо жага до малярства була сильнішою за всі кривди. Там, у рідній стороні, народжувався другий талант – талант художника.

Зустріч в Петербурзі з земляком-художником Сошенком круто змінило долю Шевченка. Він познайомився також з байкарем Гребінкою, художниками Брюловим, Венеціановим, з  поетом Жуковським. Вони побачили великі здібності молодого художника і викупили його з неволі. Брюлов вирішує написати картину «Портрет Жуковського» і продати її. За портрет було виручено 2500 карбованців. Так 22 квітня 1838 року був викуплений з кріпацтва Т. Шевченко.

Перегляд відео «Шевченко-художник»

Розповідь учня.

Художня спадщина Тараса величезна-збереглося 835 творів, картин, портретів, гравюр на різні теми, написані протягом різних періодів життя великого Кобзаря. Ще понад 270 художніх творів вважаються, на жаль, втраченими.

Картини Шевченка знаходяться не тільки в музеях України, а й у музеях Росії(Москва, Санкт-Петербург), Казахстану, Польщі, США. Його художні полотна часто порівнюють з творами А.Дюррера, Рембрандта, О. Кипренського , з японською гравюрою. Т.Г.Шевченко був одним із найвідоміших майстрів 19 століття, до його художньої спадщини звертаємося і сьогодні.   

 

 Слово вчителя . 

Царю та його оточенню не подобались такі вірші. За бунтарські вірші 33 річного Тараса забрали в солдати і вислали на острів Мангишлак. Там він провів 10  страшних років. І хоча йому забороняли писати і малювати, але він, ховаючись, продовжував складати вірші і писати малюнки.  Та малює й пише він таємно там. Гнівно його вірші страх несли панам.   Коли Шевченко був на засланні в далеких степах Казахстану, він дуже тужив за Україною. Ось послухайте як ніжно і тужливо звучать його пісні.


Прослуховування  пісні  на вірші Т. Шевченка «Зацвіла в долині»

Слово вчителя.

     Служба в солдатах сильно підірвала здоров’я великого Кобзаря. 9 березня 1861 року Т. Шевченку виповнилось 47 років. Надійшло багато вітальних телеграм. Привітати поета, який лежав тяжко хворий, прийшли друзі. У неділю 10 березня 1861 року о п’ятій ранку, зійшовши по сходах до майстерні, Шевченко охнув і впав. Так перестало битися серце Тараса Шевченка.

         Поховали його спочатку на Смоленському кладовищі в Петербурзі, у вівторок на масляну. Народу було дуже багато. Домовину поета несли студенти. 22 травня 1861 тіло Шевченка було перевезено в Київ, а потім - в Канів і поховано на Чернечій горі. Так заповідав Тарас у своєму поетичному заповіті.

Учень читає «Заповіт»

    Слово вчителя.

           Народ виконав заповіт Шевченка. Поховали його в Каневі  на Чернечій горі,  що тепер зветься Тарасовою.     Не заростають стежки до могили великого Кобзаря, все життя і творчість якого є зразком того, як справжній митець повинен своїм талантом служити народу.

              І щоденно пливе  людський  потік, щоб вшанувати пам'ять  Кобзаря,  вклонитися його  могилі,  покласти квіти.   Боялись пани та вороги Шевченка живого, а ще більше боялись мертвого. Бо Тарасова могила збирала тисячі народу, а народ – страшна сила.

          Минуло 200 років з дня народження славного сина України, але люди пам’ятають Шевченка, читають його вірші, співають пісні і цим висловлюють свою шану Великому Кобзареві.

«Мені однаково» звучить аудіозапис

Літературна вікторина

          Давайте перевіримо, упорядкуємо та розширимо свої знання про життєвий шлях Тараса Шевченка.

1. Село, в якому народився Тарас Шевченко. (Моринці)

 2. Село, в якому минуло дитинство Тараса Шевченка. (Кирилівка)

 3. Що в перекладі з грецької мови означає ім’я Тарас? (Бунтівник)

 4. Прізвище пана, кріпаками якого були Шевченки. (Енгельгардт)

5. Імена батьків Тараса ( Григорій та Катерина) 

6. Чий портрет був намальований для викуплення Шевченка з кріпацтва? (Василя Жуковського)

 7. Хто намалював того портрета? ( Карл Брюллов)

 8. Як називається збірка поезій Т. Шевченка? («Кобзар»)

 9. Який навчальний заклад закінчив Шевченко? (Петербурзьку академію мистецтв)

 10. Скільки років провів Тарас Григорович на засланні? (10 років: з 1847 по 1857)

 11. Яку книгу для маленьких дітей уклав і видав власним коштом Шевченко? («Буквар»)

 12. У якому році помер Шевченко? І де його було поховано? (10 березня 1861 року, Петербург, Смоленське кладовище)

 13. Хто сказав про Шевченка: «Він був сином мужика і став володарем у царстві духа…? (І.Франко)

 

         Нехай же «Кобзар» буде у кожному домі, щоб слово Тарасове не забуте і нині, вічно ходило по Україні.

doc
Додано
20 травня 2021
Переглядів
367
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку