Електрична напруга. Одиниця напруги. Вольтметр(Презентація)

Про матеріал
Матеріал для поведення відкритого уроку у восьмому класі. Пропоную під час його використання скласти електричне коло (з вольтметром і амперметром) і показати його дітям.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електрична напруга. Одиниця напруги. Вольтметр

Номер слайду 2

Проведемо опитування1. Що називають силою струму?2. За якою формулою визначають силу струму?3. Яка одиниця сили струму? На честь кого її названо?4. Яке значення сили струму безпечне для людини?5. Яких основних правил безпеки необхідно дотримуватися під час роботи зелектротехнічними пристроями?6. Яким приладом вимірюють силу струму?7. Які правила необхідно виконувати, вимірюючи силу струму?

Номер слайду 3

Електрична напруга на певній ділянці кола - це фізична величина, якачисельно дорівнює роботі електричного поля з переміщення одиничногопозитивного заряду по цій ділянці.

Номер слайду 4

Одиницею напруги в СІ є вольт (1 В). Названа вона за ім’ям італійського вченого Алессандро Джузеппе Вольта, який створив перше найпростіше хімічне джерело струму в 1799, яке назвав гальванічним елементом. Цей елемент він назвав у честь свого друга, вченого Луїджі Гальвані.(18 лютого 1745 — 5 березня 1827) — італійський фізик і фізіолог.

Номер слайду 5

Один вольт (1 В) – це напруга на кінцях провідника, при якій робота щодопереміщення електричного заряду один кулон (1 Кл) по цьому провідникудорівнює одному джоулю (1 Дж). Під час вимірювання застосовують також частинні або кратні одиниці напруги:1мк. В = 0,000001 В = 10⁻⁶ В1м. В = 0,001 В = 10−3 В1к. В = 1000 В = 103 В 

Номер слайду 6

Електричні прилади працюють при різній напрузі. Різні джерела струмухарактеризуються робочою напругою. Зазвичай на кожному приладі написано за якої напруги він працює.Є також різні стабілізатори напруги які її регулюють.

Номер слайду 7

Для вимірювання напруги в електричних колах використовують спеціальнийприлад – вольтметр. На шкалах вольтметрів є позначка V, що вказує, що це самевольтметр. Біля одного затискача вольтметра ставлять знак «+». Цей затискачобов’язково приєднують до проводу, що йде від позитивного полюса джерела струму. На схемах вольтметр позначають: Сучасним вольтметром можна виміряти наругу до 10⁶ В.

Номер слайду 8

Правила, яких необхідно дотримуватися під часвимірювання напруги вольтметром:1. Вольтметр приєднують паралельно до тієї ділянки кола, на якій необхідно виміряти напругу.2. Клему вольтметра, біля якої стоїть знак «+», слід з’єднувати з проводом, якийіде від позитивного полюса джерела струму; клему зі знаком «–» - із проводом,що йде від негативного полюса джерела струму.3. Для вимірювання напруги на полюсах джерела струму вольтметр приєднують безпосередньо до клем джерела.

Номер слайду 9

Підключення амперметра та вольтметра в коло

Номер слайду 10

Розв'язуємо задачі

Номер слайду 11

Розв'язуємо задачі

Номер слайду 12

Живі організми, які виробляють електричний струм. В деяких риб є органи, які виробляють електричний струм: електричний сом дає розряди напругою до 360 В; електричний вугор - до 560 В і силою струму 2 Аелектричний скат - до 220 В;

Номер слайду 13

Підбиваємо підсумки. Що таке електрична напруга? Як можна визначити напругу, знаючи роботу струму і електричний заряд? Яким приладом вимірюють електричну напругу? В яких одиницях градуюють шкалу вольтметра? Поясніть як вмикають вольтметр в електричне коло?

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Вивчити параграф 28; виконати вправу 28 ( 2 і 3)

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 28. Електрична напруга. Одиниця напруги. Вольтметр
Додано
23 лютого 2022
Переглядів
1179
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку