Електричний струм. Дії електричного струму

Про матеріал
Презентація до уроку фізики у 8 класі на тему "Електричний струм. Дії електричного струму". В ході уроку використовується он-лайн тестування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електричний струм. Дії електричного струму Фізика 8 клас Урок 38 Вчитель: Якимчук О.М.

Номер слайду 2

Електричний струм. Дії електричного струму Мета: сформувати уявлення учнів про природу та дії електричного струму; розвивати вміння застосовувати набуті знання в побуті; виховувати пізнавальний інтерес до природничо-математичних наук.. Тип уроку: засвоєння нових знань.

Номер слайду 3

Пригадайте! Що таке електричний струм? Сформулюйте умови виникнення та існування електричного струму. Які речовини відносять до провідників, діелектриків, напівпровідників? Чому метали добре проводять електричний струм?

Номер слайду 4

Перевірмо здобуті знання Перейдіть за посиланням join.naurok.ua та введіть код 5126416 або скористайтесь QR-кодом. Час на виконання тесту обмежений

Номер слайду 5

Мотивація Перегляньте запропоновані малюнки Які електричні прилади на них зображено? Яку дію та завдяки чому вони виконують?

Номер слайду 6

Теплова дія електричного струму - виявляється в нагріванні провідника, в якому тече струм. В різних матеріалах теплова дія електричного струму проявляється по різному.

Номер слайду 7

Світлова дія електричного струму виявляється у випромінюванні провідником, по якому протікає електричний струм, видимого світла. Даний ефект використовується в лампах розжарення (а), люмінесцентних (б) та світлодіодних (в) лампах. Також світлову дію можна спостерігати під час електричних розрядів.

Номер слайду 8

Хімічна дія електричного струму проявляється коли через розчини електролітів (солей, кислот, лугів) проходить електричний струм, а на електродах, занурених у розчин, відбуваються хімічні реакції (розщеплення речовини на аніони та катіони). Хімічна дія струму виявляється не завжди.

Номер слайду 9

Магнітна дія електричного струму - проявляється у виникненні магнітних властивостей у провідника, по якому протікає електричний струм. Якщо такий провідник намотати на залізне осердя, то магнітна дія значно підсилиться, а саме осердя з часом набуде магнітних властивостей. Робота різноманітних електродвигунів, електровимірювальних приладів можлива тільки завдяки магнітній дії електричного струму.

Номер слайду 10

Вплив електричного струму на організм людини Електричний струм, проходячи через тіло людини, зумовлює перетворення поглинутої організмом електричної енергії в інші види і спричиняє термічну, електролітичну і біологічну дію.

Номер слайду 11

ТЕРМІЧНА дія струму виявляється в опіках окремих ділянок тіла, ураженні внаслідок високої температури кровоносних судин, нервових клітин, серця, мозку, що призводить до серйозних функ­ціональних розладів. ЕЛЕКТРОЛІТИЧНА  дія струму виявляється в розкладанні органіч­них рідин, в тому числі крові, що призводить до значних порушень їх фізико-хімічного складу. БІОЛОГІЧНА дія струму виявляється у подразненні й збудженні живої тканини організму, що супроводжується мимовільним скороченням м'язів.

Номер слайду 12

Виконайте самостійно вправи: В разі потреби – скористайтесь допомогою вчителя

Номер слайду 13

Домашнє завдання Опрацюйте §24, Дайте відповіді на запитання в кінці параграфа Виконайте вправу 24 (завдання 4) Користуючись знаннями, здобутими на уроках предмету “Основи здоров’я”, та наявними додатковими джерелами підготуйте розповідь про надання первинної долікарської допомоги потерпілому від дії електричного струму.

Номер слайду 14

Дайте відповіді на запитання: Що таке електричний струм? Як дізнатися, чи проходить у провіднику струм? Перелічіть дії електричного струму. Доведіть, що електричний струм чинить теплову дію. Доведіть, що електричний струм може чинити світлову дію. Опишіть дослід, який підтверджує, що електричний струм чинить хімічну дію. Чи завжди виявляється хімічна дія струму? Що слід зробити, щоб намагнітити залізний цвях? Наведіть приклади дії електричного струму на організм людини. Всі питання, що у вас виникли, задайте вчителю своєчасно

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Падалиця Надія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Фізика, 8 клас, Презентації
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 24. Дії електричного струму
Додано
20 січня
Переглядів
473
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку