Про резистор доступною для школярів мовою

Про матеріал
Можна викорустовувати як для позакласного заходу, так і для гуртка або уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Резистор

Номер слайду 2

Резистор – пасивний елемент електричного кола. Також його називають “опір”, завдяки здатності обмежувати струм, створюючи для нього перешкоду. Резистори використовуються практично у всіх електричних схемах. Найчастіше їх використовують для поділу або зменшення напруги, управління силою струму.

Номер слайду 3

ПРинцип роботи резистора. Основне завдання резистора – обмеження струму, який через нього проходить. В даному випадку працює закон Ома: U = I х R, де U – напруга, I – сила струму, R – опір. Ом – одиниця вимірювання опору.

Номер слайду 4

Для кращого розуміння принципу роботи резистора, можна уявити гнучкий шланг для води. У ньому під напором тече вода, але потім зверху поклали цеглу. Діаметр труби змінився, тому вода буде витікати в меншому обсязі. Аналогічно це працює і з током: його величина зменшується при проходженні через резистор. Коли через резистор проходить струм, його величина знижується. Тому можна зробити висновок про те, що частина електричної енергії, яка пройшла через опір, перетворилася в теплову енергію.

Номер слайду 5

Галузь застосування. Найпростіший спосіб використання резистора, як обмежувача струму в ланцюзі – схема підключення світлодіода. Якщо підключити світлодіод до батарейки без резистора, він швидко вийде з ладу (згорить), так як струм, який проходить через світлодіод, буде занадто великий.

Номер слайду 6

Резистор іноді може виступати в ролі дільника напруги: Якщо послідовно з’єднати два резистора з однаковими значеннями опору, а кінці цього ланцюжка приєднати до висновків батарейки, то напруга в точці з’єднання резисторів буде дорівнювати половині напруги батарейки (2,25 В у випадку батарейки 4.5 В). Такий ланцюжок називається дільником напруги.

Номер слайду 7

Види резисторів. За способом монтажу бувають резистори: Вивідні. Такий вид резисторів використовується в простих схемах. SMD. Разроблені для монтажу автоматизованими системами, таким чином прискорюється і спрощується виробництво. Від вивідних резисторів відрізняються відсутністю “ніжок”.

Номер слайду 8

Маркування резисторів. Залежно від серії резистора коливається кількість смуг на його корпусі. Принцип їх розшифровки при цьому не змінюється. На резистор не наносять цифри, так як це дорого і непрактично (вони будуть дуже дрібними). У зв’язку з чим номінал і допуск кодуються за допомогою різнокольорових смужок.

Номер слайду 9

Дякую за увагу!

pptx
Додано
21 січня
Переглядів
164
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку