Елементарні частинки

Про матеріал
Елементарні частинки – фундаментальні складові матеріальних об’єктів. Їх будова й поведінка вивчається фізикою елементарних частинок. Поняття елементарних частинок ґрунтується на факті дискретної будови речовини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Елементарні частинки. Вчитель: Курчинська Д. В.

Номер слайду 2

Елементарні частинки – фундаментальні складові матеріальних об’єктів. Їх будова й поведінка вивчається фізикою елементарних частинок. Поняття елементарних частинок ґрунтується на факті дискретної будови речовини. Це дискретні структурні елементи, що можуть існувати в неасоційованому стані. Найхарактернішою особливістю елементарних частинок є їхня здатність до перетворень і взаємодії.

Номер слайду 3

Першою відкритою елементарною частинкою був електрон – носій елементарного електричного заряду. Елементарна частинка протон – це ядро атома гідрогену

Номер слайду 4

Частинка приблизно такої ж маси як протон, але з нульовим зарядом називається нейтрон (n). Мюони (μ + , μ – ), піони (π + , π – ), нейтрино (ν ), резонанси, античастинки: позитрон (e + ), антипротон та ін. Античастинки існують для всіх частинок крім фотона. Можливість народження і знищення частинок в процесах їх зіткнень та самовільного розпаду є однією із головних властивостей елементарних частинок.

Номер слайду 5

Слід зазначити, що всі частинки, які несуть електричний заряд, беруть участь в електромагнітній взаємодії. Носіями електромагнітної взаємодії є фотони. У слабкій взаємодії беруть участь усі елементарні частинки, окрім фотонів. До адронів відносять частинки, які, окрім того, здатні до сильної взаємодії.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Що таке кварки. Ква́рки  — елементарні частинки і фундаментальні складові матерії. Кварки об'єднуються, створюючи композитні частинки, адрони, в тому числі й найбільш стабільні серед них протони і нейтрони, складові атомних ядер. Через явище конфайнменту, кварки ніколи не спостерігалися в вільному стані; вони можуть бути знайдені тільки в межах адронів, таких як мезони і баріони. Велика частина того, що відомо про кварки було взято зі спостережень адронів

Номер слайду 8

Кварки є єдиними в Стандартній моделі частинками, які беруть участь у всіх чотирьох фундаментальних взаємодіях, а також єдиними частинками, електричний заряд яких не є кратним елементарному. На сьогодні відомо 6 сортів (їх прийнято називати «ароматами») кварків: нижній d, верхній u, дивний s, чарівний c, красивий b і справжній t. Верхній і нижній кварки є найлегшими.

Номер слайду 9

Незважаючи на великий обсяг накопичених знань, сучасна фізика ще дуже далека від досконалості. Заповітною мрією більшості видатних фізиків було і залишається створення єдиної теорії — так званої «теорії всього», за допомогою якої можна було б пояснити всі явища у Всесвіті.

Номер слайду 10

На сьогодні Стандартна модель узгоджується з експериментами, і недавнє відкриття бозона Гіґґса є яскравим підтвердженням цього. Проте дотепер фізики не можуть пояснити природу темної матерії, походження високоенергетичних космічних частинок і багато іншого. Тому вчені намагаються вийти за межі Стандартної моделі. Тож чекаємо на нові відкриття!

Номер слайду 11

Поміркуйте:1. Що називають елементарною частинкою?2. Яку частинку називають позитроном? Чим вона відрізняється від електрона? Хто першим предбачив і хто першим спостерігав цю частинку?3. Які частинки називають лептонами? 4. Які частинки називають адронами? 5. Що таке кварки?

Номер слайду 12

Дякую за увагу.

pptx
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
9750
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку