ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ГЛОБАЛЬНІ ПИТАННЯ ЗМІНИ КЛІМАТУ

Про матеріал
Ринок парникових газів для України відкрився 16 лютого 2005 року (ратифікація Росією), коли вступив у дію Кіотський протокол, який Україна ратифікувала 4 лютого 2004 року. На сьогодні під протоколом підписалися 189 країн.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

І ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ГЛОБАЛЬНІ ПИТАННЯ ЗМІНИ КЛІМАТУ

Номер слайду 2

І З 1 по 12 грудня 1997 року в місті Кіото (Японія) ООН прийняла рамкову Конвенцію щодо зміни клімату, спрямовану на те, що на 5,2 % скоротити емісію оксиду вуглецю (СО2), метану (СН4) та інших газів в атмосферу порівняно з 1990 роком. Базуючись на сучасних тенденціях та враховуючи загальний влив парникового ефекту на кліматичні умови, конференція у Буенос-Айресі (листопад 1998 р.) запропонувала скоротити емісії до 2010 року приблизно на 29 % від рівня 1990 року. Ринок парникових газів для України відкрився 16 лютого 2005 року (ратифікація Росією), коли вступив у дію Кіотський протокол, який Україна ратифікувала 4 лютого 2004 року. На сьогодні під протоколом підписалися 189 країн.

Номер слайду 3

І "Несприятливі наслідки зміни клімату" означають зміни у фізичному середовищі або біоті, які викликаються зміною клімату, і дуже негативно впливають на склад, відновну здатність або продуктивність природних і регулюючих Охорона навколишнього середовища та зменшення впливу на зміну клімату: ядерна безпека, контроль і намагання зменшити викиди до атмосфери СО2, NOx і SO2, проведення інвентаризації викидів та поглинань парникових газів, проведення програм "спільного впровадження". Захист навколишнього середовища та зменшення впливу на зміну клімату ядерна безпека, контроль і намагання зменшити викиди в атмосферу СО2, NOx і SO2, проведення інвентаризації викидів та поглинань парникових газів, проведення програм "спільного впровадження" 34 екосистем, або на функціонування соціально-економічних систем, або на здоров'я і добробут людини. Визначення, прийняті в Рамковій конвенції ООН про зміну клімату:

Номер слайду 4

І 2. "Зміна клімату" означає зміну клімату, яка прямо або непрямо обумовлена діяльністю людини, породжує зміни у складі глобальної атмосфери і накладається на природне коливання клімату, що спостерігаються упродовж порівнянних періодів часу 3. "Кліматична система" означає сукупність атмосфери, гідросфери, біосфери, геосфери і їх взаємодію. 4. "Викиди" означають емісію парникових газів і/або їх прекурсорів в атмосферу над конкретним районом і за конкретний період часу.

Номер слайду 5

І 4. "Викиди" означають емісію парникових газів і/або їх прекурсорів в атмосферу над конкретним районом і за конкретний період часу. Прекурсор — хімічна речовина, вихідний компонент або учасник проміжних реакцій при синтезі якої-небудь речовини. 5. "Парникові гази" означають такі газоподібні складові атмосфери – як природного, так і антропогенного походження, – які поглинають і перевипромінюють інфрачервоне випромінювання.

Номер слайду 6

І 6. "Регіональна організація економічної інтеграції" означає організацію, що базується суверенними державами даного регіону, до компетенції якої входять питання, що регулюються цією Конвенцією або протоколами до неї, і яка належним чином уповноважена відповідно до її внутрішніх процедур, підписувати, ратифікувати, приймати і затверджувати відповідні документи або приєднуватися до них. 7. "Нагромаджувач" означає компонент або компоненти кліматичної системи, в яких відбувається нагромадження парникового газу або прекурсору парникового газу.

Номер слайду 7

І 8. "Поглинач" означає будь-який процес, вид діяльності або механізм, який адсорбує парниковий газ, аерозоль або прекурсор парникового газу із атмосфери. . 9. "Джерело" означає будь-який процес або вид діяльності, в результаті якого в атмосферу проникають парниковий газ, аерозоль чи прекурсор парникового газу

Номер слайду 8

І • зміна клімату це глобальна проблема; • зниження викидів парникових газів – головний інструмент впливу; • неважливо, де конкретно відбувається зниження викидів – ефект спостерігається для загальної концентрації парникових газів в атмосфері Землі; • ефективність вкладень – основний критерій; • уведення інноваційних гнучких механізмів. Основні постулати Кіотського Протоколу:

Номер слайду 9

І Як результат, на конференції у Кіото ухвалено Протокол, згідно з яким до 2012 року 34 розвинені країни світу зобов'язані у середньому на 5,2 % (країни ЕС – на 8 %, США – на 7 %, Японія – на 6 %, Україна і Росія – 0 %) зменшити викиди парникових газів в атмосферу. Право на викиди можна продавати штрафникам, які не виконують Кіотський договір, серед них: Іспанія та Португалія (перевищення на 40,5 %), Ірландія (на 28,9 %), Греція (на 26 %), Канада, яка вважається однією з найбільш "чистих" країн, за останні роки збільшила викиди на 20 %. Серед розвинених країн менше всіх забруднює повітря Японія: її "штрафні бали" становлять лише 8 %. В Україні внаслідок загального економічного спаду викиди парникових газів зменшилися втричі порівняно з 1990 р. За домовленостями у Кіото Україна має змогу продавати право на обсяги емісії парникових газів іншим державам, а одержані кошти надалі можна буде вкладати у переобладнання шкідливих підприємств.

Номер слайду 10

І На частку держав, які ратифікували продовження договору, припадає лише 15 % викидів шкідливих речовин в атмосферу. Водночас США, Китай, Індія, Японія і Росія, а також Канада, яка офіційно вийшла з договору в 2011 році, в новому періоді зобов'язань за договором брати участь не мають наміру. Завдяки проектам спільного впровадження в Україні з 2008 року вдалося знизити викиди СО2 на 50 млн тонн. Усього ж із реєстру України у реєстри іноземних держав перераховано 105 мільйонів тонн СО2, з яких 75 млн тонн було продано державою, а решту – 30 млн тонн – приватними компаніями в рамках проектів спільного впровадження. За ті 75 млн тонн викидів, які були реалізовані державою у 2009 році, Україна одержала 319 Серед країн, які схвалили новий договір, 38 індустріально розвинених держав, у тому числі всі країни-члени ЄС, а також Австралія, Казахстан, Україна, Білорусь, Норвегія, Швейцарія, Ісландія, Ліхтенштейн і Монако.

ppt
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
860
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку